Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Συνέδριο «Με το βλέμμα στραμμένο στα παιδιά» (1-3/11/13)

Το συνέδριο απευθύνεται για 4η χρονιά στους πολίτες και φέτος συνδιοργανώνεται από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, καθώς και το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Νομού Κυκλάδων.

Η απόφαση για τον εφετινό προσανατολισμό του συνεδρίου εμπεριέχει μια σημαντική σημειολογία καθώς φαίνεται τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις σύγχρονες δύσκολες συγκυρίες και είναι αναγκαίο να αναδειχθούν οι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να τα διατηρήσουμε σε διαδρομές που διασφαλίζουν την υγεία τους ή και να τα επαναπροσανατολίσουμε προς ασφαλείς και δημιουργικές επιλογές.

Οι βασικοί άξονες του συνεδρίου στους οποίους θα βασιστούν τα τραπέζια των ομιλιών είναι οι εξής:

Συνέδριο ΚΕΔΕ με θέμα «Αθλητισμός και Πολιτισμός – Παράγοντες κοινωνικής συνοχής»

Συνέδριο με θέμα «Αθλητισμός και Πολιτισμός – Παράγοντες κοινωνικής συνοχής» πραγματοποιεί στην Καβάλα η ΚΕΔΕ την Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Νοεμβρίου

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό στις δύσκολες μέρες της οικονομικής κρίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως δικλείδα ισορροπίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, τονίζει η ΚΕΔΕ στην πρόσκληση συμμετοχής που απευθύνει στους αιρετούς, τα στελέχη και τους εργαζόμενους των αθλητικών και πολιτιστικών οργανισμών και υπηρεσιών των Δήμων.

Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον δήμαρχο Καβάλας Κώστα Σιμιτζή, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό θα εισηγηθούν οι Γιάννης Θεοδωρόπουλος, και Γιώργος Ιωακειμίδης, πρόεδρος και αντιπρόδρος αντίστοιχα της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΚΕΔΕ.

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Άγονες πολιτικές για την ''άγονη γραμμή''

Αποκαλυπτικό υπόμνημα της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της υγείας στα μικρονήσια

«SOS» εκπέμπουν τα μικρονήσια του Nοτίου Αιγαίου εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις δομές υγείας τους με αποτέλεσμα οι κάτοικοί τους να βιώνουν στο πετσί τους, την ανασφάλεια και τον φόβο.

Με γλαφυρό τρόπο η τραγική κατάσταση που επικρατεί περιγράφεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Nοτίου Αιγαίου στον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Στο υπόμνημα αυτό μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

Κραυγή αγωνίας από την Πλακιώτικη Ένωση για το Κέντρο Υγείας Μήλου

«Εμείς, σαν Πλακιώτικη Ένωση και δημότες αυτού του νησιού θέλουμε να θίξουμε για Ακόμη μια φορά τα προβλήματα του Κ.Υ. Μήλου, το οποίο και (τυπικά) γειτνιάζει με τον οικισμό μας. Προβλήματα που ολοένα και πληθαίνουν και μας αφορούν σε κύρια βάση και ως Πολιτιστικό σύλλογο αλλά κυρίως, ως, πολίτες.

Η αφορμή γι αυτή την παρέμβαση μας, είναι η διαπίστωση με την σχεδόν καθημερινή επαφή μας με ανθρώπους του Κ.Υ. ότι δεν υπάρχει το ελάχιστο απαιτούμενο Ιατρικό προσωπικό για την κάλυψη των εφημεριών και την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Κ.Υ. Μήλου εδώ και ένα χρόνο.

Η κραυγή αγωνίας των εναπομείναντων Ιατρών για την υγεία των κατοίκων αυτού του νησιού δεν φτάνει στα αυτιά της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, αφού στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και επιστολές τους, η μόνη απάντηση που παίρνουν είναι "κάντε ότι νομίζεται, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα"!.

Εργαστήριο συντήρησης χαρτιού και βιβλιοδεσίας


4ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, διοργανώνει τον 4ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 38 πόλεις της Ελλάδας!

Η «Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων» σας προσκαλεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα προσέλευσης 11:00 π.μ., στα νησιά Μύκονο, Νάξο, Σαντορίνη και Σύρο, σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό! Στη Σύρο η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Γιάννης και Ελένη Βάτη".

Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού.

 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η Μήλος και άλλα 9 νησιά του Αιγαίου στη λίστα των "προβληματικών νησιών"

Καμία σημαντική αλλαγή δεν προέκυψε από τη διαβούλευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του τουρισμού, παρά τις έντονες αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και δημάρχων της νησιωτικής Ελλάδας. Οι διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στη διαβούλευση αφορούσαν τις ανησυχίες για υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς χωροθετούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα και οργανωμένοι υποδοχείς τουρισμού ακόμη και σε μικρά άνυδρα νησιά, βραχονησίδες, παραδοσιακούς οικισμούς, βουνά και προστατευόμενες περιοχές.

Ωστόσο, όσο το ΥΠΕΚΑ χρονοτριβούσε με τη σύνταξη του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, το υπουργείο Τουρισμού προώθησε το περασμένο καλοκαίρι τον νόμο 4179/2013, ο οποίος περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις που είναι απαραίτητες για την προώθηση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων ανά τη χώρα.

Οι αλλαγές που έγιναν

Επίκαιρη Επερώτηση Δημήτρη Γάκη για τα μεγάλα προβλήματα των ΚΕΠΑ

«Επίκαιρη Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική στη λειτουργία των ΚΕΠΑ»

Την Επίκαιρη Επερώτηση με θέμα: «Προμελετημένη και μεθοδευμένη η δυσλειτουργία των ΚΕ.Π.Α. με στόχο τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις», επανακατέθεσαν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ανάμεσα τους και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Οικονομικών.

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Γάκη, στην Επίκαιρη Επερώτηση θα συζητηθεί το κρίσιμο θέμα της βελτίωσης της λειτουργίας των ΚΕΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα. Το σημαντικό κοινωνικό και ανθρωπιστικό θέμα, έχει τεθεί επανειλημμένα από το βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην ολομέλεια της Βουλής και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παρά τις πολλαπλές κυβερνητικές υποσχέσεις, καμία ουσιαστική και αποτελεσματική λύση δεν έχει δοθεί. Η υποταγή στην ισοπεδωτική και αντικοινωνική μνημονιακή πολιτική της τρόϊκα, έχει σαν αποτέλεσμα, χιλιάδες ΑμεΑ στη νησιωτική χώρα να είναι εγκλωβισμένα σε λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ επί μήνες και να κινδυνεύουν οι ίδιοι/ίδιες και οι οικογένειές τους με οικονομική εξαθλίωση.

Πεταλούδες – Μέρος 2: Κινδυνεύει ένα από τα κορυφαία οικοτουριστικά αξιοθέατα στην Ευρώπη


300.000 επισκέπτες σε 120 μέρες, πάνω από €1,5 εκ έσοδα αλλά ελάχιστο ενδιαφέρον για την αειφορία της

Στο προηγούμενο άρθρο μας κάναμε ένα αφιέρωμα στο Νίκο Μάργαρη και τη σχέση που είχε ο εκλιπών με την Κοιλάδα αλλά και στην προσπάθεια διάσωσής του μοναδικού αυτού φαινομένου. Παρουσιάσαμε όλες τις προσπάθειες της Κοινότητας Θεολόγου και εκφράσαμε την αγωνία, το φόβο αλλά και τις αμφιβολίες μας για το κατά πόσο η Κοιλάδα θα συνεχίσει να είναι ένα οικοτουριστικό αξιοθέατο παγκόσμιας εμβέλειας και σήμα κατατεθέν για το νησί μας.

Στο δεύτερο αφιέρωμά μας, θα παρουσιάσουμε την κατάσταση που παρουσιάζει η Κοιλάδα σήμερα και όλα τα προβλήματα που πρέπει σύντομα να επιλυθούν εάν η σημερινή δημοτική αρχή δε θέλει να συγκριθεί με την προηγούμενη στον τρόπο που αποκομίζει έσοδα αλλά δαπανά ελάχιστα για την αειφορική διαχείριση της Κοιλάδας.

Συνάντηση δημάρχων του Νοτίου Αιγαίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά

Δελτίο Τύπου

Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κο Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποίησε χθες 16 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία αιρετών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της κο Γιάννη Δεκαβάλλα Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, μετά από αίτημά τους, για να συζητηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας, στα νησιά μας στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.

Η Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καταγράφοντας αναλυτικά και ανά νησί τη στελέχωση και τις υποδομές των μονάδων υγείας διαπίστωσε ότι αν εξαιρέσουμε τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αυτές έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα, τόσο υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και οικονομικά προβλήματα συντήρησης και προμηθειών. Οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους νησιώτες μας, για το λόγο αυτό θα πρέπει η πολιτεία συνυπολογίζοντας και το αίσθημα απομόνωσης, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και ειδικότερα τα μικρά νησιά μας, να πάρει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της υγειονομικής τους κάλυψης.

«Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου»

Ένας μαθητικός διαγωνισμός παραμυθιού και βίντεο για τα σχολεία της Πάρου. Πώς μπορείς, εν καιρώ κρίσης, να εμπνεύσεις παιδιά και εκπαιδευτικούς με την αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη δημιουργικότητα και το περιβάλλον; To WWF Ελλάς καλεί όλα τα σχολεία της Πάρου να λάβουν μέρος σε έναν διαγωνισμό φαντασίας, δημιουργίας, γνώσης και ευαισθητοποίησης για την αξία των υγρότoπων της Πάρου.

Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που εντάσσεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους και υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Στόχος του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, τους υγρότοπους του νησιού, να εκτιμήσουν την αξία τους (οικολογική, οικονομική, κοινωνική), να τους ερευνήσουν, να αντιληφθούν τις απειλές και την ανάγκη προστασίας τους, να απολαύσουν τη φύση και να δημιουργήσουν τη δική τους αφήγηση.

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Επίκαιρη Επερώτηση για τα ασφαλιστικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και επαγγελματιών και την κατάρρευση του ΟΑΕΕ, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

- Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) ΓΣΕΒΕΕ, τα οποία επιβεβαιώνονται από την EUROSTAT, από το 2010 έως τα μέσα του 2012 οδηγήθηκαν σε διακοπή εργασιών 100.000 επιχειρήσεις. Η πιο πρόσφατη έρευνα για το 2ο εξάμηνο του 2012 και το 2013 με στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (0 – 49 άτομα) στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών (αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα) επιβεβαιώνει νέες, μαζικές διακοπές λειτουργίας σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων, καθώς και το ότι οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση, λειτουργώντας ακόμη και με ζημιές.
Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες είναι σε πλήρη αδυναμία καταβολής των εισφορών και ο ΟΑΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση το επόμενο χρονικό διάστημα: το 50% των ασφαλισμένων έχει πλέον σταματήσει να καταβάλει εισφορές στο ταμείο και μόνο οι μισοί από τους υπολοίπους (49,8%), εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να καταβάλλουν τις εισφορές τους για το επόμενο διάστημα έως το τέλος του 2013.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εγκατάλειψη του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι Ναυτεργάτες του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», πλοιοκτησίας Αλέξανδρου Αγούδημου, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένοι μισθοί από 3 – 6 μήνες, ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 800.000 ευρώ. Ήδη το πλοίο από 1/9/2013 λόγω επίσχεσης εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληρώματος δεν εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγιά του και έχει ακινητοποιηθεί στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ, η επιχείρηση Αγούδημου, όχι μόνο δεν ικανοποίησε τα νόμιμα αιτήματα των ναυτεργατών, αλλά επιδίωξε σε συνεργασία με άλλη Ναυτιλιακή Εταιρεία να κλείσει συμφωνία ναύλωσης του πλοίου, χωρίς την εξόφληση του πληρώματος και με την απαίτηση να κλείσει το ναυτολόγιο και να απολυθούν οι Ναυτεργάτες, χωρίς να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί, κάτι που είναι σαφώς παράνομο. Σημειώνεται ότι η επιχειρούμενη μεθόδευση για κλείσιμο του ναυτολογίου χωρίς την εξόφληση των Ναυτεργατών απέτυχε, χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητα του πληρώματος, της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων.

Ανύπαρκτη η Ειδική Αγωγή στις Κυκλάδες

Με αδιαμφισβήτητα γεγονότα καταρρίπτει ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες Κυκλάδων «Δικαίωμα» τον ισχυρισμό του υπουργείου Παιδείας ότι έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την Ειδική Αγωγή και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να έχουν όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη υποστήριξη. «Εμείς απαντάμε πως η Ειδική Αγωγή είναι στην ουσία ανύπαρκτη» τονίζει ο Σύλλογος, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ειδικό Νηπιαγωγείο στη Σύρο που είναι κλειστό (μετά από έναν μόλις χρόνο λειτουργίας), το Ειδικό Δημοτικό Σύρου -«έναν χώρο καταθλιπτικό, χωρίς συντήρηση και με ελλιπή πρόσβαση για ΑμεΑ στις αίθουσες διδασκαλίας»- που δεν έχει καθόλου ειδικό βοηθητικό και ειδικό επιστημονικό προσωπικό, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) όπου υπάρχει μόνο ένας εκπαιδευτικός.

Η κρίση «χτύπησε» και τα ολοήμερα σχολεία – Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία τους

Υπολειτουργούν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις αναστολής της λειτουργίας τους, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αυτό αναφέρουν σε ερώτηση τους προς τον υπουργό Παιδείας 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και ο Νίκος Συρμαλένιος. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, χιλιάδες γονείς έχουν μείνει «ξεκρέμαστοι», την ίδια στιγμή που υπονομεύεται η σταθερή εργασία στο δημόσιο σχολείο, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. «Το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται και ουσιαστικά διαλύεται» υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές. Αναλυτικά, το περιεχόμενο της ερώτησής τους έχει ως εξής:

«Λουκέτο» σε 4 αεροδρόμια των Κυκλάδων ζητούν οι Γερμανοί!

Λουκέτο σε 22 αεροδρόμια της χώρας εισηγείται η γερμανική ιδιωτική εταιρία Lufthansa και Γερμανοί άτυποι σύμβουλοι του δημοσίου προς την ελληνική κυβέρνηση. Μια εισήγηση που δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, αφού την ίδια πρόταση είχαν καταθέσει και την άνοιξη του 2013, την οποία φέρεται να υιοθετεί και η Τρόικα.

 Η απάντηση του υπουργείου Μεταφορών αλλά και της ελληνικής πολιτειακής ηγεσίας ήταν αρνητική, όμως οι Γερμανοί επιστρέφουν ξανά θέτοντας επί τάπητος την ίδια πρόταση.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια που καλύπτουν άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και κρίσιμους, από πλευράς εσόδων τουριστικούς προορισμούς, τα οποία έχουν ενταχθεί στην Ανώνυμη Εταιρία διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Και εξόρυξη χρυσού στη Μήλο;

Το νησί των Κυκλάδων Μήλος και η δραστηριότητα της εξόρυξης ορυκτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα από τους προϊστορικούς χρόνους του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Η εξόρυξη του οψιδιανού και η χρησιμοποίησή του για την κατασκευή εργαλείων καθημερινής χρήσης και όπλων αποτέλεσε βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.

Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας, η Μήλος όμως λόγω του ηφαιστείου παρέμεινε σημαντικός τόπος εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Τα τελευταία μάλιστα εξήντα περίπου χρόνια κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή στο νησί κατέχει η εταιρεία «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης ΑΕ», όπως λεγόταν παλαιότερα η σημερινή πολυεθνική «S&B AE». Γύρω από αυτή υπήρχε και υπάρχει ένα δίκτυο μικρότερων εξορυκτικών εταιρειών ή εργολαβικών και μεταφορικών / ναυτιλιακών εταιρειών, που ο κύκλος εργασιών τους στηρίζεται αποκλειστικά στην εξορυκτική δραστηριότητα.

Την Πέμπτη ξεκινά το αναρριχητικό Φεστιβάλ στην Κάλυμνο

Εκατοντάδες αναρριχητές φτάνουν καθημερινά στο νησί

Την επόμενη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου ξεκινά το αγωνιστικό μέρος του Αναρριχητικού Φεστιβάλ Καλύμνου, που και φέτος πραγματοποιείται από το Δήμο Καλυμνίων σε συνεργασία και με τη χορηγία της μεγάλης Εταιρείας North Face, που είναι ο πρώτος προμηθευτής στον κόσμο αυθεντικών, καινοτόμων και τεχνολογικά προηγμένων υπαίθριων προϊόντων ένδυσης, εξοπλισμού και υποδημάτων.

Το Φεστιβάλ είναι ανοικτό για τους αναρριχητές όλων των επιπέδων και μετά την περσινή του επιτυχία αλλά και τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τόσο από πλευράς συμμετοχής μεγάλων αθλητών όσο και από πλευράς αναρριχητών και επισκεπτών που θα βρεθούν στην Κάλυμνο για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Πάρου - Αντιπάρου

"Έγινε ο κόσμος μια μεγάλη φυλακή / κι εγώ ψάχνω τα δεσμά να σπάσω

έχω ένα μέρος να με περιμένει εκεί / σε μια πολύ ψηλή κορφή πρέπει να φτάσω..."

Killah P. (R.I.P. 2013) - Σιγά μην κλάψω


Σήμερα που το εργατικό κίνημα δίνει μάχες ενάντια στη κυβέρνηση των μνημονίων, του μαύρου στην ΕΡΤ, των απολύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, της διάλυσης των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, των κλεισιμάτων των νοσοκομείων και των σχολείων, της διάλυσης του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης χρειάζεται να φωνάξει ακόμα πιο δυνατά: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας με απεργίες και συλλαλητήρια για να σώσουμε τις δουλειές μας και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Κλιμακώνουμε χέρι-χέρι και την ίδια ώρα τη πάλη ενάντια στο φασισμό. Οι εργαζόμενοι έχουμε τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανησυχίες, δε θα τους κάνουμε το χατίρι να σφαχτούμε μεταξύ μας. Πρέπει να απομονώσουμε τους χρυσαυγίτες, απογόνους των ταγματασφαλιτών και των γερμανοτσολιάδων, λάτρεις του δικτάτορα Παπαδόπουλου και του Χίτλερ, μαντρόσκυλα των αφεντικών που επιχειρούν να επιτεθούν στα συνδικάτα, όπως φάνηκε με τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, αλλά και με την εμετική καταγγελία τους σε βάρος των απεργών εκπαιδευτικών. Το παίζουν προστάτες των Ελλήνων εργατών αλλά τους ξεπουλάνε για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των πλουσίων γιατί αυτοί τους τρέφουν. Είναι αυτοί που ψήφισαν στη Βουλή την πλήρη απαλλαγή των εφοπλιστών από φόρους, την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Κάνουν πλάτες στους χρυσοθήρες των πολυεθνικών στις Σκουριές.

Συνάντηση με Αδ. Γεωργιάδη αποφάσισε η Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου

Ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το σύνολο πλέον των νησιών μας, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Το πρόβλημα της ελλιπούς υγειονομικής κάλυψης των αιγαιοπελαγιτών, είναι ένα από τα κύρια θέματα, που απασχολεί τους εκπροσώπους των αιρετών της περιφέρειάς μας. Αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα συζήτησης και στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ, τον περασμένο Ιούνιο στη Λέρο.

Δυστυχώς, παρά τις όποιες ενέργειες των φορέων της αυτοδιοίκησης, η κατάσταση στο χώρο της υγείας όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά συνεχώς επιδεινώνεται δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα, ιδιαίτερα στους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

26οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και ο ΣΕΓΑΣ διοργανώνουν και φέτος τους «26ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου» στο νησί της Χίου, στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013.
Τους αγώνες υποστηρίζουν οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου και θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Χίου με ώρα έναρξης 16.00.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου αποτελούν ένα καταξιωμένο θεσμό για τον κλασικό αθλητισμό στη χώρα μας και συμβάλλουν σημαντικά αφ' ενός στην ανάδειξη νέων αθλητών και αθλητριών και αφ' ετέρου στη δημιουργία σημαντικών αθλητικών υποδομών στα νησιά του Αιγαίου.
Εφέτος συμμετέχουν 35 σωματεία Στίβου καθώς και σωματεία ΑμεΑ, με περίπου 350 αθλητές-τριες, από 12 νησιά του Αιγαίου ( Λέσβο-Λήμνο- Χίο-Σάμο-Ικαρία-Ρόδο-Κω-Λέρο-Κάλυμνο-Νάξο-Μήλο-Άνδρο-και Μύκονο).

S.O.S. εκπέμπει το Κέντρο Υγείας Πάτμου

Για αδυναμία λειτουργίας του Κ.Υ. Πάτμου μας μίλησε ο διευθυντής παθολογίας του Κ.Υ. Πάτμου κ. Ασλάνογλου, "γιατί έληξε η δίμηνη απόσπαση γιατρού στο Κ.Υ. Πάτμου, και έμεινε με δύο γιατρούς που προ πολλού έχουν καλύψει τις υπερωρίες τους.

Αποτέλεσμα από Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 δεν θα υπάρχει εφημερία γιατρού στο Κ.Υ. Πάτμου ούτε οδηγού ασθενοφόρου τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.
Επίσης δεν θα υπάρχει νοσηλευτής για νυχτερινή βάρδια από 11-7 παρά μόνο πρωί και απόγευμα.

Το πρόβλημα αυτό, συνέχεια των προηγουμένων μηνών έχει επιδεινωθεί τελευταία, ενώ οι γιατροί αδυνατούν να εφημερεύσουν (απαγορεύεται και είναι βιολογικά αδύνατο) 24 ώρες μέρα παρά μέρα και με καθημερινό ωράριο. Οι γιατροί ως οφείλουν έχουν εκτελέσει τις νόμιμες και υποχρεωτικές τους εφημερίες ενώ επί μήνες εκτελούσαν παραπάνω επί πλέον εθελοντικές εφημερίες (μη αμειβόμενες).

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται και θα πρέπει να σταλούν δύο γιατροί γενικής ιατρικής και παθολόγος ή δύο το πολύ τρεις αγροτικοί για να καλύψουν τις θέσεις που είναι κενές αντίστοιχα.
Επίσης είναι σοβαρότατη η έλλειψη ενός νοσηλευτή και ενός παρασκευαστή μικροβιολογικού, ενώ δεν υπάρχει 8 χρόνια παιδίατρος και τα τελευταία χρόνια μικροβιολόγος».

25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στη Σύρο

Πέντε χρόνια μετά την 20η εορταστική Συνάντηση και για τέταρτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η Σύρος φιλοξενεί την 25η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου από 10 έως 20 Οκτωβρίου 2013 με τη συμμετοχή 28 ερασιτεχνικών θιάσων του Αιγαίου. Πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή ομάδων, με τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενες.


Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερεις χώρους, που γενναιόδωρα παραχώρησε ο Δήμος Σύρου –Ερμούπολης με πρώτο το ιστορικό θέατρο Απόλλων, κόσμημα της πόλης, αλλά και το κινηματοθέατρο Παλλάς, την αίθουσα «Κ. Τουλούπης» του σχολικού συγκροτήματος Μάννα και την Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Οι παραστάσεις αυτές θα συνδυασθούν με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάρια θεατρικής παιδείας, εκθέσεις, συναυλίες, δρώμενα και πολλές εκπλήξεις. Σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων έχει σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την Ερμούπολη ως χώρο πολιτισμού, με πρώτη τη συναυλία με «Μουσική και τραγούδια για το θέατρο και τον κινηματογράφο» από την Ορχήστρα των Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού αλλά και την μουσικοθεατρική παράσταση Κ.Π. Καβάφης «Απ’ έξω και τραγουδιστά» από την Ομάδα Καβάφης του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Επίσης στην Αίθουσα Τέχνης «Γ.& Ε. Βάτη» η συριανή ζωγράφος Μαρία Ξαγοράρη που φιλοτέχνησε το θέμα της αφίσας, θα παρουσιάσει έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Περί πορείας» ενώ στην τελετή έναρξης οι συριανές ομάδες θα παρουσιάσουν ένα δρώμενο που συντονίζει ο Γιάννης Δεσύπρης.

Ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την ψήφιση του καταστατικού Την Κυριακή 6/10 στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Λυκείου

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί, στο Αμφιθέατρο του Λυκείου Χώρας Νάξου, η Δημοτική κίνηση "ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας" πραγματοποιεί ανοιχτή Γενική Συνέλευση για την ψήφιση του καταστατικού της χάρτη κατά άρθρο (ώρα 11:00 π.μ.) και την ψήφιση της νέας γραμματείας (ώρα 1:30 μ.μ.).

Καλούμε όλους τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθειά μας να συγκροτηθεί ένα ανοιχτό μέτωπο πολιτών με ιδέες, όραμα και ελπίδα με στόχο την ανασυγκρότηση της κοινωνίας του Δήμου μας.

Μην αναθέτεις τη ζωή σου σε άλλους, γίνε μέρος της λύσης, γίνε Πολίτης.

Πηγή: http://naxospolitesgiatanisiamas.blogspot.gr/

ΟΛΜΕ: Όχι στην αύξηση του αριθμών μαθητών στην τάξη - Όχι αποκλεισμό μαθητών από τις σπουδές τους


Καταγγέλλουμε την απόφαση του Υπουργού Παιδείας να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ανώτατου αριθμού στην τάξη ή το τμήμα στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια.

Συγκεκριμένα με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και μάλιστα τις ημέρες που οι εκπαιδευτικοί απεργούσαν ενάντια σ’ αυτή την πολιτική με συμμετοχή πάνω από 90%, ορίζεται μεν ανώτατος αριθμός μαθητών ανά τάξη οι 27, αλλά «σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του οικείου Διευθυντή Δ/θμιας Εκπαίδευσης μπορεί να γίνει προσαύξηση κατά 10%».

Ουσιαστικά με αυτή την απόφαση επανερχόμαστε στους 30 μαθητές στην τάξη. Το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί τον αυξημένο αριθμό των μαθητών στην τάξη, μαζί με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, τις καταργήσεις υποστηρικτικών δομών, καθώς και τις προωθούμενες εκπαιδευτικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, για να δημιουργήσει τεχνητές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών και να ωθήσει χιλιάδες συναδέλφους μας στη διαθεσιμότητα και την απόλυση.

Όλες αυτές οι αποφάσεις λειτουργούν διαλυτικά στην εκπαιδευτική διαδικασία και υποβαθμίζουν δραματικά την εκπαίδευση των παιδιών.

Απαιτούμε:

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στην Πάρο (30 Σεπτεμβρίου 2013)

Στην 13η Συνεδρίαση για το έτος 2013 του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που έγινε στην Πάρο τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, την παράταξή μας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Συμβουλος Μήλου Παύλος Χρυσαφίδης.

Από τα 25 προγραμματισμένα θέματα συζητήθηκαν τα 15 και 1 έκτακτο που αφορούσε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Χρυσής Αυγής.

* Στον χαιρετισμό του ο Π. Χρυσαφίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζουμε την τακτική να γίνονται τα περιφερειακά συμβούλια σε διάφορα νησιά παρά τις υπαρκτές μεγάλες δυσκολίες. Χαιρόμαστε που αυτή τη φορά είμαστε στην Πάρο, ένα νησί πυλώνα τόσο στο τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα για όλη την περιφέρεια.

Ακούσαμε με προσοχή όσα εξέθεσαν οι φορείς της Πάρου και που κοινός παρανομαστής νομίζω ήταν ότι η περιφέρεια μπορεί και πρέπει να ορθώσει ανάστημα σε πολιτικές που υπονομεύουν τη ζωή και το μέλλον των κατοίκων των νησιών μας.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ - "Στο ακριτικό Αγαθονήσι το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις κινδυνεύει να κλείσει"

Η πολιτική της συγκυβέρνησης Ε.Ε. – Τρόικας που εξαθλιώνει το λαό μας, χτυπά με ακόμη μεγαλύτερη αγριότητα τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Στο ακριτικό Αγαθονήσι, το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις, κινδυνεύει να κλείσει. Ένα μήνα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς λειτουργεί με δυο μόνο εκπαιδευτικούς, τη στιγμή που χρειάζεται τουλάχιστον άλλους επτά.

 
Οι γονείς των λιγοστών μαθητών, στην απόγνωσή τους σκέφτονται να πάρουν τα παιδιά τους και να εγκαταλείψουν το νησί για να μπορέσουν να τα σπουδάσουν. Αυτό σημαίνει όχι μόνο κλείσιμο του σχολείου, αλλά και ερημοποίηση του νησιού. Καταδικάζουμε τις πολιτικές που οδηγούν φτωχές οικογένειες σε αυτή την κατάσταση. Ιδιαίτερα για ακριτικές περιοχές, υπάρχουν επιπλέον και σοβαροί κοινωνικοί λόγοι να δοθούν κίνητρα στους κατοίκους ώστε να παραμείνουν σε αυτές.

Όσο υπάρχουν μνημόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και στήριξης της δημόσιας υγείας - Τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, στο περιφερειακό συμβούλιο στην Πάρο

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Πάρο τη Δευτέρα 30/9 παρευρέθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος. Στον αρχικό χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους δύο δημάρχους Πάρου και Αντιπάρου για τη φιλοξενία, μεταξύ άλλων είπε:

«…Από όλες τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν και από τους δημάρχους και από τους Παριανούς περιφερειακούς συμβούλους και από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, το συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, χρόνια θέματα της υγείας, της παιδείας, της ακριβής ακτοπλοΐας, της αγροτικής παραγωγής, της ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων, της διαμόρφωσης αθλητικών χώρων κ.α. αναζητούν λύσεις χρηματοδότησης και ουσιαστικής αντιμετώπισης.

Κατάληψη του Γυμνασίου - Λυκείου Κάσου - Τα μνημόνια μας στερούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση

Κραυγή αγωνίας από τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου της μικρής Κάσου που παραμένει το σχολείο τους χωρίς καθηγητές στις βασικές ειδικότητες. Σε μια επιστολή τους οι μαθητές περιγράφουν τα σοβαρά προβλήματα του νησιού στα οποία προστίθεται και αυτό της εκπαίδευσης. Γράφουν μεταξύ άλλων: Οι περικοπές και τα μνημόνια μας στερούν ακόμα και τα βασικά δικαιώματα που έχει κάθε ελληνόπουλο της επικράτειας. Δεν έχουμε σύστημα υγείας, η επικοινωνία μας με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι προβληματική, το κόστος ζωής υψηλό και μέσα σε όλα αυτά στερούμαστε και το δικαίωμά της εκπαίδευσης. Προβληματικό το κτίριο ενώ υπάρχει και φέτος έλλειψη καθηγητών σε βασικές ειδικότητες. Πως μπορούμε να διεκδικήσουμε μια θέση στην Ανώτερη και Ανώτατη εκπαίδευση; Διαβάστε όλο το κείμενο της επιστολής που είναι μια κραυγή αγωνίας από του μαθητές του Λυκείου της Κάσου. Το νησί φαίνεται είναι πολύ μακριά για να ακούσει τη φωνή των μαθητών ο υπουργός Παιδείας...