Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με κύριο θέμα συζήτησης τα οικονομικά των ΟΤΑ και το προσωπικό τους

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων

Δελτίο Τύπου

Ενόψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ. Ε.Δ.Ε. ), με κύριο θέμα συζήτησης τα οικονομικά των Ο.Τ.Α. και το προσωπικό τους, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.

Στον «αέρα» η αλλαγή του εκλογικού συστήματος για τους Δήμους

Με ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), εκφράζει μεταξύ άλλων την αντίθεση των αιρετών τόσο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξής τους όσο και για τo «σπάσιμο» των Δήμων.

Επίσης η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ τονίζει ότι ο εξορθολογισμός στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οδήγησε σε πλεόνασμα 754 εκ. ευρώ της δίνει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να απαιτήσει από την κυβέρνηση ώστε να μη γίνουν άλλες περικοπές πόρων και παρεμβάσεις στις δομές και το προσωπικό των δήμων.

Παράλληλα οι αιρετοί είναι αντίθετοι με οποιαδήποτε επιπλέον παρακράτηση πόρων από τους ΚΑΠ.

Ζητούν δε την απορρόφηση όλων των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και καμία παρέμβαση στην οργάνωση και στις δομές των Δήμων παρά μόνο την εφαρμογή της εθελοντικής κινητικότητας, όπως ακριβώς προτάθηκε από την ΚΕΔΕ και χωρίς τις δήθεν «εγγυήσεις», που στην ουσία ακυρώνουν το μέτρο.

Την ίδια ώρα, αντίθετο με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και με το «σπάσιμο» των Δήμων είναι και το ΠΑΣΟΚ. Αντιπροτείνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος από τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές του 2019. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ακολουθεί το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Κάλεσμα για την ιδρυτική συνέλευση αυτοδιοικητικής παράταξης

Στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα κινείται η ομάδα συμπολιτών – συμπατριωτών, η οποία έδωσε πριν λίγη ώρα, όπως είχε αποκαλύψει το MilosVoice, την ιδρυτική συνέλευση αυτοδιοικητικής παράταξης.


Αγαπητοί συμπολίτες,



Το νησί μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του τόπου για δεκαετίες: ανεμογεννήτριες, λιμάνια, αναβάθμιση και νέες μορφές τουρισμού, γεωθερμία, διαχείριση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, χωροταξικό, σωστή χρήση της περιοχής natura, χρήση της τηλεϊατρικής, ιδιωτικοποίηση κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων του Δήμου (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες) και “διαθεσιμότητες” προσωπικού, αλιευτικό καταφύγιο, υπερχρέωση του Δήμου από την απερχόμενη δημοτική παράταξη, βιολογικές καλλιέργειες και διάσωση των τοπικών σπόρων και ποικιλιών, ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε νέες, επαγγελματικές βάσεις σε σύνδεση με τον τουρισμό, εφαρμογές της πληροφορικής στην επαγγελματική και την καθημερινή ζωή.

Έτσι κι αλλιώς φταίει ο κακός (μας ο) καιρός - Από τα Οικολογικά Ροδιακά


Σαστισμένη και συγκλονισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας. Καιρικά φαινόμενα μεγάλης έντασης – πρωτόγνωρα θα τα ονομάσουν μερικοί – αλλά και αβλεψίες που οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές αλλά πάνω απ’ όλα στην απώλεια τεσσάρων ανθρώπων. Τέσσερις ζωές που δε θα έπρεπε και που θα μπορούσαν να μην έχουν χαθεί.


Οι λόγοι

Μεγάλη κουβέντα γίνεται ξανά, όπως κάθε φορά, στους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Όλοι οι πολίτες αλλά και οι αρχές προσπαθούν να εξηγήσουν τι φταίει. Κι ο καθένας δίνει μια εξήγηση πολλές φορές κατά πως τον βολεύει. Οι αρχές ισχυρίζονται ότι έφταιγε ο κακός καιρός, οι πολίτες βλέπουν χρόνια τώρα την αδυναμία να προστατευτούν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους από τέτοια φαινόμενα και η δικαιοσύνη προσπαθεί να αποδώσει με τη σειρά της ευθύνες όπου δει.

Εμείς, πιστεύοντας ότι τέτοιας σφοδρότητας και σοβαρότητας φαινόμενα δεν μπορούν να ερμηνευτούν μονοσήμαντα, θα προσπαθήσουμε να δούμε λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα, μιας που έχουν περάσει οι πρώτες μέρες και εντυπώσεις. Πιστεύουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια σειρά λόγων για τα όσο συνέβησαν, αιτίες που αν δεν εξαλειφθούν ή περιοριστούν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε τα ίδια ξανά και ξανά.

Σφοδρά φαινόμενα που θα γίνουν σφοδρότερα στο μέλλον

Κινητοποίηση για την Υγεία σε Αθήνα και Νάξο

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί Πανελλήνιο Πανυγειονομικό Συλλαλητήριοδιαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από το υπουργείο Υγείας από τα πρωτοβάθμια σωματεία των νοσοκομείων της περιφέρειας, σωματείων νοσοκομείων της Αττικής μέσω του συντονιστικού τους, την ΟΕΝΓΕ με τους νοσοκομειακούς ιατρούς, των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ δηλαδή του ΙΚΑ (ιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακών) και την στήριξη της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ. Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου Αμοργού & Μ.Κυκλάδων (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.) θα είναι παρόν σε αυτό το αγωνιστικό κάλεσμα και καλεί όλους τους Νάξιους της Αθήνας να ενισχύσουν αυτή την κινητοποίηση με την φυσική παρουσία τους έξω από το υπουργείο.

Υπόμνημα Συρμαλένιου για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε σήμερα υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με το οποίο αναναλύει διεξοδικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην επίμαχη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και την εκβιαστική, όπως τη χαρακτηρίζει, ονομαστική ψηφοφορία πέντε (5) άρθρων στη συσκευασία ενός. 

Επισημαίνει ιδιαίτερα "τη σκοπιμότητα του ΠΑΣΟΚ για τη μεθόδευση της ψηφοφορίας, σκοπιμότητα παραποίησης της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το διοικητικό διαχωρισμό των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας και τα κίνητρα υπηρέτησης των επικουρικών γιατρών στα νησιά, καταθέτοντας ως απόδειξη το συνημμένο δελτίο τύπου του γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα". Να γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Π. Ρήγας επέμειναν στην άθλια μεθόδευση της ονομαστικής ψηφοφορίας των 5 άρθρων της τροπολογίας στη συσκευασία του ενός, σημειώνει σχετικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.


Ακολουθούν, το υπόμνημα, καθώς και το δελτίο τύπου του κ. Π. Ρήγα, όπως κατατέθηκαν από τον κ. Συρμαλένιο στον πρόεδρο της Βουλής:

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής

Παρέμβαση Γάκη στη Βουλή για τις καταστροφές στη Ρόδο, την Κάλυμνο και την Ψέριμο

«Ο Δημήτρης ΓΑΚΗΣ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό: Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι συνέπειες από την πρωτοφανή καταστροφή στη Ρόδο, στην Κάλυμνο και στην Ψέριμο. Να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για ανακούφιση των πληγέντων και για επανόρθωση των ζημιών από φυσικές καταστροφές». Η τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2014» στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη 27.11.13.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Οι πληγές στη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, την Κάλυμνο, την Ψέριμο είναι ανοιχτές, είναι ορθάνοιχτες. Οι κραυγές αγωνίας και αγανάκτησης των κατοίκων τους για τη διαχρονική αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού φθάνουν μέχρι εδώ. Περιμένουν τη συμπαράσταση της πολιτείας.

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την περίφημη πλέον τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί μέγιστη ντροπή για την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου

Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την περίφημη πλέον τροπολογία του Υπουργείου Υγείας αποτελεί μέγιστη ντροπή για την κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου και ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

Παρά την εμμονή μας να διαχωριστεί η τροπολογία στα πέντε άρθρα από τα οποία αποτελείται και τα οποία περιλαμβάνουν από το διαχωρισμό των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας πλην εκείνων της Δωδεκανήσου, μεταξύ των οποίων και το διαχωρισμό των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου, της Λήμνου και της Λέσβου, της Σάμου και της Ικαρίας, τα κίνητρα για την υπηρέτηση των επικουρικών γιατρών κλπ., μέχρι και τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τη χωριστή ψηφοφορία επί των άρθρων και επέβαλλε την ενιαία ψηφοφορία με στόχο να φιμώσει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών και να «εκθέσει» τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τοπικές κοινωνίες.

ΜySchool: ο Μεγάλος Αδελφός στα σχολεία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Σύρου Τήνου Μυκόνου
Πρόσφατα έφτασε εγκύκλιος στα σχολεία με υπογραφή του υφυπουργού Παιδείας Σ. Κεδίκογλου (Α.Π171490/Δ212-03-2013) που ζητάει από τους διευθυντές να συμπληρώσουν το νέο πληροφοριακό σύστημα ΜySchool παράλληλα(για ένα μήνα) με τον Survey σε καθημερινή βάση. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερης βαρύτητας και συνδέεται με τις αντικοινωνικές πολιτικές που ασκούνται σήμερα στην εκπαίδευση. Για την εισαγωγή του προγράμματος το Υπουργείο επικαλείται γενικά και αόριστα “ την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της πληροφοριακής υποδομής του. (Α.Π171490/Δ212-03-2013).

Το πρόγραμμα απευθύνεται “ στις σχολικές μονάδες και τις αποκεντρωμένες διοικητικές δομές της εκπαίδευσης με στόχο: α. Την καθημερινή μηχανογραφική τους υποστήριξη και β) τη σταδιακή λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων(e-school, e DataCenter, Survey, Ο.Π.Σ.Υ.Δ κ.λπ.) σ' ένα σύγχρονο ενιαίο περιβάλλον. (Α.Π171490/Δ212-03-2013). Η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος εμφανίζεται σαν μια ουδέτερη τεχνοκρατική καταγραφή και υποστήριξη των σχολείων. Όμως το περιεχόμενο των συμπληρώσεων δείχνει ότι άλλες είναι οι στοχεύσεις του. Ας δούμε συγκεκριμένα πιο είναι αυτό:

Ημερίδα με θέμα: “Διαδικτυακός εκφοβισμός: Όταν ο 'αόρατος φίλος' γίνεται …'ορατή απειλή'

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Δίοδος», υλοποιεί παρεμβάσεις που απευθύνονται τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα με στόχο την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων ατόμων και ομάδων. Στο πλαίσιο των δράσεων του οργανώνει διήμερο παρεμβάσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα εκφοβισμού. Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν: 

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους φορέων και δομών που δραστηριοποιούνται τοπικά σε θέματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων, με στόχο τη δικτύωση που θα ενισχύσει και θα εμπλουτίσει το σχεδιασμό συστημικών δράσεων, οι οποίες θα αφορούν στην ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και ειδικότερα του διαδικτυακού εκφοβισμού. Ημερίδα με θέμα: "Διαδικτυακός εκφοβισμός: Όταν ο 'αόρατος φίλος' γίνεται 'ορατή απειλή'.



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Φωτογραφίες σοκ από την εκθεμελίωση των σπιτιών των 30 κατοίκων της Ψερίμου

ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Μετράνε πληγές κι' άλλα νησιά της Δωδεκανήσου από την θεομηνία που τα έπληξε, παράλληλα με τη Ρόδο.





 Στην Κω, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ στην Κάλυμνο οι ζημιές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Όμως εκεί που η θεομηνία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, είναι στη Ψέριμο.

Στο μικρό νησί της Ψερίμου η γη κυριολεκτικά σκάφτηκε από τα νερά, η παραλία χάθηκε, σπίτια καταστράφηκαν.

Οι 30 οικογένειες που ζουν στο νησί τρόμαξαν από την κοσμοχαλασιά και ζητούν επειγόντως βοήθεια. Στο μικρό νησί έσπευσαν ο δήμαρχος Καλύμνου Δημ. Διακομιχάλης και ο Περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Σταυλάς.

Αναμένεται ότι σήμερα θα γίνει δεκτό το αίτημα της κήρυξης της Ψερίμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οι φωτογραφίες είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Χωρίς γιατρό και η Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος προστέθηκε στη μαύρη λίστα νησιά των Κυκλάδων που έχουν μείνει χωρίς γιατρό. Το φαινόμενο είναι πρόσφατο, αφού το πανέμορφο νησί έμεινε χωρίς ιατρική περίθαλψη εδώ και λίγες ημέρες όταν και ολοκληρώθηκε η θητεία του τελευταίου αγροτικού γιατρού.

Η Φολέγανδρος διαθέτει Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο με δυναμικότητα δύο γιατρών κι ενός υπεύθυνου. Ωστόσο ιατρείο διαθέτει μόνο στα «χαρτιά» αφού όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός για να το στελεχώσει και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.

Στο συγκεκριμένο νησί υπηρετούσαν κατά το παρελθόν κυρίως ειδικευόμενοι αγροτικοί γιατροί, φέτος όμως τα πράγματα πήραν τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Εξυπακούεται ότι στο νησί δεν υπάρχει ιδιώτης γιατρός.

Σίφνος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Δίχως γιατρούς, χωρίς πλοία

Ένας γιατρός για ολόκληρο το νησί.

Τρείς φορές την εβδομάδα πλοίο από 1η Οκτωβρίου με πάνω από 7 έως 8 ώρες για να φθάσει στο Πειραιά.

Σύμφωνα με το  www.psts.gr , ο Δήμαρχος Σίφνου κ. Ανδρέας Μπαμπούνης δήλωσε οτι η Σίφνος διανύει μια δύσκολη περίοδο δίχως γιατρούς και χωρίς πλοία σε ένα νησί 2.500 κατοίκων εκ των οποίων τα 500 είναι παιδιά.

Στο μοναδικό περιφερειακό ιατρείο της Σίφνου αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας γιατρός παθολόγος ο οποίος αδυνατεί από μόνος του να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Οι κενές θέσεις που υπάρχουν είναι δύο θέσεις αγροτικών ιατρών, μια θέση παιδιάτρου και μια θέση ιατρού γενικής ιατρικής.

Αποφάσεις Λαϊκής Συνέλευσης:

Ροδοκόκκινο: Πριν να μας χτυπήσει η ουρά του τυφώνα «Κλεοπάτρα», μας χτύπησε ο τυφώνας των μνημονίων!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Μέσα από τα τραγικά γεγονότα τα οποία εκτυλιχθήκαν τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, φανερώθηκε με δραματικό τρόπο η γύμνια και η ανικανότητα της τοπικής αρχής. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους κατοίκους του νησιού. 

Ποιος τελικά ευθύνεται για τις καταστροφές; Μήπως είναι ο ποταμός και ο κακός μας ο καιρός, η αδιαφορία τόσα χρόνια των υπεύθυνων, ο Καλλικράτης;...

 

Οι άνθρωποι που μας διοικούν είναι απόλυτα σίγουρο πως δεν είναι άμοιροι των ευθυνών τους, χωρίς όμως να είναι το ίδιο σίγουρο πως θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ή το ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες. Σε άλλες πολιτείες σήμερα θα είχαμε καταιγίδα παραιτήσεων, τουλάχιστον για λόγους ευθιξίας, πολλών από αυτούς που όριζαν τις τύχες του τόπου τόσα χρόνια τώρα. Και τα χρόνια είναι πολλά, όχι μόνο εχθές αλλά και προχθές και αντίπροχθες. Αλλά όπως συνήθως δεν θα ιδρώσει το αυτί τους, το ξέρουμε, αν και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο.

Δυστυχώς όμως, ο βασικός κίνδυνος δεν είναι από τα καιρικά φαινόμενα ούτε από την «καχεκτική» και ανεύθυνη αυτοδιοίκηση, αλλά από την «κλινικά νεκρή» αυτοδιοίκηση.!

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

«Βουλιάζει» η Επαγγελματική Εκπαίδευση στις Κυκλάδες

Για τα κενά εκπαιδευτικών σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Όπως καταγγέλλει Συγκεκριμένα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Κυκλάδων χάνονται κάθε εβδομάδα 1000 ώρες διδακτικού έργου λόγω έλλειψης 50 εκπαιδευτικών. Επίσης, σε σχολεία όπως τα ΕΠΑΛ Άνδρου και Σίφνου δεν διδάσκονται μαθήματα, πανελλαδικώς εξεταζόμενα με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μαθητές να μην έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν επαρκώς για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της Α' ΕΛΜΕ:

Η ιστορία ενός ποταμού που δεν ήξερε ότι έγινε δρόμος...

Σε περιστάσεις σαν αυτή, δεν είναι εύκολο να γράψεις...

Είναι που πρέπει να διαχειριστείς ξερά, ψυχρά, λιτά την τραγική "είδηση", όταν μάλιστα αυτή αφορά ανθρώπους γνωστούς, οικείους, όπως συχνά συμβαίνει σε μια μικρή κοινωνία σαν τη δική μας. 
Είναι που πρέπει να προσεγγίσεις με σεβασμό την οδύνη των ανθρώπων, που είτε έχασαν δικούς τους, είτε αναζητούν κάτω από τόνους λάσπης τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
Ναι, σίγουρα, δεν συγκρίνεται η απώλεια της ανθρώπινης ζωής με την οποιασδήποτε έκτασης υλική ζημιά, όμως κάθε ένας από τους πληγέντες κάνει σήμερα το δικό του απολογισμό και εκείνος μόνο ξέρει...

Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Εποχικό Επίδομα Ανεργίας

Ερώτηση
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Εποχικό επίδομα ανεργίας: να υλοποιηθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του στους δικαιούχους ξενοδοχοϋπαλλήλους»


Σύμφωνα με το άρθ. 26, του ν.4203/2013 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή (ΦΕΚ Α' 235/1-11-2013), η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για τα επιδόματα ανεργίας στους απασχολούμενους σε τουριστικά και σε άλλα εποχικά επαγγέλματα.

Στοιχεία για τις Μνημονιακές δανειοδοτήσεις, ζητεί ο Μ.Γλέζος

Ποια δάνεια συνήψε η Ελλάδα από το 2007 μέχρι σήμερα και με ποιους όρους, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.


Η Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών
Θέμα : "Μνημονιακές δανειοδοτήσεις"




Μετά την διεθνή κρίση του 2007, το Ελληνικό Κράτος, δανείστηκε από διάφορες πηγές για να καλύψει τις επιπρόσθετες ανάγκες που δημιουργήθηκαν.

Ερωτάται ο υπουργός:

Τι δάνεια σύναψε η Ελλάδα από το 2007 έως σήμερα (απο Διεθνείς Οργανισμούς, Κράτη, Οικονομικούς Οργανισμούς, Τράπεζες ή και ιδιώτες) και με τι όρους το καθένα; (επιτόκια, χρόνος αποπληρωμής, πραγματική και ονομαστική αξία του δανείου

ο ερωτών βουλευτής

Μανώλης Γλέζος

Πηγή: http://www.naxos-news.gr/

ΣΥΡΙΖΑ: Θύμα της μεθοδευμένης απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Προς τον κ.Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Θέμα: Αποψίλωση των προγραμμάτων σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας εναγώνιας προσπάθειας του Υπουργού Παιδείας να μεταθέσει την ευθύνη για τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου στα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας στους διοικητικούς υπαλλήλους που απεργούν. Προσφεύγοντας ακόμα και στα δικαστήρια, προσπαθεί να πείσει την κοινωνία ότι οι φοιτητές είναι όμηροι των εργαζομένων, αποκρύπτοντας πλήρως το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια αδυνατούν να λειτουργήσουν εξαιτίας των χειρισμών και πρακτικών της κυβέρνησης που συστηματικά αρνείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Θύμα αυτής της μεθοδευμένης απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μετά την Τήνο, Σίφνος, Σίκινος, Κίμωλος και Πάρος καταθέτουν μήνυση κατά του Άδωνι Γεωργιάδη

Μπαράζ μηνύσεων ξεκινάει όπως φαίνεται κατά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Μετά τον δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά στα πρόθυρα του να καταθέσουν μήνυση εναντίον του υπουργού είναι ο πρώην δήμαρχος Πάρου, Κώστας Αργούζης, αλλά και οι δήμαρχοι της Σίφνου, της Σικίνου και της Κιμώλου.

Η κατάσταση στο χώρο της υγείας που συνεχώς χειροτερεύει, με τις υγειονομικές μονάδες των νησιών να παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης, εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων των νησιών. Ιδιαίτερα εκτεθειμένο από αυτήν την εικόνα είναι το αρμόδιο υπουργείο, που ενώ παρείχε συνεχείς υποσχέσεις για μεταστροφή της κατάστασης, αποδείχθηκε τελικά ανακόλουθο.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο(18.11) – θέματα

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στις 18.11, είναι τα εξής:
 
ΘΕΜΑ 1ο Επικύρωση πρακτικών της 14ης/19-10-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Εισηγήτρια: κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία

ΘΕΜΑ 2ο Στρατηγική της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την Απασχόληση Εισηγήτρια: κα. Φτακλάκη Ελευθερία – Παρασκευή

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δεν θέλουν πλοίο ασφαλείας για μεταφορά εφοδίων στα μικρά νησιά λόγω απεργίας

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει διάταξη του υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με «πλοίο ασφαλείας» για τη μεταφορά εμπορευμάτων και φαρμάκων στα νησιά.


Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει ήδη αναρτηθεί για διαβούλευση στο πρόγραμμα «Διαύγεια».

Πηγές του υπουργείου που επικαλείται το ΑΜΠΕ χαρακτηρίζουν το μέτρο προληπτικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή των νησιωτών, τη στιγμή που έντονες είναι οι αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού η οποία κάνει λόγο για μέτρο που «κατακρεουργεί το δικαίωμα στην απεργία».

Το υπουργείο από τη μεριά του υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση πρόθεσης ακύρωσης του δικαιώματος της απεργίας των ναυτικών και πως εξειδικεύεται ανά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, λόγω διακοπής των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά από τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τα Νοσοκομεία της Σύρου και της Νάξου επανέρχονται στο προ της πλήρους διασύνδεσης καθεστώς λειτουργίας

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε δεκτή εν μέρει την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και άλλοι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του Νοσοκομείου της Νάξου στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας, όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του νόμου 4052 του 2012.
 
 
Στην ομιλία του κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος ανέλυσε το σκεπτικό της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε ότι τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσουν ούτε ως ενιαία ούτε ως διασυνδεδεμένα, διότι για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτούνται ξεχωριστές διοικήσεις, οργανισμοί και προϋπολογισμοί.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Το υπουργείο Ναυτιλίας υπεύθυνο για τις “περιπέτειες” στα Ε/Γ “Γεώργιος” & “Πηνελόπη Α”

Οι θριαμβολογίες του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτη, ότι έδωσε λύση στο πρόβλημα των εγκαταλειμμένων ναυτικών του Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αλλά αντίθετα, ο ίδιος και οι αρμόδιες Υπηρεσίες, έδειξαν αδικαιολόγητη ολιγωρία και αδράνεια, αφού δεν επέβαλαν καμιά από τις νόμιμες κυρώσεις, προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Ειδικότερα, καθυστέρησαν να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του νόμου για τα εγκαταλειμμένα πληρώματα, αφού η επίσχεση των Ναυτικών του «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» άρχισε από 1/9/2013, ενώ πάνω από 50 μέρες εκκρεμεί αίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληρώματος, να ενταχθούν στο νόμο 1220/1981, ο οποίος με τροποποίηση που έγινε το 2010 (νόμος 3816 άρθρο 11), επεκτείνει τις διατάξεις για την κάλυψη των εγκαταλειμμένων πληρωμάτων, τόσο στην αλλοδαπή όσο και στην ημεδαπή για τους Έλληνες ναυτικούς. Σημειώνεται ότι, ακόμη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν έχει υπογράψει το σχετικό έγγραφο της επιτροπής που θα καλύπτει το σύνολο του πληρώματος, προκειμένου να παραπέμψει το θέμα στο Δ.Σ. του ΝΑΤ, που θα πάρει την απόφαση για την μισθοδοσία του πληρώματος, για 3 μήνες επί των βασικών μισθών όπως ορίζει η νομοθεσία.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Διακυβεύεται το ακαδημαϊκό εξάμηνο

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, σε συνέχεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του (24/14.11.2013), καταγγέλλει εκ νέου την ακραία αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, ως προς την υλοποίηση των μαθημάτων των προγραμμάτων σπουδών των Πανεπιστημίων, δύο ολόκληρους μήνες μετά την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Συγκεκριμένα:

(1) Ενώ έχει δημοσιευτεί το γενικό ΦΕΚ διορισμού 402 μελών ΔΕΠ (εκκρεμεί ο διορισμός τους πλέον της τριετίας) από τον Αύγουστο, δεν έχουν ακόμα εκδοθεί τα ΦΕΚ των συγκεκριμένων θέσεων, προκειμένου να σταθεί δυνατόν να ξεκινήσουν την διδασκαλία τα αντίστοιχα μέλη ΔΕΠ στα Τμήματα στα οποία ανήκουν, με αποτέλεσμα τα εν λόγω μαθήματα να είναι ακόμα σε εκκρεμότητα έναρξης (για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιστοιχούν 21 μέλη ΔΕΠ που θα έπρεπε να είχαν ήδη αναλάβει περί των 42προπτυχιακών μαθημάτων).

Σύσκεψη και ψήφισμα των παραγωγικών φορέων της Δωδεκανήσου για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Οι παρεμβάσεις τις οποίες μελετά το υπουργείο Οικονομικών για το νέο προϋπολογισμό του 2014, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30%, που ισχύει στα νησιά, η επάνοδος του ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιανουαρίου 2014 και η λήψη μέτρων για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, απασχόλησαν την σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων (Αντώνης Καμπουράκη πρόεδρος ΕΞΡ, Γιώργος Αντώνογλου οικονομικός επόπτης ΕΒΕΔ, Γιάννης Κακλιός και Αρκάδιος Σκαλίδης πρόεδρος και γ.γ. αντίστοιχα της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου, Μιχαήλ Μιχαήλ πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Αργύρης Πράντης εκπρόσωπος ΤΕΕ, Γιάννης Κλούβας πρόεδρος σωματείου εστιατόρων Ρόδου, Παναγιώτης Καραγιάννης πρόεδρος ομοσπονδίας εμπορικών συλλόγων Δωδεκανήσου, Νίκος Κουκούλης πρόεδρος ΕΣΡ, Νίκος Τσούλλος πρόεδρος σωματείου υδραυλικών Δωδεκανήσου, Γιώργος Χατζημάρκος πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν από την Κάλυμνο ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Άγγελος Καλαθιανάκης και οι κ.κ. Νίκος Τσαγκάρης, Γιάννης Μαρίνος, Σταύρος Χούλλης και Γιώργος Κουρσιώτης).

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τροπολογία κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Τροπολογία για ανάκληση της απόφασης για τη διασύνδεση του Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου, κατέθεσαν, 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων, ο Νίκος Συρμαλένιος-Κυκλάδων και ο Μανώλης Γλέζος-Επικρατείας, με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο προτείνεται η επαναφορά στο προ του 2012 καθεστώς διασύνδεσης των νοσοκομείων Μυτιλήνης-Λήμνου και Σάμου-Ικαρίας.
Όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν οι διαβεβαιώσεις που κατά το παρελθόν δόθηκαν από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για ικανοποίηση του καθολικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας της Νάξου για την αυτόνομη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά ούτε τώρα στο εν λόγω νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται το ζήτημα της Νάξου για να γίνει τουλάχιστον επαναφορά στο καθεστώς διασύνδεσης των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου που ίσχυε πριν το 2012...

Κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου - Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ν. Συρμαλένιου

Επίκαιρη ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς: –Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου»
 
Τις τελευταίες μέρες, πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της κατάργησης – συγχώνευσης σχολών έχει τεθεί σε συζήτηση η κατάργηση της Σχολής Καλών Τεχνών του Πύργου της Τήνου. Αν πράγματι έχουν βάση οι πληροφορίες αυτές, τότε όσοι ενδεχομένως έχουν καταλήξει σε τέτοιες αποφάσεις, αγνοούν ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά δεδομένα που συνοδεύουν την ύπαρξη και τη διαδρομή της Σχολής.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Άδωνις: Μετά τη μήνυση του Δ. Τήνου ιδρύει ιδιωτικές κλινικές στα νησιά

Δύο ημέρες μετά τη μήνυση του δημάρχου Τήνου, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε (το βράδυ της Παρασκευής) τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών κλινικών στα νησιά χωρίς περιορισμούς, πληθυσμιακούς ή γραφειοκρατικούς, που ίσχυαν μέχρι τώρα. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η διευκόλυνση της δημιουργίας των ιδιωτικών κλινικών επιδιώκεται για λόγους εθνικού συμφέροντος. Όπως εκτιμάται, η απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας ιδιωτικών θεραπευτηρίων στα νησιά θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ενώ θα καλύψει και τα κενά στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των κατοίκων.

ΣΥΡΙΖΑ για Καίσερλη: Πλήρης η ταύτιση του με την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία...

Δελτίο Τύπου
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στην παρουσίαση του βιβλίου του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου η στάση του Δημάρχου Κω Κώστα Καϊσερλη, όταν στρεφόμενος προς το ακροατήριο ερώτησε τον ομιλούντα Πόσο χρήμα κοστίζουν αυτοί οι άνθρωποι.

Η έκφραση αυτή που βρίσκεται σε πλήρη ταύτιση με την νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και τις ασκούμενες πολιτικές της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας στα όρια της εξαθλίωσης πρεσβεύοντας τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και που βλέπει τους ανθρώπους σαν αριθμούς, ήταν απόλυτα ατυχής και καταδικαστέα.

Θέση δικιά μας είναι πως οι άνθρωποι δεν αποτελούν ούτε χρήμα ούτε αριθμό.

Το Γραφείο Τύπου

Πηγή: http://www.verena.gr/

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Ρόδου κατά Ανδρέα Λοβέρδου! Λοβέρδε δεν ξεχνάμε τις οροθετικές!

Αντιφασιστική Πρωτουβουλία Ρόδου
Δελτίο Τύπου - 16 Νοεμβρίου 2013

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου 2013, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος - γνωστός από την ενορχήστρωση και εκτέλεση της φασιστικής διαπόμπευσης οροθετικών γυναικών - επισκέφθηκε τη Ρόδο για να συμμετάσχει σε συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Μέλη της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Ρόδου, αλληλέγγυοι και φοιτητές, παραβρέθηκαν από νωρίς στο χώρο του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, καταγγέλλοντας την υποκρισία του πρώην Υπουργού Υγείας. Σηκώνοντας πανό με το σύνθημα «Λοβέρδε δεν ξεχνάμε τις οροθετικές», τα μέλη επανέφεραν το θέμα των άδικων συλλήψεων και της διαπόμπευσης των οροθετικών γυναικών πέρσι, λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου. Ένα κυνήγι μαγισσών που στήθηκε καθαρά για προεκλογικούς λόγους με σκοπό την προσέλκυση ακροδεξιών ψηφοφόρων που κινήθηκαν τελικά προς την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Στο έλεος της αδιαφορίας τα μικρά νησιά

Στην... απομόνωση επιστρέφουν χιλιάδες νησιώτες καθώς ο χειμώνας επιβάλλει τους δικούς του κανόνες σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Τώρα που οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ανάμνηση, οι άνθρωποι που μένουν πίσω στα νησιά αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά τα ίδια προβλήματα.
Ενας Σπετσιώτης, για παράδειγμα, πρέπει να πληρώσει 70 ευρώ για να πάει στον Πειραιά και να επιστρέψει.

Στη Σίφνο, αν κάποιος αρρωστήσει Πέμπτη βράδυ, πρέπει να περιμένει μέχρι την Κυριακή για να ταξιδέψει στην Αθήνα, ενώ στους Παξούς οι κάτοικοι μένουν συχνά αποκομμένοι λόγω καιρού.
Οι πλέον ριγμένοι στη... ναυμαχία του χειμώνα είναι οι μικρονησιώτες. «Ασθενείς μένουν μέρες αποκλεισμένοι, τα χρήματα των άγονων γραμμών μειώνονται, πλοία μας λείπουν, το εισιτήριο πανάκριβο και ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς», σχολιάζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ), Λευτέρης Κεχαγιόγλου.

Η κατάσταση της δημόσιας υγείας κάθε μέρα χειροτερεύει, οι νησιώτες σε απόγνωση Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα θέματα υγείας στα νησιά

Δελτίο Τύπου

Στην τοποθέτηση του στην Επιτροπή στις 14/11/2013 σχετικά με τα θέματα υγείας στα νησιά, παρουσία του υφυπουργού υγείας Αντ. Μπέζα και των διοικητών της 1ης και 2ης ΥΠΕ, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων είπε:

«…Εχω την αίσθηση ότι αυτή η συζήτηση που γίνεται για 3η φορά στην Επιτροπή, δεν θα έχει απολύτως κανέναν αποτέλεσμα, αφού η κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά, συνεχώς χειροτερεύει. Μερικά νησιά στις Κυκλάδες αυτή τη στιγμή δεν έχουν κανένα γιατρό (Ανάφη, Σίκινος, Φολέγανδρος), άλλα έχουν μόνο έναν, το νοσοκομείο της Σύρου υποβαθμίζεται συνεχώς με προϋπολογισμό που μειώνεται συνεχώς, με γιατρούς που λιγοστεύουν, η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν μεσολαβεί θάλασσα, το νοσοκομείο της Σαντορίνης περιμένει την απόφαση του υπουργού οικονομικών για τα αν θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων του νησιού, σε πολλά Κέντρα Υγείας με μόνο δύο γιατρούς, αυτοί αναγκάζονται να κάνουν συνεχείς εφημερίες και ιδιαίτερα το καλοκαίρι να βρίσκονται στο πόδι 24ώρες το 24ωρο, το λοιπό προσωπικό είναι ελάχιστο, ενώ οι αεροδιακομιδές κοστίζουν και πληθώρα διακομιδών με έδρα τη Νάξο γίνονται από ιδιωτικό μη εξοπλισμένο πλωτό μέσο (καϊκι) έναντι ποσού περίπου 3000 ευρώ για κάθε διακομιδή.

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την συνεργασία του Νοτίου Αιγαίου με την Ουκρανία


Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την συνεργασία του Νοτίου Αιγαίου με την Ουκρανία: «Η Ρόδος είναι γέφυρα πολιτισμών. Η Ρόδος ενώνει την παράδοση με το επιχειρείν, τον τουρισμό με την ανάπτυξη, το Αιγαίο με την Μαύρη θάλασσα…».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Γάκης, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Khmelnytskyi (Χμελνίτσκι), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Ομιλία από τον ΘΗΣΕΑ και τον συνήγορο για τα δικαιώματα του παιδιού

Ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» και το «Συνήγορο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» διοργανώνουν ομιλία με θέμα: 

«Αναζητώντας απαντήσεις στις δυσκολίες των παιδιών και των εφήβων», την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18.00 στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο.


 Ομιλητής: Γιώργος Μόσχος, νομικός – εγκληματολόγος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η παρουσία όλων θα συμβάλλει σε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Πηγή: http://www.neasantorinis.gr/

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Σύρου για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμπίπτει με την πιο άγρια επίθεση στα δικαιώματα μας.

Το σύνθημα "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" αποδεικνύεται επίκαιρο καθώς η απαξίωση της παιδείας, η ένταση του αυταρχισμού που εκδηλώθηκε ανάγλυφα με την εισβολή της κυβέρνησης στην ΕΡΤ και η υποβάθμιση των ζωών μας από τις μνημονιακές πολιτικές μας οδηγούν δεκαετίες πίσω. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο αγώνας των φοιτητών (αλλά και των μαθητών και των εργαζομένων που στήριξαν την εξέγερση) δεν είναι απλά αντικείμενο ιστορικής μελέτης αλλά οδηγός για τις μάχες των "από κάτω" απέναντι στην κυβέρνηση και στο κατεστημένο που την στηρίζει.

Καλούμε σε ΠΟΡΕΙΑ την Κυριακή 17/11 στην πλατεία Μιαούλη στις 5:30 μ.μ. και σε ανοιχτό συντονισμό με σωματεία και συλλογικότητες.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Πηγή: http://cyclades24.gr/

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Μηνυτήρια αναφορά Δημάρχου Τήνου κατά Άδωνι Γεωργιάδη και κάθε "Αρμοδίου"

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, κατά την συνεδρίαση της 12-11-2013 ήρθε αντιμέτωπο με μια οδυνηρή χειροτέρευση της ήδη τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου λόγω της ελλείψεως των γιατρών, των αγροτικών γιατρών (φεύγει ένας ακόμη, 5 κενά επί συνόλου 6 θέσεων!), της παθολόγου που ουσιαστικά δεν εκτελεί εφημερίες και της επικείμενης παύσης συνταγογράφησης από 6-12-2013. Ο Δήμαρχος, αφού εξέθεσε το ιστορικό των ατέρμονων προσπαθειών του για τη βελτίωση της κατάστασης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο στοιχείο της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριάς της στο Κέντρο Υγείας Τήνου αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τίθεται σε έγγραφο που φέρει την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού!

3o Aνταλλακτικό - χαριστικό παζάρι Τήνου, Κυριακή 24/11

Αγαπητοί φίλοι και φίλες σας καλούμε να ανταλλάξουμε ή να χαρίσουμε οτιδήποτε θέλουμε ή δεν θέλουμε.

Ρούχα

Παιχνίδια

Τρόφιμα

Βιβλία

και ότι άλλο επιθυμείτε...

Πηγή: http://alalazontatopia.blogspot.gr/

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή για την πρόταση μομφής

Καταθέσαμε την πρόταση μομφής ως μια υπέρτατη κοινοβουλευτική πράξη που ανταποκρίνεται τόσο στις τραγικές στιγμές που διέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τόσο στον αυταρχικό αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο με την υπόθεση της ΕΡΤ, όσο κυρίως πρέπει να σταματήσει αυτή η καταστροφική τροχιά της χώρας.
 
Μας λέτε ότι η μομφή μας στρέφεται κατά των θυσιών του ελληνικού λαού, αφού τώρα πλέον όπου να 'ναι αυτές θα αρχίσουν να φέρνουν καρπούς. Ψεύδεστε ασύστολα διότι καμιά πρόβλεψη, καμιά πρόγνωση, κανένας αναλυτής, κανένας οργανισμός, κανένας οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους βγαίνει και ότι σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης δεν θα υπάρχουν συνεχώς νέα μέτρα.

Δήλωση Γάκη για τη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως μομφής κατά της κυβέρνησης

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που υπέβαλε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (Κυριακή 10.11.13), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν αλλάζει την πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά η κοινωνία. Με τη συγκυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ να παλινδρομεί μεταξύ της αναζήτησης δικαιολογιών για τα τραγικά λάθη των προηγουμένων – δικών τους – μνημονίων και της σημερινής προσήλωσης στην πολιτική της υποταγής στην τρόϊκα, η πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε προς την κυβέρνηση είχε πολλές διαστάσεις.

Παρουσίαση του βιβλίου του Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Λάσκου

Το νέο επίκαιρο βιβλίο των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Χρήστου Λάσκου, με τίτλο «22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι» θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ, από το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ Ν. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ και τις εκδόσεις ΚΨΜ, στο Πολύκεντρο, δίνοντας την ευκαιρία ελεύθερης συζήτησης για την οικονομία και την Ελληνική κρίση. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο συγγραφέας, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ο Οικονομολόγος Χρήστος Έψιμος και
ο Πολιτικός Μηχανικός Σωτήρης Μπουζιώτας

ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος Γιώργος Κατσάβαρος.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ημερίδα: Μνήμη και άνοια, πρόληψη και αντιμετώπιση


Αποφασίζει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση σε επίπεδο Ν. Αιγαίου για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές. Τη διαβούλευση έχουν αναλάβει οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους αποφάσεις νησιωτικών Εμπορικών Συλλόγων αλλά και νησιωτικών Δήμων των δύο νομών.


Με βάση τον νόμο 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα κάθε είδους και μεγέθους σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά μία Κυριακή κάθε εκπτωτική περίοδο (σύνολο 4), τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων. Για τις υπόλοιπες Κυριακές ο νόμος προβλέπει ότι ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ποια μικρά καταστήματα και σε ποιες περιοχές επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία τους και άλλες Κυριακές, πέραν των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ο Δ. Γάκης ρωτάει τη Βουλή αν θα διασπαστεί ο Δήμος Ρόδου

Δελτίο Τύπου
 
«Το θέμα του Δήμου Ρόδου φέρνει με παρέμβαση του στη Βουλή ο Δημήτρης Γάκης»

Διαφάνεια στη διαβούλευση και πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τα κυβερνητικά σχέδια για το Δήμο Ρόδου και κατοχύρωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των νησιωτικών ΟΤΑ με ουσιαστική - θεσμική στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στη Δωδεκάνησο, ζητάει με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Δημήτρης Γάκης.  Στην ερώτησή του με θέμα: «Θα παραμείνει ενιαίος ο Δήμος Ρόδου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014;», ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπογραμμίζει την ανάγκη διαφάνειας σε κάθε κίνηση που γίνεται για τυχόν αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της ουσιαστικής στήριξης στο Δήμο Ρόδου. Μόνο έτσι, ο μεγαλύτερος δήμος στο Νότιο Αιγαίο θα αποκτήσει ενιαία ταυτότητα και λειτουργικότητα που θα τον αναδείξει σε πυλώνα της ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων στη Δωδεκάνησο και όχι σε πεδίο «μικροπολιτικών» κυβερνητικών ασκήσεων επί χάρτου.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου από την 24ωρη απεργία ΠΝΟ και ΠΕΜΕΝ

Σε 24ωρη απεργία, στις 6 Νοεμβρίου, προχωρά η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), με αφορμή τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Να συμμετάσχουν τα πληρώματα των πλοίων όλων των κατηγοριών πανελλαδικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα στις 6 Νοεμβρίου αποφάσισε σε συνεδρίαση της και η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Για την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένο για τη Μήλο το δρομολόγιο του «Άγιος Γεώργιος» με αναχώρηση 14.55 από τον Πειραιά και προορισμό τα νησιά Σέριφο, Σίφνο, Μήλο. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τουριστικά γραφεία Milos Travel Πειρουνάκης (22870 22000) και Riva Travel Χρόνης (22870 24024).

Πώς κάποιος προσπαθεί να κάνει... Μαλδίβες ένα άνυδρο νησί των Κυκλάδων

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF κατήγγειλε τον Άγγελο Μιχαλόπουλο γιατί μετέτρεψε έναν νησιωτικό υγρότοπο μεγάλης οικολογικής αξίας και μια πανέμορφη παραλία σε ιδιωτικό κήπο!

«Αν υπήρχε ένας τίτλος για να δώσουμε στον χρηματιστή Άγγελο Μιχαλόπουλο, θα ήταν... ο βασιλιάς της Ίου». Μ' αυτή τη φράση κάτοικοι του νησιού που μίλησαν στο «Έθνος της Κυριακής» θέλουν να περιγράψουν τον επενδυτικό πυρετό που οδήγησε τον κ. Μιχαλόπουλο να αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης στην Ιο και μέσα σε λίγα χρόνια, να είναι ο απόλυτος άρχοντας του real estate.

Μετά την πορεία του στη Γουόλ Στριτ ο Άγγ. Μιχαλόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα και τώρα δηλώνει ζωγράφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει ήδη αποκτήσει πάνω από το 12% του νησιού. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν σήμερα ότι ο «Μίδας» του αμερικανικού χρηματιστηρίου έχει αποκτήσει εκτάσεις που αντιστοιχούν σχεδόν στο 30% της Ίου καθιστώντας τον ουσιαστικά «μεγαλοτσιφλικά».