Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Οικολογική Παρέμβαση Κω: Δώστε δωρεάν καυσόξυλα στον κόσμο

Σε προτάσεις της η Οικολογική Πρέμβαση Κω, για το θέμα της παράνομης υλοτομίας αναφέρει τα εξής: Αυστηρή επιτήρηση και δρακόντειες ποινές για παράνομη υλοτομία (Να εφαρμοστεί ο νόμος για κατάσχεση οχημάτων και αλυσοπρίονων). Με ιδιαίτερο έλεγχο τα Σαββατοκύριακα εν ανάγκη και από εθελοντικές περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, όταν αδυνατεί το δημοτικό συμβούλιο, η περιφέρεια και το κράτος να δώσει λύση. Είναι γνωστό το πλιάτσικο που γίνεται το Σαββατοκύριακο στο δάσος εν απουσία συνεταιριστικής ΔΡΥΑΔΕΣ, δασονομείου, αστυνομίας κ.λπ..Να τονίσουμε ότι θεωρούμε τη συνεταιριστική ΔΡΥΑΔΕΣ μια πραγματικά κοινωφελή επιχείρηση μιας και με τις εργασίες που κάνει στο δάσος της Τσουκαλαριάς αποτρέπει πλημμύρες στη πόλη και δίνει ξύλα στο κόσμο. Ελπίζουμε να στηριχτεί απ' όλους μας.

Να επιτραπεί η κοπή άρρωστων καυσόξυλων από ιδιώτες με επιτήρηση σε συνεργασία με δασονομείο, δημοτικής αστυνομίας, εθελοντών μέχρι 2 τόνους και όχι μέχρι 3 που έχει ανακοινωθεί από το δήμο. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει πολίτης καυσόξυλα που θα έπρεπε να δίνονται με απόφαση της περιφέρειας από τον Ιούνη του 2011 και να του λένε ότι θα εξυπηρετηθεί το καλοκαίρι του 2013

Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και το χειμώνα (ισχύει και το καλοκαίρι αλλά κανείς δε μπαίνει στο κόπο να ελέγξει). Ακούν άραγε οι δημοτικές παρατάξεις; Τι κάνουν γι αυτό τόσα χρόνια;

- Ενημερωτική καμπάνια τόσο για τις μορφές θέρμανσης, τις οικονομικές δυνατότητες και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις τους. 

- Ενημερωτική καμπάνια για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ' οίκον που επιδοτεί με 70% ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιού είτε με αλλαγή τζαμιών, είτε με μόνωση είτε με ενεργειακό τζάκι κ.α.. Το υπόλοιπο 30% είναι άτοκο δάνειο για οικογένειες έως 20,000 εισόδημα ή 12.000 ατομικό εισόδημα. 
- Κίνητρα για μετατροπή των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά (καταναλώνουν 70% λιγότερα ξύλα για την ίδια ζέστη και μάλιστα με ελάχιστη ρύπανση εσωτερικών χώρων).

Εξέταση του ενδεχομένου για μείωση φόρου μόνο στο Φυσικό Αέριο τώρα που αρκετά πρατήρια στο νησί έχουν φυσικό αέριο.

- Στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα. κίνητρα για αντικατάσταση κλιματιστικών με σύγχρονα με COP>5,5 (κίνητρο θα μπορούσε να ήταν η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ σε αυτούς τους επιχειρηματίες)

Κίνητρα για αλλαγή καυστήρων με τις ίδιες φοροαπαλλαγές για επαγγελματίες ή με μείωση δημοτικών φόρων σε ιδιώτες. Η ενεργειακή θωράκιση μπορεί να αποτελέσει μιας πρώτης τάξης επανεκκίνηση της οικονομίας που θα στηριχτεί σε εγχώρια παραγωγή και πολύ περιορισμένες εισαγωγές, τόσο από τον κατασκευαστικό τομέα όσο και από την βιομηχανία κουφωμάτων και μονώσεων. Αποτελεί βασικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής που αφήνει θετικό κοινωνικό και ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Μόνο η ενεργειακή εξοικονόμηση θα δώσει τέλος μια για πάντα στην ενεργειακή φτώχεια και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, για να μην έχουμε και του χρόνου ακριβώς τα ίδια προβλήματα με φέτος.

Πηγή: http://www.rodiaki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου