Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δημοτική παράταξη με "άρωμα" ΣΥΡΙΖΑ

Μια νέα Δημοτική Κίνηση δημιουργήθηκε πριν από λίγες μέρες στη Σαντορίνη. Ο αρχικός τίτλος της είναι «ΕΜΕΙΣ» (Από τα αρχικά των λέξεων: Ενδιαφερόμαστε Μετέχουμε Ενεργούμε Ισότιμα Συνεργαζόμαστε) ενώ παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα και ένα πρώτο πλαίσιο αρχών. Επικεφαλής μέχρις στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά ίσως ακολουθηθεί το παράδειγμα της Νάξου και της Μήλου, όπου οι επικεφαλής των αντίστοιχων Δημοτικών Παρατάξεων, εκλέχθηκαν μέσα από ανοιχτή ψηφοφορία.

Δελτίο Τύπου

«Το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία μιας νέας εναλλακτικής κίνησης στα δημοτικά πράγματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς δόθηκε την περασμένη Τετάρτη (29-1-2014) στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΑΠΠΟΣ, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες.

Κοινή διαπίστωση όλων, όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να συζητήσουν και να προβληματιστούν πάνω στο σχέδιο διακήρυξης, που είχε κυκλοφορήσει από χέρι σε χέρι τις προηγούμενες μέρες, είναι:

Η ανάγκη να συγκροτηθεί μια δημοτική παράταξη μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και φυσικά με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.

Αυτό είναι καταρχήν το σημείο διαφοροποίησής μας από τους ήδη υπάρχοντες συνδυασμούς, που διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας μέσω της ανάθεσης και της εξουσιοδότησης των δημοτικών αρχόντων.

Στο πλαίσιο της ιδρυτικής αυτής συνάντησης και ύστερα από πολύωρη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παραβρεθέντων εξελέγη 9μελές συντονιστικό όργανο, το οποίο θα προωθήσει τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος: την ενημέρωση των πολιτών για την πρωτοβουλία που ξεκινάει και βέβαια τη συγκρότηση ομάδων εργασίας για την επεξεργασία των θέσεων και των στόχων μας.

Επισυνάπτεται το σχέδιο διακήρυξης, που έχει ήδη υπογραφεί από δεκάδες συμπολίτες μας».

Το Συντονιστικό
της Δημοτικής Κίνησης
"Ε.Μ.Ε.Ι.Σ"

Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΕΜΕΙΣ»

«ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ EMEIΣ

Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. Οι πολίτες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

Ενδιαφερόμαστε

Μετέχουμε

Ενεργούμε

Ισότιμα

Συνεργαζόμαστε

Εμείς, οι πολίτες της Σαντορίνης και της Θηρασιάς, άνθρωποι με άποψη για τα προβλήματα του τόπου μας, δραστηριοποιημένοι σε κινήματα κοινωνικά, αλληλεγγύης, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά, ενεργοί πολίτες, επιδιώκουμε να συναντηθούμε με όλους σας.

Οραμά μας είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου μας ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά ο πρωτογενής και ο τουριστικός τομέας, προστατεύοντας παράλληλα το ιδιαίτερο φυσικό και οικιστικό τοπίο των νησιών μας. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η θεσμοθέτηση ενός χωροταξικού σχεδιασμού με προσανατολισμό τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.

Η πρωτοβουλία μας αυτή για συγκρότηση μιας δημοτικής κίνησης, που θα προκύψει ύστερα από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με όλους τους πολίτες, δεν θέλουμε να είναι προσωποκεντρική, να έχει δεσμεύσεις κομματικές, συντεχνιακές, οικονομικές, τοπικιστικές. Θέλουμε μια κίνηση ισότιμων ενεργών δημοτών, που θα αποφασίζουν, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, ποιος θα τους εκπροσωπεί στην κοινωνία και τους θεσμούς. Είναι ένα εγχείρημα με συνέχεια, που η δυναμική του δεν θα εξαντληθεί στις δημοτικές εκλογές, αλλά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά.

Η κίνηση μας θέλουμε να είναι μια αδέσμευτη, πολυφωνική, αγωνιστική συλλογικότητα, που στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και τη δημιουργική πολιτική παρέμβαση στα δημοτικά δρώμενα, όχι μόνο από την εκλογική διαδικασία. Επιδιώκουμε την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο προσώπων αλλά και φορέων που έχουν συνειδητοποιήσει τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και την ανάγκη για την ανατροπή τους.

ΕΜΕΙΣ θα διεκδικήσουμε ένα δήμο που θα:

Προωθεί εναλλακτικούς τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης (πχ. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση υδάτινων πόρων).

Προβάλλει το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας ως διεθνώς αναγνωρισμένου τουριστικού προορισμού και θα επιδιώκει το τουριστικό προϊόν να διαχυθεί ισόρροπα σε όλα τα χωριά της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.

Εστιάζει στον πολιτισμό.

Στηρίζει τον πρωτογενή τομέα με την δημιουργία υποδομών για την ενίσχυση και διαφύλαξη της ιδιαιτερότητας των τοπικών μας προϊόντων και την προώθηση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά (δημιουργία δημοτικής αγοράς με θεματικές εκθέσεις).

Αφήνει «χώρο» στους πολίτες του, ώστε να συναντιέται με τις πρωτοβουλίες και τα κινήματά τους, ένα δήμο δημοκρατικό που θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων.

Υπερασπίζεται τους δημόσιους ελεύθερους χώρους με στόχο την ανθρώπινη διαβίωση σε αρμονική σχέση με το περιβάλλον.

Δίνει άμεσα δυνατότητες ανάπτυξης και στην αποκλεισμένη Θηρασιά μας που μέχρι τώρα οι κάτοικοι της νιώθουν και είναι εγκαταλελειμμένοι, δυνατότητες που θα δημιουργήσουν τις αναγκαίες συνθήκες παραμονής των Θηρασιωτών στο νησί τους.

Αντιπαλεύει τις καταστροφικές συνέπειες του Καλλικράτη: την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και των οικονομικών πόρων, την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, τις απολύσεις, τον εκτοπισμό των δημοτών από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής εξουσίας. Ωστόσο και μέσα στο Καλλικρατικό πλαίσιο θα εφαρμόσει τους θεσμούς συμμετοχής των πολιτών, ώστε να μην είναι θεατές ( Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, τοπικά δημοψηφίσματα, τοπικές συνελεύσεις).

Είναι όχι απλώς παρών, αλλά θα αγωνίζεται δυναμικά για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων των νησιών μας. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα

ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων

ανέλκυση του Sea Diamond

εκσυγχρονισμός του εργοστασίου της ΔΕΗ

ολοκλήρωση μονάδων αφαλάτωσης και δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης επαρκών για όλους τους πολίτες

σύγχρονη μελέτη για το οδικό δίκτυο των νησιών μας

μελέτη για την αναγκαιότητα νέου λιμανιού

διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών και του φυσικού τοπίου

περαιτέρω ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων

Για μας, η ουσία της πολιτικής είναι η συμμετοχή, και όχι η διαμεσολάβηση και η ανάθεση. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας μεγάλης αντιμνημονιακής, ριζοσπαστικής, κινηματικής, δημοκρατικής, οικολογικής και αλληλέγγυας προς τους πολίτες παράταξης, που θα καταπολεμά εμπράκτως τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό.

Πηγή: http://www.santonews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου