Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Μετανάστευση

Αναμφίβολα η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, που παρέχει άσκηση εκλογικών δικαιωμάτων και πολιτογράφηση έστω σ΄ένα μικρό αριθμό μεταναστών, αναβαθμίζει τη θέση των ανθρώπων αυτών και την ομαλή ένταξη τους στην ελληνική κοινωνία. Χρειάζεται όμως να δούμε, να αντιμετωπίσουμε και να
διεκδικήσουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ένταξη, ισότιμη μεταχείριση, δικαιώματα και την ομαλή συμβίωση των αλλοδαπών στα πλαίσια μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Στα νησιά μας, παρά την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που έχει καταρχήν επίπτωση στους αλλοδαπούς μετανάστες, σημαντική μερίδα μόνιμων κατοίκων είναι πλέον αλλοδαποί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανοί και σε μικρότερα ποσοστά Βούλγαροι, Ρουμάνοι κ.α. Μεγάλα είναι και τα ποσοστά αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία, με τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στη σχολική στέγη, στις τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας στη γλώσσα, στην προσαρμογή και την αποδοχή τους από τα ελληνόπαιδα, στη γκετοποίηση και περιθωριοποίηση τους. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού εξακολουθούν να υπάρχουν και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες στη διεξαγωγή των μαθημάτων, κυρίως λόγω γλώσσας.

Αναμφίβολα όμως, το μείζον πρόβλημα δημιουργείται στις θέσεις εργασίας που καλύπτουν οι αλλοδαποί, αφού λόγω του χαμηλού κόστους και της ανασφάλιστης εργασίας μένουν έξω Έλληνες που μπορούν να διεκδικήσουν νόμιμα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και όλη η κοινωνία πρέπει να συμβάλλουμε ούτως ώστε, το φαινόμενο αυτό να ξεπεραστεί, στηρίζοντας τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, καθώς και την ένταξη τους στο εργασιακό καθεστώς ίσων αμοιβών και συνθηκών από όλες τις απόψεις. Έτσι ούτε οι Έλληνες εργαζόμενοι θα αισθάνονται παραγκωνισμένοι, αφού θα στοιχίζουν το ίδιο κόστος στους εργοδότες, ούτε όμως και οι αλλοδαποί θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Μείζον πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή μας είναι η παράνομη είσοδος οικονομικών μεταναστών. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολεμικών καταστροφών, των εμφύλιων διαμαχών, της έντασης της φτώχειας, το φαινόμενο αυτό έχει διογκωθεί. Η παράνομη μετανάστευση σηματοδοτεί και τη χώρα αποστολής και τη χώρα υποδοχής. Την πρώτη, γιατί χάνει ένα μεγάλο μέρος από το δυναμικό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, τη δεύτερη γιατί δεν μπορεί να εντάξει αυτό το δυναμικό στον εθνικό προγραμματισμό της. Παράλληλα στη χώρα υποδοχής δημιουργούνται φαινόμενα ρατσισμού, μείωσης ή καθήλωσης των αποδοχών των εργαζομένων, αύξηση εγκληματικότητας και συνέπειες πολιτιστικής διάβρωσης.
Τα νησιά μας, λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας και λόγω εκτεταμένων συνόρων, έγιναν κατ’ εξοχήν περιοχή εισόδου παράνομων μεταναστών. Η σκόπιμη πολιτική των τουρκικών αρχών, που αφήνουν τη διαρροή τους προς τα νησιά του Αιγαίου (Κούρδοι, Ιρακινοί, Πακιστανοί κλπ.), δημιουργεί εξαθλιωμένα πλήθη ανθρώπων, που εξοκείλουν με τα σαπιοκάραβα και γίνονται πονοκέφαλος στις τοπικές αρχές, αφού δεν υπάρχουν υποδομές για να τους υποδεχτούν. Ούτε νοσοκομεία για επαρκή ιατρική περίθαλψη, ούτε χώροι στέγασης και δυνατότητα σίτισης. Οι κάτοικοι βέβαια, ακόμα και στα πιο μικρά νησιά μας, σπεύδουν με κουβέρτες, ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια κλπ., να δείξουν τη συμπαράσταση τους. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα μακροχρόνια και η τύχη αυτών των ανθρώπων θα είναι, το πιθανότερο, η απέλαση τους στη χώρα τους κι από εκεί η φυλακή ή κι η εκτέλεση τους ακόμη.
Επιτέλους αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστούν πλέον με σοβαρότητα. Η λειτουργία ανθρώπινων Κέντρων Υποδοχής είναι η μια πλευρά. Η άλλη είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε πως όλα τα κόμματα, η τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και βεβαίως οι οργανώσεις των ίδιων των μεταναστών, πρέπει να συνεργαστούν για τη χάραξη μίας ενιαίας πολιτικής εθνικής και ευρωπαϊκής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου