Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Μήνυμα ενότητας απευθύνει η greenpeace στους αλιείς της Σύρου

Μήνυμα ενότητας και κάλεσμα συμπόρευσης απευθύνει η greenpeace στους αλιείς της Σύρου, που κατά τη χθεσινή άφιξη(διαβάστε εδώ) του πλοίου Arctic Sunrise στο λιμάνι της Ερμούπολης, εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους σχετικά με την πρόταση της οργάνωσης για τη δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες.

Με ανακοίνωσή της, η greenpeace αναφέρει ότι έχει δημιουργηθεί παρεξήγηση που θα πρέπει να λυθεί, υποστηρίζοντας ότι τα θαλάσσια καταφύγια δεν περιορίζουν τα αλιεύματα, αλλά μόνο αυτούς οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν τη θάλασσα.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα στους συριανούς να επισκεφθούν το πλοίο της greenpeace το οποίο θα βρίσκεται στο νησί έως τις 5 Απριλίου, να ξεναγηθούν και να ενημερωθούν για τις δράσεις της οργάνωσης.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Tα θαλάσσια καταφύγια δεν περιορίζουν τους παράκτιους. Περιορίζουν μόνο εκείνους που καταστρέφουν τη θάλασσά μας.

Πριν λίγη ώρα, ενώ το πλοίο μας έδενε στο λιμάνι της Σύρου, μερικά αλιευτικά σκάφη ακολουθώντας μια βιντζότρατα (ένα αλιευτικό εργαλείο που έχει αποκλειστεί από την παράκτια ζώνη τα τελευταία δύο χρόνια) πλησίασαν το Arctic Sunrise δηλώνοντας την έντονη αντίθεσή τους και τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο καταφύγιο που προτείνουμε στις Κυκλάδες. Και εκεί είναι μάλλον η μεγαλύτερη παρεξήγηση.

Οι παράκτιοι αλιείς είναι οι μόνοι που θα μπορούν να ψαρέψουν εντός του καταφυγίου, σύμφωνα με την πρότασή μας, αφού αυτοί διαθέτουν τα πιο ασφαλή εργαλεία. Ο περιορισμός που προτείνεται αφορά μόνο τα καταστροφικά εργαλεία, όπως οι μηχανότρατες. Ένας παράκτιος ψαράς μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου! Υπάρχουν ήδη θαλάσσια καταφύγια στην Ισπανία και την Ιταλία και τα αποτελέσματα τους είναι πολύ θετικά για τη θαλάσσια ζωή αλλά και για τους παράκτιους ψαράδες οι οποίοι δραστηριοποιούνται εντός τους.

Δύο μήνες πριν την κρίσιμη αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε μαζί για τη σωτηρία των ελληνικών θαλασσών που αδειάζουν από την υπεραλίευση. Κάποιοι, όμως, φαίνεται πως παραπληροφορούν και διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Ίσως είναι οι ίδιοι που λυμαίνονται τις θάλασσές μας τόσα χρόνια.

Τα τελευταία 6 χρόνια που δουλεύουμε για την προστασία των Κυκλάδων, έχουμε μαζί μας επιστήμονες, τοπικούς φορείς, περισσότερους από 50.000 πολίτες και εκατοντάδες παράκτιους αλιείς. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο πιο δυνατοί. Σε δύο μήνες θα αποφασιστεί το μέλλον των θαλασσών μας για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Ήδη επισκέφτηκαν το πλοίο μας και συζήτησαν μαζί μας παράκτιοι και ερασιτέχνες ψαράδες με τους οποίους συζητήσαμε και ξεκαθαρίσαμε τα πράγματα. Ελπίζουμε ότι τις μέρες που θα είμαστε στη Σύρο θα έχουμε την ευκαιρία για πραγματικό διάλογο με όλους.

Το πλοίο της Greenpeace στην Ερμούπολη 3 με 5 Απριλίου

Έλα στο λιμάνι της Ερμούπολης 3 με 5 Απριλίου να επισκεφτείς το καράβι της Greenpeace, Arctic Sunrise. Σε περιμένουμε να σε ξεναγήσουμε στους χώρους του πλοίου και να σου παρουσιάσουμε την έκθεση φωτογραφίας της εκστρατείας, με φωτογραφίες από όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα γνωρίσεις τους εθελοντές μας που θα σου δείξουν πώς να φτιάξεις το δικό σου χάρτινο καραβάκι, με το μήνυμά σου για ζωντανές θάλασσες.

Φέρε λοιπόν την οικογένεια και τους φίλους σου, φόρα άνετα ρούχα και μην ξεχάσεις τη φωτογραφική σου μηχανή!

Σε περιμένουμε!

Ερμούπολη Σύρου,

Τετάρτη 3/4: 10.00-13.00 & 16.00-19.00

Πέμπτη 4/4: 10.00-13.00 & 16.00-19.00

Παρασκευή 5/4: 10.00-17.00

Για περισσότερες πληροφορίες:

Άντζελα Λάζου – Dean (στο Arctic Sunrise), 6984 617 030

Πηγή: http://www.cyclades24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου