Τρίτη 31 Μαΐου 2011

7η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 30/5/2011


Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 30/5/2011 που έγινε στη Σύρο, ο εκπρόσωπος της παράταξης μας Παύλος Χρυσαφίδης, τοποθετήθηκε στα παρακάτω θέματα:

Καταρχάς, σχετικά με τις Ερωτήσεις – Επερωτήσεις που είχαμε υποβάλει, δεν υπήρξε καμία απάντηση, διότι όπως εξηγήθηκε από τον πρόεδρο του Π.Σ. στην προηγηθείσα συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Κανονισμό, αυτές θα απαντώνται γραπτά.
Σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

α) Επικύρωσε τα πρακτικά των προηγούμενων συνεδριάσεων και ζήτησε αυτά να δημοσιεύονται στο site της Περιφέρειας.

β) Συμφώνησε με την επιβεβαίωση της διαχειριστικής επάρκειας της Περιφέρειας και ζήτησε να υπάρξει ειδική συζήτηση για το ΕΣΠΑ σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, δεδομένου ότι από 1/7 η συγκεκριμένη αρμοδιότητα θα περάσει στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ν. Αιγαίου. Επιπλέον είναι ανάγκη να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο, αφού πρόσφατα έγινε στη Σύρο συνάντηση με συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου της διαχειριστικής αρχής, δημάρχων κλπ.

γ) Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στα δύο νησιά Ανάφη και Χάλκη, τόνισε ότι πράγματι αυτό εμπεριέχει πρωτοποριακές δράσεις, που εφόσον πετύχουν θα πρέπει να αποτελέσουν και πρότυπο για τα υπόλοιπα νησιά και κυρίως για τα μικρά. Επεσήμανε όμως τα παρακάτω δύο σημεία:

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Απεργία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 1 και 2 Ιουνίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το Κ.Σ. Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις του (βλ. 14ης Απριλίου και 11ης Μαΐου) και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις απόψεις και διαθέσεις των συναδέλφων, όσο και την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά μέσα στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία γενικότερα, αποφάσισε:
- 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 1 και 2 Ιουνίου με προοπτική κλιμάκωσης σε απεργιακό αγώνα διαρκείας με πολύμορφες κινητοποιήσεις και ταυτόχρονα
- Σύγκληση συνελεύσεων σε όλα τα νησιά - με ανοιχτό κάλεσμα σε φοιτητές και εργαζομένους για κοινές ενωτικές συνελεύσεις ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας- στις 6, 7 και 8 Ιουνίου για να συζητηθεί η προοπτική κλιμάκωσης σε απεργία διαρκείας.
- Κάλεσμα προς τη Σύγκλητο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποφασίσει αναστολή λειτουργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αναστολή λειτουργίας δεν σημαίνει "κλειστό Πανεπιστήμιο" σημαίνει πανεπιστήμιο ανοιχτό στην κοινωνία, με εκδηλώσεις, με συζητήσεις, καθώς και με προβολή του μορφωτικού ρόλου που μπορεί να έχει το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Έχοντας απέναντί μας την πλέον νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, που στο όνομα του δήθεν «εθνικού συμφέροντος», διαλύει κάθε κοινωνική κατάκτηση και ισοπεδώνει καθημερινά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, δεν θα μείνουμε απαθείς. Σε τελευταία ανάλυση αυτό που κινδυνεύει είναι η εργασία μας και η αξιοπρέπειά μας.
Το ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ
Πανεπιστημίου Αιγαίου
29 Μαΐου 2011

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Όχι στο ευρωπαϊκό Μνημόνιο. Δημοψήφισμα Τώρα!!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρωτοβουλία  Όχι στο Σύμφωνο για το ΕΥΡΩ


Η κυβέρνηση και η τρόικα, με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο, προωθούν άμεσα ένα δεύτερο μνημόνιο που στην κυριολεξία λεηλατεί το εισόδημα, τα δικαιώματα του λαού και το δημόσιο πλούτο της χώρας χάριν των αγορών, των κερδοσκόπων και του τραπεζικού κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, προωθείται και το Σύμφωνο για το Ευρώ που αλυσοδένει τη χώρα για πολλές δεκαετίες.
Ως εδώ εκεί μη παρέκει!
Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Συμπαράσταση στους αγώνες για το Κ.Υ. Πάρου


Στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο για τις συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της υγείας, η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” απέστειλε προς τη Συγκέντρωση των Δήμων της Πάρου και Αντιπάρου και των φορέων των νησιών, το μήνυμα που ακολουθεί.

Επειδή για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπορούμε να είμαστε κοντά σας, συμπαραστεκόμαστε για μια ακόμα φορά με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα σας για στήριξη – αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της Πάρου, που βρίσκεται υπό κατάρρευση, όπως και όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

«Έναρξη 5ου Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ νήσου Ρόδου – Γιορτές των Κάστρων»

(πηγή)

Το Σάββατο, 28 Μαΐου και ώρα 20:00 ξεκινάει το 5ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου με τα Εγκαίνια της Έκθεσης Τέχνης που έχει θέμα: «Οι Εικαστικοί Δωδεκανήσου ζωγραφίζουν τον Μεσαίωνα στη Ρόδο», στο Κατάλυμα της Γαλλίας στην οδό Ιπποτών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται Υπό την Αιγίδα του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και θα συνοδευτεί από ζωντανή Μεσαιωνική Μουσική.

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Κώ


Με την έκτακτη Γ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσ/μείου (17/5) και μοναδικό θέμα την καθυστέρηση για 5 μήνες πληρωμής των δεδουλευμένων υπερωριών, αργιών, νυχτερινών και εξαιρέσιμων, ομόφωνα αποφασίσαμε την αναγκαστική και έσχατη λύση άσκησης πίεσης με την ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, αρχομένης από Τετάρτη 25/5 και μέχρι την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού.
Όλα τα τμήματα και οι κλινικές θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετούν αυστηρά και μόνο τα έκτακτα περιστατικά.
Θεωρούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου να στέλνει κάθε χρόνο λιγότερα κονδύλια για την πληρωμή των υπερωριών, ενώ οι υπερωρίες αντί να μειώνονται συνεχώς αυξάνονται λόγω της έλλειψης προσωπικού, μόνο ένα μήνυμα δίνει και αυτό είναι η τακτική της υποστελέχωσης και της υπολειτουργίας των Δημόσιων Νοσοκομείων με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζομένων και την ελλιπή παροχή φροντίδας στους ασθενείς.
Καλούμε τέλος τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να καλύψει τη διαφορά του ελλιπούς ποσού για τις υπερωρίες που έστειλε το Υπουργείο με ίδια έσοδα, εάν θέλει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κόσμου.
Η Πρόεδρος Γ. Καρανάσιου
Η Γραμματέας Κ. Χατζηστέργου

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ανακύκλωση χαρτιού

Από 28 Μαΐου και Κάθε Σάββατο

Ερωτήσεις - Επερωτήσεις προς την Περιφερειακή Αρχή

Προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γ. Γκούφα
Κοιν: Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες,
Περιφερειακούς Συμβούλους

Κύριε πρόεδρε
εκ μέρους της παράταξης μας και βάσει του Κανονισμού, θέλουμε να καταθέσουμε τις παρακάτω Ερωτήσεις-Επερωτήσεις:
1. Με το νέο μοντέλο των φορολογικών υπηρεσιών, προτείνεται η κατάργηση όλων των Δ.Ο.Υ. που λειτουργούν μέχρι σήμερα σε αρκετά νησιά του Ν. Αιγαίου και η διατήρηση μόνο των Δ.Ο.Υ. που βρίσκονται στη Σύρο και στη Ρόδο. Επειδή οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη διεκπαιρέωση των φορολογικών υποθέσεων των πολιτών, όσο στον έλεγχο της φορολογητέας ύλης, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. Ερωτάται ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή, αν προτίθενται να συζητήσουμε το θέμα σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις.
2. Επειδή τα προβλήματα της δημόσιας υγείας σε όλα τα νησιά μας οξύνονται και επειδή μπροστά στην τουριστική περίοδο η αντιμετώπιση τους θα γινει ακόμη πιο δύσκολη, ερωτάται ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή εάν προτίθενται να συζητηθεί το θέμα σε προσεχή συνεδρίαση ή ειδική Ημερίδα με συμμετοχή και όλων των συναρμόδιων φορέων. 

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ποδηλατικός γύρος Πάρου 2011

Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου
Η Κ.Δ.Ε.Π.Α. του Δήμου Πάρου διοργανώνει μαζί με τον ποδηλατικό όμιλο Πάρου και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Πάρου Αι-Γιάννης Δέτης στις 4 και 5 Ιουνίου 2011 τον «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟ ΓΥΡΟ ΠΑΡΟΥ 2011».


Ημερίδα για την αειφορική διαχείριση του νερού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα με θέμα «Τοπική κοινωνία και αειφορική διαχείριση του νερού. Η συμβολή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης» θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη την Τρίτη  24 Μαΐου 2011.
Την ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και ώρα 18.30 μ.μ, συνδιοργανώνουν τα Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα και απευθύνεται στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, στους οποίους θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα Γυούρα στη μέγγενη της εκμετάλλευσης

 Του Παύλου Χρυσαφίδη   
 περιφερειακού συμβούλου


Είναι ένα νησί μόνο του, ακατοίκητο, ήρεμο, ξεχασμένο από την πολυκοσμία.
Περνάμε δίπλα του πολλές φορές ερχόμενοι στη Σύρο ή πηγαίνοντας στον Πειραιά, το προσπερνάμε αδιάφορα και μόνο σα χρονικό σημείο αναφοράς μας ενδιαφέρει. Δε έχω επισκεφθεί ποτέ αυτό το νησί παρά τις άπειρες προτροπές φίλων και γνωστών. Κάτι με πνίγει και μόνο με την ιδέα. Αυτό το νησί, τα γνωστά σε όλους μας «Γυούρα» πάντα ασκούσανε μια επιρροή πάνω μου απροσδιόριστης αιτίας αλλά πάντα έντονα συναισθηματικά φορτισμένη.
Στη Γυάρο, τα χρόνια της εξορίας δεν είναι πρόσφατα. Μετρούν από την ρωμαϊκή εποχή μέχρι και την νεότερη ιστορία της Ελλάδας οπότε και χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας από το 1947 μέχρι το 1952 και από το 1956 μέχρι το 1974 για πολιτικούς εξόριστους. Συνολικά, 22.000 Έλληνες πέρασαν και μαρτύρησαν, παραμένοντας εκεί για μήνες, για χρόνια, ακόμη και για πάντα.

Παρέμβαση Νίκου Συρμαλένιου στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησίων για την Υγεία


Σε Ημερίδα με θέμα την Υγεία, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Δωδεκανησίων στα γραφεία της στον Πειραιά, συμμετείχε ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Συρμαλένιος. Στην Ημερίδα εκτός από τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας και αρκετούς συμπατριώτες, συμμετείχαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κκ Κρεμαστινός και Κασσάρας, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ κ. Ζώτος, καθώς και οι δήμαρχοι Τήλου και Λειψών.
Δυστυχώς η Ημερίδα, πέραν από κάποια χρήσιμα ενημερωτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εισηγητές, κυρίως οι κ.κ. Κρεμαστινός και Ζώτος, μετεξελίχθηκε σ' ένα προπαγανδιστικό κυβερνητικό μονόλογο, όπου οι όποιες από τα κάτω παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και του εκπροσώπου μας, με το πρόσχημα των διευκρινήσεων διακόπτονταν για να επαναφέρουν στην τάξη την όλη διαδικασία.
Εισηγητικά ο υποδιοικητής της ΥΠΕ εξήρε το μέχρι σήμερα κυβερνητικό έργο και παράλληλα εξήγγειλε προγραμματισμούς και υποσχέσεις που βεβαίως μένει να επαληθευτούν. Δεν παρέλειψε όμως και χωρίς την παρουσία της άλλης πλευράς, να καταφερθεί συλλήβδην εναντίον των υπηρετούντων γιατρών και του προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, ενώ σχετικά με το νοσοκομείου της Ρόδου και με αφορμή την επίσχεση εργασίας, αναφέρθηκε σε αναπόδεικτα μισθολογικά στοιχεία και αμφισβήτησε το προηγούμενο καθεστώς της υπαγωγής του νοσοκομείου στην Γ΄ Ζώνη.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση συλλόγου Σχοινουσιωτών


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΧΟΙΝΟΥΣΙΩΤΩΝ                                                             
Πολιτιστικό και Περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο - Έτος Ιδρύσεως 1961
Άδεια πρωτοδικείου 4910/86. Α.Φ.Μ.  099069907  Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου
Οδός Γεωργίου Νεομάρτυρος 25  Άγιος Δημήτριος Τ.Κ.17342
Τηλέφωνα Επικοινωνίας και FAX
Νομικού Ακαθή 2109925796   6974246591
Νερούτσος Ισίδωρος  2103476966    6976894841 

11-5-2011
            
Προς την 2η εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  

Αξιότιμη κυρία Δελλαπόρτα

Με αφορμή την αυθαίρετη τσιμεντόστρωση δρόμου, που προκάλεσε αλλοίωση των
φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής Σταυρός και πιθανώς να κάλυψε και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα, προφανώς μετά από εντολή ή ανοχή του κοινοτικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σχοινούσας, εν αγνοία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και κατά παράβαση των οδηγιών που εκδώσατε με το 1849/4-8-2009 έγγραφό σας, ο Σύλλογός μας ζητά την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, στην προτέρα φυσική της κατάσταση. με πλήρη αφαίρεση της τσιμεντένιας επικάλυψης του δρόμου και απομάκρυνση των μπαζών που υπάρχουν κατά μήκος του δρόμου, μέχρι την παραλία Αλμυρού που δίδουν εικόνα σκουπιδότοπου, με την παρουσία αρχαιολόγου και με αποκλειστική δαπάνη των υπευθύνων, χωρίς επιβάρυνση του Δημοτικού προϋπολογισμού.

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος, Αγαθή Νομικού
 Η Γραμματέας, Ηλιάνα Φωτοπούλου

Η «οικογενειοκρατία» ως όχημα για την απαξίωση του ακαδημαϊκού προσωπικού

Ανακοίνωση ΚΣ ΣΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
(17 Μαΐου 2011)

Ο Υφυπουργός κ. Πανάρετος με έγγραφό του προς τα ΑΕΙ ζητά στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα για τους συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ407/80. Το Υπουργείο Παιδείας δεν ζητά τη διερεύνηση συγκεκριμένων παρατυπιών αλλά τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων που δεν έχουν σχέση με τα τυπικά προσόντα διορισμού.
Η δημοκρατία όπως τη διδαχθήκαμε και αγωνιστήκαμε για αυτήν δεν συνάδει με τη διερεύνηση της καταγωγής ή της συγγένειας. Μαύροι ήσαν οι περίοδοι εκείνες όπου από τους πολίτες ζητούνταν οποιουδήποτε είδους πιστοποιητικά. Κάθε δικαίωμα έχει η πολιτεία να διερευνήσει την παρανομία. Αλλά η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει επίσης κάθε λόγο να διασφαλίσει ότι ουδείς ελέγχεται και διώκεται για λόγους “αίματος”. Ο δρόμος μετά από αυτό δεν σταματά και όλοι έχουν αναμνήσεις ή γνώση του τι συμβαίνει όταν δεν ορθώσουμε την αντίθεση μας σε πρακτικές που στοχοποιούν άτομα και κατηγορίες δημόσιων λειτουργών. Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συνεχίζει να γοητεύεται από παρόμοιες πρακτικές η πανεπιστημιακή κοινότητα θα πρέπει να την οδηγήσει στην πιο ασφυκτική απομόνωση. 


Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Πρόσφατη Ερευνητική Δραστηριότητα του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών στη Βόρεια Μήλο

Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ ότι η χώρα μας, είναι από τις πλουσιότερες χώρες σε όλα τα συστατικά που συνθέτουν την βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 30.000 - 50.000 είδη ζώων, ενώ από τα ήδη γνωστά, που αριθμούν περί τα 15.000, ένα στα τέσσερα είναι ενδημικά. Αντίστοιχα, υπάρχουν περισσότερα από 5.500 είδη φυτών, από τα οποία τα ενδημικά είναι πάνω από 1.000. Επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητά του, καθώς από τα 600 περίπου είδη ψαριών που ζουν στη Μεσόγειο, τα 476 απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες. Επίσης η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών της Ελλάδας αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης, και περιλαμβάνει 154 είδη, από τα οποία τα 83 είναι ενδημικά. Τέλος, περισσότερα από 440 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, με τη χώρα να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό απειλούμενων ειδών σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Περιοδεία Τσίπρα στην Κώ

 
O πρόεδρος της Κ.Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της παράταξης μας Νίκο Συρμαλένιο, περιόδευσαν την Πέμπτη 12/5 στην Κώ, όπου μαζί με τοπικά στελέχη επισκέφθηκαν διαδοχικά το ΙΚΑ, το νοσοκομείο, το Δημαρχείο, ενώ το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μμε και το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο Ορφέας. Επίσης ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ.

Στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν με έμφαση τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το νησί της Κώ, με κυρίαρχα τα θέματα της υγείας και της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα της κρίσης του τουριστικού αναπτυξιακού μοντέλου.

Η αποτυχία των διαχρονικά ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου στο ΙΚΑ του νησιού δεν λειτουργούν εδώ και (6) χρόνια - ενώ τα μηχανήματα είναι εγκατεστημένα - ο αξονικός τομογράφος, όπως και το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο, διότι δεν έχει προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό, με αποτέλεσμα το δημόσιο να πληρώνει δυσβάστακτο κόστος στέλνοντας τους ασφαλισμένους σε ιδιώτες γιατρούς.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Οι "ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ" για την Τουριστική Προβολή

Προς Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου
κ. Δ. Διακοσταυριανού-Σώζου
ΘΕΜΑ: Τουριστική προβολή

Σε απάντηση του εγγράφου σας από 4/5/2011 και ενόψει της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής θέλουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
Καταρχήν είναι απορίας άξιον γιατί στα μέσα Μαϊου συζητάμε για τουριστική προβολή του 2011, όταν είναι φανερό ότι όλες οι δράσεις για τη φετινή περίοδο θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο. Κατά συνέπεια αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά τότε, όλες οι περαιτέρω δράσεις ουσιαστικά θα αφορούν το 2012 και όχι το '11.
Από εκεί κι' έπειτα η τουριστική προβολή της περιοχής μας, προφανώς πρέπει να προβάλλει τόσο το Ν. Αιγαίο συνολικά, όσο και κάθε νησί ξεχωριστά. Θέση μας είναι ότι για να αναπτυχθεί ο Τουρισμός μας και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, θα πρέπει να υπάρξει ποιοτική αναβάθμιση του και ταυτόχρονα το βάρος να πέσει στις εναλλακτικές μορφές. Αυτή μπορεί και πρέπει να είναι η μόνη απάντηση στο μοντέλο του μαζικού τουρισμού που έχει προ πολλού εξαντλήσει τα όρια του.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Προτάσεις διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων

Από: ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ - 
ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ - ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΟΥ – ΔΟΝΟΥΣΑΣ

ΠΡΟΣ  ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
2 Μαΐου  2011

Θέμα:  «Προτάσεις διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων»

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Έχουμε την τιμή να αναφερθούμε στο Δημοτικό σας Συμβούλιο, με την ιδιότητα των εκλεγμένων με δημοκρατικές διαδικασίες, εκπροσώπων των μη κερδοσκοπικών σωματείων των Μικρών Κυκλάδων, που τα μέλη μας στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν, σε πληθυσμό, κατά πολύ, τους ψηφοφόρους των Δημοτικών μας Κοινοτήτων, και αποτελούνται στο σύνολό τους, από Μικροκυκλαδίτες στην καταγωγή ή στην κατοχή περιουσιακών στοιχείων στα νησιά μας και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον των Συμβουλίων και των μελών μας, για το μέλλον των τόπων μας είναι λογικό, θεμιτό και νόμιμο.

Συμιακοί εναντίον Πάγκαλου

Από: www.skygr.gr

Ενάμιση χρόνος στην εξουσία με συνεχή, ασύστολα, ξεδιάντροπα ψέμματα. Ένας χρόνος μνημόνιο. Ένας χρόνος κατοχή. Είστε ψεύτες, κλέφτες, λεηλατήσατε τη χώρα μας, λεηλατήσατε την αξιοπρέπειά μας. Αναγκάζετε ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια για την τροφή τους.
Αναγκάζετε οικογένειες να ζούν στο σκοτάδι γιατί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το ρεύμα.
Χιλιάδες μαγαζιά έκλεισαν. Η ανεργία έφθασε στο 16%. Δύο συμπολίτες μας αυτοκτονούν καθημερινά από τα χρέη και την ανέχεια.

ΕΙΣΤΕ ΕΝΟΧΟΙ
Ενοχοι γιατί ένας ολόκληρος λαός υποφέρει με τις αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζετε.

ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗς ΕΛΛΑΔΑΣ
Το αίμα χιλιάδων Ελλήνων έχει ποτίσει τα χώματα αυτά που εσείς πάτε να ξεπουλήσετε για ένα κομμάτι ψωμί.

ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;




Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Κινητοποίηση Συνταξιούχων ΙΚΑ Σύρου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η περιφερειακή παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” ανταποκρινόμενη στο “Κάλεσμα Γενικού Ξεσηκωμού” του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σύρου, συμμετείχε στη σημερινή τους κινητοποίηση, εκπροσωπούμενη από τον περιφερειακό σύμβουλο Παύλο Χρυσαφίδη, ο οποίος και απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Από το Τσερνομπίλ στη Φουκουσίμα - Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα πυρηνικά ατυχήματα

Της Μαρίας Αρβανίτη-Σωτηροπούλου

Από τα "Όνειρα" του Α. Κουροσάβα (πηγή)

25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ και η ανθρωπότητα βιώνει ξανά τον πυρηνικό εφιάλτη στην Ιαπωνία. Δυστυχώς η Ιστορία επαναλήφθηκε σα φάρσα και είδαμε τους ίδιους υπερασπιστές του πυρηνικού λόμπυ να προωθούνται από ορισμένα ΜΜΕ και ανενδοίαστα να καθησυχάζουν το κοινό ακόμη και μετά την αποκάλυψη του μεγέθους της καταστροφής. Η Ιnternational Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) είναι η Εταιρεία που τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1985 επειδή ήταν η πρώτη που τεκμηρίωσε τον κίνδυνο αφανισμού στης ανθρωπότητας από τους πυρηνικούς εξοπλισμούς και απέδειξε ότι η Ιατρική είναι ανήμπορη να λειτουργήσει θεραπευτικά σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου συμβάλλοντας έτσι στο σταμάτημα της κούρσας των δυο τότε υπερδυνάμεων για την πυρηνική υπεροπλία.

Φέτος για την 25η επέτειο του Τσερνομπίλ, οι ίδιοι γιατροί συγκεντρώθηκαν σε ένα τεράστιο σε όγκο και παλμό Ιατρικό συνέδριο και διατράνωσαν τον θυμό τους για τη συνεχιζόμενη ψευδολογία του πυρηνικού λόμπυ και των υπερασπιστών του και την αποφασιστικότητα του ιατρικού κόσμου να υπερασπιστεί την υγεία των ανθρώπων όλης της γης από τις συνεχιζόμενες πια σε επιδημικούς ρυθμούς επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η νέα μεγάλη τραγωδία...

Πρωτοβουλία «ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ»
  
Εικοσιπέντε χρόνια μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ ο πυρηνικός εφιάλτης επιστρέφει. Η νέα μεγάλη τραγωδία, που υπέστη η Ιαπωνία από τον ισχυρότατο σεισμό και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, αποτελεί τραγωδία για όλο τον κόσμο και επείγουσα προειδοποίηση για τους μεγάλους κινδύνους από τη λεγόμενη «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας. Στο σύνθημα «Όχι άλλη Χιροσίμα» έρχεται τώρα να προστεθεί το «Όχι άλλη Φουκουσίμα».

Η τάση πολλαπλασιασμού των πυρηνικών εργοστασίων την τελευταία δεκαετία στο όνομα της ενεργειακής κρίσης πρέπει να σταματήσει τώρα! Ανησυχούμε βαθύτατα για τα σχέδια εξάπλωσης των πυρηνικών εργοστασίων και στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής. Ιδιαίτερη ανησυχία γεννά η ήδη προωθούμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας στο Ακούγιου, σε ιδιαίτερης υψηλής σεισμικότητας περιοχή, ανατολικά της Ρόδου και απέναντι από την Κύπρο.

Τώρα είναι η ώρα


Του Κώστα Κοσμόπουλου
 
Τα νέα για τη Μήλο ίσως δεν είναι καλά και εννοώ την υπουργική απόφαση για τη γεωθερμία.
Γίνονται όμως πολύ χειρότερα επειδή μας βρίσκουν να ζούμε πραγματικά στο μακρινό παρελθόν, πραγματικά ανυποψίαστοι και ωραίοι.

Εξηγούμαι:
Λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε γνωστές δύο διαμορφωμένες θέσεις:
α) Του Δημάρχου και της παράταξής του με το γνωστό, κάθετο "ΟΧΙ" στην υψηλή ενθαλπία και την ηλεκτροπαραγωγή γενικώς.
β) Τους "Ενεργούς πολίτες" που, συνεκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή την υπουργική απόφαση, την ένταξη της Μήλου στο σύμφωνο των νήσων και τη βιαστική προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ με τις ανάλογες προτάσεις του, ζητούν την ενεργή παρέμβαση της Μηλέικης κοινωνίας με όρους "άμεσης δημοκρατίας". Και ως πρώτο δείγμα άμεσης δημοκρατίας, προτείνουν διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αναζητώντας οικολογικές αρχές στον ενεργειακό σχεδιασμό


του ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΙΛΙΝΗ

Το ενεργειακό το αντιμετωπίζουμε μέχρι σήμερα ως πρόβλημα αντιμετώπισης της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης και όχι ως στοιχείο ενός εναλλακτικού παραγωγικού μοντέλου και καταναλωτικών συμπεριφορών, όπως προτείνουν πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηριχτές της «Οικονομίας των Αναγκών». Ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα αναπαράγει τις ανισότητες και τις κρίσεις του νεοφιλελευθερισμού. Σε μια περίοδο όπου η διαρκής προσπάθεια βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών με βάση το καπιταλιστικό πρότυπο εξαθλιώνει οικονομικά τους λαούς και δημιουργεί ανθρωπιστικές τραγωδίες λόγω σοβαρών κλιματικών αλλαγών, ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να βασίζεται στις παρακάτω αρχές: