Όλοι αντιμετωπίζουμε το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί μας. H λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) αργεί ακόμη και ας μην ξεχνάμε ότι εκεί θα πηγαίνουν ΜΟΝΟ τα σκουπίδια που ΔΕΝ ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται. Η προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα για νομικούς λόγους δεν επιτρέπεται και είναι άλλωστε πανάκριβη. Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές του νησιού τα σκουπίδια έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάλι στους κάδους, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τα νερά και το περιβάλλον.
Για αυτό, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, ζητώντας τη συνεργασία σας, προτείνοντας μία σειρά απλών μεθόδων για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την καλύτερη διαχείρισή τους.
Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε:
* Ανακύκλωση ΟΛΩΝ των συσκευασιών και υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί για το σκοπό αυτό σε ολόκληρο το νησί και ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ
Αναλυτικότερα:
A. Στους κίτρινους κάδους ρίχνουμε το χαρτί και το χαρτόνι , δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοκιβώτια και όλες τις χάρτινες συσκευασίες. Οι μεγάλες συσκευασίες πρέπει να συμπιέζονται.
B. Στους μπλε κάδους ρίχνουμε τις γυάλινες συσκευασίες όπως μπουκάλια και βαζάκια. Πρέπει να τις έχουμε ξεπλύνει και να έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια.
Γ. Στους γκρι κάδους ρίχνουμε πλαστικά μπουκάλια από γάλα, αναψυκτικά, νερό απορρυπαντικά και λάδι, κονσέρβες, αλουμινένια κουτιά από μπύρα και αναψυκτικά, πλαστικές συσκευασίες από διάφορα τρόφιμα, αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη, πλαστικές σακούλες, και συσκευασίες τύπου tetra-pack (συσκευασίες φρέσκου γάλατος και χυμών) .
Πρέπει να είναι ξεπλυμένα και συμπιεσμένα, ώστε να μη γεμίζουν οι κάδοι γρήγορα.
Δ. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μικρές και μεγάλες επίσης ανακυκλώνονται. Υπάρχουν κάδοι:
* στο Μπατσί στη μεγάλη στροφή προς Γαύριο μετά το Super Market ΑΒ, υπεύθυνος Κοντομάρκος Νικόλαος, τηλ. 2282 0 42200
* Στον Πιτροφό, κοντά στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Κασσιδώνης», τηλ. 2282 0 51770
* Στη Χώρα, στα Σφαγεία, υπεύθυνος Κοντομάρκος Ζαννής τηλ. 2282 0 24516, 6972 204099
E. Για τις μπαταρίες – που περιέχουν καρκινογόνο κάδμιο και μόλυβδο - υπάρχουν ειδικά δοχεία σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, καθώς και στο Κέντρο Υγείας, σε τράπεζες, και στο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Ζ. Για τους οικονομικούς λαμπτήρες – που περιέχουν καρκινογόνο υδράργυρο- έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι στην είσοδο του παλιού Δημαρχείου και τωρινού ΚΕΠ της Χώρας. Προσοχή να μην σπάσουν, ο υδράργυρος εισπνέεται.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, διαφυλάσσουμε την υγεία μας και αποφεύγουμε να ξαναζήσουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες των τελευταίων μηνών.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.
* Κομποστοποίηση ΟΛΩΝ των υπολειμμάτων φαγητού & κλαδεμάτων (οργανικά). Όλα τα ζωικά και φυτικά σκουπίδια (αποφάγια, φλούδες κλπ), όπως και τα κλαδέματα, μπορούν να πηγαίνουν στα ζώα ή στο χωράφι.
* Για όσους δεν έχουν ζώα ή τη δυνατότητα να τα θάβουν στη γη, ο Δήμος Άνδρου διαθέτει πλέον – με την ευγενή και σημαντική προσφορά ιδιώτη- έναν κομποστοποιητή (μηχάνημα που μετατρέπει αυτά σε λίπασμα) που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει πιλοτικά για την περιοχή της Χώρας Άνδρου, αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί σε όλο το νησί και οι κάδοι για τα οργανικά σκουπίδια να τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2282 0 23721 ή το τηλέφωνο στο τέλος του κειμένου.
* Ανακύκλωση των τηγανόλαδων που γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου & Ανακύκλωση των λαδιών των οχημάτων που γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων και βενζινάδικα
* Τα υπολείμματα σφαγής ζώων θάβονται προσεκτικά στο χωράφι και γίνονται λίπασμα &
* Ό,τι σκουπίδια περισσεύουν, ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ σε μεγάλους σάκους απορριμμάτων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου