Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου 27-9-2010

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Κίνησης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Ρόδου, την ανάθεση έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” Α.Ε. και την αυξανόμενη φημολογία για «επενδύσεις- ξεπούλημα» στη Ρόδο:

A) “Συστρατευόμαστε στον κοινό αγώνα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου της Ρόδου και την αποτροπή της περαιτέρω διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του” όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου με την απόφαση της γενικής συνέλευσης τους. Η Δημόσια Υγεία μέσω των πολιτικών που με συνέπεια ακολουθούν οι κεντρικές κυβερνήσεις είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Οι επιλογές των τελευταίων ετών και από τις τοπικές αρχές, με τις λύσεις «ασπιρίνες» που πρόσφεραν άλλοθι στην ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική για την Υγεία, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση και διάλυση του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Ρόδου. Διεκδικούμε την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας και την ικανοποίηση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Β) Είμαστε αντίθετοι στην κατ' αποκοπή συλλήβδην ανάθεση μεγάλου μέρους των δημοσίων έργων της Περιφέρειας στην “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ” Α.Ε. Με την απόφαση αυτή (ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών), παρακάμπτεται το ισχύον νομικό πλαίσιο υλοποίησης των Δημοσίων έργων, δημιουργώντας έτσι μεγάλα ερωτηματικά για τη διαφανή διαδικασία υλοποίησης τους, και απαξιώνονται όλες οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Δήμων, αφού στην ΕΓΝΑΤΙΑ ανατίθεται όλη η διαδικασία από την εκπόνηση των μελετών, την ωρίμανση και την ένταξη τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι και τη δημοπράτηση, ανάθεση και κατασκευή των έργων. Στο όνομα της ευελιξίας και της γρήγορης προώθησης των μελετών και των έργων, η κυβέρνηση εκτός του ότι αχρηστεύει τη διοίκηση, επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό μ' ένα επιπλέον 5% επί του προϋπολογισμού του κάθε έργου το οποίο θα μπορούσε να δοθεί για τη στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών. Η γραφειοκρατία υλοποίησης δεν αντιμετωπίζεται με μηχανισμούς αμφίβολής αποτελεσματικότητας και διαχείρισης των Δημοσίων πόρων, αλλά με σοβαρές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Η επιλογή αυτή αναδεικνύει την επιδίωξη των τοπικών και κεντρικών αρχόντων να διαιωνίσουν τη λειτουργία παραμάγαζων από τα να εκσυγχρονίσουν το κράτος και τους θεσμούς του. Αν για τα μικρά νησιά, που δεν διαθέτουν υπηρεσίες, ίσως να λειτουργήσει υποβοηθητικά, η συνολική μεταφορά της τεχνογνωσίας εκτός των δημόσιων υπηρεσιών, απαξιώνει την υπόσταση τους και ανοίγει δρόμους για την οριστική υποκατάσταση τους. Ας θυμηθούμε την εμπειρία των πάλαι ποτέ υπηρεσιών της ΜΟΔ, που υποτίθεται ότι θα βοηθούσαν στην ωρίμανση και την ολοκλήρωση των έργων των μικρών ιδιαίτερα νησιών.
Γ) Επισημαίνουμε ότι αυξάνεται έντονα η φημολογία και τα δημοσιεύματα ότι εκτάσεις του Δημοσίου στη Ρόδο θα ενταχθούν στο μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ. Ζητάμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα στα πλαίσια των διαδικασιών express που θεσμοθέτησε το καλοκαίρι η κυβέρνηση (Fast Track). Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του νησιού της Ρόδου στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης και της κερδοσκοπίας .


27/9/2010 Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου