Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση Γάκη για τα προβλήματα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος στα Δωδεκάνησα

Με αφορμή το μπλακ άουτ που συνέβη στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Σαντορίνης την εβδομάδα του 15αύγουστου, αλλά και τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της Δωδεκανήσου για την ενεργειακή κάλυψη και τη δυνατότητα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην πολυνησιακή μας περιφέρεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Τα σοβαρά προβλήματα που ανέδειξε η πολυήμερη διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη και οι σοβαρές επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν στους κατοίκους και στον τουρισμό του νησιού από την αβεβαιότητα για τη ροή ηλεκτροδότησης, οφείλονται πρωτίστως στη μνημονιακή – διαλυτική - αντιμετώπιση της ΔΕΗ από την κυβέρνηση που την υποβαθμίζει σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και λειτουργίας. Οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού στην ενεργειακή κάλυψη στη νησιωτική χώρα, στην ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, στις μεγάλες ελλείψεις τόσο σε ειδικευμένο προσωπικό όσο και σε κονδύλια για τη συντήρηση των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Η κατάσταση που θα επιδεινωθεί με την ενδεχόμενη τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μόνο ανησυχία προκαλεί σε όλους τους νησιώτες.

Τα υπουργικά κλιμάκια ‘επιτόπιου ελέγχου και συντονισμού’ και οι υποσχέσεις για νέα έργα που θα ωριμάσουν «μέσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο…», δηλαδή μέχρι το 2020 (!) ‘προκαλούν’, παρά καθησυχάζουν τους πολίτες και τους χιλιάδες επισκέπτες των νησιών μας. Αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα σήμερα, είναι ότι το κυβερνητικό επικοινωνιακό success story της νησιωτικής ανάπτυξης και του τουρισμού βυθίστηκε στην καλντέρα. Και μόνο οι φιλότιμες και επαγγελματικές προσπάθειες των εργαζόμενων της ΔΕΗ, του Δήμου και εθελοντών ενεργών πολιτών είναι αυτές που αποκατάστησαν την ‘ενεργειακή ομαλότητα’ σε έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους προορισμούς, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Οι παραπάνω ελλείψεις και προβλήματα, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της ενεργειακής κάλυψης της Ρόδου και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου. Οι Δωδεκανήσιοι, βιώνουν καθημερινά την κρατική αδιαφορία στην αναπτυξιακή τους προοπτική τη στιγμή που μειονεκτούν σε υποδομές και ισχύ, ενώ τα τακτικά μπλακ άουτ της ΔΕΗ μετατρέπουν επιχειρήσεις και κατοίκους της περιφέρειας μας σε ‘ενεργειακό’ όμηρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την ενεργειακή ανεπάρκεια της Δωδεκανήσου, με πιο πρόσφατη παρέμβαση, την τοποθέτηση του Δ. Γάκη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τον Απρίλιο 2013. Αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτή Δ/νήσου, είχε καταθέσει ήδη από 31.10.2012 γραπτή ερώτηση, που απευθύνονταν στους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: «Άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τα μπλακ άουτ στη Ρόδο. Η επάρκεια και η ποιότητα ισχύος και η ευστάθεια του δικτύου, είναι η βάση για την ανάπτυξη σε όλη τη Δωδεκάνησο», στην οποία ζητούσε την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης για το έργο της κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εργοστάσιο), στη νότια Ρόδο. Στην ίδια ερώτηση, οι υπουργοί ερωτούνταν για το αν σχεδίαζαν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και μέτρα για να καλυφθεί επαρκώς σε ισχύ ο νομός Δωδεκανήσου. Το ίδιο επίκαιρο παραμένει και σήμερα ,το ερώτημα που αφορά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για να υπάρξει επιτέλους ποιότητα ισχύος και ευστάθεια στο δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα της διασυνδεσιμότητας του δικτύου των νησιών της Δωδεκανήσου για να καλυφθούν πλήρως οι ενεργειακές, συνεπώς και οι αναπτυξιακές ανάγκες της νησιωτικής μας περιφέρειας, με συγκεκριμένα έργα, όχι απλά σε επίπεδο «μελετών ωρίμανσης» και διακηρύξεων, όπως αυτές που έγινα μετά τα συμβάντα στη Σαντορίνη…

Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου περιμένουν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις και όχι ευχολόγια, «ξόρκια» και υποσχέσεις αρμοδίων που εξαντλούνται στα δελτία τύπου και σε δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα τοπικών και κεντρικών πολιτικών παραγόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενεργείας στην ομαλή λειτουργία της Ρόδου και στον τουρισμό, αγωνίζεται για την επάρκεια και την ποιότητα ισχύος και την ευστάθεια του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Είναι η φθηνή ενέργεια και όχι τα μεροκάματα φτώχειας της τρόϊκα, που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου.

Πηγή: rodosalarm.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου