Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Να συζητηθεί το θέμα της Ακτοπλοϊας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
κ. Γ. Γκούφα
Κοιν: Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες,
Περιφερειακούς Συμβούλους
Κύριε πρόεδρε
Διαβάζοντας την ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, διαπιστώσαμε ότι:
α) τα περισσότερα θέματα αφορούν αναγκαία μεν ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων, όμως λείπουν άλλα σοβαρά, όπως π.χ. της Ακτοπλοϊας, τμήμα της οποίας (ενδοεπικοινωνία), έχει πλέον από 1/7/2011 περιέλθει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο είχαμε καταθέσει προ μηνός σχετική Επερώτηση με θέμα:
Πρωτοβουλία για Σύσταση Δημόσιου – Κοινωνικού Φορέα Ακτοπλοϊας -Στήριξη του ναυπηγείου του Νεωρίου – Αντιμετώπιση των ακτοπλοϊκών γραμμών ενδοεπικοινωνίας”,
θεωρώντας ότι το θέμα της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα για την επιβίωση και ανάπτυξη της περιοχής μας και ότι είναι απαραίτητο να συζητηθεί, προκειμένου η Περιφέρεια να διαμορφώσει πολιτική σ' ένα στρατηγικό τομέα για το Ν. Αιγαίο.
Ζητάμε λοιπόν όπως συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και το παραπάνω θέμα με τις διαστάσεις που προαναφέραμε. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες “μεταβατικής κυβέρνησης”, κάτι που δυσκολεύει την ουσιαστική άκηση πολιτικών και αποφάσεων, όμως πιστεύουμε ότι πρωτεύει καταρχήν και έγκαιρα, εμείς να διαμορφώσουμε θέσεις και στρατηγική, έτσι ώστε να διεκδικήσουμε λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη

Δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό απαντάει ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger αρμόδιος για θέματα ενέργειας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ν. Χουντής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο» αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Τόνιζε ταυτόχρονα ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.
Στην απάντησή του ο Γερμανός Επίτροπος κ. Oettinger, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι), τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών (άρθρο 3 παράγραφοι 7 και 8) και την καθολική υπηρεσία (άρθρο 3 παράγραφος 3)».
Συνεχίζοντας την απάντηση του ο Επίτροπος ενέργειας της ΕΕ, γίνεται απολύτως σαφής: «Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.» και καταλήγει την απάντησή του σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους καταναλωτές: «Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές.»

Εκτός των ΒΑΕ πολλές κατηγορίες νοσηλευτικών

Το φως της δημοσιότητας είδε επιτέλους η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, με την οποία καταρτίζεται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση η επικαιροποιημένη λίστα των ΒΑΕ.
Με έκπληξη ωστόσο διαπιστώνεται, ότι το νοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί στις Μονάδες Υγείας, επισήμως τουλάχιστον, ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ από τον κατάλογο, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στην παράγραφο 31 όπου απαριθμούνται τα υπό ένταξη επαγγέλματα Υγείας!!!
Αντ’ αυτού, σύμφωνα με την Υ.Α. εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ οι Νοσοκόμοι (οι οποίοι σημειωτέον αριθμούν περί τους 100 – 150 σε ολόκληρη την επικράτεια) και οι "θαλαμηπόλοι", ειδικότητα που δεν υφίσταται στα Δημόσια νοσοκομεία αλλά στα κρουαζιερόπλοια…
Η τρικυμία στο κρανίο του συντάξαντα την εν λόγω Υπουργική Απόφαση ήταν τέτοια, που παρέλειψε να συμπεριλάβει τους ΠΕ & ΤΕ Νοσηλευτές, τους ΔΕ Βοηθούς Νοσηλευτών, τους ΔΕ & ΥΕ Τραυματιοφορείς, τους ΥΕ Βοηθούς θαλάμων, τις Μαίες και τις Επισκέπτριες Υγείας, το σύνολο σχεδόν του νοσηλευτικού προσωπικού που υπηρετεί κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες στις σύγχρονες γαλέρες που αποκαλούνται Δημόσια Νοσοκομεία!
Εναλλακτικά, αποκαλύπτεται το σενάριο που θέλει την Κυβέρνηση – και καθ’ υπόδειξη των εκπροσώπων της "τρόικα" - να επιλύει οριστικά το ζήτημα της πολυδάπανης υγειονομικής περίθαλψης φορτώνοντας τους ασθενείς σε καράβια, και αναθέτοντας στους ¨θαλαμηπόλους¨ το βαρύ και ανθυγιεινό ξεφόρτωμα, μεσοπέλαγα…
Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΝΟΠ

Ανακοίνωση για το σχεδιαζόμενο "Καλλικράτη" στα Α.Ε.Ι. και τις εκλογές για τα "Συμβούλια Διοίκησης"

Ρόδος 24 Νοεμβρίου 2011

Η νέα κυβέρνηση του Μνημονιακού Μετώπου (ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., ΛΑ.Ο.Σ.) και της Τρόϊκας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) συνεχίζει το απάνθρωπο έγκλημα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και φορτώνει με νέα βάρη την ελληνική οικογένεια. Τα χαράτσια αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και η εργασιακή εφεδρεία αποτελεί ουσιαστικά την κερκόπορτα για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων από το Δημόσιο.
Η νέα κυβέρνηση, χωρίς καμιά πολιτική, ηθική και συνταγματική νομιμοποίηση, προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις και προσπαθεί να υποθηκεύσει, διαλύσει και ξεπουλήσει ό,τι δεν πρόλαβε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Αφού πήρε τη σκυτάλη από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (η οποία «διόρισε» τον εαυτό της διοργανωτή των εκλογών για την ανάδειξη των λεγόμενων «Συμβουλίων Διοίκησης» των Πανεπιστημίων), προχωρά στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού εκτρώματος, του νόμου 4009/2011 για τα ΑΕΙ. Κάποιοι/ες καθηγητές/τριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διορισμένα μέλη της «εφορευτικής επιτροπής», συμμετέχοντας πρόθυμα στο παιχνίδι της εξουσίας, προκήρυξαν «εκλογές» στις 19 Δεκέμβρη επιχειρώντας να ενεργοποιήσουν το νόμο που αποτελεί ταφόπλακα του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου, και τον οποίο σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα (Σύγκλητοι, σύλλογοι διδασκόντων, φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων) έχει, κατ’ επανάληψη, απορρίψει! Μάλιστα, αυτό γίνεται με έναν εντελώς ανήθικο και παράτυπο τρόπο, και σε δυσαρμονία ακόμα και με τις προθεσμίες που προβλέπονται, τόσο από τον ίδιο το νόμο, όσο και από τη σχετική υπουργική απόφαση.

Έξυπνα δίκτυα στα νησιά του Αιγαίου

Isle-Smart
Ένα πρωτοποριακό έργο για την βελτίωση της ποιότητας του ρεύματος, την μείωση των τιμολογίων, την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα λαμβάνει χώρα σε 5 νησιά του Αιγαίου.
 Το πρόγραμμα ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ εκτελείται από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ. Η εφαρμογή του θα γίνει στα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Σαντορίνη, Μήλο και Κύθνο. Η πρώτη φάση του έργου που περιλαμβάνει την τεχνική μελέτη και τα θεσμικά ζητήματα, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ELENA της ΕΕ. Το κυρίως έργο μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013 με επενδυτικό κόστος άνω των 40 εκ. €. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση-συνέντευξη τύπου από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Νίκο Χατζηαργυρίου και τον συντονιστή του ΔΑΦΝΗ κ. Ηλία Ευθυμιόπουλο. Την εκδήλωση πλαισίωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Eσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια, απολύσεις…….. Είναι αυτή πράγματι συνεισφορά των εργαζομένων στην κρίση ?

 Πάρος 23/11/2011
Αρ.Πρωτ.135/2011 



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια, απολύσεις……..
Είναι αυτή πράγματι συνεισφορά των εργαζομένων στην κρίση ?
Αγαπητέ συνάδελφε, εργαζόμενε ιδιωτικέ και δημόσιε υπάλληλε,
Παριανέ και Αντιπαριώτη καταναλωτή, ο Εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Πάρου Αντιπάρου θεώρει υποχρέωση του να ενημερώσει και να πάρει ξεκάθαρη θέση, για τα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για τα μεγάλα προβλήματα των ιδιωτικών υπαλλήλων, για την εξαθλίωση που βιώνουν σήμερα, με την απαράδεκτη μισθοδοσία τους από τις «συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις».
Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους και αποδοκιμάζουμε τη κατάσταση που επικρατεί στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν και ποτέ μέλη του συλλόγου μας.
Βεβαία, πότε δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που δημιούργησαν την κατάσταση αυτή στην Πάρο, ρίχνοντας ακόμη και λάσπη σε πρόσωπα του συλλόγου.
Δεν θα ξεχάσουμε αυτούς που δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν και το μηχανισμό που τότε διέθεταν για τον εκφοβισμό των επιχειρηματιών.

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η S&B οφείλει άμεσα να πάρει όλα τα μέτρα εφαρμογής της Απόφασης του Υπουργείου Υγείας

Με την απόφαση του δικαστηρίου της Σύρου που καταδίκασε τους υπεύθυνους της S&B για περιβαλλονική υποβάθμιση της Μήλου, επιβεβαιώνεται αυτό που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους αλλά και η κοινωνία του νησιού έχει διαπιστώσει εδώ και χρόνια ότι, η εξορυκτική δραστηριότητα με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που μέχρι σήμερα ασκείται, δημιουργεί ανεπίστρεπτες επιπτώσεις στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά μακροπρόθεσμα και κινδύνους στην υγεία των κατοίκων. Αυτό εξάλλου είχαν επισημάνει και με πρόσφατη Ερώτηση τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και Θ. Δρίτσας.
Είναι σίγουρο ότι το πρόβλημα δεν είναι το σταμάτημα των βιομηχανικών-εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που αναμφισβήτητα έδωσε για πολλά χρόνια και εξακολουθεί και δίνει ανάπτυξη και απασχόληση στο νησί, αλλά ο εξορθολογισμός τους, ο σεβασμός της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποδοχή ενός χωροταξικού σχεδίου που θα έχει σαν γνώμονα την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη με πυλώνες την εξόρυξη και τον τουρισμό.

Καταδικαστική απόφαση για την εταιρεία S&B Βιομηχανικά Ορυκτά

Εφέσιμη ποινή φυλάκισης 26 μηνών, με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ, επιβλήθηκε για κάθε έναν από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους Οδυσσέα Κυριακόπουλο, Αθανάσιο Κεφάλα, Ευθύμιο Βιδάλη και Εμμανουήλ Τσοντάκη, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, στην S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, ολοκληρώνοντας με αυτήν τη ισορροπημένη απόφαση την πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης της Μήλου.
Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία την κατ' εξακολούθηση με πρόθεση και δόλο, περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδο και με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και ανθρώπινης ζωής.
Με την κατηγορία μόνο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος επιβλήθηκε φυλάκιση 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο από 9.000 ευρώ στους κύριους Άρη Χατζηπαρασκευά και Δούκα Ευσταθιάδη, στελέχη της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της S&B στη Μήλο.
Οι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν λόγω αμφιβολιών για τα οφθαλμολογικά περιστατικά που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια του υπέρλεπτου περλίτη μετά από μήνυση που είχε ασκηθεί σε βάρος της εταιρείας από κατοίκους της Μήλου.

Σχετικά με τις επιπτώσεις από την απόρριψη περλίτη στις θαλάσσιες περιοχές Τσιγκράδο και Βούδια


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ
Από τον Καθηγητή Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Διευθυντή του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ Β.Τσελέντη παρουσιάστηκε γνωμάτευση με βάση, πρώτον, την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, που θεωρείται ο πλέον ειδήμων στα θέματα του θαλασσίου περιβάλλοντος, και δεύτερον, στοιχεία από έρευνες του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η γνωμάτευση βασίζεται και στα επιστημονικά στοιχεία της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ, άρα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική ως προς την μελέτη.
Μια ημέρα πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, η πλήρης μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ δεν έχει ακόμη διατεθεί στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι καλούνται σε μια παρουσίαση την οποία δεν θα μπορούν να κρίνουν διότι δεν θα έχουν στα χέρια τους την μελέτη (όπως εξάλλου συνέβη και με την περιβαλλοντική μελέτη για το Αμμουδαράκι). Από την γνωμάτευση του καθηγητή κ.Τσελέντη, την οποία έχουμε στα χέρια μας, προκύπτει ότι οι επιτόπιες παρατηρήσεις του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών στα Βούδια έχουν ως εξής:

ΚΩΣ: Αναστέλλει η ΔΕΗ τις διακοπές ρεύματος

Την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι διακοπές ρεύματος από αύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το χαράτσι, που η προθεσμία πληρωμής τους έχει λήξει, πήρε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ, δίνοντας αναστολή στο μέτρο αρχικά για μία εβδομάδα.
Αυτό ανακοινώθηκε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στη συνεδρίαση της περιφερειακής διοίκησης της ΔΕΗ πριν από δύο ημέρες.
Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την απόφαση έπαιξαν οι αντιδράσεις του κόσμου σε όλη τη χώρα που ανάγκασαν τον Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να παρέμβει και να ζητήσει την αναστολή των διακοπών του ρεύματος έως ότου νομοθετική τροπολογία καταστήσει ευνοϊκότερη για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες την πληρωμή του τέλους ακινήτου μέσω ΔΕΗ.
Όσον αφορά τους λογαριασμούς που δεν είχαν μέσα το χαράτσι και έχει λήξη η προθεσμία πληρωμής τους η ΔΕΗ αποφάσισε οι διακοπές να γίνονται κατόπιν αξιολόγησης κριτηρίων.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τον Αρχίλοχο Πάρου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Απλήρωτοι 1000 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Κω

Ιωάννα Λάμπρου Πρόεδρος 
Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω
Περίπου 1000 εργαζόμενοι σε 6 ξενοδοχεία του νησιού παραμένουν απλήρωτοι, δήλωσε μιλώντας στο stathmosnet.gr η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω κα Ιωάννα Λάμπρου. Η κα Λάμπρου συμπλήρωσε ότι μερικά από τα ξενοδοχεία έχουν δεσμευτεί ότι θα πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα, σημειώνοντας όμως ότι ήδη έχουν καθυστερήσει αρκετά.
Όσον αφορά το θέμα των απλήρωτων εργαζόμενων στο ξενοδοχείο AQUIS RESORT MARINE AND WATERPARK, μας είπε ότι ο υπεύθυνος Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Αγγελόπουλος Κώστας δεσμεύτηκε στην επιθεώρηση εργασίας ότι η επιχείρηση θα πληρώσει στους εργαζόμενους το μισθό του Σεπτεμβρίου στις 22 Νοεμβρίου και τον μισθό του Οκτωβρίου συν τα επιδόματα στις αρχές του Δεκέμβρη.

Μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια, απολύσεις

Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων Πάρου Αντιπάρου

Το σύνολο των επιχειρήσεων στο νησί, έχει προχωρήσει σε αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Είτε – λίγες περιπτώσεις – τηρώντας τον νόμο, είτε με απλή ανακοίνωση στους εργαζόμενους, το σύνολο των επιχειρήσεων έχει μειώσει το κόστος μισθοδοσίας. Μείωση ωραρίων, αλλά και περικοπές από 10 έως και 40% στο μισθό, απολύσεις, είναι η συνεισφορά των εργαζομένων στη κρίση.
Μισθοί κάτω από 500 ευρώ σε σειρά από επιχειρήσεις, μικρές αλλά και μεγάλες έχουν σαν αποτέλεσμα να τροφοδοτούν έναν κύκλο ύφεσης.
Αποτέλεσμα η συνεχής μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.

Διαμαρτυρία για το χαράτσι στην Πάρο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20/11, η προγραμματισμένη συγκέντρωση ενημέρωσης - διαμαρτυρίας που οργανώθηκε υπό την πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Πάρου στην αίθουσα του συλλόγου Αρχίλοχος, με αντικείμενο συζήτησης την οργανωμένη αντίσταση και άρνηση πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., γνωστό ως "χαράτσι".

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του προγράμματος «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 νησιά του Αιγαίου»


Το νέο ΔΣ του συλλόγου "Αρχίλοχου" Πάρου

Μαθήματα χειροτεχνίας από το καλλιτεχνικό εργαστήριο του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου


Η γιορτή της Παριανής Σούμας στις 11 Δεκεμβρίου

Η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα "Απ' τα κόκκαλα βγαλμένα" στις κινηματογραφικές λέσχες "Αρχίλοχος" και "Νηρέας"

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό - Ροδο Κόκκινο: Κοινή δράση στη ΡΟΔΟ ενάντια στο Χαράτσι μέσω ΔΕΗ

Η περιφερειακή παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και η δημοτική κίνηση ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ θεωρούν άδικη και κοινωνικά ανάλγητη την επιβολή ενός ακόμη φόρου στην ακίνητη περιουσία, σε μια εποχή βαθιάς ύφεσης και αντικειμενικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν σε επιπρόσθετα βάρη. Θεωρούν εσφαλμένη και πρόχειρη τη νομοθέτηση του ειδικού τέλους ακινήτων και τερατώδη τη σύνδεση της είσπραξης του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παραβιάζοντας θεσμοθετημένες διαδικασίες της φορολογικής νομοθεσίας και βασικές συνταγματικές διατάξεις.
Βιώνουμε καθημερινά την απόγνωση και απελπισία των συμπολιτών μας και διαπιστώνουμε την αντικειμενική αδυναμία πολλών εξ αυτών να πληρώσουν αυτό το δυσβάσταχτο χαράτσι. Η εμμονή στη διαρκή αύξηση των φόρων και τη μείωση των εισοδημάτων για την κάλυψη του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η μόνη λύση είναι η κατάργηση αυτού του φορομπηχτικού νόμου.

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πορεία διαμαρτυρίας σε ΔΕΗ και Δημαρχείο στην Πάρο στην επέτειο του Πολυτεχνείου


Παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και πεζοτρατών

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια, από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και πεζοτρατών. Οι απειλές εναντίον όσων τολμούν να διαμαρτυρηθούν έχουν μετατραπεί, τις τελευταίες μέρες, σε δολιοφθορές στα αλιευτικά εργαλεία ψαράδων που αλιεύουν νόμιμα.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ κατήγγειλε εκ νέου στις αρχές της εβδομάδας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου τα ονόματα των ατόμων, τον τύπο των σκαφών (τα οποία φέρουν αλιευτική άδεια) και τα σημεία που επιχειρούν με δυναμίτιδα. Οι ενέργειες της αρμόδιας Λιμενικής αρχής, που έχει επανειλημμένα εκδηλώσει την πρόθεση να εξαφανίσει το φαινόμενο, δεν έχουν φέρει ακόμα κανένα αποτέλεσμα. Για άλλη μια φορά η τοπική κοινωνία μένει ανυπεράσπιστη απέναντι σε μια πολύ μικρή μειοψηφία που καταστρέφει όποια παραγωγικά ιχθυαποθέματα και οικοσυστήματα έχουν απομείνει στην περιοχή. Κι όλα αυτά την περίοδο του χειμώνα όπου η αλιευτική δραστηριότητα αποτελεί το μόνο πρόσφορο έσοδο για την επιβίωση των επαγγελματιών αλιέων της ευρύτερης περιοχής των νότιων Κυκλάδων, που επιλέγουν να αλιεύουν με νόμιμες μεθόδους.

Σύρος - Επιτροπή αγώνα ενάντια στα χαράτσια

Συριανές, Συριανοί,
στην Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Νοέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο, παραβρέθηκαν μέλη Δ.Σ. σωματείων, εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, μεμονωμένοι πολίτες και αποφασίστηκε, να επιχειρηθεί οργανωμένη αντίσταση στα χαράτσια (τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ, και εισφορά «αλληλεγγύης»).
 Όλοι οι παρευρισκόμενοι, μετά και την απροθυμία των τοπικών αρχών να σταθούν στο πλάι του εργαζόμενου λαού, συμφωνήσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος από εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στο νησί μας , ώστε οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε τα δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν επιβάλλουν στη πλειοψηφία του λαού μας, κυβερνήσεις-ΕΕ-ΔΝΤ, αλλά κι εκείνων που έρχονται από τη συγκυβέρνηση με την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και όχι μόνο. Άμεσος στόχος είναι η άρνηση της πληρωμής των χαρατσιών και η αποτροπή του ενδεχόμενου να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια και τα καταστήματα συμπατριωτών μας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ

Ψήφισμα
Σήμερα 15-11-2011 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας, συγκεντρώθηκαν κάτοικοι και μέλη φορέων του Τοπικού Διαμερίσματος Κορωνίδας, με θέμα την οργάνωση πάλης ενάντια στο χαράτσι που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Μετά από εκτενή συζήτηση αποφασίσαμε τα εξής:
Ένα κοινωνικό αγαθό όπως η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών, δεν μπορεί να συνδυάζεται με την επιβολή άδικων και βάρβαρων μέτρων.
Κρίνουμε άδικο και απαράδεκτο το μέτρο και δεν δεχόμαστε η ΔΕΗ να λειτουργεί σαν φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
Σήμερα οι περισσότεροι δεν έχουν και άλλοι δε θέλουν να πληρώσουν το άδικο και βάρβαρο χαράτσι.
Δε δεχόμαστε και δε θα επιτρέψουμε να κοπεί το ρεύμα σε κανένα για οποιοδήποτε λόγο δεν πληρώσει το αντιλαϊκό και παράνομο χαράτσι στη ΔΕΗ.
Καλούμε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, να πάρει θέση και να υπερασπίσει τα δικαιώματα και το συμφέρον των δημοτών.

Oύτε ένα σπίτι με κομμένο το ρεύμα

Η Ανοιχτή Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης  ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16/11/2011, καταδικάζει τον βίαιο, εκβιαστικό, προσβλητικό και απάνθρωπο  τρόπο είσπραξης ακόμα ενός φόρου με την μορφή χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το μέτρο πλήττει κατάφορα τον σεβασμό και την αξία του κάθε πολίτη, προσβάλλει τη αξιοπρέπειά του, ασκεί ψυχολογική, σωματική και οικονομική βία, ιδιαίτερα στους ασθενέστερους, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το τοκογλυφικό χρέος  «του βαρελιού δίχως πάτο», το χρέος για το οποίο μόνον οι πολίτες δεν ευθύνονται.
Η Δημοτική Κίνηση θεωρεί ότι αποτελεί θεσμικό καθήκον κάθε δημοτικού συμβούλου, και προπαντός του ίδιου του Δημάρχου να προασπίσει με κάθε τρόπο τους πολίτες του από το βίαιο αυτό μέτρο, ώστε να αποτραπεί η διακοπή του ρεύματος, όπως κάνουν  στην πλειοψηφεία τους οι  Δήμοι της Χώρας, με σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και αποστολή εξώδικου στην ΔΕΗ. Οφείλει το Δημοτικό Συμβούλιο να παράξει ηθική, πολιτική, νομική και τεχνική κάλυψη, με πρακτικά αποτελέσματα στους δημότες του.
Η Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ, που και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο έθεσε το ζήτημα της συμπαράστασης του Δήμου απέναντι στο χαράτσι, αλλά ο Δήμος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, καλεί τα μέλη της και κάθε συμπολίτη μας στοΔημοτικό Συμβούλιο, την Παρασκευή 18/ 11, 19.00, ώστε να απαιτήσουμε την κάλυψη από τον Δήμο.

Οι Κασσιώτες αρνούνται να πληρώσουν τα χαράτσια

Οι κάτοικοι της παραμεθόριας Κάσου ένωσαν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους ανά την Ελλάδα πολίτες, συμπορευόμενοι στις κινήσεις δεκάδων Δήμων όπως της Ν. Ιωνίας Αθηνών, Ηρακλείου Κρήτης κα. Με ψήφισμα που εκδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου αρνήθηκαν να πληρώσουν τα παράνομα χαράτσια που πλήττουν το νησί και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον άδικο και παράνομο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων που εξαθλιώνουν την οικονομία και την ευημερία των άγονων και παραμεθόριων γραμμών όπως την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και του αφορολόγητου. Επίσης αγωνιούν με την μείωση των δρομολογίων των αερογραμμών και της ακτοπλοΐας καθώς και της καθημερινής γραμμής Κάσου - Καρπάθου που πρόκειται να διακοπεί οριστικά. Αναρωτιούνται πώς θα γίνεται η διακομιδή των ασθενών στα πλησιέστερα νοσοκομεία. Γιατί η Πολιτεία τους υποβιβάζει σε πολίτες τρίτης κατηγορίας όταν τους στερεί το πολυτιμότερο αγαθό τους την υγεία; Οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε μαζικό εξώδικο και να συνεχίσουν τον αγώνα κατά των νέων μέτρων. Μπροστάρης της κίνησης αυτής είναι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Γαλανάκης Ηλίας ο οποίος περιμένει με αγωνία και την επίσημη συμπαράσταση του Δήμου.

Κως - Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια

Την πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος να μην πληρώσουν τα χαράτσια, αλλά μόνο το ποσό του λογαριασμού ρεύματος μέσω ATM (αφού στο ταμείο της ΔΕΗ θα τους ζητούν να πληρώσουν και το ειδικό τέλος) κατέθεσε προς τους συγκεντρωμένους χτες βράδυ στο Εργατικό Κέντρο η Πρόεδρος Κ. Μακρή. Επιπλέον αποφασίστηκε να γίνει παράσταση στη ΔΕΗ Κω και κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων (που θα λένε ότι έχουν καταβάλει μόνο τον λογαριασμό ρεύματος -για να μην τους κοπεί- και όχι το χαράτσι) οι οποίες θα ετοιμαστούν στο Εργατικό Κέντρο.
Σε ότι αφορά τους απλήρωτους ξενοδοχοϋπάλληλους η κατάσταση είναι δραματική καθώς σκέφτονται όπως μας εξήγησε η Πρόεδρος του Σωματείου τους Ι. Λάμπρου ακόμα και να κάνουν “ντου” στα ξενοδοχεία τους καλώντας και τις κάμερες για να μην μείνει τίποτα κρυφό...
Τέλος χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί ήταν η περίπτωση του συνταξιούχου συμπολίτη μας Α. Ζαντά με τους λογαριασμούς από Δήμο, ΔΕΥΑΚ, ΔΕΗ κλπ που παρουσίασε ως συσσωρευμένα χαράτσια στους συγκεντρωμένους προκαλώντας ευθυμία στο ακροατήριο όταν τους είπε να μαζευτούνε 10-20 άτομα μαζί με τον ίδιο -αν και ανάπηρος- ώστε να "σπικάρουν μερικά φωνήεντα" στους κυβερνώντες...
Τέλος η Κ. Μακρή καυτηρίασε την στάση της Δημ. Αρχής και του Δημάρχου που ούτε καν ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας δεν δέχτηκε να βγάλει το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό -όπως τόνισε χαρακτηριστικά- ενώ άλλοι Δήμοι είναι μπροστάρηδες στους δικαστικούς αγώνες των εργαζομένων για να μην τους κόψουν το ρεύμα.

Κλείνει το Κέντρο Υγείας Καρπάθου

Στα πρόθυρα του λουκέτου βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Καρπάθου λόγω της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης του. Τελευταίο κτύπημα, η απόσπαση για τρεις μήνες μιας από τις τρεις νοσοκόμες που διαθέτει σε νοσοκομείο της Αθήνας. "Είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε" δήλωσε στο VERENA ο πρόεδρος του Κ.Υ Μιχάλης Τσαγκάρης ο οποίος πρόσθεσε ότι η Δ.Ε του Κ.Υ σκέφτεται να παραιτηθεί. Να σημειωθεί ότι ήδη το Κ.Υ είναι μείον δύο γιατρούς αφού δύο από τους υπηρετούντες είναι προφυλακιστέοι για την υπόθεση μιας 15χρονης. Την ίδια στιγμή με ένα καρδιολόγο μένει το Νοσοκομείο Καλύμνου μετά την πρόσληψη του δεύτερου καρδιολόγου στο τμήμα επιθεωρητών Υγείας. Από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα το Νοσοκομείο Καλύμνου είναι χωρίς καρδιολόγο επειδή ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, ο μοναδικός καρδιολόγος είναι με αναρρωτική άδεια...