Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

«Αποκλείεται προκλητικά η τοπική κοινωνία»

Ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Τουρισμού σχετικά με την διαδικασία εκμίσθωσης εκτάσεων αιγιαλού στον Δήμο Κύθνου από την ΕΤΑΔ Α.Ε.


"Σύμφωνα με έγγραφο της Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. με αριθμό πρωτοκόλλου 3579/08.05.2014, το οποίο αποτελεί περίληψη προκήρυξης ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού εκμισθώνονται δύο τμήματα του Δημοσίου Ακινήτου-παλαιού αιγιαλού ΑΒΚ 266της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων στη θέση Απόκρουση Κύθνου εμβαδού εκάστου 1796 τ. μ. και 3627 τ. μ. αντίστοιχα.

Η συγκεκριμένη αμμώδης παραλία βρίσκεται σε έναν κλειστό κόλπο στα ανατολικά του νησιού και θεωρείται μια από τις καλύτερες παραλίες με ήπια ανάπτυξη, τοπική βλάστηση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους και τους παραθεριστές.

Η εν λόγω διαδικασία γίνεται ουσιαστικά εν κρυπτώ καθώς ούτε ο Δήμος Κύθνου ήταν ενημερωμένος για την όλη διαδικασία ούτε μπορούσαν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στα στοιχεία της προκήρυξης, για την οποία πρέπει να καταβληθεί αντίτιμο 50 ευρώ, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη. Συνεπώς, παραμένουν άγνωστοι οι όροι της σύμβασης που θα υπογραφεί με τους αναδόχους, η περίοδος εκμίσθωσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την συμμόρφωση του αναδόχου με τους όρους, κτλ.. Ζήτημα τίθεται επίσης με την χωροθέτηση της «εγκατάστασης και λειτουργίας επ’ αυτών τροχήλατης καντίνας ή προσωρινής ελαφριάς λυόμενης κατασκευής – beach bar» καθώς και με την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.


Με το συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της ΕΤΑΔ Α.Ε. αγνοείται προκλητικά ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκλείεται η τοπική κοινωνία από την διαμόρφωση τοπικών σχεδίων αξιοποίησης του χώρου συμβατών με τις κοινωνικές ανάγκες  και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες που οφείλουν να διέπουν όλα τα σχέδια αξιοποίησης των αιγιαλών της χώρας.

Σοβαρότατη είναι επίσης η ελλειψη πληροφόρησης από την ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ Α.Ε. για το συνολικό χαρτοφυλάκιο στις Κυκλάδες, αλλά και ειδικά στη νήσο Κύθνο. Σημειώνεται εδώ ότι στην εν λόγω ιστοσελίδα βρίσκεται αναρτημένη και άλλη ανακοίνωση στην κατηγορία «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΝΕΑ ΕΡΓΑ» το Ξενία και η Ιαματική Πηγή Κύθνου, συνολικής έκτασης 6.990,50 τ. μ. με συνολική επιφάνεια κτισμάτων 4.685 τ.μ.

Επειδή:
  1. Οι αιγιαλοί είναι ευαίσθητες περιοχές και οφείλουν να προστατεύονται, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου το μοντέλο της Ισπανικής ακτογραμμής έχει δείξει τα καταστροφικά του αποτελέσματα.
  2. Αποτελεί ακύρωση του ρόλου των ΟΤΑ Α’ Βαθμού να ενημερώνονται για ζητήματα δημόσιων εκτάσεων στα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας από το διαδίκτυο.
  3. Είναι αδιανόητο ο «αναπτυξιακός» σχεδιασμός για τον τουρισμό να μην αποτελεί προϊόν διαβούλευσης και συναίνεσης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, η οποία και θα κληθεί να ασκήσει όλες τις εκ του νόμου προερχόμενες αρμοδιότητες (π.χ. αποκομιδή απορριμμάτων).
  4. Η όποια «αξιοποίηση» δε μπορεί να γίνεται με fasttrack διαδικασίες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Ποια τα αποτελέσματα της προκήρυξης;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για ανταποδοτικά οφέλη στον Δήμο Κύθνου;
  3. Γιατί δεν ενημερώθηκε ο Δήμος Κύθνου εκ των προτέρω;
  4. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναστείλει την προκήρυξη του ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού των συγκεκριμένων εκτάσεων ή να την ακυρώσει αν έχει προχωρήσει ;
  5. Ενημερώνεται το ΥΠΕΚΑ για ζητήματα όπως αυτό της εκμίσθωσης παραλιών, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του και αν ναι, πώς με ποιες διαδικασίες και ποιους όρους αδειοδοτούνται;
  6. Ποιες είναι οι προτάσεις των συναρμόδιων υπουργείων για την αξιοποίηση του θεσμικού και αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση του Community-LedLocalDevelopment, ανάπτυξη που θα ενισχύσει τον δημοκρατικό σχεδιασμό και την κοινωνική συνοχή, θα διασφαλίσει την βιώσιμότητα του περιβάλλοντος και θα συμβάλει στην αειφορία;
Αίτημα κατάθεσης εγγράφων

Παρακαλούμε να κατατεθεί αναλυτικός κατάλογος των ακινήτων και εκτάσεων της νήσου Κύθνου που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο προς αξιοποίηση της ΕΤΑΔ Α.Ε.

ΠΗΓΗ: cyclades24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου