Ο καθηγητής Βασίλης Τσελέντης εκφράζει για μία ακόμη φορά τη θέλησή του να προχωρήσει και να ενδυναμώσει η προσπάθεια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μήλο μετά από δημοσιεύματα στα "Μηλέικα Νέα" , αλλά και τα υπόλοιπα ΜΜΕ της Μήλου. Ο Βασίλης Τσελέντης παρουσιάζει στο συνέδριο που έγινε στην Κροατία την εργασία με θέμα την Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή στη Β. Μήλο.
"Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή: κανείς δεν διαφωνεί πλέον με το ότι πρέπει να προστατευτούν τα θαλάσσια/παράκτια και νησιωτικά ενδιαιτήματα, τα οποία αποτελούν πεδία προτεραιότητας για την Ελλάδα, με μεγάλο οικονομικό, πολιτιστικό και οικολογικό ενδιαφέρον (βλ. προηγούμενο άρθρο http://www.mileikanea.gr/your-article/1911-arthro-tselentis-themata-thalassion-prostatevomenon-perioxon /. Ο βασικός τρόπος να επιτευχθεί αυτό (και σε αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει αντίρρηση) είναι να τεθούν οι βάσεις για να συζητηθούν οι εναλλακτικοί τρόποι που έχουν προταθεί και να συμφωνηθεί μια κοινή προσπάθεια από την τοπική κοινωνία και τους άμεσα ενδιαφερόμενους και χρήστες της θάλασσας. Όσο αυτό δεν γίνεται, η προστασία της θάλασσας δεν επιτυγχάνεται και η σοβαρή πρόκληση που έχουμε μπροστά μας δεν βρίσκει λύση. Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει, δυστυχώς με αποκλίνουσες και όχι συλλογικές προοπτικές, στην οποία μάλιστα έχει αναφερθεί και το όνομά μου, επιμένω να αναφέρομαι σε ιδέες και προτάσεις που τόσα χρόνια έχουν δοκιμαστεί και πετύχει σε άλλες χώρες και μπορούν άμεσα να εφαρμοστούν και στη χώρα μας.
Στα τέλη του Νοεμβρίου 2011, διεξήχθη στο Vodice της Κροατίας το Συνέδριο της οργάνωσης MEDPAN με θέμα : «EXPERIENCE-SHARING WORKSHOP - ENVIRONMENTAL EDUCATION AND AWARENESS-RAISING IN THE MEDITERRANEAN MPAS».
Η επιλογή της Κροατίας για το συνέδριο, δεν ήταν τυχαία. Η Κροατία ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που ίδρυσε Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή (Θ.Π.Π.) το 1960. Το Συνέδριο οργανώθηκε σε συνεργασία με τη Θ.Π.Π. ονόματι Kornati National Park (www.np-kornati.htnet.hr/eng/introduction.htm) η οποία βρίσκεται κοντά στο Vodice, και αποτελείται από 89 νησιά, καλύπτει έκταση 220 km2, και έχει 238 km ακτογραμμής. Οι σύνεδροι (περίπου 120) είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοχή με τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οδηγοί και εξειδικευμένοι επιστήμονες οι οποίοι εξηγούσαν με κάθε λεπτομέρεια τις συνθήκες και τη διαχείριση της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης οι σύνεδροι είδαν δελφίνια και σπάνια πουλιά που προστατεύονται στην περιοχή, και ενημερώθηκαν για το όλο εγχείρημα και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Οι εργασίες του συνεδρίου της MEDPAN (www.medpam.org) περιελάμβαναν εισηγήσεις από σχεδόν όλες τις χώρες της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Τουρκία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Αίγυπτο, Λιβύη, Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία). Από την Ελλάδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των Διαχειριστικών Φορέων από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, Β. Σποράδων και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, κα Ρίκα Μπίσα και Laurent Sourbes αντίστοιχα. Εισήγηση με θέμα «Awareness-raising campaign with local fishermen and local government for consensus and cooperation on MPA Milos – Greece – Ευαισθητοποίηση και συνεργασία με τους επαγγελματίες αλιείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της Θ.Π.Π. στη Β. Μήλο» έγινε από τον υπογράφοντα Β. Τσελέντη, ο οποίος παρουσίασε και το ντοκυμαντέρ διάρκειας 25 λεπτών «Ελληνικός Βυθός» του Εργαστηρίου Θαλασσίων Επιστημών σε ειδική προβολή.
Εισηγήσεις σε θέματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης παρουσιάστηκαν ενδεικτικά, από την κα Milena Tempesta του Miramare Marine Protected Area της Ιταλίας, τον κο Fabio Vallarola της AdriaPAN μιας οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην ίδρυση Θ.Π.Π. στην Αδριατική, την κα Marianne Lang εκπρόσωπο της MedPAN, η οποία περιέγραψε όλες τις δραστηριότητες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης στη Μεσόγειο, τους διευθυντές του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στη Καμπρέρα - νησάκι του συμπλέγματος των νησιών Βαλεαρίδες (Islas Baleares) της Ισπανίας - κο J. Moreno και τον κο B.Paliaga του Θαλάσσιου Πάρκου Capo Carbonara στη Σαρδηνία της Ιταλίας, οι οποίοι και παρουσίασαν τις επιτυχίες των Θ.Π.Π. τους.
Έγιναν επισης πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις του νέου προγράμματος MedMPAnet projects ( http://medmpanet.rac-spa.org ) σε σχέση με τις Θ.Π.Π. στη Μεσόγειο, στα οποία πρωταγωνιστεί η MEDPAN και η WWF Γαλλίας, και το οποίο απαρτίζεται από το MedPAN North – (http://medpan.org/?arbo=medpan-north) που απευθύνεται σε χώρες της βόρειας Μεσογείου κυρίως, και το MedPAN South - (http://www.medpan.org/_upload/1287.pdf) για τις χώρες προς νότον στο οποίο, από πλευράς Ελλάδος, συμμετέχει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου.
Είναι φανερό ότι σε αυτά τα συνέδρια, δεν είναι μόνο οι πληροφορίες που αποκομίζει κανείς από τις παρουσιάσεις των έμπειρων μάνατζερ στις Ευρωπαϊκές Θ.Π.Π., αλλά οι συζητήσεις με όλους τους παρευρισκόμενους, που τυγχάνει να είναι ερευνητές, εργαζόμενοι, διαχειριστές Θ.Π.Π. κ.ά., με βαθιά γνώση όλων των θεμάτων που άπτονται αυτών των περιοχών. Στα πλαίσια αυτά είχα την ευκαιρία να συναντήσω και να ανταλλάξω απόψεις με έναν από τους πλέον γνωστούς στον χώρο των MPAs και πρωτεργάτη της Θ.Π.Π. του Port Cros της Γαλλίας κο Philippe Robert ο οποίος διευθύνει τώρα τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών της Γαλλίας (Agence des Aires Marine Protégé), και την κα Céline Damery εκπρόσωπο της Δ/νσης Προστασίας και Ανάδειξης της Παράκτιας Βιοποικιλότητας -με διεθνή δράση ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- (Conservatoire du Littoral). Στις συναντήσεις αυτές διαπίστωσα το ειλικρινές ενδιαφέρον των ανωτέρω φορέων για την προώθηση του θεσμού των Θ.Π.Π. στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μήλο και ενημέρωσα για τις υπάρχουσες δραστηριότητες του Παν/μίου Πειραιά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης ήταν φανερό από τις συζητήσεις μας, ότι οι Γαλλικοί φορείς βασίζονται στην αποδοχή του εγχειρήματος από την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους για να προωθήσουν τη χρηματοδότηση της έρευνας στον Κόλπο της Μήλου, καθώς πιστεύουν ότι μόνο μετά από έρευνα και τη δημοσιοποίηση των επιστημονικών στοιχείων, μπορεί η τοπική κοινωνία και μόνο, να αποφανθεί πού μπορεί να οριοθετηθεί μια Θ.Π.Π. στον Κόλπο και ποιές θα είναι οι ειδικές απαγορεύσεις που μπορεί να εφαρμοστούν.
Ο κος Philippe Robert και εκπρόσωπος του Conservatoire du Littoral επισκέφτηκαν πρόσφατα την Ελλάδα και συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κο Γ. Πουσσαίο και φορείς της Μήλου (βλ. www.mileikanea.gr/eidiseis/epikairotita/1998-synanthsh-poussaiou-me-gio-kousto-thalassia-perioxh-kolpou-milou), όπου εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συνδράμουν σε έρευνες στον Κόλπο της Μήλου σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Είναι νομίζω εμφανές ότι το μόνο που προτείνεται είναι μια βιολογική έρευνα στον Κόλπο, η οποία, όπως και κάθε έρευνα από αξιόπιστους φορείς όπως οι προαναφερθέντες, θα παραδώσει στην επιστημονική κοινότητα αλλά κυρίως στην Τοπική Κοινωνία τα πορίσματά της. Η Τοπική Κοινωνία θα είναι αυτή η οποία θα αποφασίσει να αξιοποιήσει ή μη τα πορίσματα αυτά.
Από τις συζητήσεις μας αναδείχθηκε επίσης η μεγάλη (και αξιοζήλευτη!) εμπειρία των Γάλλων, Ισπανών, Κροατών και Ιταλών στο πως συνεργάζονται φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια τόσο των αλιέων όσο και των επαγγελματιών που έχουν σχέση με το τουρισμό, Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη από το 1960 έχουν θεσμοθετηθεί Θ.Π.Π. (βλ. http://www.mileikanea.gr/your-article/1946-tselenths-thalassies-prostatevomenes-perioxes-h-evropaikh-pragmatikothta) στον Ευρωπαϊκό χώρο, με αποτέλεσμα τα κράτη αυτά να έχουν συλλέξει εμπειρία στα θέματα διαχείρισης και συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων.
Είναι σαφές ότι όσο εμείς στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε την κοινή βάση συζήτησης και συναπόφασης, τόσο ο απώτερος αυτός διπλός στόχος (προστασία και ευημερία) θα μας διαφεύγει μέσα από τα χέρια....
Και δεν είναι πλέον μόνο το κράτος που ευθύνεται για τις χαμένες ευκαιρίες και τα αδιέξοδα. Μεγάλη ευθύνη έχουμε εμείς σαν άτομα αλλά και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια πρωτοβουλία από το Δήμο Μήλου να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς, οι οποίοι με αποφάσεις των πρωτο- και δευτεροβάθμιων οργάνων τους να βάλουν τη βάση ενός πλαισίου για λήψη άμεσων αποφάσεων για τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της τοπικής κοινωνίας στα θέματα αυτά, θα ήταν μια πολύ καλή αρχή. Σε ότι αφορά στο Εργαστήριο Θαλασσίων Επιστημών, η δέσμευσή του να βρίσκεται πάντα στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας και αρωγός κάθε προσπάθειας για προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού, είναι δεδομένη και επίκαιρη".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου