Το συνέδριο είναι μέρος της σειράς
των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα
αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου.
Στο φετινό συνέδριο συμμετέχουν
περισσότεροι από 40 προσκεκλημένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι,
ερευνητές, στελέχη αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κ.α.
οι οποίοι έχουν προετοιμάσει πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για να παρουσιάσουν
στο κοινό του συνεδρίου.
Με το τέλος των ομιλιών της πρώτης
ημέρας, της Παρασκευής 6 Ιουλίου, στις 22.00 θα πραγματοποιηθεί ο γνώριμος
και κάθε φορά πολυαναμενόμενος «διαγωνισμός ντοματοκεφτέδων» στο πλαίσιο του
οποίου ντόπιες νοικοκυρές πλάθουν και τηγανίζουν τους παραδοσιακούς
ντοματοκεφτέδες της Σαντορίνης τους οποίους στην συνέχεια .. κρίνουν οι
συμμετέχοντες και παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των
διοργανωτών,
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί
στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo
Wines, στον Πύργο.
Το συνέδριο έχει τεθεί υπό την
αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υποστηρίζεται από την
Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και τη Santo Wines.
Το AGRIC 2012 είναι μέρος της σειράς των
αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των
νησιών του Αιγαίου. Από τα αγροτικά συνέδρια της Σαντορίνης ξεκίνησε η
επιτυχημένη προσπάθεια ανάδειξης για τη «Φάβα Σαντορίνης» και για το «Τοματάκι
Σαντορίνης» ως προϊόντων ΠΟΠ, όπως επίσης η διαρκής αναφορά του νησιού ως
χαρακτηριστικό παράδειγμα προορισμού που αξιοποιεί και προβάλει τη γαστρονομική
του ταυτότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση περισσότερων και
ποιοτικότερων τουριστών.
Σκοπός του φετινού συνεδρίου είναι η
παρουσίαση και συζήτηση του Φυτογενετικού Πλούτου και της Αγροτικής Παράδοσης
των νησιών του Αιγαίου με σκοπό να αποτυπώσει την προϊστορική και ιστορική τους
διάσταση, τον ρόλο που έχει η χλωριδική
ποικιλότητα και η αγροβιοποικιλότητα, ιδιαίτερα οι τοπικές ποικιλίες, στοιχεία
που είναι άρρηκτα δεμένα με το αγροτικό τοπίο, τα ήθη, τα έθιμα και τη
γαστρονομία του Αιγαίου. Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το
εξωτερικό, ειδικοί στα θέματα που καλύπτουν οι θεματικές ενότητες του
συνεδρίου, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν.
Πολλά και πολύ ενδιαφέροντα τα
θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο και μεταξύ άλλων:
-Η σημασία των Αιγαιακών Τοπικών
Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος της Περιοχής, από
τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Aιγαίου κ. Πάρι Τσάρτα
-Προστασία και ενίσχυση της
τοπικής παραγωγής, από το Μάρκο Καφούρο, Πρόεδρο της SantoWines
-Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα
για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, από το Γιώργο Καλώστο,
Project Manager του Aegean Cuisine
-Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για
τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων, από ομάδα ερευνητών του
Πανεπιστημίου της Κοπενχάγης κα
Το βράδυ της 6ης Ιουλίου, ώρα
20.00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο της Ένωσης Συνεταιρισμών
Θηραϊκών Προϊόντων ανοιχτή, πανηγυρική εκδήλωση, για το κοινό η οποία θα
περιλαμβάνει:
-κεντρική ομιλία με θέμα
«Επιστροφή στη γη και στις αγροτικές καλλιέργειες» από το Δημήτρη Μιχαηλίδη,
Δημοσιογράφο και Τεχνικό Σύμβουλο της ΠΕΝΑ (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών)
-συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με
θέμα «Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης»
-τιμητική βράβευση)
-τον ετήσιο διαγωνισμό
τηγανίσματος του καλύτερου τοματοκεφτέ από ντόπιες νοικοκυρές που θα συντονίσει
η γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου
-«Μουσικομαγειρέματα» με τον
παρουσιαστή και συγγραφέα μαγειρικής οικονομίας Ευτύχη Μπλέτσα
-προσφορά τοπικών εδεσμάτων
Αναλυτικά για το συνέδριο μπορείτε
να επισκεφθείτε την διεύθυνση: http://agric2012.conferences.gr.
Για επιπλέον πληροφορίες και
δήλωση συμμετοχής για την παρακολούθηση του συνεδρίου επικοινωνήστε με τον
Ηλιότοπο στο τηλ. 22860 24758.
Το πρόγραμμα των ομιλιών και εκδηλώσεων του
συνεδρίου έχει ως εξής :
Παρασκευή 6 Ιουλίου,
09.00 – 09.30 Έναρξη εργασιών
09.30 – 10.00 Η σημασία των
Αιγαιακών Τοπικών Προϊόντων και Πόρων στην συγκρότηση του Τουριστικού Προϊόντος
της Περιοχής
«The
importance of the Aegean Local Products and Resources in the formation of the
area’s Tourism Product» by Paris Tsartas, Rector, University of the Aegean
10.00-11.30
Greece:
Cradle of European Plant Genetic Diversity and Hotspot for Conservation Action
Nigel
Maxted, University of Birmingham, UK
Η σημασία της βιοποικιλότητας και
των παραδοσιακών ποικιλιών στην εποχή της γονιδιωματικής ως πηγή πολύτιμων
χαρακτήρων στα φυτά: Το παράδειγμα της ντομάτας
«The
role of biodiversity and the local traditional varieties in the era of genomics
as a valuable source of genes in plants: the example of tomato» by Athanasios
Tsaftaris, Institute of Applied Biosciences
«Η συμβολή της Τράπεζας Διατήρησης
Γενετικού Υλικού στη διάσωση και ανάδειξη του φυτογενετικού πλούτου των νησιών
του Αιγαίου»
«The
contribution of the Greek Genebank to the preservation and exploitation of the
phytogenetic wealth of the Aegean islands»
P.
Ralli, A. Tsivelikas, S. Samaras, N. Stavropoulos, Hellenic Agricultural
Organization “DEMETER”, E. Kotali, Ministry of Rural Development and Food
E.
Psarra, K. Ganitis, I. Gatzelaki, A. Stathi, I. Mylonas, E. Ninou
Προϊόντα ποικιλιών προστατευόμενης
ονομασίας προέλευσης και πολλαπλασιαστικό υλικό
Traditional
specialties products of protected designation of origin and plant propagated
material
M.
Koutsika-Sotiriou, I. Mylonas, Aristotle University of Thessaloniki, A.
Tsivelikas, A. Traka-Mavrona, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”
Χρήση του DNA και της τεχνολογίας
DNA-Barcoding για την μελέτη της βιοποικιλότητας και τη διάκριση των ειδών και
των τοπικών ποικιλιών
The
use of DNA and DNA barcoding technology in the study of biodiversity species
identification and local varieties
P.
Madesis, A. Tsaftaris, Institute of Applied Biosciences, I.
Ganopoulos, Aristotle University ofThessaloniki
12.00 – 14.00
Ισοζύγιο των ερευνητικών
προσπαθειών στην αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών μικρόκαρπης τομάτας
An
overall assessment of research efforts in the exploitation of local small-sized
tomato cultivars
A.
Traka-Mavrona, A. Tsivelikas, Hellenic Agricultural Organization “DEMETER”, M.
Koutsika-Sotiriou, Aristotle University of Thessaloniki
Τοπικές ποικιλίες Λήμνου και Λευκάδας
Crop
landraces of Lemnos and Lefkada islands
P.
Bebeli, K. Thomas, R. Thanopoulos,
Agricultural University of Athens
H.
Knuepffer, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop
Plant Research, Germany
Καλλιεργούνται ακόμα τοπικές
ποικιλίες; Η περίπτωση της Λέσβου
Are
landraces' still cultivated? The Lesvos case
R.
Thanopoulos, P. Bebeli, Agricultural University of Athens, K. Koutis, Egilopas
(NGO), R. Tsiggou, South Aegean Region
Ντόπιες ποικιλίες: Παρελθόν ή
μέλλον;
Local
varieties: past or future?
P.
Kladou, M. Panagou, I. Papadopoulos, S. Tompras, K. Douma, V. Oikonomou,
University of the Aegean
Αγρο-βιοποικιλότητα στη Λέσβο:
μελέτη και καταγραφή τοπικών ποικιλιών καλλιεργούμενων δέντρων και αμπέλου
Agro-biodiversity
in Lesvos Island: inventory of local varieties of cultivated trees
and vineyard
K.
Douma, A. Galanidis, University of the Aegean
Διερεύνηση δυνατότητας δημιουργίας
πολλαπλασιαστικού υλικού κάππαρης (Capparis sp.)
Assessment
of the potential for production of caper (Capparis sp) propagation material
A.L.
Tsivelikas, P. Ralli, E. Traka-Mavrona, Hellenic Agricultural Organization
“DEMETER”, D. Vogiatzis, S. Kostas, Μ. Κoutsika-Sotiriou, Aristotle University
of Thessaloniki
15.00
– 17.00
Hans
Stubbe's expedition to Crete in 1942 to collect plant genetic
resources
Helmut
Knόpffer, Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop
Plant Research, Germany
Προστασία και ενίσχυση της τοπικής
παραγωγής
Protection
and value-adding of local production
Markos
Kafouros, President, Association Cooperatives of Theraic Products, SantoWines
Oι κρόκοι της Σαντορίνης – Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής, φυσιοδίφης
Saffrons
of Santorini
Samson
Katsipis, Naturalist, Walter Friedrich, University of Aarhus
Ο αμπελώνας της Σαντορίνης: Μία
διαχρονικά ανεκτίμητη κληρονομιά
The
vineyard of Santorini: A priceless heritage
Serkos
Haroutounian, Agricultural University of Athens
Tα μανιτάρια της Σαντορίνης – Σαμψών Κατσίπης, καθηγητής,
φυσιοδίφης
The
mushrooms in Santorini - Samson Katsipis, Naturalist
Μελέτη των κλώνων, των τύπων και
των παραλλαγών της Κορινθιακής Σταφίδας (Vitis vinifera L.) με την
αμπελογραφική περιγραφή και τις μοριακές μεθόδους.
Study
of the clones, biotypes and mutations of grape vine cultivar Korinthiaki
(staphis)
(Vitis vinifera L.) using ampelographic description and molecular methods.
Maritina
Stavrakaki, Katerina Biniari, Agricultural University of Athens
20.00 Public Event - ομιλίες ανοιχτές στο
κοινό
Επιστροφή στη γη και στις
γεωργικές καλλιέργειες - The return to land and agriculture
D.
Michaelidis, Journalist
20.50 - 21.40 Γαστρονομία και Τουρισμός
στην εποχή της κρίσης - Gastronomy and Tourismin the crisis era
Coordinator:
Dimitris Antonopoulos, Journalist
Panelists:
Nikos Zorzos, Mayor of Thera, Eft. Bletsas, TV Show Host and Food Author, Dina
Nikolaou, Chef, Paris Tsartas, Rector of the University of the Aegean, George
Hatziyannakis, Restaurant owner
21.40 - 22.00 Προβολή ταινίας
μικρού μήκους «Νέοι + Παράδοση = Μέλλον» των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της
Οίας
Short
film presentation by the students of Oia
22.00 Διαγωνισμός μαγειρικής για
τον Καλύτερο Τοματοκεφτέ
Competition
for the best “Tomato ball”/ “Tomatokefte”
Coordinator:
Dina Nikolaou, Chef
22.10
- 22.30 «Μουσικομαγειρέματα» - Foodmusic Show
with
Eft. Bletsas, TV Show Host and Food Author
22.45 Ανακοίνωση Νικήτριας
Διαγωνισμού Μαγειρικής – Σαντορινιά Πανήγυρη
Award
– Local festival “panygiris”
Σάββατο 7 Ιουλίου
09.30 – 11.30
Ο ποικιλιακός πλούτος του
αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα. Συμβολή στην αισθητική του αγροτικού τοπίου.
The
varietal wealth of the Aegean region vineyards. Contribution in the aesthetics
of the rural landscape
Manolis
N. Stavrakakis, Agricultural University of Athens
Η κόνυζα, ένα κοινό ζιζάνιο σε
ελαιώνες και αμπελώνες της Κρήτης και άλλων νησιών, αναπτύσσει ανθεκτικότητα
στο ζιζανιοκτόνο glyfosate
Conyza
spp., a common weed in olive orchards and vineyards of Crete and
other islands, develops resistance to glyphosate herbicide
Konstantinos
Giannopolitis, Agronomist, Editor, Agrotypos S.A.
Εφαρμογή των νέων τεχνολογιών για
τη διατήρηση των τοπικών φυτoγενετικών πόρων
Application
of new technologies for the conservation of local plant genetic resources
Christina
Vogiatzi, Brian Grout, University of Copenhagen
Μελέτη μορφολογικών
χαρακτηριστικών και δημογραφικών παραμέτρων αυτοφυών ειδών κρόκου των Κυκλάδων
και της Κρήτης
Morphological
characteristics and demographical parameters studies of wild crocus species in
Cyclades islands and Crete
P.
Ralli, A. Traka-Mavrona, K. Economakis, Hellenic Agricultural Organization
“DEMETER”, C. Dordas, M. Koutsika-Sotiriou, Aristotle University of
Thessaloniki, S. Katsipis, Emporio High School, C. Alexandris, Association
Cooperatives of Theraic Products, K. Simoglou, Prefecture of Drama
12.00-13.30
Η Αγροτική Παράδοση των Κυκλάδων
The
agricultural heritage of the Cycladic islands
Manolis
Lignos, Editor of “Thiraika Nea” Newspaper, Founder of Em. Lignos Folclore Museum in Santorini
Επιχειρησιακό Σχέδιο
Επαναχρησιμοποίησης γαιών στα νησιά του Αιγαίου με τοπικές ποικιλίες γεωργικών
προϊόντων
SPROUT
ADEPT: Business Plan
for Sustainable Production & Organization/Utilization of Abandoned
Partites of Terra, on the Aegean islands using local varieties
Yolanda
Totsiou, Innnovation and Quality Consultant, Christina Efthimiatou, Development
Consultant -Ecological Wind South Aegean
Αιγαιοπελαγίτικη διατροφή: Όχημα
για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων
Aegean
Cuisine: Forum for the promotion of local products
George
Kalostos, Project Manager Aegean Cuisine
Λαϊκή θεραπευτική στη Φολέγανδρο
των Κυκλάδων: Aρρώστιες και γιατροσόφια
Popular
treatment in Folegandros of Cyclades: Diseases and nostrums
Katerina Marinaki, Journalist,
Folklorist
Αρωματικά φυτά και παραδοσιακά
προϊόντα στη Σαντορίνη
Aromatic
plants and traditional products in Santorini
Students
of Thera EPAL
13.30
– 15.00 Lunch – Poster Presentation
15.30
– 17.30 Guided Visit of the“Santorini of the Past” Cultural Village, at Pyrgos
Round Table Discussion
Τα τοπικά προϊόντα και η παράδοση
στη συγκρότηση του τουριστικού προϊόντος
The
local products and cultural heritage in the formation of the area’s tourism
product
Coordinator:
George Hatziyannakis, Selene Restaurant
Panelists:
Dimitris Antonopoulos, Journalist, Mathaios Dimopoulos, General Manager
SantoWines, Vassilis Zacharakis, Nichteri Restaurant, George Kalostos, Project
Manager Aegean Cuisine, Ivi Hryssou, “Santorini of the Past” Cultural Village
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου