Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

11η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου 28/9/2011

Ούτε καν συζητήθηκε πρόταση Ψηφίσματος της παράταξης μας κατά των νέων φόρων!
Στη συνεδρίαση του Π.Σ. που έγινε στη Ρόδο οι εκπρόσωποι μας Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, πρότειναν καταρχήν Σχέδιο Ψηφίσματος κατά των νέων φόρων. Το Ψήφισμα αυτό (το παραθέτουμε στη συνέχεια), ενώ έγινε δεκτό να συζητηθεί μετά το τέλος των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, ούτε καν συζητήθηκε, αφού ο πρόεδρος κήρυξε το τέλος της συνεδρίασης, παρά τις διαμαρτυρίες μας.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, οι εκπρόσωποι μας τοποθετήθηκαν:
Α) Για την έγκριση των απολογισμών των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τοποθετήθηκαν θετικά, δηλώνοντας ότι πρόκειται για απολογιστικά αριθμητικά στοιχεία που είναι δεδομένα και δεν αμφισβητούνται.
 
Β) Για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και τη Σύσταση Διαβαθμιδικού Φορέα Διαχείρισης (ΦΟ.ΔΙ.ΣΑ.) στο Ν. Αιγαίο, τόνισαν ότι το θέμα αυτό αποτελεί άλλη μια εθνική ντροπή, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη τόσο του κεντρικού κράτους, όσο και μεγάλου μέρους της αυτοδιοίκησης, υποβαθμίστηκαν οι περιβαλλοντικές υποδομές προς χάριν άλλων επιλογών εύκολου κέρδους και εντυπωσιασμού. Ολοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση σε πολλά νησιά (Ανδρος, Τήνος, Νάξος, Σαντορίνη, Μύκονος, Πάτμος, Κάλυμνος, Λέρος, Κώς, Κάσος κ.α.) παραμένει εκρηκτική και ότι σήμερα απαιτείται η επείγουσα στήριξη και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση και την δρομολόγηση λύσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εκείνο που επείγει σήμερα είναι να συμφωνήσουμε στη διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση (οικιακή και δημοτική), ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, διάθεση υπολειμμάτων. Επίσης θα πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά η καύση, καθώς και η παράδοση της διαχείρισης σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Οσο για τη σύσταση ενιαίου ΦΟ.ΔΙ.ΣΑ. στο Ν. Αιγαίο, συμφωνούμε υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής συμμετοχής τόσο των Δήμων, όσο και της Περιφέρειας, όσο και της ορθολογικής κατανομής των υπηρεσιών του ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα έθεσαν σειρά ερωτημάτων, διαπιστώσεων και προτάσεων που αφορούσαν:
  1. Την κατηγορηματική αντίθεση μας στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων αδειοδότησης από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στο κεντρικό κράτος που έγινε με το άρθρο 15 στο νόμο για τα αυθαίρετα
  2. Τη διασαφήνιση του όρου ΧΥΤ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής) και τη σαφή θέση μας για ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ
  3. Τη μεταφορά εκτός νησιών, αποκλειστικά ανκυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων και όχι του συνόλου των σύμμικτων απορριμμάτων, όπως προ μηνών είχε δηλώσει η αρμόδια υφυπουργός.
  4. Το αίτημα για θεσμοθέτηση Σχεδίων Διαχείρισης αδρανών, ιατρικών και επικίνδυνων αποβλήτων
  5. Τη διασαφήνιση του αριθμού των λειτουργούντων ΧΑΔΑ (χώρων ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων) καθώς και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από τη συνέχιση της λειτουργίας τους
Γ) Στο θέμα της εγκατάστασης συστημάτων προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε παραλίες των νησιών του Ν. Αγαίου, ψήφισαν υπέρ, αφού έτσι κι αλλιώς η εγκατάσταση αυτών των συστημάτων αποτελεί αποτελεί μια σοβαρή απόφαση κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισαν όμως ότι, θα έπρεπε να γίνει ένας ολικός επανασχεδιασμός των διευκολύνσεων – δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ με ανοικτές διαβάσεις χωρίς παρακαρισμένα αυτοκίνητα, με δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες, στα καταστήματα, στα ξενοχοχεία και φυσικά στις πλαζ. Επίσης να υπάρξει συνολικός σχεδιασμό σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλόγους των ΑΜΕΑ. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιος θα διαχειρίζεται τα υλικά, υποστήριξης, ποιό θα είναι το κόστος και από πού θα καλυφθεί. Φυσικά σημασία έχει η βιωσιμότητα του έργου. Ποιός πχ θα μας διασφαλίσει ότι σε πλαζ με γαλάζια σημαία που φέτος υπήρχε ναυαγοσώστης, θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια δεδομένου της κρίσης και των οικονομικών περικοπών;

Δ) Στο θέμα της 2ης τροποποίησης του ΠΔΕ των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, έθεσαν σειρά ερωτημάτων σχετικά με έργα με ασαφή πορεία εξέλιξης όπως, η διαμόρφωση χώρου για το μνημείο των εκετελεσθέντων από τους Γερμανούς στο Βουρβούλο της Σαντορίνης, η αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του Γυμνασίου Ιουλίδας Κέας και η μετατροπή του σε πολιτιστικό πολύκεντρο, η κατασκευή ράμπας για ΑΜΕΑ στην Ίο, η Προγραμματική Σύμβαση ΝΑΚ-Δήμου Άνδρου για καθαρισμό βλάστησης εκατέρωθεν του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αποκατάσταση ζημιών στην Κάλυμνο κ.α. Με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε επικυρώνοντας τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, να επικυρώσουμε και τους συνολικούς πίνακες των έργων, ζήτησαν το διαχωρισμό της ψήφισης των τροποποιήσεων από το συνολικό ΠΔΕ. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε δεκτό, ψήφισαν λευκό.

Ε) Στο θέμα της συγκρότησης της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης και σχετικά με τη συμμετοχή των φορέων, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ληφθή υπόψη η ύπαρξη δύο Εργατικών Κέντρων στις Κυκλάδες (Κυκλάδων και Μήλου), πολλών Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ενώσεων Ξενοδόχων κλπ, που σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή στη συμμετοχή τους, ανάλογα με τη θεματολογία και τον τόπο συνεδριάσεων της Επιτροπής. Πρότειναν επίσης τη συμμετοχή του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, κάτι που είχε διασφαλιστεί στην προηγούμενη φάση λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΣΤ) Στο θέμα της Διάθεσης των Μηχανημάτων της Περιφέρειας σε ΟΤΑ, καταψήφισαν την απόφαση με το σκεπτικό του εγγράφου του Δήμου Ανδρου που επισημαίνει την ανάγκη παραμονής των μηχανημάτων της τέως Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανδρου στο νησί, που λόγω του μεγέθους, της εδαφικής διαμόρφωσης και των εκτάκτων συνθηκών που πολλές φορές αντιμετωπίζει (θεομηνίες κλπ), ζητά τα συγκεκριμένα μηχανήματα να παραμείνουν στο νησί. Επιπλέον επισημαίνεται ότι η μεταφορά τους σε άλλα νησιά χωρίς την ύπαρξη των κατάλληλων χειριστών κινδυνεύει να οδηγήσει τα συγκεκριμένα μηχανήματα σε οριστική αχρηστία
Ζ) Στο θέμα της έγκρισης σύναψης Πρωτοκόλλου Συνντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Αιγάιου, ψήφισαν υπέρ, με την προσθήκη το πεδίο συνεργασίας να συμπεριλάβει και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η) Σχετικά με την εκλογή του Περιφεριεακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, θέμα που για μια ακόμα φορά αναβλήθηκε, ζήτησαν και πάλι, το θέμα να συζητηθεί παρουσία όλων των υποψήφιων, που θα πρέπει να εκθέσουν συνοπτικά τις θέσεις και την οπτική τους για τη λειτουργία του θεσμού.
30/9/2011

Πρόταση ψηφίσματος κατά των νέων φόρων
Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζοντας τους πολίτες του Νότιου Αιγαίου διαμαρτύρεται έντονα για τα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες.
Τα τελευταία χαράτσια, οδηγούν χιλιάδες πολίτες σε απόγνωση αφού ήδη έχουν εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώρια αντοχής τους.
Η ανεργία καλπάζει, οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται, όλο και περισσότερα μαγαζιά βάζουν λουκέτο, ενώ η οικονομική ύφεση οδηγεί μαθηματικά σε οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου ερμηνεύοντας την αγανάκτηση και την οργή του λαού ζητά να σταματήσει αυτός ο κατήφορος των μέτρων χωρίς τέλος και προοπτική, πολλά από τα οποία είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικά.
Δηλώνουμε ότι θα συνταχθούμε με τους πολίτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σ’ αυτά το χαράτσια και αντιστέκονται στις εκβιαστικές λογικές που φθάνουν μέχρι τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο μαζί με τους πολίτες θα αγωνιστεί για την ανατροπή των μέτρων αυτών και θα κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένου να διασφαλιστούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών για αξιοπρεπή διαβίωση.
Για τους “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”
Νίκος Συρμαλένιος
Παύλος Χρυσαφίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου