Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Το Νοέμβριο στη Μήλο το πρόγραμμα υποστήριξης για βρέφη και νήπια

Στηρίζοντας το Παιδί και την Οικογένειά του
Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης για βρέφη και νήπια

Η «Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί Σπύρος Δοξιάδης» ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης και υποστήριξης που απευθύνεται σε βρέφη και νήπια που διαμένουν σε νησιά των Κυκλάδων (Πάρο, Αντίπαρο, Μήλο), καθώς και στο 4ο Διαμέρισμα Αθηνών. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας – ΕΠΑΨΥ στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας Παιδιών, Νέων και Εφήβων που υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Stavros Niarchos Foundation).
Το Νοέμβριο του 2012 θα αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα στη νήσο Μήλο .Γενικότερο στόχο του προγράμματος αποτελεί η έγκαιρη ανίχνευση και υποστήριξη παιδιών που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση αναπτυξιακών και ψυχικών διαταραχών και των οικογενειών τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότερη ανάπτυξη των παιδιών αυτών και να προληφθούν σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.
 Βασικοί στόχοι του προγράμματος αποτελούν:


* Ο εντοπισμός των βρεφών και νηπίων από τη γέννηση έως την ηλικία των 4 ετών που ανήκουν σε ομάδες «υψηλού κίνδυνου» λόγω επιβαρυντικών βιολογικών ή/και περιβαλλοντικών παραγόντων. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού θα υπάρχει στενή συνεργασία με γονείς και ειδικούς υγείας και εκπαίδευσης του νησιού (παιδίατροι, αγροτικοί γιατροί, γενικοί γιατροί, βρεφονηπιαγωγοί κλπ),
* Η διάγνωση αναπτυξιακών και ψυχικών διαταραχών στις παραπάνω ηλικίες
* Η παροχή πρώιμων θεραπευτικών παρεμβάσεων με την ενεργή συμμετοχή των γονέων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρώιμη παρέμβαση Portage, θεραπεία δεσμού μητέρας-βρέφους, συμβουλευτική γονέων, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και παιδαγωγική υποστήριξη στο πλαίσιο προσχολικής αγωγής.
Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων ψυχικής υγείας της Μονάδας και θα διαρκέσει δώδεκα μήνες. Οι θεραπείες θα παρέχονται από τους ειδικούς, κυρίως μέσω Skype και ανά δίμηνο θα πραγματοποιούνται επισκέψεις των ειδικών στο νησί. Οι θεραπείες παρέχονται δωρεάν.

Το Πρόγραμμα θα παρουσιαστεί σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας την Παρασκευή 09/11/2012 από τις 18.30 μ.μ. έως 20.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχείο Πλάκας) και περιλαμβάνει:
Εισαγωγή (Γ. Παπακωνσταντίνου, παιδοψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος)
«Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης δυσκολιών και πρώιμης παρέμβασης στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού» (Α. Σπανού, παιδοψυχίατρος)
«Η ανάπτυξη της επικοινωνίας και του λόγου στη βρεφική και νηπιακή ηλικία» (Μ. Διαμαντή, λογοπεδικός)
«Η εφαρμογή του προγράμματος πρώιμης παρέμβασης σε παιδιά 0-4 ετών στη νήσο Μήλο: ανίχνευση, διάγνωση και παρέμβαση» (Α. Καλπαδάκη, εξελικτική ψυχολόγος)
Θα διανεμηθούν ανιχνευτικά ερωτηματολόγια στους γονείς και στους ειδικούς που θα παρευρίσκονται.
Το Σάββατο 10/11/2012 από τις 10.00 π.μ. έως 14.00 μμ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους γονείς, παιδαγωγούς και ειδικούς ψυχικής υγείας με σκοπό τη συλλογή των ερωτηματολογίων και επεξήγηση πιθανών ερωτημάτων στο κτήριο του Παιδικού Σταθμού Πλάκας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου