Προϊόντα Τυροκομείου Τήνου
Την οικονομικά δύσκολη εποχή που ζούμε η στήριξη των Ελληνικών προϊόντων είναι καθήκον αλλά και όφελος όλων. Να προτιμούμε να καταναλώνουμε τα ελληνικά προϊόντα και για να μη μένουν αδιάθετα, αν και υπερέχουν πολλές φορές σε ποιότητα και πωλούνται σε καλές τιμές, έναντι των εισαγόμενων προϊόντων. Στην Τήνο εδώ και 31 χρόνια, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου παράγει στο Τυροκομείο της ποιοτικά τυριά
από γνήσιο ολόφρεσκο γάλα που συλλέγει κάθε πρωί από τις αγελάδες όλου του νησιού, στηρίζοντας έτσι τους αγρότες της Τήνου και συμβάλλοντας στην οικονομία όλου του νησιού.
Τα προϊόντα του τυροκομείου της Τήνου είναι: Γραβιέρα Τήνου, Κοπανιστή, Μυζήθρα νωπή (ανθότυρο), Τυράκι τηνιακό, Βούτυρο νωπό παραδοσιακό, Βούτυρο μαγειρικό σε βάζο, Φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Τα τυριά της Τήνου θα τα βρείτε στα καταστήματα όλων των μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ της Αθήνας, στο Πρατήριο της Ένωσης Αγροτικών Συν/σμων στη λεωφόρο Μεγαλόχαρης στην Τήνο, στα καταστήματα της Τήνου, των άλλων νησιών των Κυκλάδων και σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε άλλες ελληνικές πόλεις ή νησιά.
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΤΗΝΟΥ και ΓΡΑΒΙΕΡΑΚΙ ΤΗΝΟΥ
Σκληρό τυρί με υπόγλυκη χαρακτηριστική γεύση, συνήθως με συμπαγή μάζα και όμορφο κίτρινο ως υποκίτρινο χρώμα. Παρασκευάζεται στο παραδοσιακό τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου από αγελαδινό τηνιακό γάλα και αποτελεί την εξέλιξη του παλιού “βραστού τυριού” της Τήνου. Η γραβιέρα Τήνου είναι άριστο επιτραπέζιο τυρί και δίνει υπέροχη γεύση στις διάφορες πίτες που προστίθεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιτραπέζιο, για σαγανάκι, ως ξυμένο τυρί ή ακόμη για πίτσες και τοστ. Διατηρείται στην αρχική συσκευασία της ως ένα έτος από την ημερομηνία παραγωγής. Διατίθεται χονδρικώς συσκευασμένη εντός αεροστεγούς σακούλας: σε κεφάλια 8 κιλών περίπου, σε μισά κεφάλια 4 κιλών περίπου, σε κεφαλάκια 2,5 με 3,5 κιλά περίπου, σε φέτες 0,5 μισού κιλού περίπου.
ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ ΤΗΝΟΥ
Μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τήνου. Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το 1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του με τίτλο “ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ” που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”. Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του μόνο στα νησιά των Κυκλάδων αφού έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης). Χρησιμοποιείται ως άλλειμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, τη μπύρα και το κρασί. Διατηρείται στην αρχική συσκευασία της για 10 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής. Συσκευάζεται σε δοχεία 3 κιλών, ή 3,5 κιλών ή 5 κιλών ή 10 κιλών ή 18 κιλών. Κατόπιν προσυννενόησης μπορεί να συσκευαστεί σε μπολ των 500 γραμμαρίων.