Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond και του Συλλόγου Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης, σχετικά με τις εξελίξεις στο ναυάγιο του Sea Diamond

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ομάδων πολιτών που παρακολουθούν το θέμα και μας παρέχουν χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, τα νεότερα σχετικά με την υπόθεση του βυθισμένου πλοίου, έχουν ως εξής:

Οι εξελίξεις στο ναυάγιο του Sea Diamond
Συμβούλιο Επικρατείας

Η προσφυγή των Θηραίων Πολιτών, του Συλλόγου Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης και του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της αρμόδιας διοίκησης, πήρε για τέταρτη φορά αναβολή για τις 18/9/2013, καθώς από πλευράς της πολιτείας (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Υπουργείο Περιβάλλοντος) δεν έχει κατατεθεί ακόμη ικανοποιητικό πλήθος στοιχείων για να υπεραμυνθούν για τον μέχρι σήμερα τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης που βασανίζει το νησί μας τα τελευταία 6 χρόνια.

Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιώς

Στο ποινικό μέρος της υπόθεσης, συνεχίστηκε την Δευτέρα 17/6/2013 η δίκη για το ναυάγιο του Sea Diamond με την κατάθεση του Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιδαράκου Ευάγγελου - Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Επικίνδυνων και Τοξικών Αποβλήτων,

Επίσης ταυτόχρονα κατέθεσε ξανά και ο υπεύθυνος του προγράμματος μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ στην Καλντερα της Σαντορίνης κ. Χατζηανέστης Ιωάννης.

Από την πλευρά της υπεράσπισης της πλοιοκτήτριας εταιρείας έγιναν πολλές προσπάθειες να μειώσουν την αξία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πραγματοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης - Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, και να εξιδανικεύσουν την κατάσταση του ναυαγίου θεωρώντας πως κανένα πρόβλημα δεν υφίσταται για το νησί της Σαντορίνης όσων αφορά την ενδεχόμενη ρύπανση, αλλά ο κ. Γιδαράκος υπεραμύνθηκε σθεναρά των θέσεών του.

Χαρακτηριστικό είναι πως παρόλο που αρχικά είχε ζητηθεί από το δικαστήριο εξέταση κατά αντιπαράσταση των κυρίων Γιδαράκου και Χατζηανέστη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Γιδαράκου δεν ζητήθηκε κάτι περισσότερο από την έδρα του δικαστηρίου.

Στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης 18/6/2013 θα βρείτε εκτενές άρθρο σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν και ειπώθηκαν κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η καταγγελία που έγινε από τις 7/1/2013 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, το Σύλλογο Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης και τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond, σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή - Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Wale στο Connecticut των ΗΠΑ, είναι υπό εξέταση από την Επιτροπή καθώς πρόσφατα την συμπληρώσαμε με επιπλέον στοιχεία ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Στον αγώνα αυτό της ανέλκυσης και απομάκρυνσης του ναυαγίου του Sea Diamond που τόσο ύπουλα και άδικα εγκατέλειψαν κάποιοι κερδοσκόποι στο νησί μας, δεν περισσεύει κανένας. Όσο και αν ο αγώνας αυτός φαίνεται δύσκολος, όσο και αν τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα, έχουμε ιερό καθήκον να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, στους εαυτούς μας, αλλά και στον τόπο που μας μεγάλωσε και μας στηρίζει.

Οι συνεδριάσεις μας συνεχίζονται ανελλιπώς κάθε Τετάρτη, στις 8 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΠΠΟΣ, στον Καρτεράδο της Σαντορίνης. Οι συγκεντρώσεις μας είναι ανοικτές για όλους.

Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Sea Diamond

Σύλλογος Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης

Πηγή: http://www.exoumekaileme.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου