Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τώρα είναι η ώρα


Του Κώστα Κοσμόπουλου
 
Τα νέα για τη Μήλο ίσως δεν είναι καλά και εννοώ την υπουργική απόφαση για τη γεωθερμία.
Γίνονται όμως πολύ χειρότερα επειδή μας βρίσκουν να ζούμε πραγματικά στο μακρινό παρελθόν, πραγματικά ανυποψίαστοι και ωραίοι.

Εξηγούμαι:
Λίγες ώρες πριν από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε γνωστές δύο διαμορφωμένες θέσεις:
α) Του Δημάρχου και της παράταξής του με το γνωστό, κάθετο "ΟΧΙ" στην υψηλή ενθαλπία και την ηλεκτροπαραγωγή γενικώς.
β) Τους "Ενεργούς πολίτες" που, συνεκτιμώντας τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή την υπουργική απόφαση, την ένταξη της Μήλου στο σύμφωνο των νήσων και τη βιαστική προώθηση του ΣΧΟΟΑΠ με τις ανάλογες προτάσεις του, ζητούν την ενεργή παρέμβαση της Μηλέικης κοινωνίας με όρους "άμεσης δημοκρατίας". Και ως πρώτο δείγμα άμεσης δημοκρατίας, προτείνουν διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχολιάζω:
α) Η στάση του Δημάρχου δείχνει συνέπεια ως προς το προεκλογικό του πρόγραμμα και σύμπλευση με το γενικό αίσθημα, που δείχνει να μην έχει αλλάξει από τότε που είχαμε εκείνες τις πικρές εμπειρίες του '80. Δεν λέω ότι η στάση του "ΟΧΙ" είναι σωστή ή λάθος. Αναρωτιέμαι: Έχουμε σοβαρή και επικαιροποιημένη επιστημονική γνώση να στηρίξουμε τη θέση μας ή μήπως λειτουργούμε μόνο με την ανάμνηση του πόνου και του φόβου, σαν να ήταν ένα παιδικό τραύμα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε?
β) Οι "Ενεργοί πολίτες" προέβαλαν τη συμμετοχή της Μήλου στο σύμφωνο των νήσων σαν μέγιστη δέσμευση, παρομοιώνοντάς την με το... μνημόνιο που, αν μη τι άλλο, δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτηση για απάτη και αδικία. Ενώ είναι πασιφανές ότι τέτοιες "δεσμεύσεις" αίρονται ανα πάσα στιγμή και χωρίς να δώσει κανείς λόγο σε κανέναν. Αναρωτιέμαι, επίσης, πόσο σοβαρά σκέφτηκαν πριν βαφτίσουν το δημοψήφισμα... "άμεση δημοκρατία".


Η κοινωνία της Μήλου, ιδιαίτερα οι νέοι της, δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν το νησί προδομένο, ποδηγετημένο και εγκαταλειμένο από τους πάντες τις τελευταίες δεκαετίες. Αν όμως παραδοθούν εύκολα στον δίκαιο θυμό τους, ίσως εύκολα παραδοθούν σε κάθε λογής "τεχνικούς της εξουσίας" που θα προβάλουν συνθήματα του τύπου "νυν υπέρ πάντων ο αγών!" για λόγους... ανύπαρκτους!
Δεν έχει ανάγκη η Μήλος να αποδείξει σε κανέναν την ικανότητά της να πει "όχι σε όλα". Αυτό που νομίζω ότι έχει ανάγκη είναι να μπορέσει να σκεφτεί νηφάλια, συνεκτιμώντας κάθε φορά τα υπέρ και τα κατά, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΕΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ Η ΙΔΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.
Διαφορετικά, ίσως προβεί σε πράξεις ηρωισμού καθ' υπαγόρευση, που θα υποθηκεύσουν ακόμα περισσότερο το μέλλον της.
Έστω για μια φορά, ας επιτρέψει στον εαυτό της σκέψη και περισυλλογή, πριν υψώσει σημαίες και λάβαρα... από νάυλον!!!

Τάχιστα να συγκροτηθεί μια Γενική Αντιπροσωπευτική και διαρκής Συνέλευση όλων των φορέων!
Και μέσα από αυτή, να ζητήσει επιστημονική βοήθεια, να αποκτήσει άποψη, να διαμορφώσει οράματα, να απαιτήσει σεβασμό της θέλησής της.
Τότε μόνο θα έχει πράγματα για τα οποία θα αξίζει να θυσιάσει τα πάντα...
18-4-2011

http://milos-topikiagenda21.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 'ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ'!...

    ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΤΕΘΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ;

    Δ. ΓΟΥΒΙΑΣ
    (ΣΥΝ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΤΩΝ 'ΠΟΛΙΤΩΝ')

    ΑπάντησηΔιαγραφή