Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Εφιάλτης: Χιλιάδες ζώα κάηκαν ζωντανά!

φωτο αρχείου
Μαρτυρίες σοκ

Γέμισε η καμένη γη από καρβουνιασμένα κουφάρια χιλιάδων ζώων. Και όσα απέμειναν κινδυνεύουν από έλλειψη τροφής και νερού
Ελάφια, λαγοί, αγριοκάτσικα, πουλιά και άλλα ζώα κάηκαν ζωντανά στη μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε επί τρεις μέρες τη Ν. Ρόδο. Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες πυροσβεστών που πήραν μέρος στην τριήμερη μάχη με τις φλόγες. Όπως αφηγούνται, «ζήσαμε με τα ίδια μας τα μάτια τον όλεθρο σε όλη την τραγική του διάσταση. Από τη μια καίγονταν δάση με αιωνόβια δένδρα, πηγές που έτρεχαν στέρευαν και την ίδια στιγμή, κοπάδια ή μεμονωμένα ζώα, αφηνιασμένα και ανυπεράσπιστα, τυλίγονταν στις φλόγες και καίγονταν ζωντανά».


Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «εφιαλτικές στιγμές που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ, αντικρίσαμε ζωντανή την κόλαση να καταστρέφει τη χλωρίδα, την πανίδα και τρεχούμενα νερά, από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς κανένας να μπορεί να σώσει απολύτως τίποτα».

Μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις που οικογένειες ελαφιών και άλλων ζώων, μαζί με τα μικρά τους, έτρεχαν για να σωθούν μέσα από τις φλόγες, ενώ τα ίδια είχαν αρπάξει ήδη φωτιά. Μέσα από τις φλόγες που έκαναν τη νύχτα μέρα, είδαμε το φρικτό θάνατο δεκάδων ζώων, ενώ μόλις ξημέρωνε αντικρίζαμε καρβουνιασμένα πτώματα ζώων όλων των ειδών, το ένα δίπλα στο άλλο – ήταν εικόνες που δεν μπορούν να ξεχασθούν εύκολα. Είδαμε, προσθέτουν, πουλιά να πετούν φλεγόμενα και κραυγές ελαφιών, κατσικιών και άλλων ζώων όλων των ειδών, γεμάτες πόνο καθώς καίγονταν ζωντανά και υπέφεραν.

Τέτοιες φρικιαστικές εικόνες συνάντησαν χθες πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, που ασχολούνταν με την κατάσβεση μικροεστιών, ή έριχναν νερό σε δένδρα που ακόμα ήταν αναμμένα, ως κάρβουνα, και έβγαζαν καπνούς είτε στέκονταν όρθια, είτε βρίσκονταν στο έδαφος κατάκοιτα – άψυχα.

Μέσα στις 50.000 στρέμματα που έγιναν στάχτη, υπολογίζεται ότι αφανίσθηκε σχεδόν το σύνολο του ζωικού πλούτου της περιοχής, που πάντα αποτελούσε καταφύγιο χιλιάδων ζώων, εκτός από τα ελάφια.

Τώρα, μέσα σ’ αυτή την τεράστιας έκτασης καμένη γη, όσα ζώα γλίτωσαν, καταφεύγοντας σε γειτονικά δάση που γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν υπάρχει τροφή, αλλά ούτε και νερό. Δεν υπάρχει πράσινο φύλλο, ενώ οι πηγές και τα ρυάκια από τα οποία έπιναν νερό, στέρεψαν.

Όλα αυτά συνθέτουν μια ανυπολόγιστη ζημιά για το σύνολο του οικοσυστήματος του νησιού της Ρόδου και όχι μόνο για την έκταση που αποτεφρώθηκε.

Έτσι, είναι πρόδηλη η ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση τροφής και νερού ώστε να επιζήσουν τα ζώα που δεν κάηκαν και προς την κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται να κινητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς. Γιατί διαφορετικά, όσα ζώα γλίτωσαν από τις φλόγες, θα πεθάνουν από έλλειψη τροφής και νερού.

Πηγή: http://www.rodosalarm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου