Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Εκδήλωση για το χρυσό στην Μήλο

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την εξόρυξη χρυσού στην Μήλο την Παρασκευή 09.08.2013. Η εκδήλωση έγινε στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου μετά από το αλαλούμ που επικράτησε για το που θα γίνει.


Ομιλητές ήταν η Κατερίνα Ιγγλέση, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που ενημέρωσε το κοινό για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα στην Χαλκιδική, ο Μηλιός βουλευτής Συρμαλένιος Νίκος, ο οποίος έκανε αναφορά στη ιστορία του χρυσού στη Μήλο όταν είχε ξεκινήσει για πρώτη φορά από την εταιρεία ΜΙΔΑΣ ΑΕ.
Συντονιστής ήταν ο Μπιλίνης Μπάμπης υπεύθυνος του Τμήματος Οικολογίας - Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Το πιο σημαντικό που ακούστηκε ήταν η δέσμευση του Δημάρχου Μήλου για ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στην εκμετάλλευση του χρυσού και στην γεωθερμία υψηλής ευθαλπίας.

Παρεμβάσεις έκαναν ο Αντώνης Καβαλιέρος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ», η Κολιαράκη Κυριακή, ο Ιωακείμογλου Ηλίας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΜΗΛΟΥ, ο Γιώργος Μάλλης καθηγητής, ο Αργύρης Μαθιουδάκης, ένας κάτοικος από την Χαλκιδική και η Βασιλοπούλου Μαρία Καμπούρη. Ακούστε όλη την εκδήλωση από εδώ: http://gia-tin-milo.net/


Διαδικτυακή εκστρατεία για να αποτραπεί η εξόρυξη χρυσού στην Μήλο


Ο διαδικτυακός τόπος avaaz.org οργανώνει ψηφοφορία με σκοπό να αποτρέψει την εξόρυξη χρυσού στην Μήλο που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ζωή των κατοίκων του νησιού.
Για να κινητοποιήσει τους αναγνώστες αναφέρεις το site:

1. Η οικονομική κρίση και οι υψηλές τιμές του χρυσού έχουν οδηγήσει σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να αρχίσουν έργα εξόρυξης χρυσού σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.


2. Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του, συνεπάγεται την καταστροφή των τοπίων, την διαταραχή της γης, την διάβρωση, την διατάραξη των οικοσυστημάτων, και ρύπανση που επηρεάζει την γη, το νερό, τα ζώα και τους ανθρώπους. Η εξόρυξη του χρυσού είναι επίσης υπεύθυνη για διάφορα προβλήματα υγείας.

3. Εταιρείες χρυσού προσπαθούν τώρα να αρχίσουν εντατικές γεωλογικές έρευνες στη Δυτική Μήλο, όπου πιστεύουν ότι μπορεί να εξαχθεί πάνω από 1 δισ. δολάρια αξίας χρυσού.

4. Η Δυτική Μήλος έχει χαρακτηριστεί ως υψηλής προτεραιότητας περιοχή Natura2000 (GR4220020 Προφήτη Ηλία), αποτελεί υψηλή προτεραιότητα διατήρησης, λόγω της ενδημικής χλωρίδας και ερπετοπανίδας της.

5. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην εξόρυξη κατά του περιβάλλοντος, και με δεδομένη την αμφίσημη θέση του Δημάρχου, ένα κίνημα διαμαρτυρίας πρέπει να αναπτυχθεί για να σταματήσει το έργο πολιτικά στην αρχική του φάση. Η εμπειρία από τη Βόρεια Ελλάδα δείχνει ότι απαιτείται τεράστια προσπάθεια για να σταματήσουν τα έργα σε μεταγενέστερα στάδιά τους. Ως εκ τούτου, άμεση δράση για να σταματήσει το έργο απαιτείται τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου