07/03/2011
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο, λόγω και της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Συρμαλένιος συνοδευόμενος από το Δημήτρη Τσοποτό, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ροδίων κ. Στάθη Κουσουρνά.
Στη συνάντηση από πλευράς του δημάρχου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση γύρω από τις δυσκολίες διοίκησης του Καλλικρατικού δήμου καθώς και για τα βασικά προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
Τα κυριότερα ζητήματα είναι η ορθολογική οργάνωση του δήμου και η σωστή διάρθρωση των υπηρεσιών και του προσωπικού, ο σχεδιασμός της ανάπτυξης σε επίπεδο νησιού, η ανυπαρξία χωροταξικού και χρήσεων γης καθώς και το δυσβάστακτο κόστος των σχετικών μελετών, η μεγάλη υστέρηση στις υποδομές.
Η Ρόδος δεν έχει ασφαλές λιμάνι, ούτε έχει ολοκληρωθεί ο περιμετρικός οδικός δακτύλιος, ενώ το νέο λιμάνι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα από σπηλαιώσεις στις προβλήτες λόγω της ισχύος των μηχανών των μεγάλων πλοίων. Ο ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί σαν ΧΥΤΥ, ενώ μέχρι σήμερα δεν γίνεται συστηματική ανακύκλωση, λόγω και της αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ποιότητα του Τουρισμού πέφτει, ενώ παράλληλα μεγαλώνει η μαύρη εργασία. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, η διεκδίκηση διατήρησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη εκποίηση περιοχών της Ρόδου, η θέση του δήμου είναι εμπλοκή της κοινωνίας και διαφάνεια στις αποφάσεις.
Από την πλευρά μας τονίσαμε την ανάγκη σχεδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη και την αντίθεσή μας στην φημολογούμενη fast track «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, του νησιού, εκφράσαμε επίσης τις επιφυλάξεις μας σε ό,τι αφορά τη διαφαινόμενη αλληλεπικάλυψη πολλών αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφέρειας και μεγάλων δήμων, όπως της Ρόδου και τονίσαμε ότι θα σταθούμε αρωγοί στην προώθηση λύσεων των προβλημάτων του νησιού.
Επίσης πραγματοποιήθηκε, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της παράταξης μας, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΑΪΡ κ. Χρυσόστομο Χρυσοστομάκη. Ο πρόεδρος, που σημειωτέον βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας μόλις ένα μήνα, μας ενημέρωσε για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η οινοποιητική συνεταιριστική επιχείρηση της Ρόδου. Συγκεκριμένα μας είπε ότι το 2000 η ΚΑΪΡ χρωστούσε στην ΑΤΕ 2,5 δις δρχ. ποσό που εξόφλησε μέσω μεταβίβασης μέρους της ακίνητης περιουσίας της. Μέσα σε μια δεκαετία το χρέος προς την ΑΤΕ ανήλθε πάλι στα 14 εκατ. €, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5 μήνες, όπως απλήρωτο παραμένει το 22% των παραγωγών για το 2009 και το 70% για το 2010. Εξάλλου η παραγωγή, και λόγω της επιδότησης των εκριζώσεων κατά το 2010, παρουσίασε μείωση κατά 750 τόνους. Με δεδομένη τη δυσχερή θέση της επιχείρησης, μελετώνται άμεσα μέτρα εξυγίανσης και ζητείται η στήριξη από την πολιτεία. Μία από τις δυνατότητες άμεσης ανακούφισης, θα ήταν και η απόδοση του άτοκου δανείου των 250.000 €, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τις 23/12/10, αλλά δεν έχει ακόμα εκταμιευτεί.
Από την πλευρά μας, υποσχεθήκαμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε την ΚΑΪΡ, που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά της οινοποιητικής παραγωγής της Ρόδου και ως πρώτο βήμα, αναδείξαμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου