Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τρεις έδρες λιγότερες θα έχουν οι Κυκλάδες στο νέο Περιφερειακό συμβούλιο

Μειωμένες κατά τρεις θα είναι οι έδρες των Κυκλάδων στο νέο Περιφερειακό συμβούλιο, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου. Τις 3 έδρες που θα χάσουν τα νησιά των Κυκλάδων, θα τις κερδίσουν τα Δωδεκάνησα. 




Όλα αυτά, λόγω των αλλαγών στον πληθυσμό των δυο νομών σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, αλλά και την αλλαγή του συντελεστή εκλογής των περιφερειακών συμβούλων.


Πιο συγκεκριμένα, οι έδρες των Κυκλάδων από 19 θα γίνουν 16 και της Δωδεκανήσου από 31, 34.

Από μια έδρα χάνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου, Μήλου και Άνδρου, που τις κερδίζουν οι περιφερειακές ενότητες Ρόδου (1) και Κω (2).

Ο πληθυσμός των Δωδεκανήσων το 2010 ήταν 190.071 και σήμερα 242.270, ενώ των Κυκλάδων (που και εδώ σημειώθηκε αύξηση) 112.625 το 2010 και 124. 525 σήμερα. Επίσης στις εκλογές του 2010 εκλέγονταν ένας περιφερειακός σύμβουλος ανά 5.935 κατοίκους, ενώ στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου θα εκλεγεί ένας περιφερειακός σύμβουλος ανά 7.192 κατοίκους.

Η νέα κατανομή των εδρών θα είναι η εξής:

Το πρόγραμμα της «Συμπαράταξης Ελπίδας» για την Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό

Κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε πολίτη είναι να έχει ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή χωρίς διακρίσεις στον αθλητισμό, στην ενεργητική ενασχόληση με αγωνίσματα και αθλήματα, στη φυσική άσκηση εκεί που ζει, και εργάζεται.

Για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες άθλησης και υποδομών σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού μας.

Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στην ισότιμη σωματική άσκηση και ενασχόληση με τον αθλητισμό για κάθε κοινωνική ομάδα. Δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού ανάμεσα στις πιο αδύναμες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά πολυτέκνων, μονογενεϊκές οικογένειες, νέες μητέρες, πολίτες με αναπηρίες, μετανάστες, άνεργοι κ.λπ).

Συρμαλένιος Νίκος: Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ πλήγμα στην ενέργεια και στην οικονομία της χώρας»

O ΑΔΜΗΕ, μια δημόσια επιχείρηση που θεωρείται «κλειδί» για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πουληθεί, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.


Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από έναν άκρατο νεοφιλελεύθερο δογματισμό και έχει σαφώς στόχο την πώληση του ΑΔΜΗΕ, με ή χωρίς Μνημόνιο. Προχωρεί λοιπόν ταχύτατα και χωρίς δεύτερη σκέψη στην εκποίηση ενός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 11.000 χιλιομέτρων, με 211 υποσταθμούς και τρία ενεργειακά κέντρα, παραδίδοντας όλα τα παραπάνω βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή, αφού στο άρθρο 4 διατυπώνεται ρητά ότι το τίμημα θα καθοριστεί από τον αγοραστή. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και εθνικό σκάνδαλο που προστίθεται στη μακρά σειρά σκανδάλων που έχουν διαπράξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

16 Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου από διαφορετικές παρατάξεις υπογράφουν ένα κείμενο για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

16 Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου από διαφορετικές παρατάξεις υπογράφουν ένα κείμενο για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης, μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο και ευρωβουλευτή.

Εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου, που υπογράφουμε, εκφράζουμε τη θλίψη αλλά και ανησυχία μας για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι που είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό μιας γυναίκας και ενός παιδιού, τη στιγμή που άλλες δύο γυναίκες και 8 παιδιά και βρέφη αγνοούνται.

Ζητάμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό και εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες να αποδοθούν χωρίς δισταγμό. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιβαίνοντες στο σκάφος προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν και αυτό σημαίνει ότι πιθανώς δικαιούνταν καθεστώς προστασίας με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση οι κρατικές αρχές αλλά και η FRONTEX έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στη διάσωση όσων κινδυνεύουν στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και προσφύγων, όπως έχουν ζητήσει προσφάτως και το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούσα.

Σε μαζική προσφυγή για τα αιολικά πάρκα καλεί ο δήμος Τήνου

Ανοιχτό κάλεσμα – πρόσκληση κάνει ο Δήμος Τήνου σε όλους τους συλλογικούς φορείς – ομάδες πολιτών - κινήσεις του νησιού για τη μαζική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης περί εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Τήνο.

 
 
Παραθέτουμε αυτούσιο το έγγραφο του Δημάρχου:

Προς: Συλλογικούς φορείς & Ομάδες Πολιτών Τήνου

Όπως ήδη γνωρίζετε, την 23-12-2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, με απόφασή του, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του έργου "Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας" (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 218,5 MW και των συνοδών έργων, για τα νησιά (ενιαία) Τήνο, Νάξο Πάρο και Άνδρο, καθώς επίσης και για την διασυνδεδετική γραμμή μεταφοράς150 KV των Αιολικών Πάρκων με το ΚΥΤ Παλλήνης Νομού Αττικής.

Επανέρχεται το ''σπάσιμο'' των μεγάλων νησιωτικών δήμων

Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές και με τους υποψηφίους δημάρχους σε πλήρη σύγχυση, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα προχωρήσει τελικά στο "σπάσιμο" των μεγάλων νησιωτικών δήμων, μεταξύ των οποίων και η Ρόδος, καθώς οι σκέψεις επανέρχονται μετά από πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές, περιλαμβάνουν δε και άλλους μεγάλους δήμους της ηπειρωτικής χώρας.

Σύμφωνα με το http://www.capital.gr/:


Στα δύο ή ακόμα και στα τρία αναμένεται να σπάσουν οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι (π.χ. Λέσβου) πριν τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Το δρόμο της διάσπασης των μεγάλων νησιωτικών δήμων μπορεί μάλιστα να ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι δήμοι, κυρίως της επαρχίας, που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Aνακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας

Η Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά μας καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους τους πολίτες-δημότες να συμμετέχουν στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση της Κίνησης που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Ι. Καμπανέλλης στο Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. όπου θα γίνει η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής της Κίνησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής είναι οι κ.κ. Βασίλης Βρούτσης και Πέτρος Μανδηλαράς.

Νάξος, 27 Ιανουαρίου 2014

Η Γραμματεία της Δημοτικής Κίνησης
ΠΟΛΙΤΕΣ για τα Νησιά Μας

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο αέρας της ανατροπής θα γίνει και στην περιοχή μας αέρας νησιωτικής ανατροπής

Η τοποθέτηση του περιφερειακού μας συμβούλου Ρόδου Νεκτάριου Σαντορινιού στον Δημόσιο Απολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.


Αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε αισίως στον απολογισμό του τρίτου έτους του νέου θεσμού της αιρετής Περιφέρειας. Ενός θεσμού που τουλάχιστον διακηρυκτικά θα αποτελούσε μια τομή στον διοικητικό χάρτη της χώρας δημιουργώντας ισχυρές δομές αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας. Λέγανε χαρακτηριστικά ότι θα γίνουν 13 μικρές κυβερνήσεις με 13 μικρά κοινοβούλια. Μετά από τρία χρόνια νιώθει κανένας μας ότι βρισκόμαστε σε μια μικρή βουλή; Ότι ο Περιφερειάρχης είναι ένας μικρός κυβερνήτης; Τι βιώνουμε σήμερα συνάδελφοι; Μια αυτοδιοίκηση που έχει γίνει διαχειριστής των εντολών του μνημονίου. Μια αυτοδιοίκηση μόνο κατ’ όνομα και όχι στην ουσία της, υποχρεωτικούς προϋπολογισμούς, υποχρεωτικά επιχειρησιακά σχέδια, υποχρεωτικό προγραμματικό πλαίσιο. Καμία πρωτοβουλία, καμία αυτοτέλεια.

Δυστυχώς σήμερα αντιλαμβάνεστε κι εσείς αυτό που από τότε εμείς είχαμε επισημάνει, ότι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας, όχι μόνο δεν θα αλλάξουν την αυτοδιοίκηση προς τα καλύτερο αλλά θα την οδηγήσουν στη χρεοκοπία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Αποσπασματικό και επιφανειακό το νομοσχέδιο για την αγροτική οικονομία

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αγροτική ανάπτυξη ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, δηλώνοντας ότι οι διατάξεις του δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να απαντήσουν στο αγροτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Ειδικότερα, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε μια αγροτική οικονομία που καταρρέει, έναν αγροτικό πληθυσμό σε δεινή θέση. Θα ήθελα να αναφερθώ σε τέσσερα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα:


1. Πρώτο είναι το θέμα της μελισσοκομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Ιανουαρίου με ψηφοφορία του απέρριψε τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην μπορούν να διακρίνουν τα προϊόντα που καταναλώνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται οι 20.000 Έλληνες μελισσοκόμοι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στις Κυκλάδες, καθώς εξομοιώνεται το υψηλής ποιότητας ελληνικό μέλι με το βιομηχανοποιημένο μέλι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, ακυρώνεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων παραγωγών έναντι παραγωγών άλλων χωρών, οι οποίοι πωλούν μεταλλαγμένο μέλι. Την τροπολογία αυτή καταψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Λαϊκό Κόμμα, οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι. Καταγγέλλουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της να καταψηφίσουν την τροπολογία, ευνοώντας έτσι τις μεγάλες εταιρείες συσκευασίας και εξαγωγής μελιού και τις χώρες με μεγάλες εξαγωγές μελιού όπως την Κίνα και τον Καναδά. Η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει για τους χειρισμούς της στους Έλληνες παραγωγούς.

Όλοι μαζί διεκδικούμε υποδομές υγείας

Αποφάσεις ενόψει του δημοψηφίσματος στις 16 Φεβρουαρίου

Tη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 συνεδρίασε το «Συντονιστικό για την Υγεία» με θέμα ημερήσιας διάταξης το δημοψήφισμα της 16ης Φεβρουαρίου 2014. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη γραμματεία του Συντονιστικού, οι αποφάσεις που πήραν οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν οι εξής:

«Το συντονιστικό αποφάσισε ομόφωνα για την καλύτερη προετοιμασία του την συγκρότηση ομάδων δουλειάς και όρισε υπευθύνους ως ακολούθως:

Α. Ομάδα δουλειάς που θα ασχοληθεί με τη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας. Υπεύθυνοι: ο Δήμαρχος Χρήστος Βλαχογιάννης, ο Αθανάσιος Μαρινόπουλος και η Βασιλική Σκαραμαγκά.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Σάββατο 25 Ιανουαρίου -Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο

Στη Ρόδο θα συνεδριάσει το Περιφερειακό συμβούλιο Ν. Αιγαίου το Σάββατο 25 Ιανουαρίου με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Περιφερειακό μέγαρο, πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου.

 
 
 
 
Τα θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο Εκλογή Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Εισηγήτρια: κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία


ΘΕΜΑ 2ο Επικύρωση πρακτικών της 15ης/19-12-2013 και 16ης/20-12-2013 και

17ης/30-12-2013 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Εισηγήτρια: κα. Μπαφίτη Ανδριάνα – Γεωργία

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Δημήτρη Γάκη για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο της Κάσου


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, κατάθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως Αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, την επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Κάσου, αναφορικά με τη μη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στο 6/θέσιο Δημοτικό σχολείο ν. Κάσου.

Οι κάτοικοι της Κάσου, με την ως άνω επιστολή διαμαρτυρίας, ζητούν την άμεση κάλυψη του εκπαιδευτικού κενού για τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας στους μικρούς μαθητές της νήσου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας στο πρόγραμμα του σχολείου.

Είναι υποχρέωση της Πολιτείας ο σεβασμός της νησιωτικότητας σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως στην Παιδεία και την Υγεία. Στηρίζουμε τους αγώνες των γονέων, εκπαιδευτικών και των πολιτών των κοινοτήτων των μικρών ακριτικών νησιών όπως της ΚΑΣΟΥ, για ισοτιμία στη μόρφωση στη νησιωτική χώρα. Η δημόσια εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη πρόνοια και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο της ποιοτικής της αναβάθμισης.

Το Γραφείο Τύπου

Πηγή: http://www.verena.gr/

Νέα Δημοτική Κίνηση στην Πάρο

Δελτίο Τύπου


 


«Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/1, με επιτυχία, η Ιδρυτική Συνέλευση της Νέας Δημοτικής Κίνησης:

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οικολογία, Συμμετοχή, Αλληλεγγύη

και διακριτικό τίτλο ΚΕΠ-ΟΣΑ.

Η νέα αυτή Δημοτική Κίνηση αποτελεί τη Μετεξέλιξη και Διεύρυνση της ΚΕΠΠ, μετά τις Ανοιχτές Δημοκρατικές Διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν μέλη και φίλοι της ΚΕΠΠ, μέλη και φίλοι άλλων Συλλογικοτήτων και πολίτες του Νησιού μας.

Ανοικτή Επιτροπή Αλληλεγγύης Τήνου: Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων

Συμμετέχετε στην εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων.

Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την "Εμπορία των σπόρων" είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

 
 
Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Η Δήλωση των Πολιτών ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013 – επέτειο της γέννησης του Γκάντι.

Μας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το πνεύμα του Γκάντι, η πολιτική ανυπακοή είναι απαραίτητη όταν άδικοι νόμοι υπονομεύουν τα κοινά αγαθά μας.

Οι σπόροι είναι ένα κοινό αγαθό. Είναι ένα δώρο της φύσης και το αποτέλεσμα αιώνων σκληρής δουλειάς των αγροτών σε όλο τον πλανήτη οι οποίοι επιλέγουν, διατηρούν και αναπαράγουν σπόρους. Είναι η πηγή της ζωής και ο πρώτος κρίκος στην τροφική μας αλυσίδα.

http://www.seedfreedom.eu/gr/#.Ut2RNH7hwoE.facebook

εκ της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου

Πηγή: http://www.cycladitis.gr/

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: θερινό σχολείο στη Σύρο

«To Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Χημικών Μηχανικών, Μονάδα Διαχείρισης Ενεργειακών & Περιβαλλοντικών Συστημάτων) διοργανώνει στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου Drought-R&SPI θερινό σχολείο στη Σύρο με θέμα τη ξηρασία "Drought Hazard and Management: Challenges in a Changing World – Ξηρασία και η διαχείριση της: Προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει".

Το θερινό σχολείο θα διεξαχθεί στην Ερμούπολη, από 16 ως 20 Ιουνίου 2014, και απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές (επιπέδου master και υποψήφιους διδάκτορες), καθώς και νέους ερευνητές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο γνωστικό πεδίο του χαρακτηρισμού και διαχείρισης της ξηρασίας. Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: http://www.eu-drought.org/

Πηγή: http://www.cycladitis.gr/

Νεκροί δύο από τους αγνοούμενους μετανάστες στο Φαρμακονήσι

φωτ.αρχείου
Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους 12 μετανάστες που αγνοούνταν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές στα τουρκικά παράλια. Οι φωτογραφίες των σορών στάλθηκαν στις ελληνικές αρχές και οι οικείοι των θυμάτων τους αναγνώρισαν.Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το «πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση». Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα τα ξημερώματα, όταν σκάφος του λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών. Το σκάφος άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος, με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει.

Δίκτυο κατά της βίας στο σχολείο στην Κάρπαθο

Δελτίο Τύπου

Tο Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κάρπαθο στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συνάντηση- συζήτηση για τη συγκρότηση στην Κάρπαθο «Δικτύου κατά της βίας στο σχολείο».

Η πρόσκληση για συνάντηση και συζήτηση με φορείς του νησιού (Δημοτική Αρχή, Πρόεδροι Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Σχολικών Επιτροπών, Σχολή Γονέων Ιεράς Μητρόπολης, Κοινωνική Λειτουργός), Διευθυντές σχολικών μονάδων Α’θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στελέχη της Εκπαίδευσης κ.λπ., εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Σχολικού Συμβούλου για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκδηλώσεων βίας μεταξύ των μαθητών στο χώρο του σχολείου, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, ανταποκρινόμενος και σε αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Καρπάθου. Η δημιουργία τοπικών δικτύων κατά της βίας στο σχολείο υποστηρίζεται από το Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο οποίος είναι και o πρόεδρος του «πανελληνίου δικτύου κατά της βίας στο σχολείο» για την επόμενη διετία.

Αντίστοιχο δίκτυο συγκροτείται αυτό τον καιρό και στη Ρόδο με τη συμμετοχή τοπικών φορέων της πόλης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ «ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ στοχεύει:

Τα πικρά δάκρυα της Πετραίας Ανάφης

Τα καλά νέα από την Ανάφη, είναι πως τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, έφτασε και έφυγε πλοίο από τον Πειραιά. Τα... άλλα νέα, είναι πως οι Αναφιώτες δεν ξέρουν πότε θα ξαναπεράσει πλοίο από το νησί τους. Τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, αυτό αποκλείεται. «Πλοία; Άλλη ερώτηση να πω;. Τι να πω;. Δεν ασχολούμαστε με τίποτα άλλο. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο», είπε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Ιάκωβος Ρούσσος, μιλώντας στον Top Melody 104.9 FM. «Συντάσσουμε ένα έγγραφο για το γραφείο του Πρωθυπουργού […] εμείς νιώθουμε πως δε ζούμε πια στην Ελλάδα. Είμαστε εκτός Ελλάδας. Μας έχει πιάσει πια απελπισία». Ο νέος- πλήρης αυτή τη φορά -αποκλεισμός του «νησιού των Αργοναυτών», οφείλεται στην αιφνιδιαστική απόφαση των πλοιοκτητών του μοναδικού πλοίου που προσέγγιζε εκεί από τον Πειραιά να αποσύρει το πλοίο για ετήσια συντήρηση- επιθεώρηση.


Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο Καστελλόριζο»

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο ακριτικό Καστελλόριζο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης ΓΑΚΗΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την δόξα του Γ. Παπανδρέου ζήλεψε απ’ ότι φαίνεται ο Α. Γεωργιάδης. Πριν από 4 περίπου χρόνια από το Καστελλόριζο, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Γ. Παπανδρέου ανακοίνωνε την 'υποθήκευση' της χώρας στα ξένα οικονομικά συμφέροντα και την καταδίκη του ελληνικού λαού σε βαθιά κοινωνική κρίση.

Στο ίδιο ακριβώς σημείο, στήθηκε, με περισσή πολιτική πρόκληση και κοινωνική αυθάδεια προς τους πολίτες της Ελλάδας, το σκηνικό μιας ακόμα επικοινωνιακής προβολής του υπουργού Υγείας. Επιβεβαιώνοντας, δυστυχώς, την εκτίμηση, ότι το Καστελλόριζο έχει επιλεγεί σαν το επικοινωνιακό 'πειραματόζωο' των οικονομικών, κοινωνικών και υγειονομικών πειραμάτων της αδίστακτης μνημονιακής κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ν. Συρμαλένιος: Να σταματήσουμε την ανθρωπιστική κρίση, να υλοποιήσουμε παντού πολιτικές νησιωτικότητας!

Σε συγκέντρωση που έγινε στο "Ίδρυμα Πρόκου" στην Απολλωνία της Σίφνου, μίλησαν το Σάββατο το απόγευμα 18/1 ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο Συντονιστής του Τμήματος Υγείας του κόμματος Νίκος Μανιός.

Στις ομιλίες τους ανέλυσαν την κατάσταση που ζει σήμερα η χώρα μας και ο ελληνικός λαός, με ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας. Τόνισαν ότι στη χώρα μας μετά από τέσσερα χρόνια μνημονίων έχει υποβαθμιστεί δραματικά το βιοτικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, διαλύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κοινωνικό κράτος εξαφανίζεται, η δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική ασφάλιση παραδίδονται βαθμιαία στα ιδιωτικά συμφέροντα, κλείνει ο ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ, οι δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιούνται, οι νέοι αναζητούν φυγή διεξόδου στο εξωτερικό.

Ερώτηση Α. Τσίπρα προς Γ. Μιχελάκη για «μεθοδεύσεις σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών ΟΤΑ»

Με ερώτηση που υπογράφει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη εξηγήσεις σε σχέση με τις προθέσεις της αναφορικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Καταγγέλλονται ως «παράνομες και αντιδημοκρατικές» οι «μεθοδεύσεις» για πραγματοποίηση του δεύτερου και όχι του πρώτου γύρου μαζί με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου και αναπτύσσεται αναλυτικά η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή

Τον Μάιο του 2010, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του τότε Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης Διοίκησης-Πρόγραµµα Καλλικράτης» (ήδη Ν. 3852/2010), είχαμε τονίσει ότι ο «Καλλικράτης» θα διατηρούσε και θα επεξέτεινε «το καλπονοθευτικό σύστημα εκλογής περιφερειαρχών και δημάρχων», αναδεικνύοντας τις πολιτικές στρεβλώσεις που θα προέκυπταν τόσο από το ακραία πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που εισήγαγε, το οποίο ενίσχυσε «τον αρχηγικό περιφερειαρχοκεντρικό και δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα της διοίκησης», όσο και από την ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, που θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση και τη συσκότιση των πολιτικών διακυβευμάτων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ παράλληλα θα προκαλούσε και σημαντικά, ενδεχομένως δε και ανυπέρβλητα, νομικά και θεσμικά αδιέξοδα.

Άλλη μια τραγωδία στη θάλασσα του Αιγαίου

Έξω από το Φαρμακονήσι, πλοιάριο με μετανάστες και πρόσφυγες βυθίστηκε (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες) με αποτέλεσμα να αγνοούνται 12 γυναικόπαιδα (9 παιδιά και 3 γυναίκες). Τα ναυάγια αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν απλά ατυχήματα από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται συνεχώς, και η λίστα θανάτου μεγαλώνει. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που δεν σταματάει να δημιουργεί θύματα, είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που θεωρεί τους πρόσφυγες εγκληματίες και έχει σαν στόχο τη θανάσιμη καταδίωξη των ανθρώπων που κυνηγημένοι από πολέμους, διώξεις και πείνα, αναζητούν ένα καταφύγιο.

Η μεταναστευτική πολιτική που θέλει να αναδείξει η κυβέρνηση από τη θέση της προεδρίας της Ευ. Ένωσης μετατρέπει την περιοχή του Αιγαίου σε θαλάσσιο νεκροταφείο. Αυτή η πολιτική με το απάνθρωπο και αποκρουστικό πρόσωπό της, πρέπει να ανατραπεί.

Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΡΟΥ

Δημήτρης Γάκης

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Πηγή: www.rodosreport.gr

Μεγαλειώδης πορεία για να μην κλείσει το ΙΚΑ Μήλου

Με παλμό και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 18/1 η πορεία διαμαρτυρίας για την κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στη Μήλο. Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι από το Κέντρο Υγείας Μήλου και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο (με στάση έξω από το ΙΚΑ Μήλου), σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συζήτηση, ενώ διαβάστηκε και το ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα στείλει η Μήλος στην κυβέρνηση και την πολιτική εξαθλίωσης στο χώρο της υγείας στο νησί μας.

Ψήφισμα Διαμαρτυρίας της Μήλου (*) προς τους: κ.Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, Διοικητή του ΙΚΑ και κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Υγείας

Μήλος, 18 Ιανουαρίου 2014

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Οι "Πολίτες Κόντρα στον Καιρό" στο πλευρό των κατοίκων της Μήλου ενάντια στο κλείσιμο του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μήλου


Δελτίο Τύπου

Η περιφερειακή παράταξη Νοτίου Αιγαίου «Πολίτες Κόντρα στο Καιρό» χαιρετίζει, επιδοκιμάζει και στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Μήλου ενάντια στο κλείσιμο του Υποκαταστήματος του ΙΚΑ Μήλου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κλείσιμο του ΙΚΑ στη Μήλο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της πατρίδας μας εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόϊκας για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των Παροχών Υγείας.

Κάθε πολίτης της Μήλου, των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου οφείλει να αντισταθεί στην αποδόμηση του συστήματος Υγείας που φανερά και αποδεδειγμένα πλέον επιχειρεί η Κυβέρνηση. Οφείλει να σταθεί στο πλευρό τόσο των εργαζομένων στο ΙΚΑ Μήλου όσο και των εκατοντάδων εργαζομένων με τις οικογένειες τους στη Μήλο, Σίφνο και Κίμωλο που χρόνια τώρα εξυπηρετεί.
Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό του Εργατικού Κέντρου Μήλου και σε όλους τους ασφαλισμένους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί τους, για δωρεάν ασφάλιση και παροχές υγείας για όλο τον λαό.

Παύλος Χρυσαφίδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Μήλου

Νεκτάριος Σαντορινιός, Περιφερειακός Σύμβουλος Ρόδου

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

«Στο καταρρέον ελληνικό σχολείο το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει ως θεραπεία μια «Λευκή Εβδομάδα» διακοπών!!!» - Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2014

Προς τους κ. κ.Υπουργούς:
1. Παιδείας και Θρησκευμάτων
2. Τουρισμού
3. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

 
 
Θέμα: «Στο καταρρέον ελληνικό σχολείο το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει ως θεραπεία μια «Λευκή Εβδομάδα» διακοπών!!!»

Δημοσιεύματα στον τύπο αλλά και ρεπορτάζ ειδησεογραφικών εκπομπών σε τηλεοπτικούς σταθμούς αναφέρουν τις τελευταίες μέρες την δρομολόγηση καθιέρωσης «Σχολικής Ανάπαυλας» για όλα τα σχολεία της χώρας σε συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού. Σύμφωνα με τα παραπάνω, προηγήθηκε διάβημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.) στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με στόχο, όπως αναφέρεται, την ενίσχυση της αγοράς εσωτερικού τουρισμού και κατ΄ επέκταση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών κατά τη χειμερινή περίοδο μέσω της θέσπισης σχετικών κινήτρων. Η πρόταση αυτή εικάζεται ότι προβλέπει αρχικά κλείσιμο των σχολείων στις 4-7 Μαρτίου μετά την Καθαρά Δευτέρα, αλλά το Υπουργείο Παιδείας άφησε να διαρρεύσει ότι εάν γίνει δεκτή η πρόταση τελικά θα είναι για δύο ημέρες και χωρίς να χαθούν μαθήματα, καθώς οι μέρες αυτές θα αναπληρωθούν με την περικοπή περιπάτων ή επισκέψεων που προβλέπονται στη διάρκεια του έτους.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα», τονίζει το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

 
 
Στόχος της κυβέρνησης, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η σχετική συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις, μόνο, συνεδριάσεις της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, και αμέσως μετά το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «στοχεύουν μέσα από διαδικασίες- εξπρές, που ακυρώνουν κάθε έννοια κοινοβουλευτικού και κοινωνικού ελέγχου, να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες μέρες μια από τις βασικότερες δημόσιες υποδομές, που στήθηκε μετά από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού!».

Ερώτηση Συρμαλένιου για την επένδυση με τα αιολικά πάρκα στις Κυκλάδες

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων σε νησιά των Κυκλάδων, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, εκφράζοντας παράλληλα τους έντονους προβληματισμούς τους για το μέγεθος της συγκεκριμένης επένδυσης.




Στην ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει:
Με την από 23/12/2013 ΑΔΑ: ΒΛΛΓΟ-Ε3Χ, απ. 172568, έγκριση περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος, άνοιξε ο δρόμος για κατασκευή και λειτουργία υπερμεγεθών αιολικών πάρκων, σε αντίθεση με το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό όφελος των συγκεκριμένων τοπικών κοινωνιών. Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, τόσο με την από 9/11/2011 αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, όσο και με τις αρνητικές αποφάσεις των Δήμων των τεσσάρων νησιών.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Τοποθέτηση του Ν. Συρμαλένιου, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη νησιωτική πολιτική

«Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής από την κυβέρνηση». Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για τη νησιωτική πολιτική.
 
Μεγάλη αγανάκτηση και οργή επικρατεί στους κατοίκους των νησιών, λόγω της πλήρους απουσίας νησιωτικής πολιτικής και των συνεχιζόμενων πολιτικών λιτότητας και μνημονίων που αφορούν τον νησιωτικό χώρο, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη νησιωτική πολιτική. Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε μεταξύ άλλων:

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

"Ενεργειακή πολιτική για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας"

Τις θέσεις της στον τομέα της ενέργειας διατυπώνει η δημοτική κίνηση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων "Πολίτες για τα Νησιά μας" με αφορμή την περιβαλλοντική αδειοδότηση 9 αιολικών πάρκων ιδιωτικών συμφερόντων (εταιρειών του Ομίλου Κοπελούζου), σε νησιά των Κυκλάδων, εκ των οποίων δύο αποσκοπείται να εγκατασταθούν στη Νάξο.

Αναλυτικά, αναφέρουν:

"Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε την περιβαλλοντική αδειοδότηση εννέα (9) αιολικών πάρκων ιδιωτικών συμφερόντων (εταιρειών του Ομίλου Κοπελούζου), σε νησιά των Κυκλάδων, εκ των οποίων δύο αποσκοπείται να εγκατασταθούν στη Νάξο.

Πρόκειται για τεράστιες -για την κλίμακα του νησιού- αιολικές εγκαταστάσεις, καθώς προβλέπεται να τοποθετηθούν 30 ανεμογεννήτριες με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 69 MW και οι συνοδευτικές αυτών υποδομές (οδοποιία πρόσβασης της τάξης των 22km, εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμός ανύψωσης τάσης).

Στην αφετηρία η «Κίνηση Πολιτών για την Σύρο»

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας νέας δημοτικής κίνησης με την ονομασία «Κίνηση Πολιτών για την Σύρο» και στόχο τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, έγινε το απόγευμα της Κυριακής.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή ιδρυτική συνάντηση της δημοτικής κίνησης, όπου παρουσιάστηκαν το πλαίσιο αρχών και θέσεων καθώς και η ιδρυτική της διακήρυξη, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τον κόσμο. Το πολιτικό πλαίσιο της διακήρυξης αρχών και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της «Κίνησης Πολιτών για την Σύρο» επεξεργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, γι αυτό και οι διοργανωτές της συνάντησης δεν επιχείρησαν να κρύψουν την πολιτική τους «ταυτότητα». Άλλωστε, στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Παύλος Χρυσαφίδης, όπως και τα στελέχη του κόμματος, Αλέξανδρος Σπόντης και Θανάσης Δρόσος.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Συναγερμός στην Ευρώπη (αλλά όχι στην Ελλάδα) για το «έλλειμμα μελισσών»

Σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν πλέον αρκετές μέλισσες για να επικονιάσουν τα φυτά, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αναπαραγωγή των τελευταίων, προειδοποιεί νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα, μεταξύ άλλων, στην επέκταση των φυτικών βιοκαυσίμων, τα οποία έχουν αυξήσει τη ζήτηση για περισσότερες «ενεργειακές» καλλιέργειες και κατά συνέπεια για περισσότερες μέλισσες. Η Ελλάδα, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν ανήκει στην κατηγορία των προβληματικών χωρών, καθώς στον σχετικό χάρτη εμφανίζεται η προσφορά των μελισσών να καλύπτει πάνω από το 90% της σχετικής ζήτησης. Στην ίδια θετική κατάσταση βρίσκονται η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία κ.ά.

Παρέμβαση Συρμαλένιου για την προστασία των κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών

Το ζήτημα της προστασίας των κυκλαδίτικων παραδοσιακών τυριών, τα οποία δεν περνούν από τη διαδικασία της παστερίωσης, επανέφερε ο Νίκος Συρμαλένιος, σε τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις».

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για την προστασία των τυριών των Κυκλάδων, όμως αυτή δεν προβλέπεται στο εν λόγω νομοσχέδιο. Απαντώντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τα κυκλαδίτικα τυριά μέσα σε τροπολογία για την προστασία προϊόντων οικοτεχνίας, που ενδέχεται να συμπεριληφθεί και στο παρόν νομοσχέδιο.

Αδιέξοδο στη συνάντηση του Λ. Γρηγοράκου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την ενδοδημοτική κινητικότητα

Αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συναντήθηκε χθες (Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας και πρόσκλησης, παρουσία και του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κώστα Ασκούνη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενδοδημοτική κινητικότητα. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «εξέφρασε για ακόμη μία φορά την κάθετη αντίθεσή της στην ενδοδημοτική κινητικότητα, αφού συνιστά άλλη μία μεθόδευση της κυβέρνησης με στόχο χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί και η δήθεν αξιολόγηση Δομών και Προσωπικού στους Ο.Τ.Α., όπως και η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα«.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Εμπλοκή με την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τον κίνδυνο να μην αποδεχθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της κυβέρνησης για πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου (ο α΄γύρος) και στις 25 Μαΐου (ο β΄γύρος), με βάση την πρόβλεψη του «Καλλικράτη» ότι πρέπει να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου) επισημαίνουν νομικοί κύκλοι μιλώντας στην aftodioikisi.gr.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διερευνήσει σε βάρος το θέμα και θεωρεί ότι αυτή η απόφαση είναι παράνομη αφού συμπίπτει ο β΄γύρος των εκλογών ΟΤΑ και όχι ο α΄γύρος με τις ευρωεκλογές, ενώ -κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Απολογισμός του 2013 της περιφερειακής αρχής νοτίου Αιγαίου

Θέμα: Πρόσκληση σε ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων έτους 2013 του Περιφερειάρχη και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.


Σας καλούμε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί την 26η Ιανουαρίου 2013 ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ. στην πόλη της Ρόδου και στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία στεγάζεται στο Περιφερειακό Μέγαρο (πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου), με θέμα:

«Απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής έτους 2013 σε ότι αφορά την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης, την οικονομική κατάσταση και τη διοίκηση της περιφέρειας, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 185 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87τΑ) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Μετά τον απολογισμό θα τοποθετηθούν οι μετέχοντες στην συνεδρίαση.

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου

Πηγή: http://www.verena.gr/

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση νέας Δημοτικής Κίνησης Πολιτών στη Σύρο

Με πρωτοβουλία πολιτών της Σύρου επιχειρείται η συγκρότηση μιας δημοτικής κίνησης με στόχο να αποτελέσει την εναλλακτική λύση-πρόταση για το νησί. Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θα διεξαχθεί ανοιχτή ιδρυτική συνάντηση.

Στην ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνει η πρωτοβουλία πολιτών της Σύρου, επισημαίνει:

"Εμείς, πολίτες της Σύρου, γυναίκες και άνδρες, με καταβολές στον χώρο των κοινωνικών κινημάτων και των κοινωνικών αγώνων, της οικολογίας και του πολιτισμού, ενεργοί πολίτες της Σύρου, που αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής με σεβασμό στον πολίτη και τις ανάγκες του, για την πλήρη και σταθερή απασχόληση, για κοινωνικές υποδομές αντάξιες της αξιοπρέπειας των δημοτών, για την προώθηση της αλληλεγγύης με βάση το σύνθημα «κανένας μόνος του στη κρίση», για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών και όχι των λίγων, για ένα διαφορετικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, ουσιαστικά αποκεντρωμένης και δημοκρατικής, παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε μια δημοτική κίνηση που θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση-πρόταση για το νησί μας, σας καλούμε να παρευρεθείτε στην ανοιχτή ιδρυτική συνάντηση την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων".

Διαβάστε τη Διακήρυξη Συγκρότησης Δημοτικής Κίνησης

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ.pdf

Πηγή: http://www.naxos-news.gr/


Ριζοσπαστική συσπείρωση για τη Μήλο: Πριν μας πνίξουν τα σκουπίδια

Των Ελένη Μωραΐτη, Αντώνης Καβαλιέρος και Ηλίας Ιωακείμογλου*

Τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη δημαρχία Δαμουλάκη. Ούτε το 2010 υπήρχε Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μήλο όταν ανέλαβε ο κ.Δαμουλάκης τη δημαρχία, ούτε σήμερα υπάρχει: το νησί εξακολουθεί να ρίχνει τα σκουπίδια του σε μία τοποθεσία της ανατολικής Μήλου που μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο αυξανόμενης μόλυνσης. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, όμως, η εποχή της ανεξέλεγκτης διάθεσης των σκουπιδιών σε ρέματα, χωματερές και παλιά νταμάρια, φτάνει στο τέλος της υπό την πίεση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει. Η Μήλος οφείλει να ακολουθήσει την γενική κίνηση εγκαταλείποντας παρατάξεις και δημάρχους με νοοτροπίες της δεκαετίας του 1950, παρατάξεις και δημάρχους που άφησαν το νησί στην τριτοκοσμική κατάσταση της διάθεσης των σκουπιδιών σε ένα ρέμα. Η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμια είναι και παράνομη και η μη συμμόρφωση μέχρι τώρα αφήνει έκθετο τον Δήμο Μήλου σε επιβολή πολύ μεγάλων και άμεσα καταβλητέων χρηματικών προστίμων. Ο Δήμος Μήλου είναι λοιπόν αναγκασμένος να προχωρήσει σε μια λύση.

Σε ποια λύση όμως;

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι υπάλληλοι της ΕΡΑ Ρόδου

Άρθρο της "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ"

Στα αστικά και ποινικά δικαστήρια της Ρόδου μεταφέρεται πλέον η διαφορά των υπαλλήλων της ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου με την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΡΤ-ΑΕ)», του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών και την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ και Τηλεόραση Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Χθες το πρωί οι δημοσιογράφοι κ.κ. Χρ. Μέγα και Μ. Γαβριλιώτου, συνοδευόμενες από τον δικηγόρο κ. Μιχάλη Κόκκινο, είχαν συνάντηση με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο, προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβαση του για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

«Χαράτσι» 160 εκατ. στους Δήμους για απορρίμματα – έρχεται αύξηση δημοτικών τελών

Μια δυσάρεστη έκπληξη, ύψους περί τα 160.000.000 ευρώ, περιμένει τους πολίτες αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές. Από 1ης Ιανουαρίου 2014, με βάση κοινοτική οδηγία και την ελληνική νομοθεσία, οι οργανισμοί (δηλαδή οι δήμοι) ή οι επιχειρήσεις που διαθέτουν σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) δημοτικά απόβλητα και απόβλητα από κατασκευές και κατεδαφίσεις, χωρίς να έχουν προηγηθεί εργασίες επεξεργασίας, επιβαρύνονται με ειδικό τέλος ταφής 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που διατίθεται, το οποίο αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.

Προς Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια - Γιατί δεν μπορώ να σας καλωσορίσω...

Κύριε Πρόεδρε

Όπως πληροφορούμαστε, σήμερα θα βρίσκεστε σε δύο μικρά, πανέμορφα νησιά της Δωδεκάνησου. Λυπάμαι, ειλικρινά γιατί μου είναι δύσκολο να σας καλωσορίσω στην δεύτερη, από επιλογή πατρίδα μου, για τις 5 ώρες περίπου που θα βρεθείτε στη Δωδεκάνησο, αν και θα το ήθελα…

Από εσάς προσπαθώ να κρατώ μόνο τις καλές αναμνήσεις… Όπως αυτή της κρίσης του 87, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό Εξωτερικών εσάς. Θυμάμαι τότε που πήγατε στη Βουλγαρία και ζητήσατε τη βοήθεια από τον μακαρίτη Ζίφκοφ. Θυμάμαι τον ελληνικό στόλο μέσα σε 5 ώρες να βρίσκεται ανοιχτά του Αιγαίου… Θυμάμαι τους Τούρκους να μαζεύουν στα Δαρδανέλλια, άρον-άρον το Σισμίκ…

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Ο Ντίνος Ξένος έφυγε από κοντά μας

Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε χθες ότι ο φίλος, συνταξιδευτής και συναγωνιστής μας Ντίνος Ξένος έφυγε από κοντά μας.

«Έζησε στα σύνορα μιας ακαθόριστης ηλικίας… για πράγματα μακρινά που είδε κάποτε σ᾿ ένα αβέβαιο όνειρο», όπως γράφει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.

Θα μας λείψει πολύ… αυτή η «ακαθόριστη ηλικία» στη σκέψη, στη στάση ζωής του, στη μαχητικότητά του, στο όραμά του για μια άλλη καλύτερη κοινωνία.

Θα μας λείψει πολύ… η νεανική αντισυμβατική ματιά του, οι ιδέες του, ο στοχασμός του, η κοινωνική ευαισθησία του, η αδιάλειπτη ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του απ’ όλα τα μετερίζια -αυτοδιοίκηση, οικολογία, αντιφασιστικό- στους πολιτικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα.

Θα μας λείψεις πολύ Ντίνο…

Εκφράζουμε την μεγάλη μας θλίψη και τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο

Στην 17η συνεδρίαση του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στα Καταστήματα της Περιφέρειας στη Σύρο και στη Ρόδο, και με μοναδικό θέμα την «Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2014», τοποθετήθηκε σχετικά ο περιφερειακός μας σύμβουλος Ρόδου, Νεκτάριος Σαντορινιός, ως ακολούθως:

«Η προτεινόμενη κατάρτιση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης από το κράτος, μετατρέποντας ουσιαστικά την αυτοδιοίκηση σε απλό διαχειριστή μιας μίζερης οικονομικής πολιτικής που επιβάλλει η κυβέρνηση και τα μνημόνια. Αφήνει στους ΟΤΑ τις ευθύνες και αφαιρεί κάθε εργαλείο ανάπτυξης και διαμόρφωσης περιφερειακής πολιτικής. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε απέναντι σε αυτές τις λογικές ισοπέδωσης της αυτοδιοίκησης.