Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αποφασισμένος για τη «Νησιωτική Ανατροπή» ο Μπενέτος Σπύρου

«Νησιωτική Ανατροπή» είναι το όνομα της παράταξης του Μπενέτου Σπύρου, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Οικολόγων Πράσινων, της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη, της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» και οσονούπω και της ΔΗΜ.ΑΡ.

 


Ο κ. Σπύρου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ερμούπολη το μεσημέρι της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Παλλάδιον».

Η λέξη «ανατροπή», άλλωστε, ήταν αυτή που κυριάρχησε στη συνέντευξη στην οποία παρουσίασε τις βασικές αρχές της παράταξης, καθώς και τις προτάσεις για καίρια ζητήματα που εδώ και χρόνια απασχολούν τις νησιωτικές κοινωνίες του Ν. Αιγαίου και αναζητούν λύσεις.

Στη συνέντευξη, μεταξύ των άλλων έδωσε το παρών ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και στελέχη των πολιτικών φορέων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Σπύρου.



Η σχέση «εξάρτησης» Κράτους-Αυτοδιοίκησης

Έχοντας υπηρετήσει 28 χρόνια τον α' βαθμό αυτοδιοίκησης ως δήμαρχος Λειψών (είναι ο μακροβιότερος δήμαρχος στην Ελλάδα), ο κ. Σπύρου ουκ ολίγες φορές ήρθε αντιμέτωπος τόσο με τον συγκεντρωτισμό του αθηνοκεντρικού κράτους, όσο και με την -διαχρονικά- εξαρτημένη σχέση κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα για τον «Καλλικράτη», υποστήριξε ότι, παρ' όλο που η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ανέκαθεν αποτελούσε απαίτηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας μας, ωστόσο στήθηκε με «μαϊμουδίστικο» τρόπο και μετατράπηκε σε διαχειριστή των κυβερνητικών επιλογών, χωρίς καμία αυτοτέλεια και χωρίς τη δυνατότητα επίλυσης τοπικών προβλημάτων.

«Οι μεγάλες τομές γίνονται όταν η κοινωνία είναι σε ανάταση και όχι σε ύφεση»δήλωσε σχετικά με τον «Καλλικράτη» ο κ. Σπύρου, συμπληρώνοντας ότι οι όποιες μορφές αυτοδιοίκησης β’ βαθμού θεσμοθετήθηκαν, ήταν «στραγγαλισμένες» και «εποπτευόμενες» από την κεντρική εξουσία, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, προκειμένου να προσφερθούν υπηρεσίες όσο το δυνατόν πιο κοντά στον πολίτη. «Το αθηναϊκό μόρφωμα δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με την περιφερειακή ανάπτυξη […] Το κέντρο σου δίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να μην αμφισβητείς την εξουσία του» δήλωσε.

«Νησιωτικότητα μόνο στα χαρτιά»

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος περιφερειάρχης επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς, όπως η ακτοπλοΐα, η υγεία, η παιδεία και ο τουρισμός, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι η – κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα – νησιωτικότητα ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, με τα λιγοστά κεκτημένα (όπως π.χ. οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ) να κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των μνημονιακών πολιτικών και τους νησιώτες να μην απολαμβάνουν ίση μεταχείριση με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Τα νησιά βρίσκονται σε μόνιμο μνημόνιο από την αρχή της ύπαρξης τους. Πρέπει να αρχίσει μια άλλη συζήτηση γιατί τα μνημόνια δεν φέρνουν ανάπτυξη […] Δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι το νησί δεν είναι μόνο για τουρισμό. Είναι οργανωμένη κοινωνία που έχει τις ίδιες απαιτήσεις με αυτή της ηπειρωτικής χώρας»επεσήμανε.

Όσον αφορά στο ακτοπλοϊκό, ο κ. Σπύρου υποστήριξε ότι «αν λυθεί, θα απελευθερωθούν δυνάμεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει», αφού η ελλιπής πρόσβαση αποτελεί ανασχετικό παράγοντα για τη δυναμική των νησιών. Για τον λόγο αυτό, «είναι αναγκαίος ο ανασχεδιασμός του ακτοπλοϊκού δικτύου, του συστήματος επιδοτήσεων των άγονων γραμμών και του θεσμικού πλαισίου που να κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα και έλεγχο».

Η υγεία είναι ένας ακόμη τομέας, στον οποίο «πάσχουν» τα νησιά. «Όλο το σύστημα υγείας έχει διαλυθεί και συνεχίζουν να το αποδομούν […] Πρέπει να αντιδράσουμε με κάθε μέσο. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναδείξει το πρόβλημα, να το κάνει δικό της και να το διαχειριστεί» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σπύρου.

Επιπλέον, δήλωσε κάθετα αντίθετος στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, ο οποίος πλέον πρέπει (και μπορεί) να στηριχθεί στην ιστορία της παραγωγής του τόπου, συνδυάζοντας την ποιότητα με την ελληνική ταυτότητα και αναδεικνύοντας τον τεράστιο πλούτο των νησιών σε όλα τα επίπεδα (ιστορία, πολιτισμό, περιβάλλον, γαστρονομία, πρωτογενή τομέα κλπ).

Έκανε, επίσης, λόγο για παντελή έλλειψη πρωτοβουλιών και ελέγχου στον τομέα τουπεριβάλλοντος από την παρούσα περιφερειακή αρχή, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η περιβαλλοντική υποβάθμιση των νησιών.

«Αυτοί που οδήγησαν εδώ τη χώρα δεν μπορούν να είναι οι εγγυητές του καινούριου […] Πρέπει να αρχίσει μια σοβαρή κουβέντα για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της Ελλάδας, ενταγμένο σε ένα εθνικό σχέδιο» επισήμανε ο κ. Σπύρου. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους τοπικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν την αυτοκριτική τους για τους χειρισμούς και την στάση που κράτησαν σε θέματα που επηρέασαν αρνητικά τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες (για παράδειγμα το «λουκέτο» στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου).

«Η πολιτική σύγκρουση είναι δεδομένη»

«Έχουμε οδηγηθεί στην ανάπτυξη της υπανάπτυξης, παρά τον πακτωλό των χρημάτων […] Θα πηγαίνουμε απ’ το κακό στο χειρότερο και θα ανοίγει όλο και περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αν δεν αναδείξουμε τα προβλήματα […] Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την ανατροπή. Είναι ζήτημα αντιλήψεων και ιδεών» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο κ. Σπύρου, τονίζοντας ότι ανέκαθεν πάλευε για την πολιτική αυτονομία των θεσμών της αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής της «Νησιωτικής Ανατροπής» κατέληξε με την επισήμανση ότι «η πολιτική σύγκρουση είναι δεδομένη», για να ανατραπεί η κατάσταση της ύφεσης, ενώ ούτε αυτός ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών, λέγοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει προς τον παρόν είναι να καταρτιστεί «ένα συμπαγές και λειτουργικό σχήμα».

ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΛΕΜΠΗ (http://www.naxosnow.gr/)

Πηγή: www.cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου