Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ- ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΝΑΙ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΧΙ

της Κολιαράκη Μαρινίκης, φοιτήτριας εφαρμοσμένων μαθηματικών και φυσικών επιστημών ΕΜΠ και μέλος της Γραμματείας των “ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”


Τί συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια;
Ο πυρήνας των ατόμων -των δομικών λίθων όσων βλέπουμε, αγγίζουμε, γεύομαστε- κρύβει μια αφάνταστη δύναμη. Η πυρηνική ενέργεια που προκύπτει από τη σχάση ενός πυρήνα είναι αναμφίβολα η πιο αποδοτική μορφή ενέργειας (μεγαλύτερη δυνατή ενέργεια με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου). Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δυστυχώς συνάδει με την εκπομπή ραδιενέργειας. Ασφαλώς, τα μέτρα προστασίας μέσα και γύρω από ένα πυρηνοηλεκτρικό εργοστάσιο δεν μπορεί παρά να είναι απολύτα αυστηρά, όσο όμως κι αν προσπαθήσουμε να υποστηρίξουμε ότι η χρήση πυρηνικής νέργειας είναι ασφαλής υπάρχουν “μελανά” σημεία.


Σημείο 1ο
Αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας όταν ακούμε για πυρηνοηλεκτρικό εργαστάσιο είναι το πυρηνικό ατύχημα. Πρόσφατο παράδειγμα το ατύχημα στην Ιαπωνία, το μεγαλύτερο όμως πυρηνικό ατύχημα που έχει συμβεί ποτέ είναι το ατύχημα στον πυρηνοηλεκτρικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου διέφυγε μεγάλη ποσότητα ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα και εναποτέθηκε σε ολόκληρη την επιφάνεια της γης εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών. Πυρηνικά ατυχήματα ανάλογα με την εμβέλεια τους και το πρόβλημα που εμφανίζεται στον αντιδραστήρα, μπορούν να επιφέρουν περιβαλλοντικές βλάβες, βλάβες στην υγεία των εργαζομένων, ακόμα και θάνατο, αλλά μπορεί να επηρρεάσει και ολόκληρους πληθυσμούς.

Σημείο 2ο
Πόλυ σημαντικό είναι το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων. Μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί καμία διαδικασία πλήρους επεξεργασίας των ραδιενεργών αποβλήτων. Η τελευταία τεχνολογία των πυρηνικών αντιδραστήρων υπόσχεται μέχρι 95% επεξεργασία. Τα πυρηνικά απόβλητα συγκεντρώνονται και εναποτίθενται σε ερημικές περιοχές.

Σημείο 3ο
Το θέμα της πολεμικής βιομηχανίας. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο που τροφοδοτεί την πολεμική βιομηχανία είναι παράγωγο της διαδικασίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνική ενέργεια. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο έχει σημαντικές ιδιότητες για την πολεμική βιομηχανία και προκύπτει από τον εμπλουτισμό ουρανιου που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Τελικά τί πρέπει να κάνουμε;
Η Ελλάδα (όπως και οι γύρω περιοχές της Μεσογείου και ακόμα περισσότερο η Ιαπωνία) είναι μια σεισμογενής χώρα, με αποτέλεσμα να μην είναι το πιο κατάλληλο μέρος για πυρηνοηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Παρόλαυτά η χώρα μας έχει μια σειρά από πηγές ενέργειας ανανεώσιμες και απόλυτα φιλικές με το περιβάλλον που είναι σχεδόν αναξιοποίητες. Η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η υδροηλεκτρική, η γεωθερμική ενέργεια βρίσκονται σε αυθονία στο ελληνικό περιβάλλον, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει μείνει ακόμα στη χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι απαραίτητη λοιπόν μια κατεύθυνση προς την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάντα σε αρμονία με το τοπικό οικοσύστημα και παράλληλη εξασφάλιση ανταποδοτικών οφελών, που θα εξασφαλίσει πράσινη και φτηνή ενέργεια.





1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ/ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΙΚΗΣ! ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΚΑΘΕΝΑ/-ΜΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ!

    ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑ Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ, Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΩΣ 'ΕΦΙΚΤΟ' ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΑΦΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΟΥΣΙΑ'ΟΥΤΟΠΙΑ'!

    ΜΠΡΑΒΟ!

    ΔΙΟΝΥΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή