Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

6η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου - Οχι στην απασχολησιμότητα!

Αποψη από την συνεδρίαση του περιφερειακού
συμβουλίου στις 28/4 στην Ρόδο
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 28/4 που έγινε στη Ρόδο, οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, έθεσαν καταρχήν το ζήτημα της διαμόρφωσης των προτεραιοτήτων και της ατζέντας του περιφερειακού συμβουλίου, που κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να καθορίζεται από την παρέλαση υπουργών στα περιφερειακά συμβούλια μετατρέποντας τα σε ιμάντες μεταβίβασης της κυβερνητικής πολιτικής. Σε ότι αφορά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, υποστήριξαν τις παρακάτω θέσεις:

α) Στο θέμα των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης – που έγινε παρουσία της Υπουργού κ. Κατσέλη, κατέθεσαν ολοκληρωμένη εισήγηση (παρατίθεται στη συνέχεια). Στην προφορική τοποθέτηση, ανάμεσα στα άλλα τόνισαν:


Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΠΑΣΧΑ


Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή μέσα στις εκκλησίες και την ευλόγησαν.
Λείψανα παλιών άστρων και γωνιές αραχνιασμένες τ' ουρανού σαρώνοντας
η καταιγίδα που θα γεννήσει ο νους του ανθρώπου.
Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η Χτίσις, θα φρίξει.
Ταραχή θα πέσει στον Άδη, και το σανίδωμα θα υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου.
Που πρώτα θα κρατήσει τις αχτίδες του, σημάδι ότι καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση.

(Άξιον Εστί, Τα Πάθη, Προφητικόν, του Ο.Ελύτη)


...καιρός να λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση

Καλή Ανάσταση
με νέους αγώνες
κόντρα στους καιρούς

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Μεταφορικό Ισοδύναμο: Αλλο ένα ψέμα της κυβέρνησης


                                                          ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Την ώρα που οι νησιώτες πλήττονται από την απαράδεκτη αύξηση των ναύλων που επέβαλλαν τα εφοπλιστικά συμφέροντα, νέα ψυχρολουσία για το νησιωτικό κόσμο της χώρας αποτελούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών που είχαν στις Βρυξέλλες με ανώτατα στελέχη των Γενικών Διευθύνσεων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Μεταφορών, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γ. Δεκαβάλλας. (Σχετική Ανακοίνωση εκδόθηκε από την ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ στις 15/4).

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η ΔΕΗ καταστρέφει τον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής στη Μήλο


Ένσταση- Διαμαρτυρία- Καταγγελία

Προς ΚΑ εφορία.



Αξιότιμοι Κύριοι

Διαμαρτυρόμεθα και καταγγέλουμε την επαπειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή που επιχειρείται να γίνει στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής Μήλου, που εντάσσεται στη ζώνη A και Β και προστατεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Προς Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ Γ.Γκούφα
Κοιν: Περιφερειάρχη κ Γ.Μαχαιρίδη

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που υπογράφουμε την πιο κάτω αίτηση (συνημμένα σκαναρισμένο το πρωτότυπο κείμενο) ζητάμε με βάση το άρθρο 9, παράγραφος 3 (Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου) την έκτακτη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου με 3 θέματα (αποκλειστικά) στην ημερήσια διάταξη σε 2 εβδομάδες:
- εκπαίδευση/παιδεία στο Ν. Αιγαίο
- οργάνωση της Περιφέρειας
- εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου

Οι υπογράφοντες :

ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΕΥΘΑΛΙΑ
ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΒΑΡΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΚΟΥΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΔΑΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΠΑΛΛΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ ΙΟΥΛΙΑ
ΛΟΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΑΛΑΘΙΑΝΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΠΙΖΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Αρκετά με τα παιχνίδια με την Υγεία μας!

Την προηγούμενη Τρίτη, 5/4/2011, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Παμπάκα για το πρόβλημα της μη χορήγησης φαρμάκων από το Σύλλογο Φαρμακοποιών Ρόδου στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Παρόντες ήταν αντιπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημόσιου Τομέα και των Φαρμακοποιών, από τη μια, και η Προϊσταμένη της ΥΠΑΔ Δωδεκανήσου, από την άλλη.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Μεγάλη συγκέντρωση στη Σαντορίνη για την ανέλκυση του SEA DIAMOND

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΘΗΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ SEA DIAMOND

Η Ιερά Μητρόπολη Θήρας, ο Δήμος Θήρας, οι φορείς της Σαντορίνης, και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond τέσσερα χρόνια μετά τη βύθιση του Sea Diamond στα νερά της Καλντέρας μας, εξακολουθούμε να απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου.

Με τη σημερινή μας κινητοποίηση, διαβεβαιώνουμε τους υπεύθυνους ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως ότου το αίτημα του Θηραϊκού λαού ικανοποιηθεί.

Ως Δήμος και ως Λιμενικό Ταμείο Θήρας: είμαστε διατεθειμένοι να προβούμε άμεσα σε πλήρη ενημέρωση του Θηραϊκού λαού και σε κάθε επιβεβλημένη νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ανέλκυση του ναυαγίου.

Ως Θηραϊκός Λαός: ζητούμε τη συνέχιση της έμπρακτης στήριξης και συμμετοχής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου στον δίκαιο αγώνα μας, και απαιτούμε την εφαρμογή της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας από τα συναρμόδια υπουργεία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ
Την αδιαφορία και τον εμπαιγμό των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων και

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα έως ότου ικανοποιηθεί το Πανθηραϊκό αίτημα της ανέλκυσης του κουφαριού από τα νερά της καλντέρας της Σαντορίνης.

Σαντορίνη, 5 Απριλίου 2011








Χαιρετισμός του Παύλου Χρυσαφίδη στη συγκέντρωση της Σαντορίνης



Τέσσερα (4) χρόνια το SEA DIAMOND παραμένει στο βυθό της Καλντέρας

Είμαστε πάλι εδώ για να συμπαρασταθούμε για μια ακόμα φορά στον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της Σαντορίνης για την ανέλκυση του Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας.

Τέσσερα χρόνια αδιαφορίας και ψεύτικων υποσχέσεων της επίσημης πολιτείας που σε συμπαιγνία με τις επιδιώξεις της εταιρείας, συνεχίζουν να συσκοτίζουν την πραγματικότητα, νομίζοντας ότι η λήθη θα επικρατήσει και ότι όλα σιγά σιγά θα ξεχαστούν. Δεν λείπουν μάλιστα οι φωνές που ωραιοποιούν την πραγματικότητα, προτείνοντας αισχυντιλά την παραμονή του ναυαγίου στο βυθό αναδεικνύοντας το ως υποθαλάσσιο τουριστικό αξιοθέατο.

Όμως κανένα δεν μπορούν να ξεγελάσουν. Άλλωστε τα στοιχεία που αναδείχνουν τόσο η μελέτη του πολυτεχνείου Κρήτης, όσο και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, αποτελούν κόλαφο προς όλους αυτούς που προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι, όσο το κουφάρι παραμένει στο βυθό, τόσο η διάχυση των τοξικών ουσιών και των βαρέων μετάλλων από την αποσάθρωση, θα κινδυνεύουν να διασπαρούν και να μολύνουν όχι μόνο τη θάλασα της Σαντορίνης, αλλά και μεγάλο μέρος του Αιγαίου.

Γι' αυτό η ανέλκυση του Sea Diamond παραμένει ό μόνος αδιαπραγμάτευτος στόχος που δεν επιδέχεται εκπτώσεις. Άλλωστε τόσο η ελληνική, όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σαφής. Ο ρυπαίνων πληρώνει και όταν αυτός διαφεύγει, η ευθύνη του κράτους είναι προφανής.

Από την πλευρά μας, ως “Συν-Κυκλαδική Πρωτοβουλία” πριν και τώρα ως Περιφερειακή Αυτοδιοικητική Κίνηση “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υπάρξει αίσιο τέλος. Αυτή τη θέση υπηρετήσαμε στο νομαρχιακό συμβούλιο, αυτό συνεχίζουμε στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αυτό κάνουμε προωθώντας ενέργειες στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, όπως και η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, που η συζήτηση της, με ευθύνη της κυβέρνησης, για πάνω από ένα μήνα αναβάλλεται διαρκώς.

Καλούμε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους σε συστράτευση και σε συμπαράσταση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Θηραίων Πολιτών, στην οποία αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για τον αγώνα που διεξάγει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Αγαπητοί συμπατριώτες όλοι μαζί ενωμένοι θα φτάσουμε στον τελικό στόχο!





Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κινδυνεύει με κατεδάφιση το ιστορικό κτίριο των αλευρόμυλων της Ρόδου μετά την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για μη χαρακτηρισμό του ως μνημείου

Κείμενο προβληματισμού

Απώλειες αξιών

Η ημέρα του εορτασμού της εθνικής μας εορτής της 25ης Μαρτίου τελείωσε με την ολοσχερή παράδοση στις φλόγες του κτηρίου των αλευρόμυλων στην περιοχή Κόβα της πόλης της Ρόδου. Η παρούσα δημοσίευση δεν στοχεύει στην αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά, αλλά στην ανάλυση των απωλεσθέντων αξιών και στην πιθανή τύχη του μνημείου, αναφέροντας προηγουμένως ένα σύντομο χρονικό και τη σχετική νομοθεσία. Ωστόσο, αξίζει να σχολιαστεί εν συντομία ότι η σύμπτωση της πυρκαγιάς με την εθνικής μας εορτή και η ανεύρεση περισσοτέρων από μία εστιών φωτιάς στο κτήριο συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός.

Το νερό στις Κυκλάδες

(Αναδημοσίευση από τον “Δαίμωνα της Οικολογίας” - τεύχος Απριλίου)

Των Νίκου ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ

Περιφερειακού συμβούλου Νοτίου Αιγαίου

Μπάμπη ΜΠΙΛΙΝΗ

Μέλος γραμματείας

Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος ΣΥΝ

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου έγινε στην Τήνο από την «Μεσόγειος SOS» υπό την αιγίδα του Δήμου δημόσια συζήτηση με θέμα την διαχείριση των υδάτων.i Η συζήτηση, που ακολούθησε, ήταν ενδιαφέρουσα δείχνοντας και το εύρος των προβληματισμών, αλλά και την αγωνία των κατοίκων του νησιού για το δημόσιο κοινωνικό αγαθό, το νερό.

Τα συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να καταλήξει από την πολύωρη συζήτηση, όπως και από πολλές άλλες που είχαν προηγηθεί, σε άλλες περιοχές, είναι περίπου κοινά, αφού καταλήγουν σε κοινές προτάσεις για την ανάγκη ύπαρξης μικρών ανασχετικών φραγμάτων στα ορεινά αλλά και στις κοίτες των χειμάρρων, στη δημιουργία ταμιευτήρων συλλογής του νερού, στην υποχρέωση κατασκευής ομβροδεξαμενών στις νέες οικοδομές, αλλά και στη συντήρηση και διατήρηση τους στα παλιά σπίτια.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για απογραφή, προϋπολογισμό και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(4η και 5η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου)

Στις δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που έγιναν στη Σύρο την Τετάρτη 30/3, οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:

4η Συνεδρίαση:

Στην έναρξη και πριν τη συζήτηση του αποκλειστικού θέματος για την απογραφή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έθεσαν ζητήματα λειτουργίας και δεοντολογίας του συμβουλίου, τα οποία προέκυψαν τόσο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο και ό,τι επακολούθησε, όπου μίλησαν για επιλεκτικές προσκλήσεις και αποκλεισμό των παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και από τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας, τη στήριξη της λειτουργίας των παρατάξεων, τον καθορισμό των δύο θεματικών επιτροπών κλπ.

Στο θέμα της απογραφής, δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που παρέλαβε η Περιφέρεια από τις καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, έθεσαν όμως ερωτήματα σχετικά με τις αναπτυξιακές εταιρείες και την προοπτική τους, όπως επίσης και το τι θα γίνει με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και τα έργα από τις ψηφισμένες αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων.

5η Συνεδρίαση :

Καταρχήν ζήτησαν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων και κατέθεσαν συγκεκριμένο ψήφισμα (παρατίθεται παρακάτω). Μετά από πιέσεις των παριστάμενων εκπροσώπων των δασκάλων και των καθηγητών που βρίσκονταν σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, αλλά και όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, έγινε δεκτή η συζήτηση του θέματος ως τελευταίο θέμα της συνεδρίασης.

Στη συνέχεια στα θέματα της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν:

α) Καταψήφισαν τον προτεινόμενο προς έγκριση προϋπολογισμό, με το σκεπτικό πρώτον ότι η περικοπή των πόρων και η οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται αποτελεί την εφαρμογή του μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζεται καμιά αναπτυξιακή προοπτική, πολύ δε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. (Ολόκληρη η τοποθέτηση μας, παρατίθεται στη συνέχεια).