Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Καταστροφή η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ


Χαμένο και το κράτος

Τα συμπεράσματα της μελέτης που παραδόθηκε στο Υπ. Οικονομικών. Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον, ενώ δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της τρόικα

Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες για τη Δωδεκάνησο σε περίπτωση που καταργηθούν οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό επιβεβαιώνεται πλέον και με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση που συνεταξε επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών με πρωτοβουλία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – τμήμα Δωδ/σου.

Η εν λόγω μελέτη παραδόθηκε χθες στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία στις νέες πιέσεις της τρόικα για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συνηγορούν συντριπτικά υπέρ της άποψης ότι ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα οδηγήσει τους κατοίκους των νησιών σε πλήρη φτωχοποίηση και τα νησιά σε καθολική οπισθοδρόμηση. Την ίδια δε στιγμή τα κρατικά έσοδα, λόγω της οικονομικής ύφεσης που θα σημειωθεί, όχι μόνο δεν πρόκειται να αυξηθούν, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα μειωθούν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, στο βασικά συμπεράσματα της μελέτης, που θα τεθούν υπόψη της τρόικα, σε περίπτωση που ξαναθέσει θέμα συντελεστών ΦΠΑ, επισημαίνονται τα εξής:

Επιπτώσεις στους κατοίκους

Σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου οι επιπτώσεις σε επίπεδο τοπικών οικονομιών και κατά συνέπεια και στην οικονομία της χώρας αναμένερται να είναι άσχημες, διότι θα αυξηθεί το κόστος διαβίωσης των κατοίκων, οι τοπικές οικονομίες θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που καταγράφεται στην υπόλοιπη χώρα και φυσικά, ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί για την πλειοψηφία αυτών, θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα τους τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η αύξησή της.Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων, μεγιστοποίηση η οποία δεν σημαίνει αντίστοιχη μεγιστοποίηση της ευημερίας.
Η αύξηση των συντελεστών έχει μικρό αποτέλεσμα στα έσοδα αυξάνοντας δραματικά την οριακή επιβάρυνση της φορολογίας, ενώ αντίθετα μια οριακή μείωση αυτών αναμένεται να μην έχει αρνητική επίδραση στα έσοδα και θα ελαττώσει την οριακή επιβάρυνση της φορολογίας με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση της ευημερίας.

Κόστος διαβίωσης των κατοίκων των νησιών

Σε ότι αφορά το κόστος μεταφοράς αγαθών, το οποίο είναι ήδη πολύ υψηλό, σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές αναμένεται αύξηση στις τιμές, ειδικά στα είδη πρώτης ανάγκης, σε ποσοστό πάνω από 4,5% σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το ποσοστο αυτό προκύπτει από αναγωγή των ποσών της μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες βάσει.

Τουριστικό προϊόν

Οι συνέπειες ενδεχόμενης κατάργησης των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου θα είναι καταστροφικές για τον τουριστικό κλάδο.
Ο τουρισμός, παρόλη την ύφεση , είναι ο κλάδος που μέχρι σήμερα λειτουργεί αποδοτικά προσφέροντας ένα σημαντικό κομμάτι στα δημόσια έσοδα. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται (αύξηση ανεργίας κλπ.) Παράλληλα θα ευνοηθούν οι ανταγωνιστικές, σε ότι αφορά τον τουρισμό, χώρες όπως κατά κύριο λόγο η Τουρκία, η Ιταλία, η Ισπανία κλπ.

Που οδηγεί ενδεχόμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. των νησιών του Αιγαίου

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί:
α) Στη σημαντική αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών (αύξηση κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αύξηση κόστους παρεχομένων υπηρεσιών).
β) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των παραγομένων στα νησιά προϊόντων.
γ) Στη μείωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.
δ) Στην αύξηση της ύφεσης με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των τοπικών οικονομιών.
ε) Στο κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, στην αύξηση της ανεργίας και στην ερήμωση των νησιών.

Η ταμειακή επιβάρυνση (cash flow) των κατοίκων θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την αρνητική ψυχολογία που ήδη υπάρχει και ως αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί ο τζίρος της μαύρης οικονομίας και να εκτιναχθεί στα ύψη η φοροδιαφυγή (μη έκδοση αποδείξεων για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών). Επίσης επισημαίνεται ότι, οι τουρίστες θα γίνουν ακόμα πιο διστακτικοί στην επιλογή ως τουριστικού προορισμού των νησιών του Αιγαίου βλέποντας την μείωση της αγοραστικής τους ικανότητας, λόγω υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α. (Κατά κύριο λόγο για αγορές αγαθών που πραγματοποιούν στους τόπους διακοπών τους).

Επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα

Πέραν των ανωτέρω ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι η συσχέτιση που υφίσταται μεταξύ της αυξημένης φορολογίας και της παραοικονομίας. Η αύξηση της φορολογίας, ειδικότερα δε η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, οδηγεί ταυτόχρονα στην αύξηση της παραοικονομίας.

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις εκθέσεις του Ο.Ο.Σ.Α. είναι ότι, ενώ η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές Φ.Π.Α. στις χώρες της Ε.Ε. -27 (23% έναντι μέσου όρου 18,5%), έχει ταυτοχρόνως από τα υψηλότερα ποσοστά παραοικονομίας και άρα φοροδιαφυγής (άνω του 25% έναντι 19% της Ε.Ε. -27), στοιχείο που επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα δηλαδή ότι οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές ενισχύουν τη φοροδιαφυγή.

Η Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.), θεωρεί ότι, οποιαδήποτε αποδοχή από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης των προτάσεων για την κατάργηση των μειωμένων, κατά 30%, συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου, εκτός των προβλημάτων που θα προξενήσει στους κατοίκους αυτών, δεν θα αποδώσει τα προϋπολογιζόμενα μεγέθη στα δημόσια ταμεία αντίθετα, δε, ίσως να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση αυτών.

Πηγή: http://rodosalarm.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου