Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ν. Συρμαλένιος: Να αποτρέψουμε το ξεπούλημα περιοχών των νησιών μας


Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου συνεχίζεται το έγκλημα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα ολόκληρων περιοχών των νησιών μας και ανάμεσα τους περιοχών εξαίρετου φυσικού κάλλους και περιοχών Natura, επισημαίνει σε δήλωσή του για την αποτροπή του ξεπουλήματος, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος και καλεί τις τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν. Οι περιοχές που μέχρι σήμερα βγαίνουν στο σφυρί είναι στη Νάξο, στην Ηρακλειά, στην Πάρο, στη Σύρο, στη Μύκονο, στην Άνδρο, στη Μήλο, στην Τήνο, στην Κύθνο και στη Σαντορίνη.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Νίκου Συρμαλένιου:

«Να αποτρέψουμε το ξεπούλημα των περιοχών φυσικού κάλλους των νησιών μας»

Με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου συνεχίζεται το έγκλημα της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα ολόκληρων περιοχών των νησιών μας και ανάμεσα τους περιοχών εξαίρετου φυσικού κάλλους και περιοχών Natura.
Μέχρι σήμερα βγαίνουν στο σφυρί στη Νάξο (ΑΓΕΡΣΑΝΙ – ΛΙΜΝΗ ΑΛΥΚΗΣ 1.090 στρ., ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ΑΓ. ΑΝΝΑ 161 στρ., ΑΓ.ΑΡΣΕΝΙΟΣ-ΒΙΒΛΟΣ 99,7 στρ., ΚΑΛΑΝΤΟΣ 50,4 στρ.), στην Ηρακλειά (ΘΕΣΗ ΛΙΒΑΔΙ 7,2 στρ.), στην Πάρο (ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ 66,2 στρ., ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ 13,2 στρ., ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΥ 37,7στρ. ), στην Αντίπαρο (ΠΑΝΑΓΙΑ 20 στρ.), στη Σύρο (ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΑΛΗΣΣΑ 27,9 στρ.), στη Μύκονο (ΚΑΦΕ ΚΑΒΟΣ 13,4 στρ., ΚΑΦΕ ΚΑΒΟΣ 14.6 στρ.), στην Άνδρο (ΑΡΝΗ – ΑΤΕΝΙ ΥΔΡΟΥΣΑΣ 26,5 στρ.), στη Μήλο (ΧΕΙΒΑΔΟΛΙΜΝΗ 63.8 στρ.), στην Τήνο (ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ , ΠΟΡΤΟ 55 στρ.), στην Κύθνο («Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου», Λουτρά 7,2 στρ.),  Σαντορίνη (Καμάρι 5 στρ., Καμάρι 5,6 στρ.)

Το πρόσχημα αυτής της εκποίησης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η "αξιοποίηση" λιμνάζουσας δημόσιας περιουσίας, η δημιουργία και η δυνατότητα είσπραξης εσόδων και η ανάπτυξη των περιοχών από τις νέες ιδιωτικές ιδιοκτησίες μέσω των επενδύσεων και της υποτιθέμενης απασχόλησης που θα επιφέρουν. Παράλληλα τα κυβερνητικά σχέδια για άλωση των παραλιών και του αιγιαλού από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ολοκληρώνουν την εικόνα περιβαλλοντικής καταστροφής και αποκλεισμού της κοινωνίας από τα δημόσια αγαθά.

Αποσιωπάται έτσι η μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας σε εξευτελιστικές τιμές, αποσιωπάται η απαγόρευση χρήσης και αξιοποίησης από τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποσιωπάται το άνοιγμα σε αλλαγές χρήσεων γης και καταστροφής του τοπίου και του περιβάλλοντος. Αποσιωπάται ότι η ανάπτυξη που μας επιφυλάσσουν πέραν από την καταστροφή των μοναδικών συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων (πολιτισμός, περιβάλλον), σε τελευταία ανάλυση καταστρέφει και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Το πολύ-πολύ αυτό που μας επιφυλάσσεται είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης φθηνής εργασίας και απόλυτης κερδοφορίας για τους αγοραστές, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να παραμένει θεατής, απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο την οργάνωση της αντίστασης και την αποτροπή του ξεπουλήματος.

Καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να αντιδράσουν, καλούμε την τοπική αυτοδιοίκηση α/ και β/ βαθμού να πρωτοστατήσουν για τη ματαίωση αυτού του εγκλήματος.



ΠΗΓΗ: naxos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου