Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο (28/4/2014)

Στην 5η συνεδρίαση του Π.Σ. το 2014, που έγινε με τηλεδιάσκεψη (Σύρος-Ρόδος), την παράταξή μας εκπροσώπησαν και οι 2 περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Χρυσαφίδης και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στο 2ο θέμα «Έγκριση Απολογισµού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτους 2013», ο εισηγητής μας Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε ως εξής:

«Όπως είχαμε αναφέρει και στη συζήτηση που είχε γίνει για το τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αυτά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της χειμαζόμενης κοινωνίας των νησιών μας. Είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κατηρτισμένος σύμφωνα με τις εντολές του μνημονίου και της τρόικας. Ακόμα περισσότερο είναι εντυπωσιακό το ταμειακό υπόλοιπο που συνολικά ανέρχεται σε 61 εκ €. Από τη μία είναι ικανοποιητική η θέση του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη ότι ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων ήρθε τον Δεκέμβριο και επομένως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί εντός του έτους.
 

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Με μνημόνια δεν μπορεί να υπάρξει νησιωτικότητα

Στην τοποθέτηση του στην Ημερίδα για τη Νησιωτικότητα που διοργάνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου στο Ευγενίδιο Ιδρυμα, παρουσία και της Επιτρόπου Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων Μαρίας Δαμανάκη, ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων είπε:

"...Η υπόθεση της Νησιωτικότητας απαιτεί μια συζήτηση με πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτικών και κοινωνικών φορέων, για να υπάρξει κοινή στρατηγική διεκδίκησης τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει εξάλλου να διεκδικηθούν πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια, αφού τα νησιά μας χαρακτηρίζονται από διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και δεν είναι δυνατόν στο όνομα πέντενησιών π.χ. στο Νότιο Αιγαίο, τα οποία και αυτά έχουν δικές τους εσωτερικές ανισότητες, να θεωρούνται όλα ανεπτυγμένα και να αποκλείονται από κονδύλια υποδομών.

Νησιωτική ανατροπή - Διαλύονται απαραίτητες λειτουργίες των νοσοκομείων

Στην τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, στο κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης, στους περιπλανώμενους γιατρούς των Κυκλάδων, στις ελλείψεις αναλωσίμων και στις μη πληρωμένες υπερωρίες των ιατρών, στα υπο λειτουργική κατάρρευση Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία και Κέντρα Υγείας, προστίθενται τώρα οι διαθεσιμότητες των οδηγών ασθενοφόρων (6 εργαζόμενοι στη Σύρο και 4 στη Νάξο).

 
Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που ψηφίστηκε την Κυριακή, 30-03-2014 περιλαμβάνει εκτός από την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαθεσιμότητα του συνόλου των οδηγών των Νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Για άλλη μια φορά, η νησιωτικότητα ως συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή δεν εφαρμόζεται παρόλη τη "δέσμευση" του Υπουργού Υγείας, ότι οι διαθεσιμότητες δεν θα ισχύσουν για τα νησιά, η οποία έγινε προφορικά στις 29/11 προς εκπροσώπους σωματείων νοσοκομείων και φορέων από την επαρχία, τις διοικήσεις των ΥΠΕ αλλά και των διοικητών των νοσοκομείων.

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Ρόδο (29/3/2014)

Στην 4η (29-3-2014) συνεδρίαση του Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, την παράταξή μας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ρόδου Νεκτάριος Σαντορινιός.


Κατά την 4η συνεδρίαση, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ήταν εισηγητής στο δεύτερο θέμα «Συµβάσεις παραχώρησης Αεροδροµίων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» και ανέφερε τα ακόλουθα:

«Με πρόσκληση του το ΤΑΙΠΕΔ την 1-4-2013 κάλεσε ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραχώρηση συνολικά 37 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας τα οποία ανήκουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με την υπ’ αριθμ. 195/27-10-2011 Απόφαση (ΦΕΚ 2501/Β/4.11.2011) της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης των δικαιωμάτων που αφορούν στη χρήση, διαχείριση, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων διαχείρισης, διοίκησης και εκμετάλλευσης των κινητών και ακινήτων που σχετίζονται με τη λειτουργία των αεροδρομίων, καθώς και των χώρων εμπορικής ή άλλης χρήσης που βρίσκονται μέσα ή κοντά στα αεροδρόμια.