Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εφιάλτης: Χιλιάδες ζώα κάηκαν ζωντανά!

φωτο αρχείου
Μαρτυρίες σοκ

Γέμισε η καμένη γη από καρβουνιασμένα κουφάρια χιλιάδων ζώων. Και όσα απέμειναν κινδυνεύουν από έλλειψη τροφής και νερού
Ελάφια, λαγοί, αγριοκάτσικα, πουλιά και άλλα ζώα κάηκαν ζωντανά στη μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε επί τρεις μέρες τη Ν. Ρόδο. Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες πυροσβεστών που πήραν μέρος στην τριήμερη μάχη με τις φλόγες. Όπως αφηγούνται, «ζήσαμε με τα ίδια μας τα μάτια τον όλεθρο σε όλη την τραγική του διάσταση. Από τη μια καίγονταν δάση με αιωνόβια δένδρα, πηγές που έτρεχαν στέρευαν και την ίδια στιγμή, κοπάδια ή μεμονωμένα ζώα, αφηνιασμένα και ανυπεράσπιστα, τυλίγονταν στις φλόγες και καίγονταν ζωντανά».

Τα υδροπλάνα προς όφελος των πολιτών, είπε ο Ν. Συρμαλένιος στη Σύρο

«Το αυτονόητο δικαίωμα της μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων διασφαλίζεται μόνο με το δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε στη Σύρο σήμερα Τρίτη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τίτλο «Νησιωτική Ελλάδα-Ιδανικό προορισμός για την ανάπτυξη των υδροπλάνων»...

Ο βουλευτής, χαρακτήρισε την ημερίδα ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης ενός νέου μέσου διασύνδεσης των νησιών μας αλλά και μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών.
Ο κ. Νίκος Συρμαλένιος αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

«Είναι προφανές για μας ότι η μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Κατά συνέπεια, η επιλογή μας είναι τα μέσα αυτά, η χάραξη των δρομολογίων αλλά και η υλοποίησή τους να βρίσκονται υπό δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο, έτσι ώστε ο στόχος να είναι η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και όχι η μεγιστοποίηση του κέρδους κάποιων ιδιωτικών εταιρειών.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διακοπή των δρομολογίων της ΟΑ σε Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Γραπτή Ερώτηση για τη διακοπή των πτήσεων της Olympic Air για Ρόδο, Θεσσαλονίκη, και Ηράκλειο, κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην ερώτηση, που συνυπογράφει ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης, τονίζονται οι ολέθριες συνέπειες στην οικονομία και στον τουρισμό από την κατάργηση των πτήσεων προς τους τρεις αυτούς προορισμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των περιοχών που ήδη πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα της τροϊκανής πολιτικής αποδόμησης του κράτους και της κοινωνίας.  
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα ερωτήματα, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν ώστε να μη διακοπούν οι πτήσεις προς Ρόδο, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη και ζητούν να ελεγχθούν οι ενέργειες της Olympic Air και άλλων αεροπορικών εταιρειών για να μη διαμορφωθεί μονοπωλιακή αγορά στις αεροπορικές συνδέσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σε τι πλαίσιο θα λειτουργήσουν τα Δημόσια ΙΕΚ από το Σεπτέμβρη 2013;

Μετά την κατάργηση ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και την εξαγγελθείσα από το βήμα της Βουλής μεταφορά τους στα Δημόσια ΙΕΚ και μετά την απόφαση ακύρωσης της μεταφοράς των ΔΙΕΚ στις Περιφέρειες, η ανησυχία για το κατά πόσο θα είναι εφικτή η λειτουργία τους, σε λίγες μόνο βδομάδες, μεγαλώνει συνεχώς τόσο για τα διοικητικά στελέχη, τους αποσπασμένους και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς όσο και για τους εκπαιδευόμενους. Οι διαδικασίες είναι εκτός χρονοδιαγράμματος και απέχουν πολύ από την «αναβάθμισή τους». Να σημειωθεί ακόμα ότι τα ΔΙΕΚ παραμένουν κλειστά από την 1η μέχρι την 16η Αυγούστου, πράγμα που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση κάνοντας ακόμα πιο ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια. Η τραγική ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας φαίνεται να οδηγεί την δημόσια μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση σε περαιτέρω απαξίωση.

Στην Ελλάδα ξεπουλάνε το νερό, στο εξωτερικό κοινωνικοποιείται



http://www.grafida.netΟι υπέρμαχοι της ιδιωτικοποίησης του νερού προφανώς προσποιούνται ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν τι έχει να επιδείξει στο φλέγον αυτό ζήτημα η διεθνής εμπειρία. Δεκατέσσερις φοιτητές του ΕΜΠ, από το διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων», το υπενθυμίζουν. Μελέτησαν μία προς μία όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων του νερού παγκοσμίως και τις παρουσίασαν πρόσφατα σε εργασία με τίτλο «Υδατικοί πόροι, υποδομές και υπηρεσίες νερού: Ιδιωτικοποίηση ή κοινωνικοποίηση».


Τα ΕΛΤΑ, προς κλείσιμο 80 ταχυδρομικών γραφείων


Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους κ.κ. Υπουργούς: - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, - Οικονομικών κατάθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη για τις επιπτώσεις στον Οργανισμό και την κοινωνία, προχωρά στο κλείσιμο 80 περιφερειακών ταχυδρομικών γραφείων.

Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία), αντί να σχεδιάζει την ανάπτυξη του ταχυδρομικού έργου μέσα από την αναδιοργάνωση, αναβάθμιση και επέκταση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, προχωρά στη συρρίκνωσή του και το κλείσιμο δεκάδων ταχυδρομικών γραφείων, με άμεσες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Νησιωτικό «Όχι» στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό - Είκοσι ένας δήμαρχοι νησιών διαμαρτύρονται ζητώντας σεβασμό στην τοπική κοινωνία και κουλτούρα

Την ευθεία αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τουρισμό δηλώνουν 21 δήμαρχοι της νησιωτικής Ελλάδας συνυπογράφοντας διαμαρτυρία προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» - εκκρεμεί η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Στον κατάλογο των αρχικά 13 δημάρχων προστίθενται καθημερινά νέοι μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ως την Τετάρτη έχουν υπογράψει οι δήμαρχοι Θήρας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καντάνου Χανίων, Λειψών, Λήμνου, Παξών, Πάρου, Σικίνου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Μήλου, Μυκόνου, Σκοπέλου, Θάσου, Καρπάθου, Σάμου, Χάλκης, Κιμώλου, Τήλου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς.

ΚΕΔΕ: Δεν στέλνουμε στοιχεία στο Παρατηρητήριο

Να μην στείλουν οι δήμοι στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών του Παρατηρητήριο αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση τα Δημοτικά Συμβούλια καλούνται να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και να τα αποστείλουν στην εποπτεύουσα αρχή, δηλαδή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το Παρατηρητήριο, μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το Διαλειτουργικό Κόμβο – βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Το Δ.Σ. τονίζει ότι η Αυτοδιοίκηση επιδίωξε και επιδιώκει ελέγχους ουσιαστικούς και αυστηρούς, ελέγχους νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας.

Νίκος Συρμαλένιος: Επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι «Υπουργείο Εφοπλιστών»

Δήλωση του Νίκου Συρμαλένιου για το νέο χαράτσι στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
 
Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, αντιλαμβανόμενος ως φαίνεται πλήρως την έννοια της νησιωτικότητας (!) και σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του ότι «ο τζίρος στην ακτοπλοΐα έχει πέσει γύρω στο 60%», επιβάλλει με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β1772/23/7/2013) νέο χαράτσι στους νησιώτες.
 
Οι αυξήσεις αυτές αφορούν την οικονομική θέση σε συγκεκριμένες γραμμές οι περισσότερες από τις οποίες είναι ενδονησιωτικές. Το μέτρο αυτό πλήττει ευθέως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καθώς και τον ήδη δραστικά μειωμένο εσωτερικό τουρισμό. Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις προθέσεις του και επιβεβαιώνει προηγούμενες δηλώσεις μου περί «Υπουργείου Εφοπλιστών», με στρατηγική την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οργανωμένων συμφερόντων εις βάρος των νησιωτών, εις βάρος των πολιτών του Αιγαίου.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Παρέμβαση του Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Δελτίο Τύπου


* Παρέμβαση του Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

* Σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας στις Κυκλάδες

* Δεν προσκλήθηκαν στην Επιτροπή οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, σχετικά με την πολιτική Υγείας στις νησιωτικές περιοχές συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Νίκος Συρμαλένιος. Στην αρχή της τοποθέτησής του διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κρεμαστινό για τη μη ειδοποίηση των Δημάρχων των Κυκλάδων. Στη συνέχεια, στην τρίλεπτη παρέμβασή του, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εξής:

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

20ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης - Σύρος 23 - 27 Ιουλίου 2013

To 2013 σηματοδοτεί τα 20α γενέθλια του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης.
Το Φεστιβάλ είναι μια ανοιχτή μουσική γιορτή, μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό, που συνδυάζει μοναδικά την επιμόρφωση, την ψυχαγωγία και τις διακοπές. Πέντε μέρες στην καρδιά του Αιγαίου στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων, την Ερμούπολη, γεμάτες ήλιο, κιθάρα και θάλασσα.

Εξερευνώντας διαφορετικά είδη μουσικής με κεντρικό πάντα άξονα την κιθάρα, το φεστιβάλ προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και συμπράξεις σε μουσικά σύνολα.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Πάτμο (18 Ιουλίου 2013)

Στην 10η του έτους 2013 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Πάτμο στις 18 Ιουλίου 2013, η παράταξή μας εκπροσωπήθηκε από τον περιφερειακό μας σύμβουλο Παύλο Χρυσαφίδη. 

Στο 2ο Θέμα «Προβλήματα και Προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου Πάτμου», με εισηγητή τον Δήμαρχο Πάτμου, μετά το τέλος της εισήγησης και αφού ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Χ.Κόκκινος πρότεινε έκδοση ψηφίσματος για την υποστήριξη όσων ανέφερε ο κ. Δήμαρχος Πάτμου, ειδικά σε θέματα υγείας, ο Παύλος Χρυσαφίδης πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε και συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τόσα πολλά προβλήματα σε ένα τόσο μικρό νησί. Είναι τρομερό και θλιβερό μαζί. Ωραία τα λόγια για ευλογίες και Ιερά Νησιά. Σεβόμαστε την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου και τον τιμούμαι. Πόσα χρόνια όμως θα χρειαστούν για να ξεπεραστούν τα προβλήματα; Μερικές φορές κ. Κόκκινε τα ψηφίσματα είναι σαν την τακτική που δίδαξε ο Πόντιος Πιλάτος, δηλαδή σε σταυρώνω αλλά «νίπτω και τας χείρας μου». Απευθυνόμενος στη συνέχεια στον κ. Περιφερειάρχη, πρόσθεσε: «Κύριε Περιφερειάρχη, ακούσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί από τον Δήμαρχο, όπως ακούσαμε και μια σειρά από έργα που σας ζήτησε να ενταχθούν. Θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η θέση της Περιφέρειας για αυτά τα έργα».

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Πωλείται ελληνικό νησί

«Στο σφυρί» βγαίνει το νησί Σπαλαθρονήσι που βρίσκεται απέναντι από το Νέο Μαρμαρά στη Χαλκιδική.

Την προσεχή Τετάρτη μάλιστα, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό αλλά και οι υποψήφιοι αγοραστές για την πώληση. Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί από τον οίκο Myrό Antiques House, που έχει αναλάβει την δημοπράτηση ελληνικών νησιών.

Παραβατικότητα κατά 85% στις τουριστικές περιοχές

Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας εντόπισε το ΣΔΟΕ σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε επιχειρήσεις εστίασης, εκμετάλλευσης παραλιών, νυκτερινά κέντρα ενοικιαζόμενες κατοικίες και ξενοδοχεία, καθώς, επίσης, και για αδήλωτους εργαζόμενους σε νησιά και τουριστικές περιοχές στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως και 15 Ιουλίου.

Τα ποσοστά παραβατικότητας φθάνουν και το 85% αποτυπώνοντας την έκταση της φοροδιαφυγής στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και περιοχές. Ειδικότερα από τους 1.088 ελέγχους προέκυψε ότι 538 επιχειρήσεις ήσαν παραβάτες στις οποίες καταλογίσθηκαν 2.473 παραβάσεις. Ειδικότερα τα ποσοστά παραβατικότητας που προέκυψαν είναι τα ακόλουθα:

Εθελοντική (!) συνεισφορά των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα Υποχρεωτικά τα χαράτσια για τους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς
- Οικονομικών
-Ναυτιλίας και Αιγαίου

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013 - 2016  είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τα 14 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως στα 140 εκατομμύρια για την περίοδο 2013 – 2016. Ένα ποσό που είναι σκανδαλωδώς μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι  Έλληνες ναυτικοί καταβάλλουν για φόρους περίπου 57 εκ. ευρώ (ή 228 εκ. ευρώ την τετραετία), ενώ στο ίδιο ΜΠΔΣ 2013-2016 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες από τη μείωση επιστροφών φόρου θα πληρώσουν 152 εκατ. ευρώ και η μέση ελληνική οικογένεια από τη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων θα συνεισφέρει 379 εκατ. ευρώ. 

ΚΕΠΟΜ (Κίνηση Ενεργών πολιτών Μυκόνου) καλεί Εισαγγελέα! Με τα θέματα υγείας και ποιότητας της ζωής μας δεν παίζουμε

Πρωτοβουλία για να αλλάξει αυτή η εικόνα στο νησί
Καταγγελία για την κακή διαχείριση των Απορριμμάτων και την λειτουργία του ΧΥΤΑ από τον Δήμο Μυκόνου.

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, Τα τελευταία χρόνια όλοι οι κάτοικοι της Μυκόνου γινόμαστε μάρτυρες των συνεπειών της χείριστης διαχείρισης των απορριμμάτων και της λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον Δήμο Μυκόνου. Την άποψή μας αυτή τεκμηριώνουμε παρακάτω:

• Η αποκομιδή των απορριμμάτων καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου δεν γίνεται με την συχνότητα που πρέπει ακόμη και στα πλέον τουριστικά σημεία του νησιού όπως οι Ανεμόμυλοι, με αποτέλεσμα οι κάδοι να ξεχειλίζουν και τα σκουπίδια να γεμίζουν όλες τις γειτονιές του νησιού. Τις περισσότερες φορές, μικρές χωματερές ξεπροβάλουν σε κάθε γωνιά, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο «αυταναφλέγονται» πριν περάσει το απορριμματοφόρο του Δήμου.

Μια εικόνα που πληγώνει την καρδιά του νησιού
• Η απάντηση που παίρνουμε από τον Δήμο όταν ζητάμε σχετική ενημέρωση είναι ότι, είτε δεν είχε καύσιμα για να κινηθούν τα απορριμματοφόρα (κατά την διάρκεια του χειμώνα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού), είτε ότι το προσωπικό δεν είναι επαρκές.
• Ενώ ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με την ΕΕΑΑ, ανακύκλωση στο νησί από το νοικοκυριά δεν γίνεται, αφού ο κόσμος βλέπει τους μπλε κάδους γεμάτους με σύμμικτα απορρίμματα, ειδικά όταν οι πράσινοι κάδοι είναι γεμάτοι, και το απορριμματοφόρο της Ανακύκλωσης να παίρνει όλα τα απορρίμματα χωρίς διάκριση.

• Μετά από καταγγελία της ΠΡΟΣΥΝΑΤ και της ECOELEUSIS, διαπιστώθηκε ότι ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ έκανε παράνομη μεταφορά σύμμικτων απορριμμάτων στην Αττική, που τα περισσότερα κατέληγαν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας, Δ.Γάκης, Ν.Συρμαλένιος και Δ.Τσουκαλάς διατυπώνουν ερωτηματικά σχετικά με περιστατικό παράνομης διακίνησης μεταναστών ανοιχτά της Σύμης


Ερώτηση προς τoυς κ.κ. Υπουργούς

- Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη
- Ναυτιλίας και Αιγαίου

Θέμα: Ερωτηματικά δημιουργούνται σχετικά με περιστατικό, που σημειώθηκε ανοιχτά της Σύμης με την παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την Τρίτη 4/6/2013, σκάφος τύπου «καταμαράν» που διακινούσε μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, προερχόμενους από τα παράλια της Τουρκίας, εντοπίστηκε ανοιχτά της Σύμης. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το σκάφος ακινητοποιήθηκε από το Λιμενικό Σώμα. Στο σκάφος εντοπίστηκαν και συνελήφθηκαν 21 Σύροι μετανάστες, ενώ συνελήφθησαν δύο έλληνες διακινητές, ο καπετάνιος και ένα μέλος του πληρώματος.

Στο «κόκκινο» 77 λιμάνια

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και τα περισσότερα πλοία αναχωρούν πλέον από τον Πειραιά με σημαντική πληρότητα και προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο τόσο τα πληρώματα, όσο και οι επιβάτες διαπιστώνουν συνεχώς ελλείψεις σε λιμενικές υποδομές.

Ο Ιωάννης Κοντόπουλος από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) μιλώντας στο ΒΗΜΑ είπε πως στην ετήσια έκθεσης της ΠΕΠΕΝ αναφέρονται τουλάχιστον 77 λιμάνια που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Στην έκθεσή της η ΠΕΠΕΝ είχε επισημάνει το πρόβλημα αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η αποπεράτωση του έργου θα στερήσει από κάποιες κατηγορίες πλοίων τη δυνατότητα προσέγγισης αφού η λιμενολεκάνη που δημιουργείται θα είναι παγίδα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές». Όπως επισημαίνει ο κ. Κοντόπουλος, το αποτέλεσμα θα είναι να αποκλειστούν τα κρουαζιερόπλοια και τα πλοία άνω των 150 μέτρων.

Επανέρχονται Δημ. Γάκης και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία στα Δωδεκάνησα

Ζητούν να σταματήσει η αποδόμηση του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα
 
Σε επανακατάθεση ερωτήσεων, προχώρησαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και οι βουλευτές, μέλη της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής και Νίκος Μιχαλάκης, μετά την αδικαιολόγητη άρνηση της Κυβέρνησης να απαντήσει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος - στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στη Δωδεκάνησο. Να δώσει επιτέλους απάντηση το υπουργείο Υγείας στο κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στις Νοσοκομειακές μονάδες της Ρόδου, Κω και Καλύμνου - ερώτηση που εκκρεμεί χωρίς απάντηση από τον Φεβρουάριο!!! - καθώς και για τις σημαντικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τα Ιατρεία των μικρών νησιών, επιμένουν, μεταφέροντας την αγωνία των νησιωτών για την παροχή υπηρεσιών υγείας στην «πολυνησιακή» περιφέρεια μας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την επανακατάθεση των δύο Ερωτήσεων τους προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Και οι περιφερειάρχες στο μέτωπο κατά του πολυνομοσχεδίου

Και οι περιφερειάρχες συντάσσονται, πλέον, στο μέτωπο που έχουν δημιουργήσει δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Με μία σκληρή της ανακοίνωση η Ένωση Περιφερειών χαρακτηρίζει «αντισυνταγματικές» τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το Οικονομικό Παρατηρητήριο η Ένωση Περιφερειών, επικαλούμενη και τη σχετική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής. Η ΕΝΠΕ αφού κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές για τα θεσμικά και συνταγματικά δεδομένα της χώρας μας σύστημα επιτροπείας των Περιφερειών από την Κυβέρνηση», προσθέτει με έμφαση: «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από προφάσεις και προσχήματα. Το ζήτημα πλέον έχει φτάσει στον πυρήνα σεβασμού του Συντάγματος. Ή το σέβεται και το εφαρμόζει ή δεν της αρέσει και το αλλάζει. Αλλά δεν μπορεί, εν γνώσει της, να το παραβιάζει. Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι περιττή ή ενοχλητική για κάποιους, ας βρουν το θάρρος να την καταργήσουν».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΝΠΕ είναι το εξής:

Επιμένουν και απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις οι δήμαρχοι όλης της χώρας

Αντίθετη και με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο είναι η ΚΕΔΕ. Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας τονίζει πως απορρίπτει τις τροποποιήσεις που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών για τις διατάξεις που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες, αλλά και τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΕ επισημαίνει πως «οι όποιες µικρές διορθωτικές αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση στο πολυνοµοσχέδιο για τους Σχολικούς Φύλακες και τη Δηµοτική Αστυνοµία δεν αλλάζουν το περιεχόµενο των σχετικών διατάξεων, µε τις οποίες καταργούνται βασικές αρµοδιότητες και υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Νίκος Συρμαλένιος: «Το ξήλωμα της Τεχνικό-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης άρχισε και είναι μόνο η αρχή. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε»

Δελτίο Τύπου

Μετά τον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ, η πρακτική της αιφνιδιαστικής κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών και ακαριαίων απολύσεων στο όνομα της μνημονιακής εξυγίανσης συνεχίζεται με τους σχολικούς φύλακες και τους Τομείς και ειδικότητες στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Τα Επαγγελματικά Λύκεια Νάξου, Θήρας, Σύρου, Αμοργού, Μήλου και Τήνου και οι Επαγγελματικές Σχολές Εμπορείου Σαντορίνης, Νάξου, Κορθίου Άνδρου, Πάρου και Σύρου συρρικνώνονται κατά πολύ, ενώ κάποια κινδυνεύουν να κλείσουν αφήνοντας μαθητές και μαθήτριες χωρίς τις αντίστοιχες εκπαιδευτικές επιλογές και τους εκπαιδευτικούς άνεργους.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ν. Συρμαλένιος: «Το μοντέλο Ντουμπάι ονειρεύεται η κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας»

Τουριστική ανάπτυξη εμπνευσμένη από το μοντέλο του Ντουμπάι, ένα μοντέλο που έχει διεθνώς θεωρηθεί επιχειρηματικά αποτυχημένο, εχθρικό για το περιβάλλον και τουριστικά ξεπερασμένο, επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την ομιλία του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι γεγονός ότι από τη συζήτηση αυτή, την οποία κάνουμε σήμερα, δεν πρόκειται να βγουν ιδιαίτερα πράγματα, διότι η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία, η μειοψηφία είναι μειοψηφία και δυστυχώς, υπάρχουν δύο φιλοσοφίες εκ διαμέτρου αντίθετες στο ποια ανάπτυξη θέλουμε για τη χώρα και κατά συνέπεια και ποιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Με το νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε, συμπληρώνετε το "παζλ" των προηγούμενων νομοσχεδίων που έχει φέρει και το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Τις θέσεις των Δήμων επί του Χωροταξικού για τον Τουρισμό ζητεί η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου

Επί της διαδικασίας της εθνικής διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου με τη συνδρομή των συναρμοδίων αντιπεριφερειαρχών ετοίμασε ένα πρώτο κείμενο παρατηρήσεων τόσον επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) όσον και επί του σχεδίου ΚΥΑ: "Έγκριση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού". Η Περιφέρεια Ν.Αιγαίου ζήτησε τις θέσεις, μεταξύ άλλων, των δήμων. Προφανώς και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα πρέπει να υποβάλει τις θεσεις του. Δεν θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικές παρατάξεις ώστε σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να ληφθεί από κοινού απόφαση για τις θέσεις που θα υποβληθούν για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες;

Εικαστικής έκθεσης “Refuge Project “ στην Μήλο

Ο Δήμος Μήλου και η Ένωση Φίλων Αδάμαντα σας προσκαλούν στα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Refuge Project “ , που σηματοδοτεί το άνοιγμα του υπόσκαφου καταφυγίου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα της Μήλου μετά από 70 χρόνια , με μια συμβολική «κατοίκηση» από 19 σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό .

Εγκαίνια: Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013, 8.30μ.μ.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

1ο «Φεστιβάλ συνόρων» στο Αγαθονήσι

Ο Τομέας Πολιτισμού της «Παραμεθορίου Δράσης» διοργανώνει από τις 20-22 Ιουλίου στο Αγαθονήσι, το 1ο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ».


Με συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και λοιπά καλλιτεχνικά δρώμενα επιχειρείται μια γιορτή της ελληνικής παραμεθορίου, αναδεικνύοντας αφ' ενός το ακριτικό Αγαθονήσι ως έναν ελκυστικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού αφ' ετέρου τις διαφορετικές πτυχές της ζωής στις παραμεθόριες και συνοριακές ελληνικές περιοχές, εστιάζοντας στη χαρά του να είναι κάποιος ακρίτης και προβάλλοντας τον πλούσιο και ενδιαφέρων πολιτισμό τους, ο οποίος συχνά είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης και πολιτισμικής ανταλλαγής.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι πολιτιστικές πρωτεύουσες

Αν και δίχως να μας κοινοποιηθεί από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η παράταξή μας δια του περιφερειακού της συμβούλου Παύλου Χρυσαφίδη, παραβρέθηκε με χαρά στα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γραμματείας Ισότητας στην Ερμούπολη της Σύρου, το οποίο και εντάσσεται στο έργο «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», συγχρηματοδοτούμενο από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσία μας εκεί -κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική- ήθελε να υπογραμμίσει τη σημασία που η παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” αποδίδει στην ύπαρξη και λειτουργία μίας τέτοιας δομής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και της Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πολύμορφες όψεις της κρίσης πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.. Μπορεί το συμβουλευτικό αυτό κέντρο να είναι λειτουργικά «ανεξάρτητο», αλλά είναι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και η Περιφέρεια να έχουν διαρκή και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση στο θέμα αυτό, γιατί το κάθε συμβουλευτικό κέντρο δεν απευθύνεται μόνο στις ενδιαφερόμενες γυναίκες μέσα από την ψυχοκοινωνική στήριξη και τη νομική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, αλλά θα συμβάλει τα μέγιστα και στην προώθηση θεμάτων ισότητας, υποστήριξης γυναικών καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα βίας κατά των γυναικών, διακίνησης και εμπορίας (trafficking), σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών κ.ά.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έβαλε ο Νίκος Συρμαλένιος στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Επιμένει στο θέμα της ΕΥΔΑΠ ο κ. Βαρβιτσιώτης 
 

Δελτίο Τύπου
Επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Η διαχείριση του νερού στις Κυκλάδες»

Τη Δευτέρα 1.07.13 συζητήθηκε η Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη μεταφορά νερού στα νησιά των Κυκλάδων, τις μονάδες αφαλάτωσης καθώς και το θέμα της ΕΥΔΑΠ. Τα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Συρμαλένιος ήταν εάν:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕΡΙΦΟΥ 2013 26/7 - 22/8

Το Φεστιβάλ Σερίφου, μετά από την ολόθερμη υποδοχή που του επεφύλαξαν την περσινή χρονιά, συνεχίζει με δύναμη και με τις καλύτερες προοπτικές την πορεία του για δεύτερο καλοκαίρι.

Το όνειρο πήρε πια τη θέση του στη ζωή μας!

Με κέφι, με χαμόγελο και με διάθεση να χαρίσουμε πιο όμορφες στιγμές, γεμάτες νότες χαράς και ψυχαγωγίας, υποδεχόμαστε από τις 26 Ιουλίου ως τις 20 Αυγούστου, εκλεκτούς καλλιτέχνες και κοινό, στο γραφικό θεατράκι της Χώρας, μοναδικό για την απεριόριστη θέα του στο Αιγαίο…

Το Φεστιβάλ θα πλαισιώσουν σημαντικοί καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά ρεύματα όπως οι: Χρήστος Θηβαίος, Ηλίας Λιούγκος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αργύρης Μπακιρτζής, Μανώλης Φάμελλος, κ.α. στοχεύοντας στο:

Προβλήματα στην ειδική αγωγή-κείμενο προς υπουργό παιδείας

Το μήνα Απρίλιο στα πλαίσια των δράσεων της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την ειδική αγωγή, συμμετείχαμε στην κινητοποίηση του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου. Συναντηθήκαμε με την Υπεύθυνη Επιστημονικής Καθοδήγησης Π.Ε. Ν. Αιγαίου κ. Παραμυθιώτου και στη συνέχεια με την Διευθύντρια Π.Ε. Κυκλάδων κ. Βλαστάρη Ειρήνη, στις οποίες κοινοποιήσαμε τους προβληματισμούς μας και καταθέσαμε τα αιτήματά μας.

Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό και τους κ.κ. υφυπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων να σταθούν έμπρακτα, όπως οφείλουν από τη θέση τους, κοντά στον κόσμο που υποφέρει, δίπλα στους ανάπηρους που χρειάζονται σήμερα ακομα περισσότερη στήριξη, δίπλα στα παιδιά που χρειάζονται άρτια επανδρωμένες σχολικές μονάδες.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο δεν μπορούν να προστατευθούν τα αλιευτικά αποθέματα της Ελλάδας και ταυτόχρονα να στηριχθεί η παράκτια αλιεία

Ο σωστός σχεδιασμός ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου για την αλιεία, σε συνδυασμό με δράσεις προστασίας και ελέγχου των αλιευτικών αποθεμάτων θα μπορούσε και να προστατεύσει το θαλάσσιο οικοσύστημα από την υπεραλίευση και να ενισχύσει την ορθή εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια Ενημέρωσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, για την Νέα Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ).  Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων «Η παράκτια αλιεία απασχολεί το 95% των αλιέων συνολικά της χώρας. Έχουμε πάρα πολλά νησιά, έχουμε ακτογραμμές και η παράκτια αλιεία είναι αυτή που πρέπει να μας ενδιαφέρει από άποψη εισοδήματος, γιατί ζουν περίπου 40 χιλιάδες οικογένειες απ’ αυτήν την δραστηριότητα στη χώρα μας. Επίσης, μας ενδιαφέρει και από πλευράς στήριξης των αλιευτικών αποθεμάτων, διότι η παράκτια αλιεία δεν είναι βιομηχανική αλιεία, είναι μια αλιεία που προστατεύει τα αποθέματα, τον γόνο κ.ά.

Ηρακλειά: πρωτοποριακή, ελληνική μονάδα αφαλάτωσης με ΑΠΕ σκουριάζει και πάει Αφρική

Την ώρα που Μικρές Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μαστίζονται από τη λειψυδρία με αποτέλεσμα να απαιτείται η συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά νερού, το Δημόσιο άφησε στο έλεος του θεού την πρωτοποριακή, ελληνικής τεχνολογίας μονάδα αφαλάτωσης που λειτουργούσε στην Ηρακλειά.
Πρόκειται για την πλωτή μονάδα αφαλάτωσης Υδριάδα που εγκαταστάθηκε στο νησί το 2007, κόστισε 2,8 εκατ. Ευρώ, έχει τη δυνατότητα παραγωγής 70 κυβικών νερού την ημέρα. Όπως μεταδίδει ο Σκάι, πλέον το έργο εγκαταλείφθηκε από τους αρμόδιους φορείς και η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει τη μεταφορά της μονάδας σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και του Περσικού Κόλπου.  
 
Η Υδριάδα

Η μονάδα – στην οποία δόθηκε το επηρεασμένο από την ελληνική Μυθολογία όνομα Υδριάδα- σχεδιάστηκε από Έλληνες επιστήμονες και κατασκευάστηκε από ελληνικά χέρια.