Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Νησιωτική ανατροπή - Διαλύονται απαραίτητες λειτουργίες των νοσοκομείων

Στην τραγική υποστελέχωση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, στο κλειστό νοσοκομείο Σαντορίνης, στους περιπλανώμενους γιατρούς των Κυκλάδων, στις ελλείψεις αναλωσίμων και στις μη πληρωμένες υπερωρίες των ιατρών, στα υπο λειτουργική κατάρρευση Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία και Κέντρα Υγείας, προστίθενται τώρα οι διαθεσιμότητες των οδηγών ασθενοφόρων (6 εργαζόμενοι στη Σύρο και 4 στη Νάξο).

 
Το πολυνομοσχέδιο-σκούπα που ψηφίστηκε την Κυριακή, 30-03-2014 περιλαμβάνει εκτός από την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και τη διαθεσιμότητα του συνόλου των οδηγών των Νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια. Για άλλη μια φορά, η νησιωτικότητα ως συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή δεν εφαρμόζεται παρόλη τη "δέσμευση" του Υπουργού Υγείας, ότι οι διαθεσιμότητες δεν θα ισχύσουν για τα νησιά, η οποία έγινε προφορικά στις 29/11 προς εκπροσώπους σωματείων νοσοκομείων και φορέων από την επαρχία, τις διοικήσεις των ΥΠΕ αλλά και των διοικητών των νοσοκομείων.

Με αυτόν τον τρόπο εκτός από τη νέα εργασιακή δοκιμασία των εργαζομένων στον κλάδο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εκχώρηση των δευτερογενών διακομιδών (διακομιδής ασθενών κατ´ οίκον, εξορμήσεις αιμοδοσίας, μεταφορά εργαστηριακών εξετάσεων, μεταφοράς αίματος, πλάσματος, παράγωγα αυτών, φαρμάκων, οργάνων μεταμοσχεύσεων, μεταφορά φαγητού κ.α.) στον ιδιωτικό τομέα και σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Με τη διάταξη αυτή διαλύονται απαραίτητες λειτουργίες των νοσοκομείων και αλλοιώνεται η οργανική σύσταση και λειτουργία του ΕΚΑΒ. Παράλληλα το κόστος των συγκεκριμένων υπηρεσιών ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των ήδη περικομμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων, παρέχοντας άμεσα ζεστό χρήμα στους ιδιώτες.

Ειδικά σε περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, όπου η στελέχωση του ΕΚΑΒ είναι από ανύπαρκτη έως και ελλιπής και δεν υπάρχει διακλάδωση των υπηρεσιών του, όπως συμβαίνει στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές της χώρας, καθίσταται προβληματική η εξυπηρέτηση των νησιωτικών και απομακρυσμένων υγειονομικών μονάδων, καθώς η αρμοδιότητα του καλύπτει τις επείγουσες μεταφορές αφήνοντας στον αέρα όλες τις μεταφορές ασθενών, που κάλυπταν τα κατά τόπους ασθενοφόρα σε Σύρο και Νάξο.

Αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός για τη νησιωτική χώρα και συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες, οι οποίες και ετοιμάζονται να υποδεχθούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες; Η υπομονή των νησιωτών έχει πραγματικά εξαντληθεί. Η μετακύλιση του κόστους στον ασθενή αλλά και η ευθύνη μεταφοράς του με ίδια μέσα, γεγονός που μπορεί να αποβεί επιβαρυντικό για την υγεία του, χρήζουν άμεσης απάντησης. Αναρωτιόμαστε επίσης, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, τον ένα μήνα διαθεσιμότητας με τα κενά που θα δημιουργηθούν στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ασθενοφόρο σε πολλές βάρδιες, με ότι αυτό συνεπάγεται; Θα πληροφορηθούμε αν υπάρχει πρόβλεψη για αυτό το ζήτημα, και αν ναι με τι προσωπικό;

Για μας, κάθε περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας, παραβιάζει στοιχειώδη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των κατοίκων των Κυκλάδων. Ως “Νησιωτική Ανατροπή”, πιστεύουμε ότι η Αιρετή Αυτοδιοίκηση οφείλει να αναδείξει τις ιδιαίτερες υγειονομικές ανάγκες της περιοχής, να συμβάλει στο δημοκρατικό προγραμματισμό των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας και να διεκδικήσει εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, για την ενίσχυση των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα διεκδικήσουμε τη δημιουργία Περιφερειακού ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένου, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να διαθέτει πτητικά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων των νησιών μας για πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων

Άννα Μαυρουδή και οι υποψήφίοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κυκλάδων

Πηγή: http://www.apopsy.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου