Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: Στρατιωτική Επέμβαση στη Συρία

Πλησιάζει η στιγμή πολεμικής επέμβασης στη Συρία από ομάδα ορισμένων δυτικών χωρών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η ανεπιτυχής προσπάθεια δύο χρόνων για ανατροπή του καθεστώτος μέσω της στήριξης ποικιλώνυμων αντικαθεστωτικών ομάδων και έξωθεν παρεμβάσεων είναι ο πιθανότερος λόγος για την εσπευσμένη, άμεση και τεράστιας κλίμακας επικείμενη στρατιωτική εμπλοκή. Τα περί χρήσης χημικών όπλων που όψιμα προβάλλονται είναι ανεπαρκείς προφάσεις. Ασφαλώς το μήλο της έριδος είναι ο άμεσος έλεγχος των ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου.



Η επέμβαση αυτή απειλεί να οδηγήσει σε μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη ολόκληρη την περιοχή. Αναμένονται εκατόμβες αμάχων και τεράστιες υλικές καταστροφές. Η επιβεβαιωμένη χρήση χημικών όπλων και η κατοχή σχετικών αποθεμάτων από τις χώρες της περιοχής και πιθανόν μη κρατικών παραγόντων μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ένας ζωντανός εφιάλτης. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη πυρηνικών σταθμών στο Ισραήλ και στο Ιράν, και ίσως πυρηνικών όπλων, το κτύπημα στρατηγικών στόχων όπως ένα πυρηνικό εργοστάσιο ή η χρήση πυρηνικού όπλου σαν ύστατο μέσο άμυνας και αποτροπής προσθέτουν την πυρηνική διάσταση. Το ανεξέλεγκτο πυρηνικό νέφος θα πλήξει ολόκληρη την περιοχή από τα Βαλκάνια μέχρι τον Περσικό κόλπο. Το Ισραήλ έχει σχεδόν επιβεβαιώσει την κατοχή πυρηνικών όπλων. Η τυχόν χρήση τους θα προσδώσει υπερτοπικά χαρακτηριστικά στη σύρραξη με εφιαλτικές επιπτώσεις για τους λαούς των χωρών της ευρύτερης περιοχής περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.


Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου αυτές τις κρίσιμες στιγμές:

* ζητεί από την Ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει κάθε άμεση ή έμμεση εμπλοκή της χώρας στη σύρραξη.
* ζητεί από το Υπουργείο Εξωτερικών να επέμβει ενεργά σε όλα τα διεθνή σώματα, να εμείνει στην ειρηνική επίλυση του προβλήματος, να αναγνωρίσει το Συριακό λαό ως τον αποκλειστικό υπεύθυνο να αποφασίσει για το παρόν και το μέλλον του και να απαιτήσει την υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή των Συνθηκών Κατά των Χημικών Όπλων και Κατά των Βιολογικών Όπλων, από όλα τα κράτη της περιοχής ανεξαιρέτως.
* τώρα που είναι ξεκάθαρο τι μπορεί να συμβεί όταν στα πεδία εχθροπραξιών υπάρχουν πυρηνικοί σταθμοί, να λάβουν σαφή θέση όλα τα πολιτικά κόμματα κατά της λειτουργίας τους στη χώρα μας, αλλά και κάθε άμεσης η έμμεσης διευκόλυνσης από την Ελλάδα στη λειτουργία τους (αποθήκευση τοξικών αποβλήτων, μεταφορά ραδιενεργού υλικού μέσω της χώρας μας κ.τ.λ.).
* καλεί τους Έλληνες πολίτες, μέσα από τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις τους, να παλέψουν υπέρ της ειρήνης και της ζωής, κατά των πυρηνικών σταθμών και των πυρηνικών όπλων.

Πηγή: http://www.cycladitis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου