Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Δημήτρης Γάκης: Αντιδημοκρατικός και αντιδραστικός ο εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Δήλωση Δημήτρη Γάκη για τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη

Με αφορμή τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δ. Γάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ας μην ξεχνούμε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση προέκυψε μετά την επίκαιρη και επί της ουσίας κοινοβουλευτική παρέμβαση που κάναμε με την ερώτηση προς τον κ. Υπουργό των Εσωτερικών για τον ενιαίο ή μη χαρακτήρα του ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ».

Ο κ. Υπουργός στην συνάντηση δεν διέψευσε ότι υπάρχουν σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση τα οποία διαρρέει η κυβέρνηση που στόχο έχουν στην αλλοίωση της δημοκρατικής βούλησης και της ισότιμης έκφρασης των πολιτών, αφού η ουσία των «σκέψεων του Πρωθυπουργού» για την εκλογή των δημάρχων αρκεί το μειοψηφικό ποσοστό 42% καθώς και ο αποκλεισμός εκπροσώπησης στο δημοτικό συμβούλιο των παρατάξεων που δεν θα συγκεντρώνουν 5% .


Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς σοβαρά ότι ο λόγος που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εκλογής είναι η μείωση δήθεν του κομματισμού στην αυτοδιοίκηση. Η επαναφορά του μειοψηφικού και αντιδημοκρατικού 42% και η εκλογή των δημοτικών συμβούλων από ενιαία λίστα με απολιτικό και τοπικιστικό χαρακτήρα έχει σκοπό να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια των πολιτών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις παράλληλες ευρωεκλογές, μία καταψήφιση που θεωρείται πολύ πιο «ανώδυνη» για τη συγκυβέρνηση.

Η ουσία της εκλογής δημοτικών συμβούλων από μια ενιαία αλφαβητική λίστα έχει έντονο αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα, καθώς υπονοεί ότι η αντιμετώπιση των ζωτικών και κοινών τοπικών προβλημάτων είναι θέμα αποκλειστικά της «ικανότητας» και «καπατσοσύνης» των προσώπων και όχι της πολιτικής αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων με ένα πρόγραμμα διεκδίκησης μαζί με τους δημότες. Ετσι προωθείται το πρότυπο του «καταφερτζή», του προβεβλημένου από τα ΜΜΕ δημοτικού άρχοντα, που δεν διεκδικεί, δεν αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες, αλλά «γλείφει» την εκάστοτε εξουσία και τους οικονομικά ισχυρούς για να ωφελήσει δήθεν τον τόπο του. Έτσι αποκλείονται νέοι, πρόσωπα χωρίς διασυνδέσεις, με διάθεση αγωνιστικής προσφοράς στον τόπο.

Όλα αυτά τα απερίγραπτα δεν θα συνέβαιναν αν οι συγκυβερνώντες δεν είχαν την κάλυψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ. Στη Ρόδο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συζητάνε στο παρασκήνιο για τα χρίσματα που θα ανταλλάξουν μεταξύ τους στα Δωδεκάνησα. Αλήθεια γιατί δεν τολμούν να πουν δημόσια τα σχέδια τους για τις συμμαχίες τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημόσια καταθέσει τους στόχους και το πλαίσιο για μια νέα πορεία στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλων συμμετοχικών – δημοκρατικών θεσμών επιβίωσης και ανόρθωσης της αυτοδιοίκησης. Εκθέσαμε την άποψή μας ότι ο σημερινός ενιαίος Δήμος Ρόδου πρέπει να παραμείνει αδιαίρετος, καθώς ενδεχόμενη διαίρεσή του θα επιφέρει πισωγύρισμα, και πλείστα όσα προβλήματα, οικονομικής, διοικητικής και λειτουργικής φύσεως. Ο ενιαίος δήμος Ρόδου, που απέκτησε ενιαία αυτοδιοικητική δομή, χρειάζεται στήριξη για να αποκτήσει την ταυτότητα και την λειτουργικότητα που θα τον αναδείξει σε πυλώνα ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων στη Δωδεκάνησο και όχι να μετατραπεί σε πεδίο για «μικροπολιτικές» ασκήσεις επί χάρτου. Γιαυτό προέχει η ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες. Οι Τοπικές Κοινότητες πρέπει να καθορίσουν μόνες τους την έκφραση τους και να αποδεσμευτούν από τους παραταξιακούς μηχανισμούς που το μόνο το οποίο πέτυχαν ως τώρα είναι η απονεύρωση και το σπάσιμο της συνοχής των τοπικών κοινωνιών.

Αυτοί που επεξεργάζονται τέτοια σχέδια ας γνωρίζουν ότι τα σχέδια εξαπάτησης και η προσπάθεια διαγραφής της μνήμης των πολιτών θα είναι σε βάρος των εμπνευστών τους.»

Πηγή: http://www.verena.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου