Είναι σημαντικό να αναφερθεί εδώ ότι η χώρα μας, είναι από τις πλουσιότερες χώρες σε όλα τα συστατικά που συνθέτουν την βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 30.000 - 50.000 είδη ζώων, ενώ από τα ήδη γνωστά, που αριθμούν περί τα 15.000, ένα στα τέσσερα είναι ενδημικά. Αντίστοιχα, υπάρχουν περισσότερα από 5.500 είδη φυτών, από τα οποία τα ενδημικά είναι πάνω από 1.000. Επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από την πλούσια βιοποικιλότητά του, καθώς από τα 600 περίπου είδη ψαριών που ζουν στη Μεσόγειο, τα 476 απαντώνται στις ελληνικές θάλασσες. Επίσης η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών της Ελλάδας αποτελεί μια από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης, και περιλαμβάνει 154 είδη, από τα οποία τα 83 είναι ενδημικά. Τέλος, περισσότερα από 440 είδη πτηνών έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, με τη χώρα να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό απειλούμενων ειδών σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι λοιπόν φανερό ότι οι οικότοποι στις θαλάσσιες/παράκτιες και νησιωτικές περιοχές αποτελούν πεδία προτεραιότητας για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει τη μακρύτερη ακτογραμμή απ’ όλα τα κράτη της Μεσογείου (περίπου 15.000 km) και οι παράκτιες περιοχές παρουσιάζουν μεγάλο οικονομικό, πολιτιστικό και οικολογικό ενδιαφέρον. Ήδη εννέα παράκτιες/θαλάσσιες περιοχές έχουν περιληφθεί στο σχετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης και έπονται και άλλες.
Όπως προαναφέρθηκε, οι πρόσφατες ερευνητικές εργασίες στο βόρειο κομμάτι της Μήλου, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2010 και χρηματοδοτήθηκαν από τον πλέον αρμόδιο φορέα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) με την επωνυμία Regional Activity Centre / Specially Protected Areas (RAC/SPA), που εδρεύει στην Τυνησία.
Τα δεδομένα (βλέπε παρακάτω), βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), καθώς με το νέο νόμο για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας που ψηφίσθηκε στις 15.3.2011 από την Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης σε συνεργασία με φορείς με εγνωσμένη εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο, συγκεκριμένα με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά ιδρύματα, με στόχο την ολοκληρωμένη επεξεργασία των επιστημονικών και χωρικών δεδομένων έτσι ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (1992) και του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου (1995). Ένας από τους κεντρικούς στόχους των παραπάνω είναι η συλλογή δεδομένων σε σχέση με τους οικότοπους και τα είδη χλωρίδας και πανίδας στη Μεσόγειο, έτσι ώστε να υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία τα οποία θα υποστηρίξουν αποφάσεις και πολιτικές προστασίας και διαχείρισης.
Παραδοτέα μελέτης RAC/SPA
- Συλλογή όλης της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με την ευρύτερη περιοχή (150 άρθρα και μελέτες)
- Περιγραφή όλων των μεθοδολογιών που χρησιμοποιήθηκαν και σκοπεύεται να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για μεσο- και μακροπρόθεσμους στόχους.
- Συμπλήρωση των SDF forms που περιγράφουν τα είδη πανίδας και χλωρίδας με βάση τις προτεραιότητες των Annexes II and III του Πρωτοκόλλου της Βαρκελώνης
- Χαρτογράφηση βιοτόπων
- Κατάσταση αλιευτικής προσπάθειας & ιχθυαποθεμάτων
- Οργάνωση επιστημονικής Ημερίδας και Φεστιβάλ Υποβρύχιων ταινιών (πραγματοποιήθηκαν στις 23, 24 και 25/4/2010 στη Μήλο)
- Οργάνωση και σχεδιασμός Φορέα Διαχείρισης
Στα πλαίσια αυτά, η έρευνα του Εργαστηρίου εστιάστηκε στη συμπλήρωση των Standard Data-Entry Forms (SDF forms), που περιλαμβάνουν πίνακες με όλα τα περιβαλλοντικά δεδομένα για την περιοχή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου