Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου 25-9-2010


Α) Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των Μικρών Κυκλάδων που διεκδικούν ισότιμη θέση στα πλαίσια του   νέου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Είναι απαράδεκτη η υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της υποχρεωτικής εκπροσώπησης τους στη διοίκηση του Δήμου με ένα χωρικό Αντιδήμαρχο, όταν μάλιστα η μέγιστη δυνατότητα τους εξαντλείται στην εκλογή ενός μόνο δημοτικού συμβούλου. Είναι φανερό ότι ο μη υποχρεωτικός καθορισμός Αντιδημάρχων γαι τα μικρά νησιά σε συνδυασμό με την προφανή έλλειψη υπηρεσιών και υπαλλήλων για την διεκπαιρέωση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση τους. Αν δε συνυπολογίσουμε τις συνθήκες ακτοπλοϊκής διασύνδεσης τους χειμερινούς μήνες και την διαφαινόμενη περικοπή μέρους των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, τότε η κατάσταση μπορεί να πάρει δραματικές διαστάσεις. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων μαζί με τους τοπικούς φορείς, με τη συμπαράσταση όλων μας, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα για αποτρέψουμε την υποβάθμιση των μικρών κυκλαδονήσων.


Β) “Συστρατευόμαστε στον κοινό αγώνα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου της Ρόδου και την αποτροπή της περαιτέρω διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου με την απόφαση της γενικής συνέλευσης τους. Συνεχίζουν επίσης την επίσχεση εργασίας τους μέχρι να δοθεί λύση στο θέμα της ασφαλούς εφημέρευσης και της καταβολής των δεδουλευμένων του Ιουλίου και Αυγούστου.

Γ) Λίγες μόνο μέρες μετά τη συζήτηση και την έκφραση της καθολικής αγανάκτησης στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Κυκλάδων στην Ανάφη για το θέμα της Υγείας, παρουσία του υποδοδιοικητή της ΥΠΕ Ν. Αιγαίου κ. Ζώτου, τόσο το Εργατικό Κέντρο Μήλου, όσο και η Έπαρχος εξέπεμψαν νέο SOS για την ελλιπέστατη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των Υγειονομικών μονάδων των νησιών Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Σέριφος. Στο Κ.Υ. Μήλου υπηρετεί τώρα πλέον ένας μόνο γιατρός με ειδικότητα γενικής ιατρικής που αναγκάζεται να  εφημερεύει 30 μέρες το μήνα, το ΙΚΑ από τον Οκτώβριο θα μείνει με ένα γιατρό, στην Κίμωλο έμειναν χωρίς κανένα γιατρό, ούτε καν αγροτικό, ενώ αγωνιώδεις είναι οι εκκλήσεις των ελάχιστων γιατρών στα Περιφερειακά Ιατρεία της Σίφνου και της Σερίφου για κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώνουμε κι' εμείς φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στα νησιά
Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε: Για ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, στελέχωση των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων μέσω της πρόσθετης παροχής κινήτρων (οικονομικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακής εξέλιξης κ.α.), αναβάθμιση και επέκταση του πλωτού πολυϊατρείου Δωδεκανήσου και ένταξη της λειτουργίας του στο ΕΣΥ, δημιουργία Περιφερειακών ΕΚΑΒ κατάλληλα στελεχωμένων και τα οποία να διαθέτουν πτητικά και πλωτά μέσα κατάλληλα εξοπλισμένα. Αύξηση της χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας σε ποσοστό 5% του ΑΕΠ

Δ) Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους του ΝΕΩΡΊΟΥ, που εκτός από τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας λόγω της αθέτησης των υποχρεώσεων της πολιτείας και των χρεών του δημοσίου προς το ναυπηγείο. Όπως πάντα έτσι κι τώρα θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, έτσι ώστε η σημαντική αυτή βιομηχανική μονάδα τόσο για τη Σύρο, όσο και για ολόκληρο το Αιγαίο να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώσαμε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας στο ναυπηγείο.

Ε) Είμαστε αντίθετοι στην κατ' αποκοπή συλλήβδην ανάθεση μεγάλου μέρους των δημοσίων έργων της Περιφέρειας στην “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” Α.Ε. Με την απόφαση αυτή (ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών), παρακάμπτεται το ισχύον νομικό πλαίσιο υλοποίησης των Δημοσίων έργων, δημιουργώντας  έτσι μεγάλα ερωτηματικά για τη διαφανή διαδικασία υλοποίησης τους, και απαξιώνονται όλες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων, αφού στην ΕΓΝΑΤΙΑ ανατίθεται όλη η διαδικασία από την εκπόνηση των μελετών, την ωρίμανση και την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι και τη δημοπράτηση, ανάθεση και κατασκευή των έργων. Στο όνομα της ευελιξίας και της γρήγορης προώθησης των μελετών και των έργων, η κυβέρνηση εκτός του ότι αχρηστεύει τη διοίκηση, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό μ' ένα επιπλέον 5% επί του προϋπολογισμού του κάθε έργου το οποίο θα μπορούσε να δοθεί για τη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Η γραφειοκρατία υλοποίησης δεν αντιμετωπίζεται με μηχανισμούς αμφίβολής αποτελεσματικότητας και διαχείρισης των Δημοσίων πόρων, αλλά με σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει την επιδίωξη των τοπικών και κεντρικών αρχόντων να διαιωνίσουν τη λειτουργία παραμάγαζων από τα να εκσυγχρονίσουν το κράτος και τους θεσμούς του. Αν για τα μικρά νησιά, που δεν διαθέτουν υπηρεσίες, ίσως να λειτουργήσει υποβοηθητικά, η συνολική μεταφορά της τεχνογνωσίας εκτός των δημόσιων υπηρεσιών, απαξιώνει την υπόσταση τους και ανοίγει δρόμους για την οριστική υποκατάσταση τους. Ας θυμηθούμε την εμπειρία των πάλαι ποτέ υπηρεσιών της ΜΟΔ, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στην ωρίμανση και την ολοκλήρωση των έργων των μικρών ιδιαίτερα νησιών.  

ΣΤ) Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Β. Μπρακουμάτσου και του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπαμανώλη στη Γυάρο και τις εξαγγελίες τους για σεβασμό στον ιστορικό τόπο καθώς και για διάθεση του ποσού των 450.000 € για κατασκευή μικρού λιμενικού έργου, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν υποσχέσεις περί αποκατάστασης του ιστορικού μνημείου. Σας υπενθυμίζουμε μόνο την τελευταία ανακοίνωση (2006) του τότε υπουργού Αιγαίου κ. Παυλίδη, που είχε πάλι εξαγγείλει συγκεριμένο κονδύλι για το λιμενικό έργο, για να μην μιλήσουμε για την επίσκεψη του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού κλπ. Εννοείται βέβαια ότι η αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου της Γυάρου, δεν εξαντλείται στο λιμανάκι, αλλά στο σύνολο της αποκατάστασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, του νεκροταφείου και πολλών άλλων. Ας προχωρήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι σε συγκεκριμένες πράξεις και ας αφήσουν κατά μέρος τους εντυπωσιασμούς εκμετάλλευσης της ιστορικής μνήμης.
               25/9/2010 Η Συντονιστική Επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου