Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Περιοδεία Τσίπρα στην Κώ

 
O πρόεδρος της Κ.Ο. Του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της παράταξης μας Νίκο Συρμαλένιο, περιόδευσαν την Πέμπτη 12/5 στην Κώ, όπου μαζί με τοπικά στελέχη επισκέφθηκαν διαδοχικά το ΙΚΑ, το νοσοκομείο, το Δημαρχείο, ενώ το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μμε και το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στο κινηματοθέατρο Ορφέας. Επίσης ιδιαίτερη συνάντηση είχε με τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ.

Στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκαν με έμφαση τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν το νησί της Κώ, με κυρίαρχα τα θέματα της υγείας και της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα της κρίσης του τουριστικού αναπτυξιακού μοντέλου.

Η αποτυχία των διαχρονικά ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών, αναδεικνύονται με δραματικό τρόπο στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπου στο ΙΚΑ του νησιού δεν λειτουργούν εδώ και (6) χρόνια - ενώ τα μηχανήματα είναι εγκατεστημένα - ο αξονικός τομογράφος, όπως και το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο, διότι δεν έχει προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό, με αποτέλεσμα το δημόσιο να πληρώνει δυσβάστακτο κόστος στέλνοντας τους ασφαλισμένους σε ιδιώτες γιατρούς.
Με την ίδια οξύτητα περιέγραψαν την κατάσταση τόσο οι γιατροί, όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, όπου σ' ένα νησί με 120.000 πληθυσμό την τουριστική περίοδο, υπηρετεί μόνο ένας καρδιολόγος και ένας παιδίατρος, για όλο το νησί υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, που δεν μπορεί φυσικά να ανταποκριθεί σε περιστατικά που τυχαίνει να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε διαφορετικά σημεία της Κώ, ενώ το Κέντρο Υγείας της Αντιμάχειας παραμένει κενό κτίριο χωρίς καμιά λειτουργία.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα της τοπικής οικονομίας αλλά και τις συνέπειες του “Καλλικράτη”, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνάντηση στο Δήμο με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Καϊσερλη και των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης στραγγαλίζονται και ότι η καρδιά του προβλήματος σε σχέση με τον τουρισμό είναι το αναπτυξιακό πρότυπο που έχει εξαντλήσει τα όρια του. Χαρακτηριστικά είπε ότι μπορεί φέτος λόγω της πολεμικής κατάστασης στη Β. Αφρική να υπάρξει συγκυριακή τουριστική ανάπτυξη, αλλά αυτή δεν μειώνει την ανεργία, ούτε δίνει ανάσα στην τοπική οικονομία, λόγω του μοντέλου του all inclusive που περιορίζει τους τουρίστες στίς μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Ταυτόχρονα η “απασχόληση” των μαθητευόμενων με εξευτελιστικές αμοιβές στα μεγάλα ξενοδοχεία, οξύνει την ανεργία και διαιωνίζει το καθεστώς της μαύρης και ανσφάλιστης εργασίας.

Τέλος στη συγκέντρωση – συζήτηση στο κινηματοθέατρο Ορφέας, ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική του μνημονίου οδήγησε τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική χρεωκοπία και ότι στο DNA αυτής της πολιτικής είναι η ύφεση και η κοινωνική αδικία. Διερωτήθηκε που πήγαν τα έσοδα της ανάπτυξης των προηγούμενων χρόνων με ρυθμούς αύξησης 5-6 % και είπε ότι αυτή η ανάπτυξη δεν άφησε κανένα κοινωνικό απόθεμα. Είπε επίσης ότι σήμερα στη χώρα υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, μας διοικεί μια ελίτ τεχνοκρατών, ενώ ρίχνουν τις ευθύνες στο Δημόσιο, ένα δημόσιο που τα κόμματα εξουσίας το έφτιαξαν με στόχο την εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων. Σήμερα αντί να το εξορθολογίζουν, αντί να στηρίζουν τη δημόσια υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία. Ζήτησε επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους της. Μια πολιτική που θα θέσει υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, τις οποίες ούτως η άλλως έχουμε διπλοπληρώσει και τριπλοπληρώσει.

Για τη Νέα Δημοκρατία είπε ότι προσπαθεί να μαζέψει τζάμπα λαϊκή δυσαρέσκεια παριστάνοντας ότι είναι εναντίον του Μνημονίου, ενώ την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει τους εταίρους της στην Ευρώπη τους για το ακριβώς αντίθετο. Συνυπογράφει τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, παρέχει την ανοχή της στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, έχει το κυβερνητικό παρελθόν της προηγούμενης επταετίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε το λαό να βγεί στο προσκήνιο. Είναι στο δικό μας χέρι η τροπή των πραγμάτων. Αλλά απαιτεί έναν ένα νέο συνασπισμό εξουσίας. Που θα εκτοπίσει τον οικονομικό και πολιτικό συνασπισμό εξουσίας, της εγχώριας διαπλοκής, των κομμάτων του δικομματισμού και των μνημονιακών παραφυάδων τους. Για ένα συνασπισμό εξουσίας από τα αριστερά της αριστεράς έως τις δυνάμεις που αποστασιοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ. Με το λαό πρωταγωνιστή. Με τη συμμετοχή και την ενεργή στάση του καθενός. Αυτό είναι σήμερα το στοίχημα της αριστεράς.

13/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου