Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Επισκέψεις σε εκπαιδευτικούς φορείς του Ν. Σαντορινιού

Ρόδος 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα το πρωί, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ν. Σαντορινιός και ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δ. Γουβιάς, επισκέφθηκαν τις Διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και ενημερώθηκαν για οργανωτικά, διοικητικά, οικονομικά και εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν τα σχολεία της Δωδεκανήσου, από τους αρμοδίους προϊσταμένους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.


Επίσης, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (κτήριο ΚΑΜΕΙΡΟΣ), όπου ενημερώθηκαν από τον κύριο Κ. Βρατσάλη, Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, και αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Σ.Α.Ε.), για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σχολή, αλλά και γενικά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι τα εκπαιδευτικά ζητήματα αντιμετωπίζονται από το Ελληνικό Κράτος (στην ουσία, από τα κόμματα που μονοπωλούν την εξουσία) με απίστευτη προχειρότητα, έλλειψη οράματος για το μέλλον, προώθηση του κατακερματισμού και της εξάρτησης από το ‘Κέντρο’ και αποθέωση της πρακτικής ‘διαίρει και βασίλευε’. Οι διευθυντές εκπαίδευσης –όπως φυσικά και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων— παλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, με ένα πολυδαίδαλο, δυσκίνητο και αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, χωρίς την απαραίτητη οικονομική, διοικητική και τεχνική στήριξη, ενώ πολύ συχνά αναγκάζονται να συγκρουστούν με μικρο-συμφέροντα και μικρο-κομματικές πρακτικές και σκοπιμότητες. Αντί να στηρίζει η Πολιτεία τους ανθρώπους αυτούς, γίνονται προσπάθειες υποβάθμισης του ρόλου των εκπαιδευτικών, από τους ίδιους ανθρώπους που φταίνε για τη σημερινή κατάσταση!
Ιδιαίτερα στα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, φάνηκε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πολιτική βούληση, όχι μόνο να μη στηρίξει τη δημόσια και δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια & ΤΕΙ), αλλά τουναντίον να υποβαθμίσει (οικονομικά και διοικητικά) την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και να προωθήσει ενεργά, παρά τις συνταγματικές επιταγές, την εμπορευματοποίησή τους. Οι απίστευτες καθυστερήσεις στο κτηριακό θέμα της Σ.Α.Ε., η πρωτόγνωρη μείωση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών που είναι απαραίτητοι/ες για τη διεξαγωγή των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών/τριών, καθώς και οι γνωστές δραστικές περικοπές του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Π. Αιγαίου, είναι μόνο μερικές ενδείξεις του κλίματος απαξίωσης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης την οποία προωθεί το κυβερνόν κόμμα.
Από τη μεριά του ο Ν. Σαντορινιός δήλωσε ότι η παράταξη ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ θα στηρίξει αμέριστα τα όποια δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου –ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στην καθημερινότητα και στο μικρο-επίπεδο των σχολείων. Τόνισε ότι οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ εναντιώνονται σε ένα σύστημα άσκησης της εξουσίας που αφήνει τον/την εκπαιδευτικό στο περιθώριο, εκτρέφει την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να αναδείξει πολιτικές που θα λειτουργούν αντισταθμιστικά σε όφελος των υποβαθμισμένων εκπαιδευτικά νησιωτικών περιοχών και θα αφορούν όχι μόνο στα αυξημένα κονδύλια για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, αλλά και στην παροχή οικονομικών κινήτρων στους εκπαιδευτικούς, στην υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων σε εκπαιδευτικούς και γονείς, στην εφαρμογή προγραμμάτων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, στην πρόβλεψη για υποστηρικτικούς θεσμούς για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στην αντιμετώπιση του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος των σχολικών μονάδων, και σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου