Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Νίκος Συρμαλένιος: «Όσους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να ψηφίσουμε για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, δεν θα υπάρξει λύση, αν δεν αρθούν οι αιτίες που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα»

 Την ανάγκη να δοθούν οριστικές λύσεις στα αίτια που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τη χώρα μας επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, στην ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με αντικείμενο την κύρωση του ευρωπαϊκού κανονισμού σχετικά με την επιτήρηση των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων. Ειδικότερα, ο Ν. Συρμαλένιος είπε τα εξής: 

«Θέλω να θέσω τέσσερα σημεία και προς τον κ. Υπουργό και γενικότερα. Το πρώτο σημείο είναι το εξής: Όσους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να ψηφίσουμε για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, των εξωτερικών συνόρων της χώρας, η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών δεν θα υπάρξει, αν δεν αρθούν οι αιτίες που προκαλούν αυτά τα μεταναστευτικά ρεύματα. Η κρίση έχει πρόσημο, παράγει πολέμους, εξαθλίωση και φτώχεια και κατά συνέπεια οι απελπισμένοι άνθρωποι με κάθε μέσο προσπαθούν να φτάσουν σε πιο ανεπτυγμένες χώρες για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί. Και αυτό που παράγει όλες αυτές τις αιτίες, έχει συγκεκριμένο όνομα και λέγεται νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Ας μη το ξεχνάμε αυτό, γιατί η λέξη «κρίση» είναι μια πολύ ωραία έκφραση, ουδέτερη, η οποία βολεύει κάποιους να κρύβουν την πραγματικότητα.

Δεύτερο σημείο, τα στοιχεία τα οποία μας δώσατε σήμερα είναι αποκαλυπτικά σε σχέση με το πόσοι μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας στο ανατολικό Αιγαίο το 2012 και το πρώτο πεντάμηνο του 2013. Είναι στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν την παραφιλολογία, η οποία έχει γίνει σε βάρος κυρίως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τα στοιχεία λοιπόν μιλούν για 2.500 έως 3.000 παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στο ανατολικό Αιγαίο. Τα στοιχεία αυτά είναι επίσημα και είναι υποκρισία να μιλάμε για δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα και για εκατομμύρια μετανάστες που είπαν κάποιοι προλαλήσαντες.
 Επομένως, το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε σκοπίμως και κερδήθηκαν ακόμα και εκλογές με αυτό το επιχείρημα.

Το τρίτο στοιχείο, είναι ότι θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να λέγεται «Ένωση», να αναγνωρίσει ότι τα εξωτερικά σύνορα της χώρας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Κατά συνέπεια, η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι συνολική. Παράλληλα, και η μεταχείριση των μεταναστών θα δεν έπρεπε να είναι απόρροια ενός απλού κανονισμού, που δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπόψη την ελληνική ιδιαιτερότητα. Και η ελληνική ιδιαιτερότητα έχει τέσσερα σημεία:

1. Η γεωγραφική θέση της χώρας, στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
2. Η ύπαρξη πολλών μικρών νησιών και ακτών πολλών χιλιομέτρων.
3. Το μέγεθος των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μέσα από τη συνολική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.
4. Η έλλειψη επαρκών υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού για τη διαχείριση της υποδοχής και την παροχή κάποιας προοπτικής σε αυτούς των ανθρώπους. Αυτά τα τέσσερα σημεία, συγκροτούν την ελληνική ιδιαιτερότητα η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη, διότι ο κανονισμός αυτός έχει τη σφραγίδα των χωρών και των κύκλων που αποφασίζουν για λογαριασμό των λαών και των χωρών, κυρίως του Νότου, που αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς.
Τέταρτο στοιχείο είναι το Δουβλίνο ΙΙ. Αυτό δεν είναι θέμα που αφορά άμεσα τον κανονισμό, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο μας δεσμεύει και το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί. Οι δεσμεύσεις αυτές εμποδίζουν τους μετανάστες να αποκτήσουν τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού που ζητούν και όχι να παραμένουν όλοι υποχρεωτικά στα σύνορα της χώρας υποδοχής.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνω ότι η Ελλάδα καλείται μέσα σε περιθώρια ασφυκτικά να εγκρίνει έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, ο οποίος δεν φαίνεται να μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι σύνθετα και απαιτούν και πολιτικές λύσεις, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, προς το παρόν αρνούνται να δώσουν, αφήνοντας το πρόβλημα να διογκώνεται σε χώρες, όπως η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου