Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Με συμβολισμούς η κοπή της πίτας του ΣΥΡΙΖΑ στην παραλία Αφάντου

Τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου θέλοντας να δώσουν συμβολικό χαρακτήρα στην εκδήλωση της κοπής της πίτας πραγματοποίησαν την εκδήλωση την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, στην παραλία Αφάντου που είναι πρώτη στη λίστα του ξεπουλήματος της χώρας.
«Η Δημόσια περιουσία και ιδιαίτερα η παραλία Αφάντου πρέπει να αξιοποιηθεί με όρους δημοσίου συμφέροντος και περιβαλλοντικής προστασίας και όχι με όρους αποικιοκρατίας, όπως θέλει να επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση και οι διεθνείς τοκογλύφοι», τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο γραμματέας της οργάνωσης Ν. Σαντορινιός.

Χωρίς νερό, γιατρούς και καύσιμα το Καστελόριζο

Δεν έχει τέλος ο Γολγοθάς των 250 κατοίκων του ακριτικού νησιού. Οργισμένοι για την αδιαφορία της Πολιτείας

SOS εκπέμπουν οι 250 μόνιμοι κάτοικοι του Καστελόριζου, που εδώ και χρόνια δηλώνουν «ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους». Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου είναι το μικρότερο πρόβλημα για την ακριτική περιοχή, που αντιμετωπίζει καθημερινά την έλλειψη γιατρών, την αδυναμία μεταφοράς καυσίμων, την έλλειψη πόσιμου νερού.

Για την κάλυψη των αναγκών του Καστελόριζου σε νερό χρησιμοποιείται εδώ και δύο χρόνια μία μονάδα αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, η οποία όμως είναι δαπανηρή, αφού για τα ανταλλακτικά της δόθηκαν σε αυτό το διάστημα πάνω από 60.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το ρεύμα που καταναλώνεται για τη λειτουργία της, οι ειδικές μεμβράνες και η πληρωμή ειδικού για τη συντήρησή της. Παράλληλα, «έρχονται κατά περιόδους, και φυσικά καιρού επιτρέποντος και αναλόγως της κατάστασης των πλοίων, υδροφόρες, κάτι που κοστίζει υπερβολικά στο κράτος και δεν μας καλύπτει πάντα, αφού έχουμε μείνει πολλές φορές και για τρεις μέρες τουλάχιστον χωρίς νερό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μεγίστης, Γιώργος Αχλαδιώτης. Μόνη λύση που προκρίνει τόσο ο δήμαρχος όσο και η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, είναι η επισκευή της λιμνοδεξαμενής. Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 1991, προϋπολογισμού 700 εκατ. δραχμών, το οποίο… δεν λειτούργησε ποτέ!

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο Νίκος Συρμαλένιος στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Σύρο


Στη Σύρο βρέθηκε τη Δευτέρα 28/1/2013 ο Νίκος Συρμαλένιος προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου. Στη σύντομη τοποθέτησή του στο κεντρικό θέμα της συνεδρίασης που ήταν ο προϋπολογισμός της ΠΝΑ για το 2013, κατέδειξε κατ’ αρχάς την τεράστια αντίφαση που διαπιστώνεται στους ίδιους τους στόχους που η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θέτει για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των Περιφερειών, αφού ζητά συγκράτηση των δαπανών και ταυτόχρονα περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων. «Αποτελεί τουλάχιστον θράσος, με τις περικοπές των κονδυλίων, να μιλάμε για ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων» ανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να ασκηθεί όχι μόνο καμία πολιτική ανάπτυξης αλλά ούτε καν διαχείρισης.
Στη συνέχεια, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην απειλή διάλυσης της ίδιας της υπόστασης της Περιφέρειας, καθώς με τις συνεχείς περικοπές σε κρίσιμους τομείς της ζωής στα νησιά (ακτοπλοΐα, υγεία, παιδεία, κοινωνικές δομές, κατάργηση υπηρεσιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κ.λπ.) τίθεται το ερώτημα για ποια περιφέρεια θα μιλάμε το 2014, για ποιες υπηρεσίες, ποιους πόρους και ποιο στρατηγικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού που να ανταποκρίνεται στις αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειας, με προτεραιότητα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου - Ανειλημμένη υποχρέωση... και του χρόνου πάλι να΄μαστε καλά

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της περιφερειακής μας παράταξης Παύλου Χρυσαφίδη στον Δημόσιο Απολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, τυχόν εκπρόσωποι φορέων, συμπολίτες,
 
Εκφράζω τη λύπη μου και τον προβληματισμό μου για την σχεδόν ή μάλλον ανύπαρκτη συμμετοχή φορέων, ιδίως δε του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και αυτό το λέω σαν δημότης του. Πέρσι στη Ρόδο απ΄ ό,τι θυμάμαι είχε οργανωθεί καλύτερα.


Άραγε εξεπλάγη κάποιος από τον σημερινό απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής; Ανειλημμένη υποχρέωση... και του χρόνου πάλι να ΄μαστε καλά.
Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Νοτίου Αιγαίου και καθημερινά επιβεβαιώνονται μαζί με εμάς όσοι αντιδρούσαν στον τρόπο που επιχείρησαν να καθυποτάξουν εντέχνως οι νονοί του Καλλικράτη την τοπική αυτοδιοίκηση στη λογική των επομένων σχεδίων τους που ήταν η υποταγή ολόκληρης της χώρας στην υποτέλεια των μνημονίων.

26η (2η) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο

Στην 2η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για το 2013, που έγινε στη Σύρο τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, κυρίαρχα θέματα ήταν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013, καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προϋπολογισμός ΠΝΑ 2013

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της περιφέρειας, ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτησή του (παρατίθεται όλη η τοποθέτηση στο τέλος) επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που επιβάλλεται από τα μνημόνια, και που εντασσόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι μόνο δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά μοναδικό σκοπό έχει να περιορίσει την ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο. Στηλίτευσε ιδιαίτερα το νέο θεσμό του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης», που συνιστά θεσμό ωμής παραβίασης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και σκοπό έχει την υποτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον στραγγαλισμό της κοινωνίας.

Αν το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), παραβιάζει το ελληνικό Σύνταγμα… τόσο το χειρότερο για το Σύνταγμα - Απάντηση της Κομισιόν στον Νίκο Χουντή

Η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που προβλέπεται ρητά στο άρθρο 102 του Συντάγματος, υποτάσσεται στις κατευθυντήριες γραμμές (!!) της Συνθήκης της ΕΕ για υγιή δημόσια οικονομικά. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση του ο Ν. Χουντής, αναφερόταν στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και στην «υποχρέωση» που αυτό επέβαλλε στους ΟΤΑ να εφαρμόζουν εντολές του «Παρατηρητηρίου» για υποχρεωτικές αυξήσεις παντός είδους φόρων και τελών (Ακίνητης Περιουσίας, παρεπιδημούντων, κλπ) σε περίπτωση απόκλισης από τους τιθέμενους στόχους. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί αν τα ανωτέρω μέτρα θα επιβάλλονται «ανεξάρτητα από τη γνώμη του Δημάρχου ή του Δημοτικού Συμβουλίου, που ενδεχομένως θα ήθελαν να αντιπροτείνουν άλλα μέτρα» και σχολίαζε ότι, κάτι τέτοιο δεν συμβιβάζεται με το ελληνικό Σύνταγμα, που προβλέπει ότι «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Ίσως τελικά η χώρα και η περιφέρειά μας τους μόνους «τρομοκράτες» που έχει να φοβηθεί είναι οι άθλιες, καταστροφικές πολιτικές της τρικομματικής συγκυβέρνησης

Τεράστια κατάπληξη μας προξένησε το αίτημα του κ. Κόκκινου να έρθει το θέμα της «τρομοκρατίας στο περιφερειακό συμβούλιο, με τον ευφάνταστο μάλιστα τίτλο «Τρομοκρατήστε τους... τρομοκράτες».

Ποιους άραγε καλεί ο κ. Κόκκινος ή μάλλον «προστάζει» -αφού το ρήμα χρησιμοποιείται σε προστακτική έγκλιση- να τρομοκρατήσουν τους τρομοκράτες; Το Περιφερειακό Συμβούλιο, την κοινωνία; Και με ποιο τρόπο; Πολύ θα θέλαμε να μας το εξηγήσει.
Είναι προφανές πως ο κ. Κόκκινος, ως γνήσιος ΝεοΔημοκράτης, επιδιώκει να φέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ατζέντα που η ΝΔ έχει επιλέξει για την κεντρική πολιτική σκηνή, αποφεύγοντας να ασχοληθεί με τα πραγματικά μείζονα προβλήματα που στοιχειώνουν τις ζωές των νησιωτών συμπολιτών μας: την ανεργία, την ανέχεια, τα λουκέτα, τη διάλυση της υγείας και της παιδείας, την σταδιακή απογύμνωση των νησιών απ΄ όλες εκείνες τις υπηρεσίες που τα καθιστούν στοιχειωδώς αυτοτελή και αυτοδύναμα.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

«Καταστροφική για ασφαλισμένους, υπαλλήλους και τοπικές κοινωνίες η κατάργηση Υπηρεσιών ΙΚΑ» - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Ολοκληρώνοντας το σχέδιο καταπάτησης και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων, απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και εκμηδένισης της Περιφέρειας, η Κυβέρνηση, με αυτουργό τη Διοίκηση του ΙΚΑ προχωρούν στη κατάργηση-συγχώνευση των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα Παραρτήματα ΙΚΑ και σταδιακά, μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων, προχωρούν οι καταργήσεις Τοπικών Υποκαταστημάτων, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί νέος Οργανισμός του Ιδρύματος.
 
Για τη λήψη αυτών των αποφάσεων δεν ελήφθη υπόψη κανένα γεωγραφικό και κοινωνικό κριτήριο, ούτε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, των τοπικών φορέων και κυρίως οι ανάγκες των πολιτών. H Κυβέρνηση προχωρά σε κλείσιμο υπηρεσιών ΙΚΑ σε νησιά, αλλά και σε άλλες δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, εξαναγκάζοντας συνταξιούχους και ασφαλισμένους να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και μέσω θαλάσσης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οδηγεί στην εξαθλίωση ανέργους, ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εποχικά επαγγέλματα, καταργώντας ουσιαστικά και το επίδομα ανεργίας» - Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Κριτσωτάκη

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Την ώρα που ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, από 01.01.2013 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προχωρά στην εφαρμογή του άρθρου 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει.

Σύμφωνα με τον νόμο, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι απαίτηση όλων των Ροδιτών να πληροφορηθούν για το τί θα γίνει στην παραλία Αφάντου

Από τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης προκύπτει ότι επιταχύνεται από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η λεγόμενη «αξιοποίηση» των ακινήτων του Δημοσίου και οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς στο πρώτο τρίμηνο 2013 πρέπει να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί μεταξύ των οποίων και για τα ακίνητα Αφάντου.
Μετά το Γκολφ Αφάντου και τα λιμάνια Ρόδου και Κω, το ξεπούλημα θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας για πάρα πολλά ακίνητα του νησιού της Ρόδου, όπως είναι το Πρασονήσι, το Λιμανάκι της Λάρδου και η παραλία Τσαμπίκα.
Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή επαναφέρουμε τα ερωτήματα που έχουμε κατά καιρούς διατυπώσει για το Γκολφ Αφάντου.
* Ποιά είναι ακριβώς η περιοχή που θα δοθεί γι’ αυτή την «αξιοποίηση»;
* Τι εξυπηρετεί η απόκρυψη από την ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. του υφιστάμενου δρόμου που βρίσκεται στον κόμβο Γκολφ Αφάντου και καταλήγει στην παραλία; Μήπως είναι προάγγελος της πρότασης των επενδυτών για αποκλεισμό μεγάλης έκτασης της περιοχής και της παραλίας.

Όλοι με μια φωνή για την Υγεία - Συμμετοχή στην Παλλαϊκή διαμαρτυρία του Παριανού Λαού στην Αθήνα

Το Συντονιστικό Φορέων του νησιού για την Υγεία αποφάσισε στις 4 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα να επισκεφτεί τον Υπουργό Υγείας, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, για να τους επιδόσει τις υπογραφές διαμαρτυρίας καθώς και το ψήφισμα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2012.

Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου και η επιστροφή την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Τα εισιτήρια είναι δωρεάν.
Έφθασε η ώρα που η οργή και η αγανάκτησή πρέπει να πάρει σάρκα και οστά και να μεταφραστεί με την δυναμική μας παρουσία εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Όχι στη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Συρμαλένιου και Νίκου Μιχαλάκη με αντιπροσωπεία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και των εργαζομένων στο νοσοκομείο-κέντρο υγείας Νάξου με θέμα τη συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου.
Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βουλή, συνάντηση του Δημάρχου Νάξου Μανώλη Μαργαρίτη επικεφαλής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν οι Νίκος Μαράκης, Κίζη Θέκλα, Ευδοκία Ψαρρά, Τζένη Ορφανού, Παρασκευή Βιτζηλαίου και Ηλίας Παμπίδης με τούς βουλευτές Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο και Καρδίτσας Νίκο Μιχαλάκη, με θέμα την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Υγείας για τη συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Ερώτηση: Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Διόρισαν 4 καθηγητές στις Κυκλάδες, ενώ τα κενά είναι 128! 
Την ερχόμενη Τρίτη 29 Ιανουαρίου, αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή στις 6 μ.μ. η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου για τις ελλείψεις σε Διδακτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό των σχολείων στις Κυκλάδες, που είχε υποβληθεί από τις 12 Οκτωβρίου 2012 και από τότε παρέμενε αναπάντητη! 
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι διορισμοί, που μόλις χθες Πέμπτη ανακοίνωσε το υπουργείο, τοποθετούν 4 καθηγητές σε σύνολο 128 κενών στις Κυκλάδες. Δεδομένων των σημαντικών κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία των Κυκλάδων με συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων αλλά κυρίως στην ισότιμη συμμετοχή των μαθητών των Κυκλαδονήσων στην εκπαιδευτική διαδικασία, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ζήτησε, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της βουλής, τη μετατροπή της απλής ερώτησης σε επίκαιρη.
Διαβάστε την ερώτηση που υπογράφουν έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και δεν έχει απαντηθεί!

Υποβάθμιση των τελωνείων των νησιών

Με αφορμή πληροφορίες για την ύπαρξη έκθεσης στην οποία μετά την κατάργηση των τελωνείων των νήσων Τήνου, Άνδρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου, και τεσσάρων νήσων της Δωδεκανήσου, προτείνεται η υποβάθμιση των υπαρχόντων τελωνείων, εκτός αυτών της Σύρου και της Ρόδου, ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Δεκαβάλλας, διαμαρτύρεται έντονα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, το τελωνείο Νάξου υποβαθμίζεται σε τοπικό τελωνειακό γραφείο. Σε τοπικό τελωνειακό γραφείο υποβαθμίζεται σύμφωνα με την έκθεση το Τελωνείο Νάξου.

Επιστολή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κο Αντώνη Μανιτάκη, σχετικά με την «Αναδιάρθρωση τελωνειακών υπηρεσιών», έστειλε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας αναφέρει τα εξής:

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Σύρο στις 28/1/2013

Σας καλούμε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί στην νήσο Σύρο την 28η Ιανουαρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00 π.μ. σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με θέματα:


ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 13ης/15-12-2012 και 1ης/7-1-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Κατάρρευση του Ναυπηγοεπισκευαστικού Κλάδου και Κυβερνητική απραξία"

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις που αφορούν την εξέλιξη του Ναυπηγοεπισκευαστικού Κλάδου της Χώρας, με κύρια θύματα τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ – Σκαραμαγκάς), καθώς και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου, αποτελούν τη δραματική παρακαταθήκη σωρείας Κυβερνητικών λαθών και πολιτικής απραξίας των Κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, οι κυρίαρχες ναυπηγικές μονάδες της χώρας υπολειτουργούν και έχουν εισέλθει σε ένα οικονομικό αδιέξοδο δίχως τέλος, το οποίο αντιμετωπίζεται με περίσσεια γραφειοκρατική υποκρισία, τόσο από τα θεσμικά όργανα της ελληνικής πολιτείας, όσο και από αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί τους έχουν συμπαρασύρει ένα σύνολο επιχειρήσεων του ναυτιλιακού πλέγματος, οδηγώντας σε κοινωνική εξαθλίωση και οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές της χώρας (ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες).

Σύρος: Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου ξεκινά η διάθεση των τοπικών αγροτικών προϊόντων

Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων ενημερώνει το κοινό της Σύρου για την έναρξη της διάθεσης των τοπικών αγροτικών προϊόντων στο Αλσύλλιο (Καρνάγιο) απέναντι από το πρώην Εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής.
Η ανακοίνωση του Εργατικού κέντρου έχει ως εξής:
''Σήμερα που ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Σήμερα που η Εργατική τάξη στο σύνολο της οδηγείται στο κοινωνικό περιθώριο, έχουμε ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ να βρεθούμε ΟΛΟΙ στο πλευρό των κοινωνικά αδύναμων και όλων των συμπολιτών μας.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων και οι τοπικοί παραγωγοί αγροτικόν προϊόντων Σύρου πήραμε μια νόμιμη και τολμηρή απόφαση.
Γιατί η κοινωνία δεν χτίζεται πάνω σε ένα χέρι που ζητιανεύει αλλά σε εκείνο που σφίγγεται σε μια γροθιά.
Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν και επειδή δεν θα τα αλλάξουν κάποιοι άλλοι, πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι όλοι.

Εκρηκτική η κατάσταση στους Λειψούς, λόγω των ελλείψεων στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο

Το κείμενο όπως εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των κατοίκων Λειψών (555 υπογραφές)

Ανακοίνωση - Καταγγελία

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στα θέματα Υγείας-Πρόνοιας ως αποτέλεσμα της ολοένα και εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού μας.


Θύμα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας έπεσε και το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Λειψών, το οποίο εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία του, προβλήματα που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς περικοπές δαπανών και στον τομέα της Υγείας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι συχνά καλούνται να μετακινηθούν οι γιατροί του ΠΠΙ σε άλλες δομές υγείας, για την κάλυψη αναγκών (πρόσφατο παράδειγμα η μετακίνηση του παθολόγου του νησιού για ένα μήνα στο Νοσοκομείο της Λέρου, αρ.απόφ. 429/11-12-12 και 1/3-1-13), με αποτέλεσμα σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς με συνοδεία ιατρού, το νησί να μένει χωρίς γιατρό (όταν υπάρχει μόνο ένας).

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στη νησιωτική χώρα

Ερώτηση σχετικά με τα μέτρα για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού στη νησιωτική χώρα, απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους έκδοσης θεώρησης εισόδου για τουρίστες από χώρες εκτός ζώνης Σένγκεν, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.Ν
Αναλυτικά, η ερώτηση που υποβάλλεται προς τους υπουργούς, Εξωτερικών, Τουρισμού, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, που μεταξύ άλλων υπογράφεται και από το βουλευτή Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο:
"Ο εισερχόμενος τουρισμός, κυρίως από τις νέες αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Κίνας, της Ινδίας, αλλά και από τη γειτονική Τουρκία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Αιγαίου.

66.957 οι άνεργοι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Μεγάλη αύξηση καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ

Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 1,44% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 9,16% από τον Δεκέμβριο του 2011, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για το Δεκέμβριο του 2012. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανήλθαν στα 797.578 άτομα, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των περιφερειών να έχει καταγραφεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (11,89%) ή συνολικά 66.957 άτομα. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, οι 337.242 είναι άνδρες (42,28%) και 460.336 είναι γυναίκες (57,72%).

Οι 337.100 (42,27%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και μεγαλύτερο των 12 μηνών και 460.478 (57,73%) είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Τις προτάσεις του για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της χώρας παρουσίασε το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

Στη παρουσίαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ στη σημερινή κατάσταση. Ενδεικτικά σύγκρινε την ακτοπλοϊκή κατάσταση με το πληθυσμό δύο νησιών (Ύδρα και Τήλο) και κατέληξε στο ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι Δημόσιο Αγαθό, θέμα εθνικής ασφάλειας και βασικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου.
Α.
Με αυτό το δεδομένο ζήτησε από την Πολιτεία:
Την καθιέρωση της Ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ως Δημόσιο Αγαθό, την θεσμική κατοχύρωση του Ελάχιστου Δημόσιου Συγκοινωνιακού Δικτύου ανά νησί και την εξασφάλιση της Λειτουργίας του. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι για εμάς τους νησιώτες το πλοίο είναι ότι για της στεριανές πόλεις το τραίνο και τα λεωφορεία.
Ζητούμε την Εξασφάλιση λειτουργίας του Ελάχιστου Δημόσιου Συγκοινωνιακού Δικτύου ανά νησί καθ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Κάλεσε επίσης τους μικρονησιώτες αλλά και όλους του Έλληνες φίλους των νησιών, σε τούτη τη δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία να σταθούν δίπλα σε όσους δήμους παλεύουν για την επίλυση του ακτοπλοϊκού τους προβλήματος.
Στο θέμα αυτό ο Δήμος Λειψών δήλωσε ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης της θεσμικής αυτής πρωτοβουλίας, ο δήμος είναι έτοιμος κ θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Στη σημερινή κατάσταση σύμφωνα με τις έρευνες του ΕΔΜΝ παραβιάζονται οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης της:
* Επικουρικότητας
* Αναλογικότητας
* Υπηρεσίας κοινής ωφέλειας
* Δημόσιας Υπηρεσίας
* Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος
* Ανταγωνιστικότητας
* Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
* Κοινής πολιτικής μεταφορών
* Ισότητας ευκαιριών
* Ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων
* Και της φορολογικής εναρμόνισης.
Παραβιάζεται ακόμη κατά την εθνική νομοθεσία ο νόμος 2932 / 27 Ιουνίου 2001 Άρθρο 2ο παρ3.
Ενώ μπαίνει σε κίνδυνο στα ιδιαίτερα μικρά νησιά και το άρθρο 121 του Διεθνές Δίκαιου για την θάλασσα.

Πάρος: 4 φωνές + 1 πιάνο

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Εναρμονισμένος πλήρως με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, χωρίς καμία δυνατότητα αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο προϋπολογισμός του 2013 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δελτίο Τύπου
Συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με κύρια θέματα την εκλογή αντιπροέδρου και την έγκριση του προϋπολογισμού της ΠΝΑ για το οικονομικό έτος 2013.

Τοποθετούμενος για το θέμα του Προϋπολογισμού του έτους 2013, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, εκπροσωπώντας τους «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σήμερα ερχόμαστε να επικυρώσουμε μια άκρως τυπική διαδικασία, ενώ θα έπρεπε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας να ήταν το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο για τη χρονιά που μας έρχεται. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό εναρμονισμένο πλήρως με τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που μας επιβάλλει η κυβέρνηση αφαιρώντας οποιαδήποτε δυνατότητα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Έχουμε πει και το ξαναλέμε ότι ο «Καλλικράτης» και τα μνημόνια έχουν στραγγαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για επιχορηγήσεις προϋπολογίζονται 4,7 εκ. €, όταν απολογιστικά το 2011 είχε κλείσει με 6,5 εκ. €. Ταυτόχρονα οι μνημονιακές πολιτικές επιβάλλουν τη λειτουργία του λεγόμενου “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης” που στην ουσία του είναι Παρατηρητήριο Οικονομικής Υποτέλειας. Για τους παραπάνω λόγους, δεν ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί από την Περιφερειακή Αρχή».

Ν.Συρμαλένιος: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για τρίτη συνεχή φορά αρνείται να παραστεί στη Βουλή για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτησή μας

Για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Υγείας με πρόφαση κώλυμα παρουσίας τού υπουργού, μας ειδοποίησε ότι δεν θα παραστεί στην Επίκαιρη Ερώτησή μας για τη δραματική κατάσταση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες, ακυρώνοντας και πάλι τη συζήτησή της για σήμερα Δευτέρα 21.01.2013 στη Βουλή.



Eίναι η τρίτη φορά που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποφεύγει να εμφανιστεί. Το έχει κάνει ήδη συστηματικά με τις συνεχείς δεκάδες αναπάντητες Ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

Έτσι, η απουσία της πολιτικής ηγεσίας από την Επίκαιρη Ερώτηση μας, έρχεται σαν συνέχεια της μη απάντησής της για τα θέματα των νεφροπαθών, για την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων, για το Κέντρο Υγείας της Πάρου, για την απουσία γιατρών σε Σέριφο, Κέα και Δονούσα, καθώς και σε μια σειρά ερωτήσεων και αναφορών που αφορούν προβλήματα υγείας σε όλη τη χώρα. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Προφανώς έχει να κάνει με τις δραματικές επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, για τις οποίες είναι απόλυτα υπεύθυνη και η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: http://www.cycladitis.gr/

Έντονο το πρόβλημα της παράνομης λαθροϋλοτομίας

Στο προσκήνιο φαίνεται να βγαίνει το σοβαρό πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στη Ρόδο.

Τους τελευταίους μήνες οι παράνομες λαθροϋλοτομίες, οι μεταφορές προς πώληση προϊόντων ξυλείας αλλά και αλόγιστης κοπής ζωντανών δένδρων έχουν πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης και της σημαντικής αύξησης του κόστους του πετρελαίου θέρμανσης.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα των λαθροϋλοτομιών είναι:

Μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πουλιών 2013: Δηλώστε συμμετοχή!

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει η ομάδα της Αιθρίας τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών στους υγροτόπους της Ρόδου. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Αιθρία συμμετέχει σε αυτό το παγκόσμιο πρόγραμμα καταγραφής και απευθύνει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής σε όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει!
Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις, ένα πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων, περιλαμβάνει την καταγραφή κυρίως υδρόβιων πουλιών που διαχειμάζουν σε υγροτόπους, αλλά και ειδών που έχουν σχέση με τους υγροτόπους, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, 15.000 άτομα, κυρίως εθελοντές, καταγράφουν τα υδρόβια πουλιά σε λίμνες, έλη, δέλτα ποταμών κτλ. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται σε βάση δεδομένων της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων, με σκοπό να αποτελέσουν εργαλεία για τη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών και την εκτίμηση της κατάστασης και της σημαντικότητας των υγροτόπων σε διεθνές επίπεδο.

Συναυλία για τους νεφροπαθείς της Σαντορίνης

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

«Λουκέτο» στο αεροδρόμιο Νάξου;

Έγγραφο της ΟΣΥΠΑ (253/22-11-12) μιλάει για την έλλειψη οικονομικών πόρων από την στιγμή που θα πουληθούν τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Ελλάδας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 περιφερειακά αεροδρόμια που δεν «συγκινούν» κανέναν να οδηγηθούν σε…λουκέτο.
Τι λέει ο Δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας που εξέδωσε ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εναντίον κάθε πρόθεσης για λουκέτο στο αεροδρόμιο του νησιού.


Toυ Νικόδημου Λιανού

Σε μία εποχή όπου το Μνημόνιο έχει τον πρώτο λόγο σε ότι διαδραματίζεται στην Ελλάδα τότε όλα μπορούν να συμβούν.
Και αυτό γιατί όλα μετρώνται με το χρήμα: αποδίδεις συνεχίζεις, μπαίνεις μέσα; Κλείνεις. Απλά πράγματα. Ίσως η πιο σωστή πολιτική σκέψη από την εποχή που λέγαμε: 1 +1 = 2. Μόνο που αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Άλλωστε κυκλοφορεί και το σχετικό ανέκδοτο όπου εύκολα ένας λογιστής (σ.σ. συγνώμη για την σχετική κατηγορία των επαγγελματιών) έχει την ικανότητα να μετατρέψει το 1 +1 σε ότι θέλει το …αφεντικό. Όπως δηλαδή και οι πολιτικοί. Τι σχέση όμως έχουν τα ανέκδοτα με το αεροδρόμιο της Νάξου; Από μόνη της η έκφραση «αεροδρόμιο Νάξου» είναι ένα ανέκδοτο, γιατί κακά τα ψέματα αεροδρόμιο στη Νάξο δεν έχουμε. Εκτός κι εάν εννοούμε αεροδρόμιο τον συγκεκριμένο διάδρομο όπου προσγειώνεται μία φορά την ημέρα (και όχι κάθε εβδομάδα) ένα μικρό αεροπλανάκι πάντα με το φως της ημέρας ενώ το καλοκαίρι οι θέσεις είναι μόνιμα γεμάτες καθώς 18 ή 20 ή 25 θέσεις γεμίζουν μόλις να πεις κύμινο.

ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ: Η δημοτική αρχή Ρόδου να αντιδράσει και να βρεθεί στο πλάι της κοινωνίας για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Κίνηση ΡΟΔΟΚΟΚΚΙΝΟ καλεί την Δημοτική αρχή να αντιδράσει και να βρεθεί στο πλάι της κοινωνίας για την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Η τρικομματική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως 23%, προχωρώντας σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις από τα μέσα του έτους. Πρόκειται για ένα ακόμα «χαράτσι», που εξοντώνει την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι αυξήσεις της ΔΕΗ οδηγούν σε αλυσιδωτές αυξήσεις στην κατανάλωση, στο κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυξάνει το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών του τουριστικού κλάδου σε βάρος της ποιότητας. Αλλά πρώτα και κύρια, επιφέρουν άμεση επιδείνωση των όρων διαβίωσης σε άνεργους και συνταξιούχους, εξαντλούν κάθε νοικοκυριό, ενώ η ανθρωπιστική κρίση παίρνει νέες τραγικές διαστάσεις, για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Εκδήλωση Σύριζα Μήλου ενάντια στο Φασισμό, παλιό και νέο

Στις 19 Ιανουαρίου, ο Σύριζα Μήλου οργανώνει εκδήλωση ενάντια στο φασισμό, στην αίθουσα του Δημαρχείου, στις 6 μμ.

Η εκδήλωση δεν αναφέρεται μόνο στον ιστορικό φασισμό του μεσοπολέμου αλλά και στην ανάδυση του ναζισμού ως κοινωνική, ιδεολογική και πολιτική δύναμη και στις τάσεις εκφασισμού του Κράτους στην σύγχρονη Ελλάδα.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να δείξει στους νεότερους την ιστορική συνέχεια και τη συγγένεια που υπάρχει μεταξύ του παλιού και του νέου ναζισμού, να θυμίσει στους παλιότερους τη φασιστική βαρβαρότητα, να δείξει με ποιο τρόπο η σημερινή ιστορική συγκυρία ευνοεί την διάδοση των ναζιστικών ιδεών και να καταδείξει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για την Αριστερά να αναχαιτίσει τη διαδικασία του εκφασισμού.


Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, ζωντανή μουσική και προβολή ντοκιμαντέρ.

Δημήτρης Γάκης: ''Κροκοδείλια τα δάκρυα των βουλευτών της συγκυβέρνησης για το Νοσοκομείο''

Με αφορμή την κατάθεση του νέου οργανισμού του νοσοκομείου της Ρόδου και τα νέα χαράτσια στην Υγεία ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημ. Γάκης, σχολίασε: «Το τελευταίο διάστημα οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στον τομέα της Υγείας, οδηγούν σε συνεχή υποβάθμιση όλων των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών στα Δωδεκάνησα. Στα πολλαπλά και χρόνια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα του Νοσοκομείου της Ρόδου προστέθηκε και ο νέος οργανισμός ο οποίος πρόχειρα και βιαστικά προσπαθεί, υποτίθεται, να εξορθολογίσει την λειτουργία του. Αλήθεια με τίνος εισήγηση έγινε η τροποποίηση του οργανισμού αφού ούτε ο Δοικητής του Νοσοκομείου, ούτε η Επιστημονική επιτροπή, ούτε η 2η ΥΠΕ γνώριζαν κάτι, όπως τουλάχιστον διατείνονται.

Κρίτων Αρσένης: Επιχειρηματίες νομοθετούν χρησιμοποιώντας την τρόικα

Επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αδιαφανείς σχέσεις της τρόικας με εταιρείες συμβούλων και δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα καταγγέλλει με κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, θέτοντας υπόψη της δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων. Επισημαίνει περαιτέρω ότι λίγους μήνες μετά τη δημόσια πρόταση του τότε εκπροσώπου της Επιτροπής στην τρόικα Σερβάζ Ντερούζ για "καθολική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας" και πώληση παραλιών για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, ακολούθησε η νομοθέτηση της τουριστικής κατοικίας με το πολυνόμο 4002/11.
Η πρόταση του εκπροσώπου της Επιτροπής ήρθε κατόπιν επαφών που είχε κατά δήλωσή του με τους "πιο σημαντικούς ανθρώπους της Ελλάδας που βρίσκονται εκτός πολιτικής". Κάλεσε επιπλέον την Επιτροπή να εφαρμόσει την υποχρέωση που έχει από το άρθρο 42του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό Κανονισμό 1049/2001 και να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαφών της τρόικας με ιδιωτικούς φορείς από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα. Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

Διημερίδα «Παιδί, έφηβος και Ψυχική Υγεία» 26 & 27 Ιανουαρίου 2013 Αίθουσα Καλούδα, Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου

Ο Νίκος Ξυδάκης στην Πάρο

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Απαράδεκτη Εγκύκλιος για τις άδειες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του υπουργείου Παιδείας καθορίζεται το πλαίσιο των αναρρωτικών αδειών των συναδέλφων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επαπειλούμενης κύησης και αν αναγνωρίζονται αυτές ως πραγματικός χρόνος προϋπηρεσίας.

Από την παραπάνω εγκύκλιο μαθαίνουμε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εφόσον «δεν μπορούν να εργαστούν λόγω σπουδαίου λόγου (ασθένεια, κύηση) δικαιούνται άδεια, όχι μεγαλύτερης διάρκειας του μισού μήνα συνολικά.

Επιπρόσθετα «oι ίδιοι εκπαιδευτικοί μετά τη συμπλήρωση, κατά τα ως άνω, μισού μήνα, αδείας, με αποδοχές, απολύονται». Καλούνται μάλιστα οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ανταποκρινόμενες στην «αδήριτη ανάγκη της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας» να εφαρμόσουν άμεσα τη συγκεκριμένη εγκύκλιο. Κατά συνέπεια «οποιαδήποτε χορηγηθείσα άδεια, πέρα των 15ημερών, συνολικά ανά έτος, δε μπορεί να υπολογισθεί, ως διδακτική προϋπηρεσία».