«Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παροχή ολοκληρωμένης και ποιοτικής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στους κατοίκους των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου. Να σταματήσει η αποδόμηση του ΕΣΥ και να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού στα Ιατρεία της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου και του Καστελόριζου».
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και οι βουλευτές, μέλη της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής και Νίκος Μιχαλάκης, με ερώτηση τους που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, ζητούν να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης και στα Ιατρεία Χάλκης, Τήλου και Καστελόριζου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης. Στην ερώτησή τους, οι τέσσερεις βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την άμεση πρόσληψη με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των Ιατρείων της Σύμης, της Χάλκης, της Τήλου και του Καστελόριζου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν αποδέχεται ένα απαξιωμένο και αναποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας που ταλαιπωρεί ασθενείς, υγειονομικούς και δεν λαμβάνει υπόψη του τα δημογραφικά και τα άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διεκδικεί ένα νέο ολοκληρωμένο, άρτια στελεχωμένο και τεχνολογικά αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερα στα μικρά νησιά του Αιγαίου, που οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν εκτός από την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και δυσκολίες στη συγκοινωνιακή τους σύνδεση με τα άλλα νησιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ
09.04.2013
Θέμα: «Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης και στα Ιατρεία Χάλκης, Τήλου και Καστελόριζου».
Η αποδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Δωδεκάνησο συνεχίζεται. Νοσοκομειακές μονάδες καταρρέουν και Κέντρα Υγείας στα ακριτικά νησιά εγκαταλείπονται στην τύχη τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της αντι-νησιωτικής κυβερνητικής πολιτικής είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πολυδύναμο Ιατρείο Σύμης και τα Ιατρεία των νησιών Χάλκης, Τήλου και Καστελόριζου, λόγω υποστελέχωσης τόσο σε ειδικευμένο ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Ειδικότερα, η ακριτική Σύμη, με 2.700 μόνιμους κατοίκους, που τριπλασιάζονται στη διάρκεια της θερινής περιόδου, βιώνει μια πολιτική αποσπασματικών – και μόνο μετά από συνεχείς πιέσεις – ενεργειών και καθυστερήσεων σε προσλήψεις, σε όλο το φάσμα του αναγκαίου για τη λειτουργία του Ιατρείου προσωπικού.
Οι ελλείψεις για την παροχή ολοκληρωμένης και ποιοτικής πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού, δεν είναι σημερινές. Το Ιατρείο Σύμης υπολειτουργεί από το 2011, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους κατοίκους του νησιού. Μια κατάσταση απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς. Η τοπική κοινωνία ανησυχεί, ζητώντας από την Πολιτεία να σεβαστεί το συνταγματικό δικαίωμα των νησιωτών για ισότιμη πρόσβαση στην υγεία και σε υπηρεσίες περίθαλψης.
Στις κενές θέσεις ειδικευμένων ιατρών, του χειριστή ακτινολογικού της μαίας και του οδηγού ασθενοφόρου, έρχεται να προστεθεί και η επικείμενη αποχώρηση της διευθύντριας του Ιατρείου Σύμης, που ουσιαστικά θέτει το νησί σε μια κατάσταση «υγειονομικού αποκλεισμού»
Τα ίδια προβλήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αντιμετωπίζουν και οι νησιώτες στη Χάλκη, στην Τήλο και στο Καστελόριζο.
Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Οι ελλείψεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των μικρών νησιών, επιδεινώνουν την ήδη δυσμενή κατάσταση της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την περιοχή της Δωδεκανήσου. Η Χάλκη (500 μόνιμοι κάτοικοι), είναι χωρίς ειδικευμένο ιατρό, η Τήλος (800 μόνιμοι κάτοικοι), έχει μείνει χωρίς μόνιμο ιατρό και στο Καστελόριζο οι 500 μόνιμοι κάτοικοι, εξυπηρετούνται μόνο από τον αγροτικό ιατρό.
Επειδή, πρέπει να εξαλειφθούν άμεσα τα αισθήματα ανασφάλειας που δημιουργούνται στους κατοίκους καθώς και στους πολυάριθμους επισκέπτες – τουρίστες των νησιών, ως προς τη δυνατότητα του Πολυδύναμου Ιατρείου Σύμης και των Ιατρείων της Χάλκης, της Τήλου και του Καστελόριζου να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Επειδή, η παροχή υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικές έρευνες, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των νησιωτών. Επειδή, η χώρα χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, λειτουργικό και καλά στελεχωμένο, δημόσιο σύστημα υγείας. Επειδή, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η νησιωτική ιδιαιτερότητα (άρθρο 101 του Συντάγματος).
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα Ιατρεία της Σύμης, Χάλκης, Τήλου και Καστελόριζου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και τον κανονισμό λειτουργίας του πολυδύναμου ιατρείου της Σύμης και των ιατρείων των νησιών Χάλκης, Τήλου και Καστελόριζου σε όλη τη διάρκεια του έτους;
2. Πώς διασφαλίζονται οι συνταγματικές και οι ευρωπαϊκές πρόνοιες για τις νησιωτικές περιοχές και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και των τουριστών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Δημήτρης Γάκης
Κώστας Ζαχαριάς
Γιάννης Ζερδελής
Νίκος Μιχαλάκης
Πηγή: http://www.grafida.net
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου