Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Eρώτηση Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - "Καταρρέει" το Γ. Ν. Νοσοκομείο Ρόδου

Το Γ.Ν.Ρόδου βρίσκεται και πάλι σε αδιέξοδο καθώς αδυνατεί πλέον να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο και ουσιαστικά μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την 14.04.11 που στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης μας προς το Υπουργείο Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Ρόδου τα οποία από τότε απειλούσαν την ασφαλή λειτουργία του, ο υφυπουργός Υγείας χαρακτήριζε ως μύθους και παραμύθια τις αναφορές αυτές για τα σοβαρά προβλήματά του.

Η σταδιακή όμως αποχώρηση έως 31.12.11 40 εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, η αποχώρηση 23 εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το Σεπτέμβριο αλλά και η σταδιακή συνταξιοδότηση εργαζομένων που δεν αντικαθίστανται έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωση και ουσιαστικά την κατάρρευση του νοσοκομείου. Παράλληλα, ο Διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιούνται πλέον προγραμματισμένα χειρουργεία και τακτικές εισαγωγές παρά θα καλύπτονται μόνο τα έκτακτα, ενώ και σε κάθε πτέρυγα θα λειτουργούν το πολύ 12 κλίνες.
Οι δε εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται χωρίς τα νόμιμα ρεπό ανάπαυσης και άδειες ενώ παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες και εξαιρέσιμες αργίες 4 μηνών (Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου).

Κομποστοποίηση στην Ανδρο

Την Πέμπτη 8-12-2011 ξεκίνησε από τη Χώρα η παρουσίαση της μεθόδου της κομποστοποίησης, που θα συντελέσει στη μείωση των απορριμμάτων και στην παραγωγή καλής ποιότητας φυσικού λιπάσματος. Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, αυτές οι πρώτες ενημερωτικές παρουσιάσεις θα συνεχιστούν σε όλους τους μεγάλους οικισμούς του νησιού. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας θα μοιραστούν κάδοι για τη συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων (από καταστήματα εστίασης σε πρώτη φάση). Το υλικό που θα συλλέγεται, θα τροφοδοτείται στο ειδικό μηχάνημα που έχει ήδη εγκατασταθεί στην Ανδρο και το οποίο θα παράγει με εντελώς αυτοματοποιημένο τρόπο κομπόστ. Το μηχάνημα και οι πρώτοι 145 κάδοι έχουν παραχωρηθεί με δωρεά προς το Δήμο Άνδρου, ο οποίος θα επιμεληθεί όλη τη διαδικασία με τη βοήθεια επιτροπής που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.
Η μέθοδος αυτή θα λειτουργήσει παράλληλα τόσο με την οικιακή κομποστοποίηση, όσο και με την ανακύκλωση, έτσι ώστε να μειωθούν στο μέγιστο δυνατό τα απορρίμματα που θα πρέπει να καταλήξουν σε ΧΥΤΥ.

Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.
Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα - άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.

Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ». Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.

Δείτε την κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Καΐσερλης: "Σκοπιμότητες βάζουν φρένο στις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας"

Ο δήμαρχος Κω Κώστας Καΐσερλης, προκειμένου να ενημερώσει μέσω των τοπικών δημοσιογράφων την κοινή γνώμη για τις αλλαγές στο πρόγραμμα έργων και δράσεων του δήμου για το 2012 (και όχι μόνο) λόγω της μείωσης των εσόδων του με απόφαση υπουργών ελέω… μνημονίου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου.
Στην εισήγησή του (δείτε την στο τέλος), σημειώνει ότι, λόγω της κατάστασης, ο δήμος υποχρεούται να ενεργοποιήσει το Υπομέτρο 1.2.8. τους τριετούς προγράμματος ανάπτυξης “Ετοιμότητα διαφοροποίησης του προγράμματος λόγω άλλων αναγκών εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης”, γεγονός που σημαίνει πως, «κάποια έργα δεν θα γίνουν». Παρουσιάζει τους βασικούς στόχους αλλά και το δίκτυο των επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας (27 συνολικά) για το 2012, ενώ σημειώνει τις μελέτες που θα γίνουν έτσι ώστε, το 2013 να υλοποιηθούν μία σειρά έργων.
Δεν θα ορρωδήσουμε έναντι ουδενός….

Υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου;

Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Για τα μικρά νησιά του Αιγαίου ισχύει ευνοϊκό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. Το ειδικό αυτό καθεστώς θεσμοθετήθηκε με τη Συνθήκη προσχώρησης της Χώρας μας στην ΕΟΚ το 1981 και διατηρήθηκε και μετά τη λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/77/ΕΟΚ (μετά από διαπραγματεύσεις) για να ενσωματωθεί τελικά στην Οδηγία για το ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ), αποτελώντας εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου. Οι μειωμένες συντελεστές ΦΠΑ για τα Νησιά του Αιγαίου δεν είναι «χάρισμα» στους νησιώτες, αλλά αναγκαίο αντιστάθμισμα στα υψηλά μεταφορικά και τη δυσκολία διαβίωσης, ιδιαίτερα σε μικρά νησιά του Αιγαίου.

Αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στα μειονεκτήματα που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια. Δηλαδή, την ύπαρξη μικρών και ευαίσθητων οικονομιών κλίμακας, το αυξημένο κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών στα νησιά. Ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος. Συνιστά λόγο μείζονος εθνικής σημασίας και παράγοντα εθνικής κυριαρχίας, διότι αποτελεί κρίσιμο εργαλείο τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.

Εγκαινιάστηκε το εθελοντικό δημοτικό ιατρείο της Κω

Παρουσία του Δημάρχου Κω κ. Καΐσερλη, του υπεύθυνου δημοτικού συμβούλου κ. Γιώργου Κοπάδη, των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 17/12 το πρωί τα εγκαίνια και ο αγιασμός του νέου εθελοντικού δημοτικού ιατρείου της πόλης της Κω.
Ο κ. Κοπάδης τόνισε ότι, η κάθοδός του στις εκλογές δεν είχε σκοπό την προβολή ή την "καρέκλα" αλλά την προσφορά στην κοινωνία της Κω, με δράσεις όπως το εθελοντικό ιατρείο. Επίσης, ζήτησε την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και ιδιαιτέρως των ιατρών που εθελοντικά καλούνται να προσφέρουν έστω και μία ώρα την εβδομάδα από τον χρόνο τους για στο γραφείο για την στήριξη της κοινωνίας.
Για το 2012 έχει ήδη προβλεφθεί μέσω του δήμου, η συνεργασία με σύμβαση, ενός ιατρού και μίας νοσηλεύτριας για λειτουργούν το ιατρείο, συν την εθελοντική προσφορά όσων ιατρών το επιθυμήσουν.

Χριστούγεννα στη Χώρα Νάξου

Ρόδος - "Με το φως των κεριών"

Νάξος - Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση ΚΑΠΗ

Ευχές της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα με έναν "δικό μας" Ιησού

του Παύλου Ε. Χρυσαφίδη
 Μελετώντας ένα από τα βιβλία του Ζακ Ελλυλ (εκδόσεις Νησίδες), σε κάποιο κεφάλαιο του αναφέρεται στη γενιά των πρώτων χριστιανών, που όπως υποστηρίζει, ήταν απόλυτα εχθρική προς την πολιτική εξουσία την οποία και θεωρούσαν κακή, ανεξάρτητα από την τάση της ή τις «συνταγματικές» δομές της.
Όμως το περιβάλλον των πρώτων χριστιανών βασιζόταν, για τη στάση του αυτή, στα λόγια του ίδιου του Ιησού. που έχουν φτάσει με τα Ευαγγέλια και σε μας και οι μελετητές τα θεωρούν πιθανότατα αυθεντικά.
Ένα από αυτά είναι το περίφημο «Δώστε στον καίσαρα ….».

Στην ερώτηση όσων πήγαν να τον παγιδέψουν, ο Ιησούς απαντά κάπως ειρωνικά «δώστε μου ένα νόμισμα» και αφού του το δίνουν (προφανώς ένα ρωμαϊκό νόμισμα της εποχής) ρωτά με τη σειρά του «Σε ποιον αναφέρονται αυτή η εικόνα και αυτή η επιγραφή;» Του απάντησαν το προφανές «στον Καίσαρα». Πρέπει εδώ να ξέρουμε ότι στην Ρώμη η προσωπική σφραγίδα πάνω σε ένα αντικείμενο ήταν σημάδι ιδιοκτησίας. Όπως ακριβώς στη Άγρια Δύση κατά το 19ο αιώνα η σφραγίδα στα ζώα, η οποία έδειχνε και τον ιδιοκτήτη του ζώου. Αυτό λοιπόν ήταν και το μόνο μέσον για να αναγνωρίζεται κάποιος και στον πολυσύνθετο κόσμο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγαίο για τον ΦΠΑ

Κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγαίο, για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος, εδώ και ένα χρόνο, είχε αναδείξει τον κίνδυνο κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας. Στις 30/12, απαντώντας σε σχετική τοποθέτηση νησιωτών κυβερνητικών βουλευτών, είχαμε σημειώσει σε σχετική μας ανακοίνωση, ότι: “το θέμα της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει τεθεί και μάλιστα όχι ως "πρόταση του ΔΝΤ", Έχει τεθεί, από τους κυβερνητικούς παράγοντες, που συνομιλούν με τους ελεγκτές του ΔΝΤ!”
Την ίδια περίοδο, με δυο ερωτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε φέρει το θέμα στην βουλή, όταν ο τότε αρμόδιος υπουργός, αλλά και τοπικοί βουλευτές, έδιναν καθησυχαστικές απαντήσεις, αν και γνώριζαν ότι αυτό είχε ψηφιστεί και από τους ιδίους!
Σήμερα, το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, δηλαδή των νησιωτών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκφράζουν την αντίθεσή τους, στην επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών!
Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τους νησιώτες!

«Αλιμνιά και fast track»

Από τον τοπικό τύπο πληροφορηθήκαμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χάλκης αποφάσισε να νοικιάσει το νησάκι της Αλιμνιάς σε ιδιώτη επενδυτή και ότι έχει ετοιμάσει και το σχετικό φάκελο. Η ενοικίαση πρόκειται να γίνει με βάσει τις διατάξεις που προβλέπονται από το νόμο για την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων», γνωστό και ως fast track (= γρήγορος δρόμος).

 Σύμφωνα με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, η απόφαση πάρθηκε «για να πάψουμε να ζούμε σαν επαίτες του αθηνοκεντρικού κράτους και να δώσουμε μια ανάσα στα οικονομικά προβλήματα του τόπου μας». Αποφασίστηκε ακόμη (αρ, απόφασης 134/2011) η πρόσληψη εταιρίας που θα αποτελέσει το «Σύμβουλο υποστήριξης του Δήμου Χάλκης στη διαδικασία ανάδειξης φορέα διαχείρισης για τη χρήση και εκμετάλλευση της νήσου Αλιμνιάς». Στα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται το είδος της «αξιοποίησης» της νησίδας της οποίας ένα τμήμα μόνον είναι ιδιοκτησία του Δήμου Χάλκης. Συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση για την εξαίρεση απο την απαλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ προσέφυγε η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων Δωδεκανήσου

Η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Δωδεκάνησου σε συνεργασία με τη Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε. κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αίτηση Ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης 1211/2011, και την εγκυκλίου 1244/1-12-2011 με τη νομική στήριξη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη, καθώς με αυτές παράνομα εξαιρέθηκαν από την απαλλαγή του ΕΕΤΗΔΕ οι κοινόχρηστοι χώροι των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
Εν μέσω της φορολογικής καταιγίδας εις βάρος των τουριστικών επιχειρήσεων του κλάδου μας, η προσφυγή της Ομοσπονδίας σε συνεργασία με τη ΣΕΕΔΔΕ στο ΣτΕ ήταν επιβεβλημένη και αναμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη απόφασή του.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση Ν. Συρμαλένιου με εκπρόσωπο της “S&B”

Με πρωτοβουλία της εταιρείας “S&B”, πραγματοποιήθηκε χθές 13/12 στην Αθήνα, συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της παράταξης μας Νίκου Συρμαλένιου και του Διευθυντή Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας Θωμά Ανδρουλάκη.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις και έγινε αλληλοενημέρωση για τα θέματα που απορρέουν από την εξορυκτική δραστηριότητα της εταιρείας στη Μήλο, καθώς και για τα σχετικά θέματα που απασχολούν έντονα την κοινωνία του νησιού.

Από την πλευρά της εταιρείας επισημάνθηκε ρητά ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα υγείας τόσο στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της, όσο και στον τοπικό πληθυσμό, ενώ σε ότι αφορά την πρακτική διάθεσής των αποβλήτων υπερλέπτων περλίτη στα Βούδια και στο Τσιγκράδο, τονίστηκε ότι η μελέτη εναλλακτικής διάθεσης τους έχει αρχίσει, έτσι ώστε σε εύλογο χρόνο να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και να εξετασθεί η δυνατότητα εφαρμογής τους.

Από την πλευρά μας, τονίστηκε για άλλη μια φορά ότι, σχετικά με τη διάθεση των αποβλήτων, θα πρέπει οι διαδικασίες της μελέτης και της υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων να προχωρήσουν τάχιστα, έτσι ώστε αφενός μεν να αρθούν οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και αφετέρου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο νησί, σε μια εποχή που η ανησυχία εξαιτίας της κρίσης είναι διάχυτη.

Απαράδεκτα άνιση μεταχείριση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ερώτηση του Π. Λαφαζάνη προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού
Απαράδεκτα άνιση μεταχείριση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων




Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ως τουριστικά καταλύματα αποκλειστικά τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ, υποστηρίζει ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.
Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει: Δεκάδες χιλιάδες (40.000) μικροί επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων) στην Ελλάδα είναι αντιμέτωποι με την άνιση μεταχείριση και συνεπώς την κατάφωρη αδικία σε βάρος τους, σε ό,τι αφορά στο Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.
Σύμφωνα με τον Ν. 2160/1993, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα είναι τουριστικά ξενοδοχειακά καταλύματα. Επίσης σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011, εξαιρούνται οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων από το ειδικό τέλος. Είναι σαφές, από τη διατύπωση του νόμου ότι, η συγκεκριμένη εξαίρεση αφορά σε όλα ανεξαιρέτως τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τόσο κύρια όσο και μη κύρια.

Σύρος - Φθινόπωρο 2011, χρονικό εντοπισμού Λαθροθηρών

Στη Σύρα το Νοέμβριο μήνα εντοπίστηκαν από τους εντεταλμένους στο νησί θηροφύλακες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας πολλές Άρες (πολύπλοκες κατασκευές παγίδευσης άγριων πουλιών με δίχτυα, σχετ. δες φωτογραφίες και βίντεο) και δεκάδες «πουλοπιάστες» που ασχολούνται με την παράνομη παγίδευση πουλιών.
Στις επιτόπιες έρευνες, εκτός από τους θηροφύλακες της Δ΄ ΚΟΣΕ, συμμετείχαν και δασοφύλακες του Δασαρχείου Κυκλάδων.
Στις 4 Νοεμβρίου πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω στην περιοχή των Σαντορινιών τρία άτομα που ασχολούνταν με την παράνομη παγίδευση πουλιών και κατασχέθηκαν όλα τα σχετικά εργαλεία (δίχτυα, κλουβιά με πουλιά-κράχτες, βαριοπούλες, τσάπες, τανάλιες, κόφτες κλπ.), ενώ απελευθερώθηκαν οι εγκλωβισμένες θηλυκές καρδερίνες και τα φλώρια που χρησιμοποιούνταν ως κράχτες για να προσελκύουν τα αρσενικά πουλιά.

Πέτυχε το πρώτο "Λαϊκό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι" στην Σαντορίνη

Η καρδιά της Σαντορίνης, καθώς επίσης του εθελοντισμού και της προσφοράς, χτύπησε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στον Καρτεράδο, έξω από κλειστό Γυμναστήριο.
Εκεί δηλαδή όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο στην Σαντορίνη "Λαϊκό Χαριστικό – Ανταλλακτικό Παζάρι" ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων καθώς και ειδών πρώτης ανάγκης.
Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση του «παζαριού» ανήκει στην νεοσύστατη ομάδα πολιτών «Θηραίων Δράσεις» που αποτελείται από νέους κυρίως ανθρώπους με γνώσεις και ενδιαφέροντα στο κομμάτι του εθελοντισμού και των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τον κόσμο.
 Σύμφωνα με τους διοργανωτές την ημέρα του «παζαριού» συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 100 τσάντες και κούτες με ρούχα για ενήλικες και παιδιά, και περισσότερες από 50 κούτες με τρόφιμα και φάρμακα, ενώ στο ταμείο για την ενίσχυση της οργάνωσης «γιατροί του κόσμου» συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 500 ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η ανταπόκριση πολλών ανθρώπων που προσέφεραν κυρίως ρούχα, ολοκαίνουργια και καθαρότατα, με τις σακούλες που συγκεντρώθηκαν να είναι εντυπωσιακά πολλές.

Oι αντιδράσεις για το τέλος των ακινήτων στην Σαντορίνη

Κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους της Σαντορίνης και Θηρασιάς απευθύνει ομάδα πολιτών η οποία έχει συγκροτηθεί σε Επιτροπή Αγώνα, μέσω κυρίως επιστολών που διακινούνται χέρι με χέρι (αφού έτσι γίνεται, πως αλλιώς να το γράψουμε...) σχετικά με τις δυνατότητες αντίστασης και.. μη πληρωμής του νέου τέλους των ακινήτων. Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της επιτροπής, το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο σχετικά με τις δυνατότητες και επιλογές που έχει ως προς την μη καταβολή του συγκεκριμένου φόρου. 
Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι:
Τους τελευταίους μήνες δεχόμαστε όλοι μια ολομέτωπη επίθεση από τους κυβερνώντες ενάντια στο εισόδημά μας αλλά και την αξιοπρέπειά μας.
Με αφορμή την επιβολή του τελευταίου άδικου και παράνομου μέτρου για χαράτσι στα ακίνητα μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, που δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώσουμε, αποφασίσαμε να αντισταθούμε.

Εικόνες από τα μουσικά ταξίδια των λαϊκών πνευστών

Δελτίο τύπου τιμητικής εκδήλωσης προς τιμήν του Πρότυπου Κέντρου ΑΜΕ

Το Χριστουγεννιάτικο παζάρι στον πολιτιστικό σύλλογο της Πάρου “Αρχίλοχο”

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Δεν επικροτούμε την προεκλογική καμπάνια του υφυπουργού κ. Νικητιάδη

Γράφει ο Νίκος Τσακίρης για την Συμπαράταξη Ελπίδας.

"Α. Δεν επικροτούμε την προεκλογική καμπάνια του υφυπουργού κ. Νικητιάδη, και μάλιστα για κάτι που θα κάνει από μόνος του ένας επιχειρηματικός όμιλος "VISA CENTER" δηλ. 


Ένα κέντρο εξυπηρέτησης Τούρκων πολιτών, που θέλουν να βγάλουν μια Βίζα και να περάσουν στην Κω.
Ο κ. Νικητιάδης παρουσιάζει σαν δικό του κάτι που θα κάνουν άλλοι. Ο κ. Νικητιάδης θα μπορούσε να καυχιέται εάν είχε ιδρυθεί υποπροξενείο ή προξενικό γραφείο στην Αλικαρνασσό "bodrum" ή είχε ενισχυθεί με διάφορους τρόπους το επίσημο προξενείο της Σμύρνης παρόλο που θα ήταν αυτονόητο. Ακόμα πρέπει να γνωστοποιήσουμε στους συμπατριώτες μας ότι η Τουρκία έχει δύο ειδών διαβατήρια, για τους έχοντες και κατέχοντες που αυτοί είναι και υποψήφιοι πελάτες της Κω είναι πολύ εύκολο να πάρουν βίζα, άρα περί τίνος ο ντόρος και οι φιέστες;

H Νίσυρος με τη ματιά της επιστήμης

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια της Εταιρείας Νισυριακών Μελετών.
Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος Κ. Χαρτοφύλης αναφέρθηκε στην ίδρυση της Εταιρείας, αποτίοντας φόρο τιμής στα ιδρυτικά μέλη της. Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Παπανικολάου αναφέρθηκε στη μοναδικότητα ορισμένων γεωλογικών σχηματισμών της Νισύρου και των πέριξ αυτής νησίδων (Στρογγυλή, Περγούσα, Παχειά και Κανδελέουσα), τα οποία θα μπορούσαν να αναδειχθούν και να αποτελέσουν πόλο έλξεως τουριστών. Χαρακτήρισε τη Νίσυρο ως ένα από τα ωραιότερα νησιά που υπάρχουν σήμερα και που ευτυχώς έχει μείνει αμόλυντο από την ανθρώπινη καταστροφική παρέμβαση.

Η ομιλία συνοδευόταν από προβολή εντυπωσιακών εικόνων και ο κ. καθηγητής με το πάθος για το γνωστικό του πεδίο και την μεταδοτικότητα που τον χαρακτηρίζουν, επιβεβαίωσε τη φήμη του ως ακαδημαϊκής αυθεντίας όχι μόνο στους ελληνικούς αλλά και στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους, σε ότι αφορά στα γεωλογικά θέματα.

Κως - Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 13-15 Δεκεμβρίου 2011

Σύρος - Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων


Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Συμπαράταξη Ελπίδας Κω - Aίτηση ενημέρωσης για τον προϋπολογισμό

Δημοτική Κίνηση Κω
Aίτηση ενημέρωσης για τον προϋπολογισμό
Κως 5-12-2011
Προς: αντιδήμαρχο Δήμου Κω
κ. Α. Γεωργαρά
κ. Αντιδήμαρχε,
Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε 2 έγγραφα-προτάσεις που αφορούσαν την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την βελτίωση των εσόδων του Δήμου μας και αφορούσαν:
a) από την πηγή της είσπραξης χρεών παρελθόντων ετών και δειγματολόγια για το μεγάλο χρέος των επιχειρήσεων ΜΗΤΣΗ, για το οποίο είχαμε υποβάλει στο κ. Δήμαρχο από τον Μάιο 2011 συγκεκριμένη πρόταση διαπραγματεύσεων και συμβιβασμού χωρίς να πάρουμε απάντηση
β) από διαφεύγοντα έσοδα ενοικίασης κοινοχρήστων χώρων και δειγματολογικά την περίπτωση του πρώην ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ όπου δημοτικός χώρος πάνω από 1000,00μ2 καταπατάται και δεν αποδίδονται στο Δήμο μας τα ανάλογα έσοδα.
Με αφορμή την με δική σας ευθύνη βεβιασμένη συζήτηση του προϋπολογισμού 2012 στις 7-12-2011 ζητούμε ενημέρωση για τα 2 αυτά ερωτήματα και επιπλέον ερωτήματα για το περιεχόμενο του προϋπολογισμού πριν την όπως-όπως συζήτηση του στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο.
Νίκος Μυλωνάς
δημ. σύμβουλος της Σ.Ε

"Ερημιά" στο αεροδρόμιο της Κω το Νοέμβριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αερολιμενικού τμήματος της Υ.Π.Α. στο αεροδρόμιο Κω "Ιπποκράτης", κανένας επιβάτης δεν ήρθε στο νησί μας με πτήση από το εξωτερικό, τον Νοέμβριο, σε αντίθεση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, όπου είχαν έρθει 579, οι περισσότεροι από Γερμανία, με τις πτήσεις της Ryanair, η οποία έχει σταματήσει φέτος τα χειμερινά της δρομολόγια.

Πτώση -23,57% όμως είχαμε και στις αφίξεις επιβατών με πτήσεις εσωτερικού, τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικά ο πίνακας με τις αφίξεις έχει ως εξής:
Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας
Κρατικός Αερολιμένας Κω "Ιπποκράτης"
Τμήμα Αερολιμενικό
Νοέμβριος 2011
Αφίξεις επιβατών εσωτερικού

Αυτοψία στην Καλντέρα

Αυτοψία στο πλαίσιο του έργου "ανάσχεση καταπτώσεων - εξέταση πρανών καλντέρας" πραγματοποιήθηκε το διάστημα 7 - 12 Νοεμβρίου από ελβετούς αλπινιστές οι οποίοι κλήθηκαν να εξετάσουν σημεία της περιοχής της Καλντέρας της Σαντορίνης ύστερα από πρόσκληση της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Οι περιοχές που επισκέφθηκαν είναι η καλντέρα στον Αθηνιό, η καλντέρα των Φηρών και συγκεκριμένα της περιοχής γύρω από το τελεφερίκ, καθώς και η Καλντέρας της Οίας.
Από τις φωτογραφίες και μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η δουλειά ήταν τουλάχιστο ενδιαφέρουσα ενώ εμφανής είναι και η ανάγκη να υπάρξουν παρεμβάσεις στα σημεία που υπάρχουν καταπτώσεις χωμάτων ή κρίνονται επικίνδυνα σε αυτό το ενδεχόμενο.