Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την συνεργασία του Νοτίου Αιγαίου με την Ουκρανία


Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Δημήτρη Γάκη για την συνεργασία του Νοτίου Αιγαίου με την Ουκρανία: «Η Ρόδος είναι γέφυρα πολιτισμών. Η Ρόδος ενώνει την παράδοση με το επιχειρείν, τον τουρισμό με την ανάπτυξη, το Αιγαίο με την Μαύρη θάλασσα…».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Γάκης, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Khmelnytskyi (Χμελνίτσκι), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Είναι ευτυχής συγκυρία που η τελετή για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών Νοτίου Αιγαίου και Khmelnytskyi, συνέπεσε με τις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου της πόλης μας, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου. Έτσι, τονίζονται με τον καλύτερο τρόπο οι κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις των δύο λαών, η μακρά φιλία και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των δύο χωρών.

Το πρωτόκολλο για την ενδυνάμωση της τουριστικής, οικονομικής, επιστημονικής, τεχνολογικής και πολιτιστικής συνεργασίας που υπογράφτηκε σήμερα από τους εκπροσώπους των δυο Περιφερειών, θα θεμελιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις φιλίας και τη γέφυρα επιχειρηματικότητας, που με την αμέριστη βοήθεια του Πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Β. Σκουρώφ και τη στήριξη του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γ. Μαχαιρίδη, «χτίστηκε» με επιτυχία τον τελευταίο χρόνο. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, που η ιδέα της περιφερειακής συνεργασίας που έθεσα σαν πρόταση, πήρε «σάρκα και οστά» με την καλύτερη δυνατή μορφή: τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ της νησιωτικής μας περιοχής και μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης περιφέρειας στην Ουκρανία.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι επενδυτικές ευκαιρίες, εστιάζονται σε πολλούς τομείς, κυρίως στον τουρισμό, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, τομείς, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δωδεκανησιακής οικονομίας και της ιδιαίτερης νησιωτικής ταυτότητας.

Σήμερα, έγινε το πρώτο βήμα. Είναι επιδίωξη των τοπικών φορέων για την διεύρυνση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιφέρειες και είμαι σίγουρος, ότι το ενδιαφέρον για τη συνεργασία με την Ουκρανία δεν θα σταθεί μόνο στην Περιφέρεια Khmelnytskyi και στον τουρισμό.

Είναι τεράστιο το δυναμικό των δύο πλευρών και οι παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτουν οι δύο χώρες μας και άξια προβολής τα ειδικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα των μικρών νησιών της περιφέρειας μας όπως για παράδειγμα, ο εναλλακτικός τουρισμός στην Κάλυμνο, ο θρησκευτικός τουρισμός στη Σύμη, η Πάτμος, παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού και της Ορθοδοξίας, η Κως της ιατρικής και της ήπιας αγροτικής ανάπτυξης, η Νίσυρος των φυσικών πόρων, η Τήλος της οικολογίας, να μην αναφερθώ μόνο στη Ρόδο, το σμαράγδι του Αιγαίου, που διαθέτει τόσο διαφοροποιημένα αναπτυξιακά στοιχεία, όσα όλα τα νησιά μαζί...

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω, ότι με τη θεσμική μου ιδιότητα ως μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας του Κοινοβουλίου, θα μεταφέρω τη θετική αυτή εμπειρία της περιφέρειας μας στη Βουλή και θα στηρίξω πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις που ευνοούν την αλληλεπίδραση και την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών των δύο χωρών».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πηγή: http://www.verena.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου