Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση της Παράταξης στις 15/1/2011

Το Σάββατο 15/1/2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση της Παράταξης με συμμετοχή των δύο εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων Νίκου Συρμαλένιου και Παύλου Χρυσαφίδη και εκπροσώπων από πολλά νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο Δημήτρης Γάκης εκπρόσωπος του “Ρόδο-Κόκκινου” στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: α) εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, β) προγραμματισμός και δράσεις μπροστά στην πληθώρα προβλημάτων που απασχολούν τη νησιωτική μας περιοχή, γ) συγκρότηση και λειτουργία της παράταξης.
Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν τα θετικά του εκλογικού αποτελέσματος (5,15% και δύο έδρες), τονίστηκε η διαφοροποίηση μεταξύ Κυκλάδων (7,68%) και Δωδεκανήσου (3,34%) και γενικά κρίθηκε ότι στη δεδομένη πολιτική συγκυρία (πολυδιάσπαση του πολιτικού χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς) και με την καθυστέρηση της εμφάνισης μας λόγω και της αποτυχημένης προσπάθειας συνεργασίας με τον “Οικολογικό Άνεμο”, το αποτέλεσμα ήταν θετικό και μας δίνει ώθηση για σημαντική συμβολή σε περαιτέρω δράσεις στο Ν. Αιγαίο.
Μεγάλο βάρος στη συζήτηση δόθηκε στα προβλήματα και στις επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές μας κοινωνίες από την πολιτική του μνημονίου και τα σκληρά κυβερνητικά μέτρα, τόσο στην οικονομία, όσο στην υγεία, στην παιδεία, στην ακτοπλοϊα, στο περιβάλλον, στην αυτοδιοίκηση, στις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, τονίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης δράσεων κατά του ενδεχόμενου εξίσωσης των συντελεστών του ΦΠΑ με την ηπειρωτική Ελλάδα, η απόκρουση της περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και η επαναφορά των νοσοκομέιων της Ρόδου, της Σύρου και όλων των υπαγόμενων σε αυτά Κέντρων Υγείας από τη β' στη γ΄ζώνη, η απόκρουση συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων χωρίς τη γνώμη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, η αντίσταση στο ξεπούλημα σε ιδιώτες περιοχών εξαιρετικού κάλλους (π.χ. Πρασονήσι), καθώς και με τη μέθοδο fast track που εγκρίνουν επενδύσεις χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, η συνέχιση των αγώνων για ακτοπλοϊκή διασύνδεση χειμώνα καλοκαίρι μεταξύ των νησιών αλλά και με την ηπειρωτική Ελλάδα, η καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου και η δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων των μικρών νησιών.
Για την προώθηση των παραπάνω στόχων και δράσεων, θεωρήθηκε αναγκαίος ο συντονισμός με τις αντίστοιχες δημοτικές κινήσεις αλλά και με τους τοπικούς φορείς σε κάθε νησί.
Προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας, είναι η συγκρότηση της Παράταξης μας “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”, τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και στα επι μέρους νησιά.
Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκαν:
α) η αναβάθμιση του blog και η δημιουργία μέσα από αυτό γρούπ της παράταξης μέσω του οποίου θα μπορούν να εγγράφονται μέλη και να κατατίθενται απόψεις και προβληματισμοί, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα διαρκές δίκτυο αλληλοενημέρωσης και επικοινωνίας, που να διασφαλίζει κατά το δυνατόν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων στη διαμόρφωση θέσεων και αποφάσεων
β) η καθιέρωση του μέλους των “ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”, με βάση την αποδοχή και μόνο των θέσεων και των προγραμματικών στόχων της παράταξης. Μέλη να μπορούν να γίνονται και μέσω διαδικτύου, μέσω ειδικής σημείωσης που ήδη δημιουργείται στο blog politesna.blogspot.com
γ) η αξιοποίηση των όποιων πλεονεκτημάτων του “Καλλικράτη” σε σχέση με τη λειτουργία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο περιφερειακό συμβούλιο (γραμματειακή και υλικοτεχνική στήριξη κλπ.)
δ) στη δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας, μέσω της μετατροπής των “Κυκλαδικών Πλόων” σε ηλεκτρονικό έντυπο για όλο το Ν. Αιγαίο. Το έντυπο αυτό θα σχεδιαστεί μέσα στους επόμενους δύο-τρείς μήνες.
ε) η συνέχιση τοπικών συσκέψεων υποψηφίων, συντρόφων,φίλων κλπ. ανά νησί με συμμετοχή και των εκλεγμένων εκπροσώπων μας για εκτίμηση της κατάστασης, τη συγκρότηση τοπικών επιτροπών και τη συνέχεια της δουλειάς μας
στ) η εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας μετά από συννενόηση με τις δυνάμεις μας σε όλα τα νησιά.
ζ) η εξόφληση του υπόλοιπου χρέους των εκλογικών μας δαπανών που ανέρχεται σε 2.407,90 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω η παράταξη μας προχωρά στο επόμενο διάστημα τον προγραμματισμό της μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με στόχο την απόκρουση των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων και την ανάδειξη εναλλακτικών προτάσεων βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. Βασικό στοιχείο των προτάσεων μας αποτελεί η περαιτέρω επεξεργασία θέσεων με γνώμονα τη νησιωτικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου