Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη στην Άνδρο του Ν. Συρμαλένιου

15/03/2011
 
Την Άνδρο επισκέφθηκε ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Συρμαλένιος το διήμερο 13-14/03/2011. Περιόδευσε  στο Γαύριο, το Κόρθι και τη Χώρα και συναντήθηκε με μέλη και φίλους της παράταξης μας, καθώς και με το δήμαρχο Γιάννη Γλυνό.
 Στη συνάντηση με το δήμαρχο, μας έγινε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση του Δήμου, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την ενοποίηση των τριών πρώην Δήμων του νησιού και επισημάνθηκαν τα βασικά προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή, από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των ευθυνών της. Ας μην ξεχνάμε ότι η κακοκαιρία που έπληξε την τελευταία  περίοδο πολλά νησιά του νοτίου Αιγαίου, εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στην Άνδρο και είχε ως αποτέλεσμα τόσο την κατακρήμνιση της χωματερής, όσο και τις εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της βλάβης πυλώνων της Εύβοιας και της αδυναμίας του εργοστασίου της ΔΕΗ Άνδρου να καλύψει τις ανάγκες, μετά και την προ ετών απομάκρυνση των βοηθητικών μηχανών από τον τοπικό σταθμό. 

Κατά συνέπεια, πέραν των άλλων, αυτή τη στιγμή το θέμα της διάθεσης των απορριμμάτων, αλλά και το ενεργειακό, αποτελούν για την Άνδρο ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Η αποκομιδή των σκουπιδιών, με εντολή του Δήμου, έχει σταματήσει και με δεδομένη την ανυπαρξία χωροθέτησης ΧΥΤΥ, γίνονται εντατικές προσπάθειες το θέμα να αντιμετωπιστεί με επείγουσες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να προχωρήσει πιλοτικά με τη μέθοδο της ψυχρής επεξεργασίας, κάτι που αποτελεί εντελώς νέα μέθοδο για τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων. Όσο για το ενεργειακό, η ΔΕΗ κατέφυγε σε εκμίσθωση βοηθητικών μηχανών με πολύ αυξημένη δαπάνη, μέχρις να υπάρξει μονιμότερη λύση υποστήριξης του τοπικού εργοστασίου. Βεβαίως ριζικότερη λύση θα υπάρξει μόνο με τη δεύτερη διασύνδεση της Άνδρου με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Λαυρίου, σχέδιο που βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματα.

Άλλα σοβαρά θέματα που απασχολούν το Δήμο είναι μεταξύ των άλλων, η σωστή και ορθολογική στελέχωση και οργάνωση των υπηρεσιών του με προτεραιότητα την οργάνωση της πολεοδομίας, οι μεγάλες δυσκολίες απρόσκοπτης συνέχισης των προνοιακών δομών (βοήθεια στο σπίτι κλπ.), που αντιμετωπίζουν το φάσμα της διακοπής λόγω του κυβερνητικού προγράμματος δραστικών περικοπών των δαπανών, τα θέματα υγείας που αποτελούν κομβικό πρόβλημα για όλα τα νησιά, θέματα περιβαλλοντικών υποδομών, όπως η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων βιολογικού καθαρισμού (λειτουργεί μόνο στην περιοχή του Κορθίου), ο χωροταξικός σχεδιασμός με την ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ στην περιοχή του Κορθίου και την κατάρτιση των ΓΠΣ στις περιοχές Χώρας και Γαυρίου, η επίλυση του προβλήματος διεκδίκησης από το δημόσιο κτημάτων  ιδιωτικών εκτάσεων στην περιοχή του πρώην δήμου Υδρούσας, η εκπόνηση νέας διορθωτικής μελέτης για το τουριστικό καταφύγιο-λιμενοβραχίονα στο Μπατσί, όπου λόγω της προηγούμενης μελέτης παρουσιάστηκε απόσυρση όλης της άμμου από την παραλία.

Τέλος, η  Άνδρος μαζί με τους Λειψούς και τη Σαμοθράκη, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα πιλοτικών πράσινων νησιών, που θα χρηματοδοτηθούν με 80 εκατ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινες μεταφορές κλπ.

Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα, για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα οξυμένα προβλήματα του νησιού, αλλά και να υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του Δήμου και της νέας δημοτικής αρχής.

1 σχόλιο:

  1. Βασικα η Ανδρος εδω και χρονια, εκτος απο την ναυτηλια που παντα την στηριζε, δεν εχει οικονομικη αναπτυξη αφου εχει καταφερει να φτιαξει κλικες διαπλοκης οπως οι μηχανικοι, δικηγοροι και δημοσιοι υπαλληλοι, οι οποιοι μαζι με τους τοπικη δημοσια διοικηση εχουν οδηγισει το νησι στον απολυτο μαρασμο. Αυτο θα εχει ως συνεπεια την ολοκληρωτικη εγκαταλληψη του νησιου απο νεο δυναμικο και θα επιφερει την ολοκληρωτικη καταστροφη στο αμεσο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή