Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Για τον νέο αναπτυξιακό Νόμο

Ο νέος πολυδιαφημιζόμενος αναπτυξιακός νόμος που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή:
• αποδεικνύει την κυβερνητική αδυναμία για οποιαδήποτε αναπτυξιακή στόχευση, αφού προσπαθεί μόνο να ικανοποιήσει κλαδικά αιτήματα ισχυρών φορέων.
• δεν δίνει την δυνατότητα στις νεοσύστατες Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να έχουν λόγο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιοχών τους, παρόλο που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς να αποφασίζουν πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι για την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.
• αποκλείει κλάδους μικρομεσαίων επιχειρηματιών, μολονότι αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της κάθε περιοχής.
• βάζει στο «ίδιο τσουβάλι» επενδύσεις χαμηλού και υψηλού ρίσκου χωρίς διαφοροποίησή τους ανάλογα με τον τόπο που υλοποιούνται
• λόγω έλλειψης κονδυλίων στοχεύει σε φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες θα είχαν νόημα σε μια άλλη ήδη ανεπτυγμένη χώρα, όπου οι επιχειρήσεις θα δημιουργούσαν κέρδη
• δε λαμβάνει υπόψη το νέο περιβάλλον ύφεσης το οποίο έχει δημιουργηθεί

Για άλλη μια φορά ψηφίζεται ένας «αναπτυξιακός» νόμος ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την πολυπόθητη ανάπτυξη,

Καλούμε τον αιρετό περιφερειάρχη και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση συνολικά να παρέμβει, προτείνοντας να αποσυρθούν όλοι οι περιορισμοί από παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, και να διεκδικήσει το δικαίωμά της να κατευθύνει εκείνη τους διαθέσιμους κάθε φορά πόρους του ΠΔΕ σε επενδύσεις που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη, μέσω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου. Να διεκδικήσει την αύξηση των κονδυλίων και όχι την επιβολή περικοπών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου που σε τελευταία ανάλυση πλήττουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι τους έχοντες και κατέχοντες. Να διεκδικήσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει με προτάσεις στη διαμόρφωση του νόμου με ουσιαστική αναπτυξιακή στόχευση. Να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή στρατηγική, γιατί η ανάπτυξη είναι ένας δρόμος που περνά μέσα από την αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου