Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τα Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου

Κραυγή αγωνίας από το ενιαίο Δ.Σ. των Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου. Κατά την τελευταία του συνεδρίαση, αποφασίστηκε να δοθεί στη δημοσιότητα η κατάσταση που επικρατεί στα δύο Νοσοκομεία, αλλά και στις υπόλοιπες μονάδες υγείας των Κυκλάδων, που διοικητικά ανήκουν σε αυτά. Μια κατάσταση η οποία έχει φτάσει στο όριο τηςαδυναμίας υποστήριξης βασικών υπηρεσιών Υγείας, λόγω της υποχρηματοδότησης από το κράτος, των μειώσεων εφημεριακής αποζημίωσης ιατρών, των περικοπών στις πρόσθετες ώρες εργαζομένων, στην υποστελέχωση και σε άλλα ζητήματα που υποβαθμίζουν και τείνουν να γονατίσουν το σύστημα Υγείας των Κυκλάδων.

Επίσης, η ενιαία διοίκηση των δύο Νοσοκομείων καταγγέλλει άνιση μεταχείριση, τονίζοντας ότι στις Κυκλάδες έχουν δοθεί ελάχιστες χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Υγείας κι ενώ σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στα Δωδεκάνησα, οι επιχορηγήσεις είναι πολλαπλάσιες.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζουν και τις θετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, οι οποίες πάντως δεν είναι δυνατόν να αντιστρέψουν την κατάσταση που επικρατεί, η οποία αν συνεχιστεί, σύντομα τα δύο Νοσοκομεία και οι υπόλοιπες μονάδες των Κυκλάδων δε θα μπορούν να παρέχουν βασικές υπηρεσίες Υγείας.

Η ανακοίνωση είναι η παρακάτω:

Στην πρόσφατη τελευταία 16η Συνεδρίαση του Ενιαίου Διοικητικού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2012 των δύο Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου, αποφασίστηκε να δοθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αρμόδιους Φορείς η παρούσα ανακοίνωση, που σκοπό έχει να ενημερώσει τους πολίτες των Κυκλάδων και τους εκπροσώπους των Τοπικών και Κεντρικών Αρχών για την υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση στο χώρο της υγείας.

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

Τα μέλη του Δ.Σ δεν μπορούν να μείνουν απαθή στην παρούσα διαμορφωμένη κατάσταση στο χώρο της Υγείας. Τα μέλη του ΔΣ υπερασπίζονται πρωτίστως το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για ασφαλή υγειονομική περίθαλψη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας.

Η αναδιάρθρωση των μηχανισμών διοίκησης και παραγωγής αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της νησιωτικής Ελλάδας, είναι γεγονός ότι επισκιάστηκε από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας.

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα έχει επηρεάσει σημαντικά τον Τομέα Υγείας. Η ελλιπής χρηματοδότηση του συστήματος, οι μειώσεις της εφημεριακής αποζημίωσης των ιατρών και οι περικοπές στις πρόσθετες ώρες των εργαζομένων δεν συνοδεύτηκαν από εκπτώσεις στην παροχή των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και τους επισκέπτες των Κυκλάδων, ιδιαιτέρως κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Οι εργαζόμενοι και οι Διοικήσεις και των δύο Νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και των Μονάδων Υγείας των 24 νησιών, καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για τη συνέχιση της ομαλής εξυπηρέτησης των πολιτών και της παροχής υπηρεσιών υγείας. Αν όμως η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα παρατηρηθούν ελλείψεις υγειονομικού υλικού και οι Μονάδες δεν θα είναι σε θέση πλέον, να καλύπτουν το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων. Κατά συνέπεια προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί, προς το παρόν, να καταβάλει τις βεβαιωθείσες απαιτήσεις των Νοσοκομείων (οφειλόμενα ποσά από νοσήλια και τις παρακλινικές εξετάσεις). Για το λόγο αυτό το Υπουργείο επιχορηγεί τα Νοσοκομεία της Επικράτειας κάθε δύο περίπου μήνες. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στις πρόσφατες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας προς τα Νοσοκομεία της Επικράτειας των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου (90.000.000 και 100.000.000 €), η Σύρος έλαβε 30.000 € και 140.000 € αντιστοίχως και η Νάξος συνολικά μόνο 40.000 €. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την ίδια περίοδο το Νοσοκομείο της Ρόδου έλαβε 1.300.000 € και 1.100.000 €.

Η κοινή Διοίκηση έχει γνωστοποιήσει με πολλαπλές επιστολές στο Υπουργείο Υγείας και τη ΔΥΠΕ το τεράστιο θέμα της έλλειψης πόρων και την αναγκαιότητα επιχορηγήσεων. Η άποψη ότι «όσο πιο υγιές είναι ένα Νοσοκομείο τόσα λιγότερα χρήματα λαμβάνει», θα ίσχυε μόνο στην περίπτωση που τα δύο Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου θα είχαν εισπράξει τις βεβαιωθείσες απαιτήσεις τους (τα οφειλόμενα ποσά εκ του ΕΟΠΥΥ και τα ποσά των παρελθόντων ετών εκ των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων). Το γεγονός λοιπόν ότι τα δύο Νοσοκομεία λειτούργησαν υποδειγματικά (διαθέσιμα στοιχεία ESYNET), αυτό το γεγονός οδηγεί τούτη την ώρα στην ελλιπή επιχορήγησή τους.

Η Διοίκηση του ΓΝ Σύρου και ΓΝ-ΚΥ Νάξου διαμαρτύρεται έντονα για την άνιση μεταχείριση μεταξύ των Νοσοκομείων της Επικράτειας και την έμμεση υποβάθμιση των Υγειονομικών Μονάδων των Κυκλάδων.

Αγαπητοί φίλοι,

Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ιδίως στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα και Περιφερειακά Ιατρεία των 24 νησιών ήταν σημαντικές και οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για την ασφαλή στελέχωση παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες.

Υπήρξαν προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών και αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά υπήρξαν και άριστες συνεργασίες των ιατρών και νοσηλευτών που κάλυψαν τα κενά.

Υπήρξαν περιοδικές καθυστερήσεις στις προμήθειες συμβατικών και μη υλικών, αλλά οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες και η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες σε γενικές γραμμές υπήρξε υποδειγματική.

Υπήρξαν ελλείψεις σε ιατρικό, επιστημονικό και λοιπό προσωπικό που με τις συνεργασίες των Δήμων και την υποστήριξη δραστηροποιούμενων Συλλόγων και Φίλων Στήριξης αντιμετωπίστηκαν και οι ελλείψεις αυτές περιορίστηκαν.

Υπήρξαν καθημερινές δυσκολίες στη διαχείριση ασθενών και αδυναμίες στην ορθή τήρηση και εφαρμογή των διαδικασιών και στην παρακολούθηση οικονομικών και τεχνικών θεμάτων. Οι δυσκολίες αυτές συζητήθηκαν και εξακολουθούν να μας απασχολούν.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι Υγειονομικές Μονάδες των Κυκλάδων άντεξαν και το φετινό καλοκαίρι, σηκώνοντας το βάρος της υγειονομικής κάλυψης ενός παγκόσμιου προορισμού, υποδεχόμενες πάνω από 1,2 εκ. επισκέπτες. Πέρα και από τις εντοπιζόμενες δυσκολίες οφείλουμε να επισημάνουμε και τα όσα θετικά έγιναν.
-Στα δύο Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου λειτουργούν πληροφοριακά συστήματα (ERPs), ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες τήρησης του ιατρικού και νοσηλευτικού φακέλου.
- Στις παρακολουθήσεις των δαπανών υπήρξε εξορθολογισμός και αυτό οφείλεται στην επίτευξη των τιθέμενων στόχων εκ των Οικονομικών Υπηρεσιών των δύο Νοσοκομείων.



-Οι Διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει εποικοδομητικές συνεργασίες για τη διεξαγωγή κοινών προμηθειών, την τεχνική αλληλοϋποστήριξη, την άμεση λειτουργία της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου της Νάξου και τις κοινές καταθέσεις προτάσεων για την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

- Ολοκληρώθηκε και εφαρμόζεται το διπλογραφικό σύστημα λογιστικής και στα δύο Νοσοκομεία. Τα stocks υλικών και φαρμάκων μπορούν επίσης να παρακολουθούνται ανά κλινικό τμήμα και ανά γιατρό, με το ηλεκτρονικό πρόγραμμα προμηθειών.

-Οι προμήθειες του Νοσοκομείου Σύρου προέρχονται από συμβάσεις σε ποσοστό 88%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Επικράτεια παρά και το γεγονός ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι καθυστερήσεις σε εγκρίσεις διενέργειας διαγωνισμών εκ της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας..

-Στα δύο Νοσοκομεία ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί εις βάρος των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Η παροχή υπηρεσιών στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, χάρις στις συνεργασίες και τη συμμετοχή των ιατρών και νοσηλευτών, αναβαθμίστηκε και οι λίστες αναμονής μειώθηκαν σημαντικά. Υπενθυμίζουμε ότι το ΓΝ Σύρου συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Δήμου και 10 ακόμη Φορέων σε ένα σημαντικό δημιουργηθέν τοπικό Κοινωνικό Δίκτυο.

-Αυξήθηκαν οι δείκτες αποδοτικότητας των δύο Νοσοκομείων παράλληλα με την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες (κατά 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος).

- Στα ΤΕΠ και στα Κέντρα Υγείας κατά τους θερινούς μήνες, οι προσερχόμενοι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν με πλήρη ιατρονοσηλευτική φροντίδα και για το λόγο αυτό έχουν καταφθάσει στις Υπηρεσίες μας πολλαπλές ευχαριστήριες επιστολές. Μειώθηκαν επίσης - ως προς το σύνολό τους - και οι ανθρώπινες και οικονομικές εκροές προς τα αστικά κέντρα, παρά τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
- Στο φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, χάρις στην εξαιρετική διαχείριση εκ των φαρμακείων των ΓΝ Σύρου και Νάξου και την εφαρμογή τεκμηριωμένων πρακτικών βάσει πρωτοκόλλων των ιατρών, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι, και σε καμιά περίπτωση εις βάρος της περίθαλψης των πολιτών. Οι πόροι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν ανταποδοτικά.

- Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόστηκε με επιτυχία και «τρέχει» τούτη την ώρα, στο 98% των γιατρών στα δύο Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στο 96%. Σημειώνεται ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των Υ.Μ το ποσοστό είναι απόλυτο 100%.
- Σχετικά με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου λειτούργησε πιλοτικά, ως ένα από τα 14 επιλεγμένα Νοσοκομεία της Επικράτειας από 15/09 έως και 30/09/2011 τις εφαρμογές των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ), λόγω τεχνογνωσίας του υπηρετούντος προσωπικού. Η κοστολόγηση μέσω Κ.Ε.Ν εφαρμόστηκε άμεσα και στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου από 1.10.2012. - Σε γενικές γραμμές, τα τρία τελευταία έτη, εφαρμόστηκαν διαδικασίες αυξημένης οργανωτικής επίδοσης, ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και διαφάνειας της λειτουργίας των Οργανισμών, απλοποιήθηκαν οι διοικητικές διαδικασίες εξυπηρέτησης ασθενών και προσερχόμενων πολιτών, δόθηκε έμφαση στις διαδικασίες που παράγουν αξία για τον πολίτη και αξιοποιήθηκαν πλήρως οι δυνατότητες χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω της μηχανοργάνωσης. Τα μέλη που συμμετείχαν στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝ Σύρου και ΓΝ-ΚΥ Νάξου της 26ηςΟκτωβρίου, ομόφωνα αποφάσισαν τη δημοσιοποίηση της παρούσας επιστολής. Τα μέλη των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, δηλώνουν ότι αντιστέκονται, τούτη την ώρα στην υποβολή των παραιτήσεών τους, εξαντλώντας κάθε περιθώριο διεκδίκησης και διόρθωσης υπέρ του υγειονομικού συστήματος των Κυκλάδων. Γιατί θεωρούν πως οφείλουν ακόμη να το υπερασπιστούν.

Οι συμπολίτες μας και οι εκπρόσωποι των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, πρέπει, ενωμένοι όλοι, να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα:
Ίση μεταχείριση μεταξύ των Νοσοκομείων της Επικράτειας και επαναφορά του αισθήματος δικαίου.
Επαρκή χρηματοδότηση από τα υπάρχοντα διαθέσιμα μέσω ανακατανομών των πόρων.

Σε διαφορετική περίπτωση και πολύ σύντομα θα υπάρξει αδυναμία υποστήριξης βασικών υπηρεσιών υγείας.

Εκ του ΔΣ του ΓΝ Σύρου & ΓΝ-ΚΥ Νάξου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου