Το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου Ακρωτηρίου έχει ως βασική ιδέα και στόχο να αναβιώσει και πάλι το κλίμα της Σαντορίνης στον προϊστορικό οικισμό που ήταν θαμμένος για 3500 χρόνια.
Δώδεκα στρέμματα θηραϊκής γης καλύπτουν, προστατεύουν και φέρνουν ξανά τον ήλιο και τον αέρα στα σπίτια του οικισμού διατηρώντας παράλληλα το εξωτερικό τοπίο ως εδαφική συνέχεια.
Τα ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα βορρά και νότου της οροφής εξασφαλίζουν τη διαμπερή κίνηση του αέρα τις νυχτερινές ώρες για το φυσικό δροσισμό και επιτρέπουν την είσοδο του ήλιου για το φυσικό φωτισμό. Έτσι το στέγαστρο εξασφαλίζει μηδενική ενεργειακή κατανάλωση που το καθιστά μοναδικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας, σε τόσο μεγάλη έκταση, παγκοσμίως.
Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που διακλαδίζονται και ακολουθούν κατά κανόνα τους άξονες των αρχαίων δρόμων.
Στις διαδρομές ενσωματώνονται οι στάσεις ξενάγησης και οι θεματικές εκθέσεις, που οργανώνει ο διευθυντής της ανασκαφής, καθηγητής κ. Χρίστος Ντούμας, για να αναδείξει τους τρόπους ζωής των κατοίκων εκείνης της εποχής. Επίσης, έχει προβλεφθεί και ειδική διαδρομή για Α.Μ.Ε.Α.
Η συνολική έκταση που αναμορφώθηκε είναι 100 στρέμματα περίπου και περιλαμβάνει νέα φυλάκια εισόδου και εποπτείας, ιατρείο, χώρο ξεναγών, κυλικείο, W.C. επισκεπτών, δεξαμενές πυρόσβεσης, βιολογικό καθαρισμό, ειδικές αποθήκες φύλαξης και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων, χώρο ειδικών παρουσιάσεων και μεγάλη δεξαμενή ύδρευσης που συλλέγει το νερό της βροχής από την οροφή του στεγάστρου εξασφαλίζοντας απόλυτη αυτοτέλεια.
Η αρχιτεκτονική μελέτη είναι του γραφείου “Σύνθεση και Έρευνα” με συντονιστή τον αρχιτέκτονα Νίκο Φιντικάκη* και βραβεύτηκε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό SOLAR HOUSE 1996.
*Ο Νίκος Φιντικάκης είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) και διευθυντής του προγράμματος “ARES” «Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου