Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Σχετικά με τις επιπτώσεις από την απόρριψη περλίτη στις θαλάσσιες περιοχές Τσιγκράδο και Βούδια


ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΗΛΟΥ
Από τον Καθηγητή Θαλασσίου Περιβάλλοντος και Διευθυντή του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ Β.Τσελέντη παρουσιάστηκε γνωμάτευση με βάση, πρώτον, την μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, που θεωρείται ο πλέον ειδήμων στα θέματα του θαλασσίου περιβάλλοντος, και δεύτερον, στοιχεία από έρευνες του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η γνωμάτευση βασίζεται και στα επιστημονικά στοιχεία της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ, άρα είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική ως προς την μελέτη.
Μια ημέρα πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, η πλήρης μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ δεν έχει ακόμη διατεθεί στους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι καλούνται σε μια παρουσίαση την οποία δεν θα μπορούν να κρίνουν διότι δεν θα έχουν στα χέρια τους την μελέτη (όπως εξάλλου συνέβη και με την περιβαλλοντική μελέτη για το Αμμουδαράκι). Από την γνωμάτευση του καθηγητή κ.Τσελέντη, την οποία έχουμε στα χέρια μας, προκύπτει ότι οι επιτόπιες παρατηρήσεις του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών στα Βούδια έχουν ως εξής:

Οι παρατηρήσεις του Εργαστηρίου επικεντρώθηκαν στην εκτίμηση της θολερότητας των υδάτων και στην παρουσία ή την απουσία του προστατευόμενου είδους Posidonia oceanica.
Θολερότητα: Σε όλη την έκταση του κόλπου, η θολερότητα ήταν σημαντική, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατός ο πυθμένας σε βάθος άνω των 10 m σε παρατήρηση από την επιφάνεια. Ένας παράγοντας από τον οποίο προέρχεται η υψηλή θολερότητα είναι η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενης σωματιδιακής ύλης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η θολερότητα φαίνεται να σχετίζεται με την αυξημένη παροχή ή επαναιώρηση σωματιδίων από τον αγωγό είτε του επιφανειακού ιζήματος περλίτη είτε άλλων φερτών υλικών που απάγονται από τον αγωγό. Η υποβρύχια φωτογράφιση ήταν, τις περισσότερες φορές αδύνατη, λόγω της μεγάλης θολερότητας.
Επικαλύψεις: Σε όλη την έκταση του κόλπου φαίνεται να καλύπτεται ο πυθμένας από επικαθίσεις περλίτη μέχρι το βάθος των 15-20 μέτρων. Το στρώμα των επικαλύψεων εκτιμάται ότι είναι πάνω από 1 μέτρο σε σημεία κοντά στον αγωγό και 5-10 εκατοστά σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
Παρουσία λιβαδιών Ποσειδωνίας: Στο μεγαλύτερο μέρος του κόλπου δεν βρέθηκαν λιβάδια Ποσειδωνίας μέχρι το βάθος των 20 μέτρων. Ευρήματα που περιλαμβάνουν ριζώματα της Posidonia oceanica κάτω από τις επικαθίσεις περλίτη και άλλων φερτών υλικών σε αρκετά μέρη του κόλπου σε βάθη μεγαλύτερα των 15-20 μέτρων, και δεδομένου τα λιβάδια των Ποσειδωνιών συνήθως αναπτύσσονται σε βάθη από 1 - 45 μέτρα, συνηγορούν στη διαπίστωση ότι οι επικαλύψεις περλίτη κατέστρεψαν και καταστρέφουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας στο μεγαλύτερο μέρος του κόλπου. Η παρουσία του είδους Posidonia oceanica στον κόλπο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, πρώτον, διότι υπάρχουν ρίζες θαμμένες, και δεύτερον, τα λιβάδια Ποσειδωνίας είναι εκτεταμένα σε γειτονικούς κόλπους με ανάλογη γεωμορφολογία και γεωλογική σύσταση, οι οποίοι όμως δεν επιβαρύνονται από επικαθίσεις περλίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου