Δελτίο Τύπου
Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας
Για τη συνάντηση των δασκάλων με το δήμαρχο Ρόδου
Την Τετάρτη 8.2.12 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ των δασκάλων νηπιαγωγών με το δήμαρχο Ρόδου. Η συνάντηση ζητήθηκε από το ΔΣ του συλλόγου δασκάλων προκειμένου να εξεταστούν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής. Στη συνάντηση συμμετείχαν και διευθυντές από διάφορες σχολικές μονάδες της Ρόδου
Το βασικότερο ζήτημα που τέθηκε ήταν να ανοιχτούν ΑΜΕΣΑ οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να μοιραστούν τα χρήματα που έχει ο δήμος στα σχολεία. Το θέμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο αλλά αποτελεί υποχρέωση του δήμου που απορρέει από τη νομοθεσία. Παρόλαυτα και ενώ ο δήμος το γνωρίζει αυτό, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε με αφορμή τη συνάντηση ισχυρίζεται ότι δήθεν δεν το επιτρέπει η νομοθεσία! Ξεκάθαρο ψέμα μια και είναι γνωστό ότι η νομοθεσία που το επιβάλλει είναι η Υπουργική απόφαση 8440/24.2.11. Αυτή είναι το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών επιτροπών. Σημειώνουμε ότι αυτό (υποχρέωση του δήμου για άνοιγμα των λογαριασμών στα σχολεία και κατάθεση των χρημάτων σε αυτά) επισημάνθηκε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μέλος της σχολικής επιτροπής και δημοτική σύμβουλος κ. Χ. Γιασιράνη.
Υπενθυμίζουμε ότι μια ακόμα συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των δασκάλων και του δημάρχου στις 27.10.11. Τότε ο δήμος είχε δεσμευτεί, μεταξύ των άλλων, ότι τα χρήματα του υπουργείου Εσωτερικών για το 2011 θα έφταναν στα σχολεία εντός του 2011,. Υπόσχεση που δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε. Επίσης παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έδινε και τότε αλλά και στην τωρινή συνάντηση ότι η παιδεία είναι πρώτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής κλπ ακόμα δεν το έχουμε δει να επιβεβαιώνεται.
Η γενική εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι ο δήμος ακολουθεί τη γραμμή βλέποντας και κάνοντας. Αν ένα πρόβλημα δε φτάσει στο απροχώρητο δεν προχωρά η επίλυση του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο θέμα που ανέκυψε στην Ακαδημία. Είναι ενδεικτικό ότι παρά τις γραπτές εκκλήσεις που έχουν γίνει ακόμα και από μέλη της σχολικής επιτροπής (κ. Γκοτζογιάννης) για σοβαρά προβλήματα σε σχολεία ούτε η σχολική επιτροπή ούτε ο δήμος συγκινούνται. Παραπέμπονται οι διαμαρτυρόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Είναι γνωστό ότι ο δήμος Ρόδου έχει λάβει για το 2011 340.00 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, χρήματα που αφορούν μόνο τις επισκευές των σχολείων. Ακόμα και στις 8.2.12 ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής αδυνατούσαν να μας πληροφορήσουν πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά και για ποιες ανάγκες θα πάνε.
Ένα άλλο ζήτημα που είναι ενδεικτικό της προχειρότητας και αδιαφορίας με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα ο δήμος είναι αυτό της έκτακτης επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών για τις δαπάνες για φωτοτυπίες. Με έγγραφο που φέρει ημερομηνία 9.9.11 το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τους δήμους της χώρας ότι επρόκειτο να διατεθεί έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν ανάγκες των σχολείων μετά το γνωστό πρόβλημα που ανέκυψε με τα βιβλία. Ο δήμαρχος Ρόδου και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών ενημερώθηκαν για το θέμα αυτό στις 27.10.11 (στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με το ΔΣ των δασκάλων) από τον ειδικό γραμματέα του συλλόγου δασκάλων Γ. Τζωρτζακάκη. Ενώ θα ανέμενε κανείς να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επιχορηγηθεί ο δήμος από το ΥΠΕΣ δεν έκαναν απολύτως τίποτα!! Στις 28.12.11 ο Υπουργός εσωτερικών εξέδωσε απόφαση επιχορήγησης των δήμων με όσα χρήματα ζήτησαν! Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι ο δήμος Χανίων (λίγο μικρότερος από αυτόν της Ρόδου) επιχορηγήθηκε με 92.000 ευρώ! Πήρε όσα ζήτησε! Ο δήμος Ρόδου θα μπορούσε να λάβει και αυτός χρήματα αλλά αδιαφόρησε... Σε σχετική ερώτηση που κάναμε στο δήμαρχο γιατί συνέβη αυτό δεν πήραμε καμία απάντηση...
Έχουμε ένα δήμο που έχει εξοβελίσει από το λεξιλόγιο του την έννοια σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Ο δήμαρχος έκανε πως δεν την άκουσε όταν ρωτήθηκε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών που ζητούσαμε, το ίδιο και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής.
Το Μοντέλο λειτουργίας της σχολικής επιτροπής είναι προβληματικό….
Μετά από 5 και πλέον μήνες λειτουργίας της σχολικής επιτροπής (από τη συγκρότηση και μετά) έχουν φανεί ήδη τα όρια στη λειτουργία της
Θα δώσουμε 2 ενδεικτικά παραδείγματα για να γίνει αντιληπτός ο εξαιρετικά προβληματικός χαρακτήρας λειτουργίας που έχει επιλέξει ο δήμος.
Όπως ανέφερε ένας διευθυντής σχολείου (στη συνάντηση) έχει χαλάσει ο υπολογιστής του γραφείου του εδώ και μερικούς μήνες. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς τη σχολική επιτροπή να αγοράσει ένα νέο για να κάνει τη δουλειά του, οι απαντήσεις που παίρνει είναι να περιμένει το διαγωνισμό που ΘΑ κάνει κάποια στιγμή η σχολική επιτροπή (όταν δεήσει). Όμως βρισκόμαστε στο μήνα Φλεβάρη και η σχολική επιτροπή βρίσκεται στον 6ο μήνα λειτουργίας της και κανένας τέτοιος διαγωνισμός δεν έχει προκηρυχτεί και ούτε φαίνεται να είναι στις άμεσες προτεραιότητες παρά το ότι τα σχολεία έχουν στείλει κατάλογο με τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό από τις αρχές Οκτώβρη. Αν δηλαδή χαλάσει κάποιος υπολογιστής και είναι μη επισκευάσιμος δε μπορούμε να αγοράσουμε άλλο παρά θα περιμένουμε το διαγωνισμό…
Ένα άλλο σχολείο ζητά εδώ και καιρό επιτακτικά την αγορά ενός βιντεοπροβολέα (κόστος γύρω στα 500 ευρώ). Παρά το ότι έχει ζητηθεί εδώ και πάνω από 5 μήνες ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής μας παραπέμπει επίσης σε ένα διαγωνισμό που ποτέ δεν προκηρύσσει.
Από ότι φαίνεται μέχρι τέλος του σχολικού έτους (δηλαδή τον Ιούνιο) δεν πρόκειται να αγοραστεί εξοπλισμός αυτού του είδους!! Γίνεται αντιληπτό ότι παρά το ότι ο δήμος έχει τα χρήματα δεν τα διαθέτει στα σχολεία για να προβούν σε άμεσες και επείγουσες αγορές. Τα παραδείγματα είναι πολλά περιοριστήκαμε σε 2 μόνο.
Από τους διαγωνισμούς που έγιναν μέχρι τώρα δεν προκύπτει αφενός ιδιαίτερη εξοικονόμηση χρημάτων και αφετέρου υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων που επισημάνθηκαν και στη συνάντηση. Αναφορικά με την εξοικονόμηση μέχρι και ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι στο πετρέλαιο θέρμανσης (τον υψηλότερο διαγωνισμό σε κόστος) το κέρδος ήταν πενταροδεκάρες. Αναφορικά με την ποιότητα θα αναφέρουμε μόνο ότι το χαρτί φωτοτυπικού που έφτασε στα σχολεία ήταν 75γρ/τμ ενώ το στάνταρ είναι τουλάχιστον 80γρ/τμ με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου καλής ποιότητας. Με τους διαγωνισμούς λοιπόν δεν είχαμε και τόσο μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων.
Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η πίεση προς το δήμο πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να υλοποιήσει το ΑΜΕΣΟ άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, υποχρέωση που απορρέει από τη νομοθεσία. Επίσης να γίνουν άμεσα επισκευές στα σχολεία από τις τεχνικές υπηρεσίας του δήμου (και όπου χρειάζεται εργολάβους).
Ο σύλλογος δασκάλων πρέπει να συντάξει σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων ενημερωτική επιστολή για τους γονείς ώστε από κοινού να πιέσουν για να μοιραστεί άμεσα το υπάρχον χρήμα στα σχολεία και να μην περιμένουμε πότε θα δεηθεί ο δήμος να το κάνει.
Πηγή: http://www.verena.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου