Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο (28/4/2014)

Στην 5η συνεδρίαση του Π.Σ. το 2014, που έγινε με τηλεδιάσκεψη (Σύρος-Ρόδος), την παράταξή μας εκπροσώπησαν και οι 2 περιφερειακοί σύμβουλοι Παύλος Χρυσαφίδης και Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στο 2ο θέμα «Έγκριση Απολογισµού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έτους 2013», ο εισηγητής μας Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε ως εξής:

«Όπως είχαμε αναφέρει και στη συζήτηση που είχε γίνει για το τεχνικό πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αυτά δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες της χειμαζόμενης κοινωνίας των νησιών μας. Είναι ένας προϋπολογισμός αντιαναπτυξιακός και κατηρτισμένος σύμφωνα με τις εντολές του μνημονίου και της τρόικας. Ακόμα περισσότερο είναι εντυπωσιακό το ταμειακό υπόλοιπο που συνολικά ανέρχεται σε 61 εκ €. Από τη μία είναι ικανοποιητική η θέση του κυρίου Αντιπεριφερειάρχη ότι ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων ήρθε τον Δεκέμβριο και επομένως δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί εντός του έτους.
 
Όμως δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία ότι αυτό έχει δεσμευθεί σε έργα, γιατί, αν είναι έτσι, αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι αυτά καρκινοβατούν, αφού οι απορροφήσεις έχουν κατρακυλήσει στο Ναδίρ. Όταν σήμερα όλοι θεωρούν έγκλημα τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν πόροι ανεκμετάλλευτοι, οι οποίοι σε συνδυασμό με το νέο προγραμματικό πλαίσιο θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον απολογισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013».

Στο 3ο θέμα «Έγκριση Τριµηνιαίας Έκθεσης Π/Υ (Α΄ τριµήνου έτους 2014)», κατά την εισήγησή του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε τα ακόλουθα:

«Και σε αυτό το θέμα έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Έχοντας λοιπόν καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αναλόγως πράττουμε και για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του στο Α’ Τρίμηνο του 2014. Ωστόσο επισημαίνουμε και πάλι ότι αυτή η πρακτική του ασφυκτικού ελέγχου των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχει επιβληθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελεί μια ωμή παραβίαση του αυτοδιοίκητου των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα της Περιφέρειας μας».

Στο 5ο θέμα που αφορούσε στην Ενηµέρωση από τους Συλλόγους των Υπαλλήλων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σύµφωνα µε το Ν. 4250/2014, τοποθετήθηκε ο Παύλος Χρυσαφίδης λέγοντας : «Θεωρούμε την εισήγηση των συλλόγων των εργαζομένων πλήρη και συμφωνούμε με τα αιτήματά τους. Εστιάζουμε στο γεγονός ότι η επικείμενη αξιολόγηση από ένα νόμο καθαρά αντισυνταγματικό θα δημιουργήσει νέους ανέργους και νέους υπό απόλυση υπαλλήλους. Επικείμενος στόχος των κυβερνώντων είναι η ιδιωτικοποίηση πολλών δημοσίων υπηρεσιών.

Πρέπει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να πάρει θέση επί της ουσίας, δηλαδή να καταδικάσει και να ζητήσει την απόσυρση του νόμου της αντισυνταγματικής αξιολόγησης και να μην μπει στη λογική της πρότασης για αναβολή εφαρμογής του για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Εμμένουμε στο ψήφισμα που καταθέσαμε κατά την έναρξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και έχει αναγνώσει η κ. Πρόεδρος.

Καλύτερα είναι να προλαμβάνεις καταστάσεις παρά να τις θεραπεύεις και ο νέος νόμος, αν δεν εναντιωθούμε με κάθε μέσον, είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέες απολύσεις. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Ας μη θυσιάσουμε τίποτα για να γίνουμε αρεστοί σ΄ αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Για το ίδιο θέμα, μίλησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, κάνοντας την ακόλουθη τοποθέτηση: «Συμφωνώ απόλυτα με την έκθεση των δύο συλλόγων εργαζομένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και με τα αιτήματά τους. Όμως θέλω να επισημάνω ορισμένα ζητήματα αναφορικά με αυτό το θέμα. Η αξιολόγηση δεν είναι κάτι που ήρθε σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο. Η αξιολόγηση θεωρητικά είναι ένα καλό μέτρο. Όμως σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο έχουν χάσει το νόημα τους και οι λέξεις.

Η αξιολόγηση με τον τρόπο που έρχεται, είναι ουσιαστικά η προσπάθεια της νεοφιλελεύθερης συγκυβέρνησης των μνημονίων να διαλύσει τον δημόσιο τομέα, να μετατρέψει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιωτικές. Είναι ένα όχημα για να συνεχίσει η πολιτική των απολύσεων στον Δημόσιο τομέα κι επειδή στην αρχική συζήτηση άκουσα τον κ. Μαχαιρίδη να λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν απολύσεις στην υποστελεχωμένη Περιφέρεια μας, δυστυχώς κ. Μαχαιρίδη φοβάμαι ότι θα υπάρξουν απολύσεις και στην Περιφέρειά μας. Δεν τους νοιάζει αν είναι στελεχωμένη ή υποστελεχωμένη. Ζητάνε αίμα. Θέλουν να κλείσουν τα νούμερα των απολύσεων με οποιοδήποτε κόστος και φέτος και του χρόνου και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα.

Έρχονται να επιβάλουν τον εργασιακό μεσαίωνα και στο Δημόσιο, έρχονται με τα νέα μέτρα ατομικές συμβάσεις και στο Δημόσιο, οι οποίες θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτές τις αντισυνταγματικές αξιολογήσεις.

Το μνημόνιο δεν τελειώνει, το μνημόνιο ζει μέσα από τους νόμους και από τα τερατουργήματα που έχουν φέρει στη Βουλή και θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι να ανατραπεί. Και αυτό πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει με κάθε τρόπο να στραφούμε ενάντια σε αυτό το έκτρωμα που αποκαλείται αξιολόγηση και να συνταχθούμε με την άποψη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που έχει κρίνει και αυτό το μέτρο αντισυνταγματικό και να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

Το ψήφισμά μας (το μοναδικό που κατατέθηκε) εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων (λευκό) των κ. Ι. Περδικάρη (Λαϊκή Συσπείρωση) και κ. Μ. Δαδάου (παράταξη Χ. Κόκκινου).
Ψήφισμα

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στηρίζει ανεπιφύλακτα την αντίδραση και τον αγώνα των Συλλόγων Υπαλλήλων Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ενάντια στην επικείμενη εφαρμογή της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο νέος νόμος, που ήδη έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματικός από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και αντίκειται σε αποφάσεις του ΣτΕ και των ελληνικών δικαστηρίων, θα φέρει και άλλες απολύσεις στις Περιφέρειες όλης της χώρας και άλλες επιπλέον μειώσεις στους μισθούς, οδηγώντας και άλλους ανθρώπους στην απόγνωση και την ανεργία.
 
Η διαρκής συρρίκνωση προσωπικού έχει ήδη υποστελεχώσει όλες τις υπηρεσίες της Περιεφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι απολύσεις ή αναγκαστικές αποχωρήσεις που μπορεί να φέρει ο επικείμενος νόμος θα έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στη λειτουργία της Περιφέρειας και των δομών της σε μια περίοδο που αυτές οι δομές και οι λειτουργίες απαξιώνονται καθημερινά και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση όλων των υπηρεσιών.

Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διεκδικεί μια δημόσια διοίκηση, ποιοτική και αποτελεσματική, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις σταθερές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Μια δημόσια διοίκηση, η αξιολόγηση της όποιας θα γίνεται με διαφάνεια και στόχο την ουσιαστική της αναβάθμιση και όχι τη συρρίκνωσή της, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και του έργου των υπαλλήλων μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης, και όχι την τιμωρία και την απόλυσή προκαθορισμένου αριθμού εργαζομένων.

Το Π.Σ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στηρίζει τα αιτήματα τους.

Δηλώνει κατά ιδιωτικοποιήσεων Δημοσίων Υπηρεσιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη να παρέμβει στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και αποφασίζει σε προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά της συνταγματικότητας του μέτρου αυτού στο Σ.τ.Ε. και στα αρμόδια δικαστήρια όπως έγινε και με τις διαθεσιμότητες των υπαλλήλων αορίστου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου